Ποια είναι η χώρα της Ευρώπης με τις περισσότερες γάτες και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά

Με αφορμή κάποια στατιστικά για τις γάτες που βγήκαν στην δημοσιότητα την τελευταία εβδομάδα από το statista.com, σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συγκεντρώσω μερικούς ενδιαφέροντες ενδεικτικούς αριθμούς που δίνουν μια εικόνα για την θέση της γάτας στην Ευρώπη την παρούσα στιγμή και για το πως μεταβλήθηκε την τελευταία δεκαετία! 

Πόσες γατες αντιστοιχούν σε 1000 ανθρώπους στις διάφορες χώρες της Ευρώπης; Πόσο μεταβλήθηκε ο αριθμός των γατών στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο τα τελευταία 10 χρόνια; Τι ποσοστό των ευρωπαϊκών σπιτιών έχουν τουλάχιστον μια γάτα; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν στο παρακάτω κείμενο:

1. Πόσες γάτες αναλογούν σε 1000 ανθρώπους στις Ευρωπαϊκές χώρες

Πιστεύατε ότι στην Τουρκία, λόγω της λατρείας για την γάτα θα υπήρχαν πάρα πολλές γάτες; Αμ δε, στην Τουρκία αντιστοιχεί ο χαμηλότερος αριθμός γατών ανά 1000 ανθρώπους,, μόλις 43 γάτες! Λογικό λοιπόν να την λατρεύουν σαν θέα, λόγω σπανιότητας (μην τυχών λαβέτε στα σοβαρά τα λεγόμενά μου). Και σε ποια χώρα υπάρχουν οι περισσότερες γάτες ανά 1000 ανθρώπους;  Στην Ουγγαρία με 236! Δλδ μια γάτα αντιστοιχεί περίπου σε κάθε 4 ανθρώπους! Την ακολουθεί κατά πόδας  η Ρουμανία με 222 γάτες ανά χίλιους ανθρώπους!

Και η Ελλάδα;; Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις. Βέβαια αυτό δεν είναι κακό, είναι;; Τα επόμενα στατιστικά θα μας βοηθήσουν να αποφανθούμε! Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι αν υποθέσουμε ότι ο αριθμός των Ελλήνων είναι χονδρικά 10 εκατομύρια αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στην Ελλάδα.. 550000 οικόσιτες γάτες!

2. Πόσο μεταβλήθηκε ο αριθμός των γατών-κατοικιδίων μέσα στην προηγούμενη δεκαετία

Αν το προηγούμενο νούμερο ήταν κάπως διφορούμενο τούτο εδώ νομίζω ότι είναι πολύ θετικό. Πριν από 10 χρόνια ο αριθμός των κατοικιδίων γατών στη Ευρώπη ήταν μόλις 84 εκατομύρια ενώ αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 110, σημειώνοντας σε μια δεκαετία μια αύξηση της τάξεως του 30%!

Το παραπάνω είναι ένα σημαντικό νούμερο αν σκεφτούμε ότι μια γάτα που ζει στο δρόμο ζει κατά μέσο όρο 5.6 χρόνια ενώ μια γάτα που ζει μέσα σε ένα σπίτι 16.8!!! Αυτό σημαίνει ότι πολλές γάτες απολαμβάνουν πολύ καλύτερη ποιότητας ζωής πλέον. Φυσικά αν οι ρυθμοί αύξησης των κατοικιδίων ήταν μεγαλύτεροι αυτό θα σήμαινε ακόμη λιγότερες γάτες στο δρόμο, σε συνθήκες συχνά πολύ αντίξοες!

3. Τι ποσοστό των νοικοκυριών έχει γάτες στις διάφορες χώρες της Ευρώπης!

Βλέποντας ετούτο το στατιστικό μπορούμε να βγάλουμε κάποια πιο χρήσιμα συμπεράσματα! Έτσι η Ουγγαρία που έχει τις περισσότερες γάτες ανά χίλιους ανθρώπους στην Ευρώπη έρχεται τρίτη στο ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν γάτες! Αυτό που σημαίνει ότι δεν εκτιμάει τόσο πολύ τη γάτα όσο πχ η Ρουμανία που ενώ είναι δεύτερη σε αριθμό γατών ανά χίλιους ανθρώπους είναι πρώτοι σε ποσοστό νοικοκυριών που έχουν γάτες φτάνοντας το … 48%! Περίπου μια στις 2 Ρουμάνικες οικογένειες έχουν γάτα! Τελείωσε, θα μεταναστεύσω στη Ρουμανία! 

Αντίθετα στην Ουγγαρία μόλις το 34% των νοικοκυριών έχουν γάτες. Η Ελλάδα είναι προτελευταία τόσο στον αριθμό των γατών ανά χίλιους ανθρώπους όσο και στο ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν γάτες (μόλις 13% – πφφφ αν είναι δυνατόν ρε παιδιά, με κάνετε και νιώθω άσχημα, το έργο μου πάει στράφι)!

4. Τι μέτρα παίρνουν για την υγεία των γατών τους οι Βρετανοί

Μεταφερόμαστε πιο συγκεκριμένα στην Ηγγλετέρα τώρα για ένα άλλο στατιστικό που έχει το ενδιαφέρον του! Τι μέτρα παίρνουν για την υγεια των γατών τους οι χουμανιστικοί γατογονείς στην Βρετανία; Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τις στειρώνουν και τις πάνε για ένα πρώτο έλεγχο στον κτηνίατρο (86% και 84%)  ενώ περίπου 4 στις 5 λαμβάνουν εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση! Το 74% βάζει μικροτσιπ στη γάτα του! 69% τις εμβολιάζουν για πρώτη φορά και μόλις 64% κάνουν αναμνηστικές δόσεις. Τέλος μόλις 36% τις ασφαλίζει – κάτι που βέβαια στην Ελλάδα σχεδόν δεν υπάρχει σαν κατάσταση! 

5. Αριθμός κατοικιδίων γατών στην Βρετανία

Παραμένουμε στην Ηγγλετέρα (κρίμα που δεν έχουμε ανάλογα στατιστικά για την Ελλάδα) και ας δούμε πως μεταβλήθηκε ο αριθμός των κατοικίδιων γατών εκεί την τελευταία δεκαετία! Ε και όπως βλέπεται συμβαίνει κάτι πραγματικα αδιανόητο! Μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός των κατοικίδιων γατών εκτινάχθηκε από τα 7.5 εκατομύρια στα 12.2! Γιατι συνέβη αυτό; 

Σας υπόσχομαι ότι θα κάνω την έρευνά μου και θα επανέλθω! Και αυτό είναι δέσμευση! 

Τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από τα παραπάνω στατιστικά; Δεν θα μπορούσα να πω σίγουρα όμως το μόνο βέβαιο είναι ότι φαίνεται η γάτα να κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην καρδιά των χούμαν ανα τον κόσμο! 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας παρουσιάσω και άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα σε σχέση με τις προτιμήσεις των χούμανς σε σχέση με τη γάτα και τον σκύλο! Κάντε κλικ στον σύνδεσμο και βρείτε όοοολα τα πορίσματα της έρευνας:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *