13 σημάδια ότι η γάτα μου είναι μια τρομαγμένη γάτα

Καλημέρα με μια ανίχνευση εκείνων των σημαδιών που δείχνουν ότι μια γάτα είναι τρομαγμένη γάτα! Βλέπετε η γάτα έχει πολύ πλούσια συναισθηματική παλέτα και εκδηλώνει διάφορα συναισθήματα. Χαρά, ξεγνοιασιά, ηρεμία, φόβος – δεν επικράτησε άλλωστε τυχαία ο όρος scaredy cat (φοβισμένη γάτα) –, ικανοποίηση αλλα ακόμη και τρομάρα. Και αυτό το τελευταίο ενιότε μπερδεύεται με μερικές άλλες έντονες συμπεριφορές, όπως όταν πχ είναι σε.. έκσταση! 

Σε ετούτο το άρθρο θα εντοπίσουμε 13 συμπεριφορές και σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα μας είναι τρομαγμένη, φοβισμένη. Εδώ ΔΕΝ θα αναφερθούμε σε σημάδια, άγχους που συχνά μπερδεύεται επίσης με τον φόβο και τον τρόμο, αλλά μόνο σε σημάδια που ταιριάζουν πιο πολύ με το κόνσεπτ του φόβου! Είστε έτοιμοι; Ξεκινάμε!

13 σημάδια ότι η γάτα μου είναι μια τρομαγμένη γάτα/φοβισμένη γάτα

Γλώσσα & κινήσεις σώματος από μια φοβισμένη γάτα

 • Σκύψιμο – Μια φοβισμένη γάτα μπορεί να σκύψει επιφυλακτικά προς το έδαφος, όταν υπάρχει κοντά της μια απειλή
 • Σήκωμα τριχών – Οι τρίχες της πετάγονται σαν βελόνες, ιδίως στο μήκος της ραχοκοκαλιάς. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι τρόμου (εκτός αν πρόκειται για.. θυμό)
τρομαγμένη γάτα
 • Κύρτωμα ραχοκοκαλιάς  – Μια γάτα μπορεί να κυρτώσει την πλάτη της ώστε να φαίνεται μεγαλύτερη ώστε να πτοήσει την δυνητική απειλή που πλησιάζει. Ωστόσο καμιά φορά το κύρτωμα δεν είναι δείγμα τρόμου – μπορεί μια γάτα να κυρτώνει την πλάτη για να φτάσει πχ το χέρι του χούμαν που την χαϊδεύει. 5 άλλοι λόγοι που η γάτα κυρτώνει την πλάτη της εδώ.
 • Τρέπεται σε φυγή – Μια γάτα μπορεί να το βάλει στα πόδια αν εντοπίσει κάποιον πιθανό κίνδυνο! Συνήθως θα τρέξει για να χωθεί/κρυφτεί κάπου!
 • Επίθεση – Μια από τις τελευταίες εναλλακτικές της γάτας άμα απειληθεί πολύ είναι να επιτεθεί. Αυτό θα το κάνει αν δεν μπορεί να βρει κάποιο άλλο διέξοδο!
 • Πέταγμα στον αέρα σαν ελατήριο – Όταν μια γάτα απειληθεί και μάλιστα ξαφνικά, χωρίς να το περιμένει είναι πολύ πιθανό να τιναχτεί πάνω λες και έχει ελατήρια στα πόδια της. Θα ξεχάσω εγώ τον Τσιτσάρα (δηλαδή εμένα, αλλά μου αρέσει να μιλώ για μένα σε τρίτο πρόσωπο) που μια φόρα, όταν ο Ζάχος ήταν κουτάβι μας ξέφυγε και και πήγε κατα πάνω του, τι τίναγμα έκανε;;
 • Τρέμουλο – Αυτό είναι μια γνώριμη αντίδραση και σε εσάς τους χούμανς.. μπορεί να τρέμετε από το φόβο σας – το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς
 • Κρύψιμο – Αν τρομάξει μια γάτα είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει μια κρυψώνα κάτω από το κρεβάτι ή σε κάποιο σκοτεινό μέρος! Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους η γάτα κρύβεται, που θα τους βρείτε εδώ.
 • Νευρικές συμπεριφορές – Μια γάτα μπορεί να εκδηλώσει μια απρόβλεπτη ή νευρωτική συμπεριφορά αν βρίσκεται σε καθεστώς φόβου!

Φωνητικές εκδηλώσεις από μια τρομαγμένη γάτα

 • Γρύλισμα – Μια γάτα που νιώθει τρομαγμένη και ευάλωτη είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να γρυλιζει σε διάφορες συχνότητες και να αναμίξει αυτό τον ήχο με διάφορους άλλους για να πτοήσει την απειλή που την πλησιάζει
 • Το γνωστό κχουυυυ (συριγμός) – Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο σημάδι από το περίφημο “κχουυυυ” της γάτας, μια προειδοποίηση προς αυτόν που θα την απειλήσει ότι αν συνεχίσει θα δεχτεί την επίθεσή της! Περισσότερα για το κχουυυυ εδώ.
 • Στριγγλιά – Η στριγγλιά είναι ένας ήχος που βγαίνει αυθόρμητα από τη γάτα όταν πια ο κίνδυνος ειναι προ των πυλών ή η επίθεση έχει μόλις ξεκινήσει! Που να δείτε τι γίνεται στην αυλή, ειδικά από τις θηλυκές όπως η Μεγάλη Μανίτσα όταν νιώθει έναν κίνδυνο να πλησιάζει.. να νομίζεις ότι την σφάζουν και ακόμη να μην την έχει αγγίξει κανείς
 • Νιαούρισμα – Νευρικό νιαούρισμα φαινομενικά χωρίς αιτία μπορεί να είναι ένα δείγμα μιας τρομαγμένης γάτας που δεν νιώθει ασφαλής.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτείνω, μια και ο τρόμος ανήκει στα συναισθήματα που δηλώνουν στρες,  να διαβάσετε και το πολύ αναλυτικό άρθρο μου για το στρες της γάτας και πως να το αντιμετωπίσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *