Γιατί εκεί που η γάτα μου είναι γαλήνια ξαφνικά αρχίζει να τρέχει σαν τρελή και μετά ξαφνικά ξανασταματάει;

Δεν μπορεί! Όλοι θα έχετε γίνει μάρτυρες αυτής της θεότρελης συμπεριφοράς της γάτας, που κάποιες στιγμές μέσα στη μέρα, εκεί που απολαμβάνουν την ηρεμία τους αρχίζουν να τρέχουν σαν τρελές αλωνίζοντας το σπίτι! Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο μια φορά, αλλά και δεύτερη και τρίτη… και ξαφνικά σταματούν! Είναι αυτό που περιγράφεται γλαφυρά με την χουμανιστική έκφραση “της βάλανε νέφτι στον .. εχμ.. γκουχ… κώλο”. Στην Αγγλική χρησιμοποιείται μια πιο βολική λέξη για να περιγράψει αυτή την κατάσταση! Πρόκειται για τα περίφημα zoomies!

Πως εξηγείται λοιπόν αυτή η τόσο οικεία συμπεριφορά που για άλλη μια φορά εσείς οι χούμανς βιάζεστε να χαρακτηρίσετε “αλλόκοτη”; Ε λοιπόν δεν είναι καθόλου αλλόκοτη! Αντιθέτως υπάρχουν πολύ απτοί και ξεκάθαροι λόγοι που οδηγούν μια γάτα (ιδίως μια γάτα που ζει μέσα στο σπίτι) σε μια τέτοια συμπεριφορά! Ας τους εντοπίσουμε:

1. Η γάτα είναι φύσει θηρευτής

Ένα από τα πιο ισχυρά ένστικτα μιας γάτας είναι αυτό του θηρευτή (εξίσου έντονο με το ένστικτο της χωροκτητικότητας – αν θέλετε να μάθετε γι’ αυτό κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ)! Η γάτα στη φύση κυνηγάει για να μπορέσει να εξασφαλίσει την τροφή της και η οικόσιτη γάτα φυσικά συνεχίζει να συντηρεί αυτό το ένστικτο (θα χρειαζόταν χιλιάδες χρόνια για να εξελιχθεί το είδος της.. οικόσιτης γάτας ώστε να αποβληθεί αυτό το ένστικτο). 

Ένας βασικός λόγος που η γάτα κάνει αυτές τις απότομες εκρήξεις δραστηριότητας, τρέχοντας πάνω κάτω γύρω γύρω στο σπίτι εντοπίζεται ακριβώς σε αυτό: Η γάτα κατά διαστήματα νιώθει την ανάγκη να εκδηλώσει τα θηρευτικά της ένστικτα, να κυνηγήσει, να παραφυλάξει με αποτέλεσμα να εκδηλώνει τέτοιες συμπεριφορές ακόμη και αν μέσα στο σπίτι δεν υπάρχει τίποτα να κυνηγήσει.. ενίοτε μάλιστα επινοεί φανταστικά θηράματα όπως ένα κουκλάκι ή ένα μπαλάκι. 

Εδώ να πω ότι θα ήταν χρήσιμο να παίζετε και εσείς με τη γάτα σας με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιούνται τα θηρευτικά της ένστικτα – νομίζω ότι η ικανοποιηση των ενστικτων ενος πλάσματος ίσως του δινει μια πληρεστερη αίσθηση ευτυχίας. Μπορείτε έτσι να φτιάχνετε διάφορα παιχνιδια που προσομοιαζουν τα θηράματα, όπως πχ ενα σκοινακι με ενα μπαλακι στην άκρη.. που η γάτα μπορεί να το παραφυλάξει και να το κυνηγησει και τελικα να το πιασει και να το .. ξεσκίσει καθως εσεις το κινείτε κλπ κλπ! Γίνετε εφευρετικοί, φανταστείτε πως μοιάζει το κυνήγι για τη γάτα και κάντε τα ευφάνταστα κολπακια σας!

2. Μια γάτα που δεν ασκείται συσσωρεύει ενέργεια

Η γάτα, όντας ένας σπουδαίος θηρευτής είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να συσσωρεύει ενέργεια στις ανάπαυλες της δραστηριότητάς της, ενέργεια που θα αποδειχθεί απαραίτητη (στην γάτα που ζει στη φύση) για να μπορέσει να κυνηγήσει και να πιάσει το θήραμά της. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που άλλωστε οι γάτες κοιμούνται ως 16 ώρες την ημέρα (να συγκεντρώσουν αρκετή ενέργεια).

Οπ, μισό λεπτό, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ρίξετε μια επιμελή ματιά στο άρθρο μου ‘10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον ύπνο της γάτας‘ για να μπορέσετε να καταλάβετε ακόμη καλύτερα την γάτα σας!

Κλείνοντας αυτή την παρένθεση να πω ότι έτσι η γάτα που ζει μέσα στο σπίτι συχνά συσσωρεύει μπόλικη ενέργεια και αν δεν ασκείται ή αν δεν παίζει (μαζί σας ή με μια άλλη γάτα) είναι απαραίτητο να εκτονώσει κάπως αυτην την συσσωρευμένη ενέργεια. Ε λοιπόν αυτό το ποδοβολητό σε ανύποπτο χρόνο για 2 3 λεπτά είναι ένας τρόπος για να αποβάλει τη συσσωρευμένη ενέργεια.

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να πω πόσο σημαντικό είναι η γάτα να ασκείται – κατά βάση μέσα από το παιχνίδι. Σε αυτό θα βοηθούσε ένα ψηλό και ασφαλές γατοδενδρο όπως αυτό  ΕΔΩ, το παιχνίδι με λέιζερ – αυτό που χρησιμοποιώ είναι εδώ – ή με teaser – όπως αυτό – αλλά και παιχνίδια αυτοσχέδια, όπως μπάλες απο αλουμινόχαρτο, σχοινάκια κοκ που προανέφερα! 

Στον σύνδεσμο αμέσως παρακάτω βρείτε πόσο πρέπει να ασκείται η γάτα καθημερινά:

3. Οι αισθήσεις της γάτας είναι οξείες και εντοπίζουν εν δυνάμει θηράματα

Ένας ακόμη λόγος –  και αυτός κάπως συνδεδεμένος με το ένστικτο του θηρευτή – που οδηγεί τη γάτα σε αυτές τις εκρήξεις κινητικότητας (λαϊκιστί ποδοβολητού) είναι και το γεγονός ότι μερικές αισθήσεις της γάτας είναι οξύτατες και διαφορετικές από του ανθρώπου. Η γάτα μπορεί να ακούσει πολύ πιο έντονα από ό,τι ο άνθρωπος, ενώ έχει οξύτατη μυρωδιά και φοβερή ικανότητα να εντοπίζει κινήσεις κάτι που μπορεί να την κάνει να εντοπίσει ένα θήραμα μέσα ή έξω από το σπίτι, ένα θήραμα που εσείς οι χούμανς ούτε καν το έχετε πάρει είδηση. 

Ο εντοπισμός ξυπνάει μέσα στη γάτα τον θηρευτή που είχε βάλει σε λανθάνουσα κατάσταση, με αποτέλεσμα να ορμήξει στο θήραμα για να το πιάσει.. ένα θήραμα που πιθανώς εσείς καν δεν βλέπετε! 

… σε ετούτο το σημείο επιτρέψτε μου μια ακόμη χρήσιμη παρέμβαση προτείνοντάς σας να διαβάσετε το αναλυτικότατο άρθρο μου για την ακόη της γάτας! Ευχαριστώ…

4. Δεν έχει ερεθίσματα και ειναι στρεσαρισμενη/ενοχλημένη

Αν η γάτα σας κάνει τα zoomies σε καθημερινή βάση ίσως αυτό είναι δείγμα οτι υπάρχει ένα κάποιο πρόβλημα που εντοπίζεται στην πενία ερεθισμάτων (πράγμα αρκετα συχνό στο κλειστο περιβάλλον του σπιτιού) και στο συνακολουθο στρες!

Σε αυτή την περίπτωση πολλά μπορείτε να κάνετε τόσο για να βοηθήσετε τη γάτα σας να μη βαριέται όσο και για την διαχειριση του στρες! 

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΑΡΙΕΤΑΙ

Δώστε της μπόλικες χαρτινες κουτες, αλλάζοντας τες ανα δυο μερες, πολλές πλαστικές σακούλες (κόψτε όμως τα χερούλια της), δώστε της πρόσβαση σε ψηλά σημεία όπως βιβλιοθήκες και κρεμαστά κρεβάτια παραθύρου – όπως αυτό -, καντε μικρες αλλαγες στο σπίτι, βάλτε έξω από το παράθυρο μια ταϊστρα για πουλάκια, για να τα χαζεύει, σκεφτείτε να φέρετε μια καινούρια γάτα στο σπίτι! Περισσότερες ιδέες στο αναλυτικό μου άρθρο

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ
Σκεφτείτε την χρήση των τεχνητών φερομονών Feliway (τσιμπήστε τις εδώ και διαβάστε γι’ αυτες εκεί), του CBD Oil για γάτες (τσιμπήστε το εδώ χρησιμοποιώντας τον κωδικό tsitsos20 και μάθετε γι’ αυτό εκεί) που είναι παράγοντες που λειτουργούν ευεργετικά στο θέμα του στρες! Παράλληλα αποφύγετε τους έντονους θορύβους στο σπίτι, βάλτε στο χώρο μουσικές που χαλαρώνουν τη γάτα (βρείτε κάμποσες τέτοιες εδώ),

Ωραία και αφου τα ειπαμε ολα τουτα ας τα συνοψισουμε σε ενα βιντεάκι των 50 δευτερολεπτων, για να κανετε εικονα, ήχο και κινηση οσα ειπωθηκαν προηγουμενως: 

Πριν ολοκληρώσουμε αυτό το άρθρο θα ήθελα να αναφερθώ και σε ετούτη την κατάαααρα των γατών. Οι γάτες ως γνωστό είναι πλάσματα που παρουσιάζουν το πικ της δραστηριότητάς τους στο λυκόφως και το λυκαυγές. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν αυτή η έκρηξη δραστηριότητας να λάβει χώρα εκεί γύρω στις 4 το πρωί και αυτό το τρελό ποδοβολητό σε όλο το σπίτι είναι πολύυυυ πιθανό να σας ξυπνήσει! Υπάρχει λύση σε ετούτη την κατάρα; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΟΛΕ! Διαβάστε τον κατατοπιστικότατο οδηγό μου ακριβώς ΕΔΩ.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω δύο πράματα: 

Πρώτον, αν μια γάτα δεν τρέφεται σωστά, είναι παχύσαρκη και ληθαργική είναι πολύ πιθανό να μην εκδηλώνει τα zoomies! Αντίθετα ένα υγιές πλάσμα, με λεπτό, δυνατό σώμα που τρέφεται με ποιοτικές υγρές τροφές – η αγαπημένη του Τσιτσάρα εδώ –  είναι πολύ πιθανό να εκδηλώνει πολύ έντονα zoomies! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα zoomies είναι και ένας δείκτης της υγείας της γάτας!

Δεύτερον θα ήθελα να σας μιλήσω και για μια ειδική κατηγορία .. zoomies! Για την τρελα που πιανει τη γάτα μόλις βγει από την τουαλέτα της! Μάθετε γι’ αυτή τη συμπεριφορά σε ετούτο το άρθρο

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος ενός ακόμη άρθρου, επιλύοντας ένα ακόμη μυστηριώδες αίνιγμα την συμπεριφορά της γάτας! Εσάς η γάτα σας συνηθίζει αυτές τις εκρήξεις δραστηριότητας; Πόση ώρα διαρκούν; Περιμένω τα σχόλιά σας! 

Μία Απάντηση

  1. Μυγα στο πεδιο. Ο βασικος λογος για τον οποίο ο Λεωνιδας τιναζεται σαν ελατηριο και κανει επιτοπια αλματα ισως και πανω απο 2 μετρα στο τζαμι της μπαλκονοπορτας για να εξολοθρευσει τον εχθρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *