Γιατί οι γάτες εκδηλώνουν επιθετικότητα μεταξύ τους μετά την επίσκεψη στον κτηνίατρο και πως να τη σταματήσουμε

Όσοι έχετε την ευτυχια να έχετε περισσότερες από μια γάτες δεν μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει ετούτο το φαινόμενο: Όταν μια από αυτές πάει στον κτηνίατρο με την επιστροφή της σπίτι (ειδικά αν έχει χρειαστεί να μείνει και ένα βράδυ ή περισσότερα, όπως στην περίπτωση της στείρωσης) με την επιστροφή της σπίτι αρχίζει να αντιμετωπίζεται εχθρικά από την άλλη ή τις άλλες γάτες! 

Και κάπως έτσι αρχίζουν τα κχουυυυ (μάθετε τα πάντα για το περίφημο “κχουυυ” κάνοντας κλικ ΕΔΩ) και τα χαστουκάκια και το κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης και όλα εκείνα τα σημάδια της γλώσσας του σώματος της γάτας που δείχνουν ότι η επιθετικότητα έχει κυριαρχήσει στο χώρο κλπ κλπ.

Πρέπει να πανικοβληθείτε εκείνη την ώρα; Χελ Νοου! Σε πρώτη φάση ας κάνουμε τον κόπο να ανιχνεύσουμε τις αιτίες πίσω από αυτή την συμπεριφορά! 

Γιατί οι γάτες του σπιτιού εκδηλώνουν επιθετικότητα προς την γάτα που επιστρέφει από τον κτηνίατρο;

Όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύ σημασία έχουν οι μυρωδιές που κουβαλάει κάθε γάτα στην επικοινωνία με τις άλλες γάτες και ακόμη περισσότερο στην αναγνώριση από άλλες γάτες. Στις γάτες όπως πολλάκις έχουμε πει η αναγνώριση μιας γάτας από μια άλλη βασίζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη μυρωδιά της! Σε σημείο που αν μια ξένη γάτα είχε τη μυρωδια μιας άλλης, οικείας, ακόμη και αν η εξωτερική της εμφάνιση είναι τελείως διαφορετική, θα αναγνωριζόταν από την οικεία μυρωδιά ως γνωστή.

Σύμφωνα και με σχετικό άρθρο από το Πανεπιστήμιο Tufts, και πιο συγκεκριμενα απο το τμήμα κτηνιατρικής όταν η γνώριμη μυρωδιά μιας γάτας που επιστρέφει από το κτηνιατρείο καλύπτεται από άλλες μυρωδιές από το περιβάλλον του κτηνιατρείου, όπως μυρωδιές άλλων ζώων, ανθρώπων, φαρμάκων και προϊόντων καθαρισμού τότε η γάτα που επιστρέφει μπορεί να απελευθερώσει φερομόνες ‘φόβου’ ή, εάν η γάτα είναι άρρωστη μπορεί να εκκρίνει μυρωδιές.. αρρώστιας! 

Έτσι οι γάτες του σπιτιού κατά την επιστροφή της γάτας από τον κτηνίατρο αμέσως πιάνουν όλες τις καινούριες μυρωδιές αλλά και τις φερομόνες φόβου και αμέσως την καταγράφουν ως απειλή (όντας κάτι άγνωστο, βάση μυρωδιών) ή ως μια υπενθύμιση μια δυσάρεστης εμπειρίας (όταν οι ίδιες φοβόταν ή ήταν άρρωστες).

Προφανώς λοιπόν  η εισβολή ενός..  αγνώστου (στα μάτια τους) πυροδοτεί όλες τις προειδοποιητικές συμπεριφορές επιθετικότητας (τα γνωστά σημάδια της γλώσσας του σώματος) ενώ πολλοί κτηνίατροι ισχυρίζονται ότι οι φερομόνες του φόβου και η “μυρωδιά της αρρώστιας” ταράζει τις γάτες του σπιτιού.

Kαι επειδή είτε αδυνατούν να διαχειριστούν την ανάμνηση δυσάρεστων εμπειριών (που συνδέονται με αυτές τις μυρωδιές, φόβου και αρρώσιτας), το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να εξωτερικεύσουν το άγχος τους εκδηλώνοντας επιθετικότητα προς την άρτι αφιχθείσα γάτες που μόλις ήρθε από το κτηνιατρείο. Και κάπως έτσι εκδηλώνεται αυτή η επιθετικότητα!

Τι πρέπει να κάνω για να σταματήσω την επιθετικότητα των γατών απέναντι στη γάτα που έρχεται από το κτηνιατρείο;

Μην πανικοβάλλεστε βρε παιδιά! Οι γάτες που έχουν αυτοπεποίθηση είναι συχνά πολύ σύντομα σε θέση να αναγνωρίσουν τις οικείες γάτες που φάνταζαν άγνωστες, εξαιτίας των ανοίκειων μυρωδιών. Συνήθως δηλαδή τα σημάδια επιθετικότητας θα εκλείψουν στην χειρότερη 1 με 2 μέρες μετά από τον ερχόμο της γάτας από το κτηνιατρείο. Ωστόσο αν θέλετε να αποφύγετε σε αυτό το διάστημα τις έντονες συγκινήσεις υπάρχουν καποια πράγματα να κάνετε:

  • Κρατήστε τις γάτες σας χωρια  για λίγες ώρες μετά την επιστροφή από τον κτηνίατρο
  • Βάλτε λίγο εκχύλισμα βανίλιας στο κεφάλι της γάτας που επιστρέφει και στη βάση της ουράς της
  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα τεχνολογία τεχνητων φερομονών όπως το γνωστο και μη εξαιρεταίο Feliway 1-2 ημέρες πριν επισκεφτείτε τον κτηνίατρο αλλά και μετά την επιστροφή της γάτας για άλλες 1, 2 ημέρες!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ - Μάθετε τα πάντα για το Feliway

  • Προγραμματίστε τις επισκέψεις και των δύο γατών σας (αν έχετε δύο) στον κτηνίατρο της γάτας σας, ώστε η καθεμία να πάρει τα ίδια αρώματα κτηνιάτρου και να αποφευχθεί αυτή η εκδήλωση επιθετικότητας
  • Απλώστε τα οικεία αρώματα του σπιτιού στη γάτα που επιστρέφει χαϊδεύοντας πρώτα με μια πετσέτα την γάτα του σπιτιού (που δεν έχει πάει στον κτηνίατρο) και στη συνέχεια χαϊδεύοντας με την ίδια πετσέτα τη γάτα που επιστρέφει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *