Γιατί η γάτα μου με χτυπάει με την πατούσα της (μου ρίχνει χαστουκάκια);

Οι αγαπημένες σας γάτες δεν θα ήταν τόσο αγαπημένες, πάω στοίχημα, αν δεν εκδήλωναν και αυτή την χαριτωμένη (τι όχι;) συμπεριφορά των .. χαστουκιών με τα πανέμορφα πατουσάκια τους! Η πιο γλυκιά εκδοχή τους είναι αυτό το διερευνητικό, προσεκτικό χτύπημα με κίνηση από το πλάι, χωρίς νύχια, σε κάτι που προσπαθεί να εξιχνιάσει την προέλευσή του! 

Πολύ αξιαγάπητα είναι και τα χτυπημάτάκια με το χέρι στο πόδι σας όταν παιρνάτε από κάποιο σημείο και εκείνη έχει δήθεν κρυφτεί και παραφυλάει να σας κάνει μια χαριτωμένη δήθεν επίθεση! Για να φτάσουμε χαστουκάκια ακόμη και στο πρόσωπό σας, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι άκακα (χωρίς να εμφανίσει τα  θανατηφόρα νύχια της). 

Γιατί όμως η γάτα σας χτυπάει; Ας εξετάσουμε όλες τις περιπτώσεις! 

Γιατί η γάτα χτυπάει/χαστουκίζει διάφορα αντικείμενα;

Πριν από όλα να πούμε ότι γενικώς η γάτα αρέσκεται να χτυπάει απαλά διάφορα αντικείμενα. Και όσοι δεν το έχετε εντοπίσει αυτό, βάλτε στην άκρη ενός πάγκου ή ενός τραπεζιού ένα αντικείμενο και αν η γάτα βρίσκεται εκεί κοντά δεν υπάρχει περίπτωση να μην το χτυπήσει διερευνητικά με την πατούσα της.. και κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος θα το πετάξει κάτω. 

 

Αυτή της η συμπεριφορά συνήθως οφείλεται σε δύο λόγους:

  • Θέλει να μάθει πληροφορίες, για το αντικείμενο, μέσω της αφής.
  • Θέλει να παίξει με αυτό το αντικείμενο

Σε ετούτο το σημείο να μην ξεχνάμε ότι έχω γράψει και ολόκληρο άρθρο από την παθιασμένη συνήθεια της γάτας να πετάει αντικείμενα κάτω το οποίο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Γιατί οι γάτες πετάνε πράγματα κάτω

Γιατί η γάτα παραφυλάει και χτυπάει το πόδι μου καθώς περνάω

Αξίζει τον κόπο να πάρουμε αυτή την περίπτωση ξεχωριστά! Αυτή η τόσο αξιαγάπητη συμπεριφορά  συνήθως οφείλεται στην παιχνιδιάρικη διάθεση της γάτας! Αυτή η διάθεση μαζί με τα ένστικτα του κυνηγού, μπορεί να κάνουν μια γάτα να παραφυλάξει κάπου, κρυμμένη (ε αν την έχετε πάρει είδηση, κάνετε ότι δεν την έχετε δει) και να ορμήξει στο πόδι σας, συνήθως χωρίς να βγάλει καν νύχια! Υποτίθεται λοιπόν ότι είναι ο κυνηγός, εσείς το θήραμα και ότι σας έστησε μια τέλεια ενέδρα. Όμως είναι εμφανές ότι ταυτόχρονα παίζει, δηλαδή έχει μπει στον ρόλο του κυνηγού.. ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΙΟΛΑΣ.. η γάτα μας δηλαδή αποδεικνύεται πολύ ταλαντούχα ηθοποιός! 

Σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις η επίθεση της γάτας στα πόδια μας μπορεί και να βασίζεται σε επιθετικότητα που οφείλεται στο στρες που βιώνει η γάτα. Οι παράγοντες που προκαλούν στρες είναι πολλοί και το στρες είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για μια γάτα γι’ αυτό σας προτρέπω με ενθουσιασμό να διαβάσετε τον Οδηγό μου για την αντιμετώπιση του στρες στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

Γιατί η γάτα με χτυπάει/χαστουκίζει;

Έχουμε μιλήσει πολλάκις για τους τρόπους με τους οποίους η γάτα επικοινωνεί με τους χούμανς. Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι η γάτα ανάπτυξε το νιαούρισμα για να μπορέσει να επικοινωνήσει καλύτερα με τους ανθρώπους, ενώ και η γλώσσα του σώματος μπορεί να αξιοποιηθεί προς επικοινωνία με τους αγαπημένους της χούμανς. Ε ένα ακόμη μέσο που χρησιμοποιεί η γάτα για να επικοινωνήσει μαζί σας είναι και η πατούσα, με τα χτυπηματάκια της!

Έτσι είναι πολύ πιθανό η γάτα να σας χτυπάει/χαστουκίζει (μη φανταστείτε κανένα ξανάστροφο χαστούκι γιατί θέλει να σας επικοινωνήσει κάτι! Τι;

1. Σταμάτα, το έχεις παρακάνει

Το χάδι στη γάτα σας είναι μια υπέροχη εκδήλωση που ενισχύει την σύνδεση μεταξύ σας! Αν είστε τυχεροί η γάτα σας μπορεί να απολαμβάνει ακόμη και τα χάδια στην κοιλιά της – περιοχή.. ιερή μια και κάτω από την κοιλιά βρίσκονται εκτεθειμένα τα πιο ευαίσθητα όργανα της γάτας!

Ωστόσο το χάδι, αν το παρατραβήξετε μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση τη γάτα. Μπορεί λοιπόν αν την χαϊδευετε για ώρα, η γάτα να διεγερθεί τόσο που να επιθυμεί να διακοπεί το χάδι! Ε ένας τρόπος για να το κάνει αυτό είναι ένα ελεγχόμενης έντασης χαστουκάκι!  

Μπορεί βέβαια και να επιλέξει πιο αιματηρούς τρόπους αν εσείς εξακολουθείτε να αδιαφορείτε, όπως ένα δυνατό χαστούκι με τα νύχια αποκαλυμμένα ή και το γνωστό άρπαγμα με τα μπροστά πόδια, τα bunny kicks με τα πίσω πόδια και το δάγκωμα με το στόμα της! Όπως καταλαβαινετε, χρειάζεται να μπορείτε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας για να αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες συνέπειες

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας παρουσιάσω και τον οδηγό μου για το πως και που να χαϊδευετε τη γάτα! Κάντε κλικ ΕΔΩ.

2. Πεινάμε, ΠΕΙΝΑΜΕ, θέλουμε να φάμε!

Καμιά φορά η γάτα μπορεί να σας ζητήσει φαγητό όχι μέσω του νιαουρίσματος αλλά αποσπώντας την προσοχή σας χτυπώντας σας απαλά με την πατούσα, σαν να σας λέει “επ κύριος, δεν βλέπεις ότι πεινάω και το πιατάκι μου είναι ανυπόφορα άδειο;” Φανταστείτε το σαν το χτύπημα με το δάχτυλο στην πλάτη ενός χούμαν, όταν θέλετε να του τραβήξετε την προσοχή! 

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί είτε η γάτα να είναι όντως πεινασμένη, είτε λαίμαργη. Πολλοί συμπεριφοριστές λένε ότι δεν πρέπει εσείς οι χούμανς να ανταποκρίνεστε σε τέτοια καλέσματα, γιατί έτσι η γάτα συνηθίζει να παίρνει αυτό που θέλει μόλις σας κάνει το χτυπηματάκι! 

Μην μασάτε λοιπόν, κρατήστε το πρόγραμμα ταϊσματος της γάτας σας σταθερό, ώστε να μην βάλετε σε κίνδυνο την ζηλευτή σιλουέτα της γάτας σας! Τι; Δεν είστε σίγουροι αν η σιλουέτα της είναι ζηλευτή; Ίσως μάλιστα να είναι παχύσαρκη; Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι παχύσαρκη ή όχι!

3. Έλα να παίξουμε, που να πάρει το καλό

Είναι πολύ συχνή και η περίσταση εκείνη που η γάτα σου ρίχνει ένα απαλό χαστουκάκι όταν θέλει να παίξει μαζί σου. Με κάποιο τρόπο θέλει να σε προκαλέσει να σηκωθείς και να μπεις σε δράση! Άλλωστε παρά την λατρεία που έχουν στην μοναχικότητα, λατρεύουν εξίσου και τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως το παιχνίδι (και τα χάδια και τις αγκαλιές κλπ)

Ανταποκριθείτε στο κάλεσμά της για παιχνίδι, αν αυτό σας είναι μπορετό και ευχάριστο, γιατί η άσκηση και το παιχνίδι έχουν πάρα πολλά θετικά για την σωματική και ψυχολογική υγεία της γάτας και για την ισχυροποίηση της σύνδεσης μαζί σας!

4. Θέλει να σας κατοχυρώσει

Είναι γνωστό ότι στις πατούσες της γάτας καταλήγουν αδένες που εκκρίνουν φερομόνες με τις οποίες η γάτα μπορεί να κατοχυρώσει.. την ιδιοκτησία της. Ε δεν θα επιδίωκε να κατοχυρώσει και τον αγαπημένο της χούμαν; Οπότε με ένα απαλό χαστουκάκι πάνω σας (σε διάφορα σημεία του σώματός σας), αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της και σας κατοχυρώνει.  

Για τον ίδιο λόγο μπορεί να κάνει και τα περίφημα πατουσάκια πάνω σας – αν θέλετε να μάθετε άλλους λογους για τους οποίους κάνει πατουσάκια κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ.

Γιατί η γάτα με χτυπάει στο πρόσωπο;

Οι ίδιοι λόγοι που κάνουν μια γάτα να σας χτυπήσει στα υπόλοιπα μέρη του σώματος (αναζήτηση προσοχής, δήλωση πείνας, κάλεσμα για παιχνίδι, προειδοποίηση ότι το έχετε παρακάνει) μπορεί να κάνει μια γάτα να σας ρίξει και ένα απαλό χαστουκάκι στο πρόσωπο! Στην πλειοψηφία συντριπτική των περιπτώσεων τα χαστουκάκια στο πρόσωπο είναι χωρίς νύχια και μια χαρακτηριστική περίπτωση αυτών είναι το χτύπημα στο πρόσωπο όταν κοιμάστε, για να ξυπνήσετε και να την χαϊδέψετε ή να της βάλετε φαγητό!

Η εμπειρία μου

Να πω και για την προσωπική εμπειρία του πατέρα με μια από τις αγαπημένες γάτες της αποικίας του παππού.. ο πατέρας είχε τρυφερές περιπτύξεις μαζί της, εκείνη του έριχνε τρυφερά απαλά χαστουκάκια στο πρόσωπο.. ωσπου μια μύγα πέρασε μεταξύ της πατούσας και του προσώπου και η γατούλα αμέσως απασφάλισε τα νύχια της και επιχείρησε ένα λάκτισμα στη μυγούλα.. αστόχησε παταγωδώς και βρήκε τα μάτια του πατρός – ευτυχώς τα αντανακλαστικά του λειτούργησαν άψογα και τον γλίτωσαν από προβλήματα.. όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρη η απουσία επιθετικότητας στην διάθεση της γάτας!

Κλεινοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η δική σας γάτα έχει τη συνήθεια να σας δίνει απαλά και τρυφερά χαστουκάκια, ή έχει άλλους τρόπους επικοινωνίας! Περιμένω τα σχόλιά σας

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *