γάτα θυμός

Γιατί οι γάτες αντιπαθούν τις φωτογραφίες;

Πρώτα από όλα θα βάλω τα πράγματα στη θέση τους! Δεν είναι σωστό να πούμε ότι όλες οι γάτες αντιπαθούν τις φωτογραφίες! Υπάρχουν κάποιες ανόητες που τις απολαμβάνουν κιόλας! Μα που ακούστηκε να απολαμβάνεις τις φωτογραφίες; Πρέπει να σαι μια τρελή γάτα για να σου αρέσει αυτό, άσε που χαλάς και την πιάτσα και νομίζουν και άλλοι χουμανιστικοί γονείς ότι έχουν δικαίωμα να βγάζουν τις δικές τους γάτες φώτος!

Ας προσπαθήσουμε ωστόσο με όση σοβαρότητα μας έχει απομείνει να απαντήσουμε πρώτα στο ερώτημα “Αντιπαθούν όντως οι γάτες τις φωτογραφίες”;

Αντιπαθούν όντως οι γάτες τις φωτογραφίες;

Λοιπόν σε μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος θα έλεγα ότι αυτό δεν ισχύει ως απόλυτος κανόνας, αν και πάρα πολλές γάτες φαίνονται να ενοχλούνται ή να δυσφορούν στη θέα της κάμερας του κινητού στημένης μπροστά τους. Μάλιστα το βλέμμα τους εστιάζει στο κινητό με το που θα δουν να το κρατάτε στο χέρι! 

Θαρρώ ότι η πιο σωστή  απάντηση είναι ότι το αν θα αρέσει σε μια γάτα να την βγάζουν φωτογραφίες εξαρτάται από την προσωπικότητά της, τις εμπειρίες της και την αντίληψή της – υπαρχουν και καποιες γάτες (ειδικά αν δεν τις έχετε βγάλει πολλές φωτογραφίες) που δεν καταλαβαίνουν καν την όλη ιεροτελεστία του τραβήγματος φωτογραφιών και δεν την καταχωρουν στη μνήμη τους γιατι δεν τις επηρεάζει αρνητικά ή θετικά. 

Επίσης άλλες γάτες με μπόλικη αυτοπεποίθηση δεν φαίνονται να ενοχλούνται να τις βγάζουν φωτογραφίες (χωρίς ούτε αυτό να είναι κανόνας) – η σχέση της αυτοπεποίθησης με το αν αρέσει σε μια γάτα να την βγάζουν φωτογραφιές θα εξηγηθεί καλύτερα παρακάτω! 

Έχοντας πει όλα ετούτα όμως πάμε να δούμε γιατί πολλές γάτες αντιπαθούν τις φωτογραφίες – και πάλι θα κινηθούμε στα πλαίσια θεωριών βασισμένοι κυρίως στα βασικά ένστικτα της γάτας!

πως να μην μυρίζει η άμμος της γάτας

Γιατι πολλές γάτες αντιπαθούν τις φωτογραφίες;

1. Γιατί νιώθουν ότι τις παρακολουθείς

Όταν πλησιάζετε αγχωμένοι τη γάτα σας, ελπίζοντας σε μια τέλεια φωτογραφία και κάνετε αργές προσεκτικές κινήσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι δίνετε στην γάτα σας την ξεκάθαρη εντύπωση ότι την παρακολουθείτε! Ε και αυτό της προκαλεί μια δυσάρεστη αίσθηση! Αλήθεια ποιος στο καλό απολαμβάνει να τον παρακολουθούν; Ας είμαστε λιγουλάκι λογικοί! 

2. Το ένστικτο του εν δυναμει θηράματος τις κάνει νευρικές

Τούτο εδώ είναι αρκετά συνυφασμένο με το προηγούμενο, ή μάλλον με κάποιο τρόπο έρχεται να συμπληρώσει το προηγούμενο! Η γάτα είναι φοβερός θηρευτής όμως είναι και ένα εν δυνάμει θήραμα διαφόρων άλλων επιτήδειων σαρκοφάγων! 

Να πω και ετούτο: Οι γάτες στη φύση δεν νιώθουν άνετα να τις κοιτάζουν με ένα επίμονο μάτι που είναι μόνιμα ανοικτό, γιατί αυτό ακριβώς κάνουν και οι θηρευτες της, την παρακολουθούν με ολάνοιχτα, επίμονα μάτια! Βλέποντας τον φακό της κάμερας η γάτα είναι πολύ πιθανό να νιώθει ανησυχία σαν ένα επίμονο μάτι θηρευτή να την κοιτάζει. 

3. Τις κουράζει η υπερβολική προσοχή

Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν ότι οι γάτες συχνά επιζητούν την προσοχή των χούμανς, αλλά έχουμε πει ότι οι γάτες επίσης απολαμβάνουν και την ησυχία τους, την μοναχικότητά τους και ότι είναι ώρες μέσα στη μέρα που θέλουν ακριβώς αυτό! 

Όταν λοιπόν εσείς τις πλησιάζετε με όρεξη να τις απασχολήσετε, τους μιλάτε, για να τραβήξετε την προσοχή τους κλπ κλπ, ώστε να βγει μια ωραία φωτογραφία, αυτό τις ενοχλεί ξεκάθαρα, και μπορεί να γυρίσουν περιφρονητικά το κεφάλι προς την άλλη μεριά ή να σηκωθούν να φύγουν! 

Και μια και το έφερε η κουβένδα στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε 6 σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα ζητάει την προσοχή σας 

4. Τις τρομάζει η κίνηση του σηκώματος της κάμερας

Και ετούτο εδώ σχετίζεται με τα παραπάνω. Η γάτα δεν μπορεί παρά να αντιληφθεί την κίνηση του σηκώματος του κινητού στο ύψος του ματιού. Αυτό από τη μια τραβάει την προσοχή της – οπότε είναι πιθανό να πάψει να κάνει ό,τι έκανε (το οποίο ήταν αυτό που θέλατε να φωτογραφήσετε) ενώ ταυτόχρονα νιώθει μια απειλή από αυτή την κίνηση που συμβαίνει σε ένα ύψος μεγαλύτερο από το δικό της οπότε φροντίζει να εποπτεύει τις ύποπτες κινήσει για να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να.. την σκοτώσετε (ζντόιν)

Πως να ηρεμήσεις μια γάτα

Πως να υπερκεράσω την άρνηση της γάτας να την βγάλω φωτογραφίες

Μερικές λύσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αρκετά καλά είναι οι παρακάτω:

  • ό,τι κάνετε κάντε το γρήγορα, πιάστε την εξ απήνης, πριν προλάβει να αντιδράσει και απαθανατίστε τη στιγμή
  • σκύψτε στο ύψος της και τότε εμφανίστε την κάμερα.. όταν κάτι συμβαίνει στο ύψος της φαίνεται πολύ λιγότερο απειλητικό από ότι αν συμβαίνει πολύ πιο ψηλά από αυτήν (άσε που θα βγουν πιο εντυπωσιακές φώτος)
  • προκαλέστε της αδιαφορία στην θέα της κάμερας μέσω της ομοιοπαθητικής – μέσω της καθημερινής συχνής επαφής με την κάμερα, ώστε να πάψει να την θεωρεί κάτι το εν δυνάμει απειλητικό

Και μια και φτάσαμε ως εδώ, αφού (ας ελπίσουμε) έχετε καταφέρει να πείσετε τη γάτα σας να παίρνει ονειρεμένες πόζες, διαβάστε και τα απλά φώτογραφικά τιπς του εραστή της γάτας και ερασιτεχνη φωτογράφου Θέμη,  ακριβώς ΕΔΩ, ώστε οι φωτογραφίες που θα βγάλετε τη γάτα σας να περάσουν σε άλλο επίπεδο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *