Πως να με αγαπήσει η γάτα μου; Βρείτε 10 αλάθητους τρόπους!

Μεγάλη έγνοια όλων των ανθρώπων που τους έλαχε να συζήσουν με μια γάτα είναι το δίχως άλλο αυτή: “Πως να με αγαπήσει η γάτα μου;!” Ε λοιπόν αυτό δεν είναι τόσο εύκολο! Ή μήπως τελικά είναι; Θα ανακαλύψετε διαβάζοντας παρακάτω οπότε και θα σας εκμυστηριευτώ τελείως εμπιστευτικά 10 τρόπους για να κερδίσετε την πολυπόθητη αγάπη της γάτας σας! Καθίστε αναπαυτικά λοιπόν και θα σας τα πω όλα:

Πως να με αγαπήσει η γάτα μου;!

1. Αφήστε την να κάνει εκείνη την πρώτη κίνηση

Πολύ συχνά ξεχνάτε ότι η γάτα είναι ένα ανεξάρτητο πλάσμα και όταν την βλέπετε, πάνω στην λατρεία σας ορμάτε να την αγκαλιάσετε και να αλληλεπιδράσετε με αυτήν. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες αυτό οι περισσότερες γάτες δεν το εκτιμούν (εκτός αν πρόκειται για τον Σκλαβενίτη)! Αντί να επιδιώξετε εσείς την επαφή με τη γάτα σας αφήστε την να κάνει εκείνη το πρώτο βήμα – μπορεί αντί να ασχοληθείτε μαζί της να αφοσιωθείτε σε μια άλλη δραστηριότητα  και εκείνη αν θέλει θα σας επισκεφτεί. 

Και να σας πω την αλήθεια, η χαρά όταν εκείνη επιλέξει την επαφή μαζί σας, η αίσθηση είναι ακόμη πιο όμορφη! 

Σε ετούτο το σημείο επιτρέψτε μου να σας αποκαλύψω τα σημάδια που δείχνουν ότι μια γάτα σας λατρεύει! Κάντε κλικ στον σύνδεσμο:

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πως δείχνει η γάτα την αγάπη της

2. Επιλέγετε να την χαϊδεύετε στα σημεία που απολαμβάνει για όσο θέλει

Ας συνεχίσουμε όμως.. σας είχα γράψει ένα ολόκληρο άρθρο που σας εξηγούσα τα σημεία που συνήθως οι γάτες απολαμβάνουν περισσότερο τα χάδια σας. Για να το βρείτε κάντε κλικ ΕΔΩ. Αυτό προέκυπτε από δικές μου παρατηρήσεις αλλά συνέπιπτε με ό,τι έχω βρει σαν γενικώς αποδεκτό. Τώρα μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λίνκολν δείχνει ότι οι γάτες απολαμβάνουν κυρίως τα χάδια ανάμεσα στα μάτια και στα αυτιά ενώ δεν τους αρέσει καθόλου να τις χαϊδεύετε κοντά στη βάση της ουρας. 

Εγώ έχω να σας προτείνω και χάδια στο πηγούνια και στα μαγουλάκια της.. 

πώς να χαϊδέψω τη γάτα μου

3. Προσέξτε τη δική σας μυρωδιά

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι η γάτα έχει όσφρηση 14 φορές πιο έντονη από εσάς τους χούμανς! Έτσι αν η μυρωδιά σας έχει κάτι ενοχλητικό για εκείνη θα το αντιληφθεί σε υπερθετικό βαθμό. Η μυρωδιά άλλων γατών, διάφορων έντονων αρωμάτων όπως αποσμητικά, σκόρδου, κρεμμυδιού ή ακόμη και ενός έντονου σαπουνιού χεριών. 

Έτσι μην επιχειρήσετε αλληλεπιδράσεις μαζί της αν η μυρωδιά σας δεν πληροί τα κριτήρια μας! 

4. Προσεγγίστε την με τον γατίσιο τρόπο

Ο κώδικας επικοινωνίας και συμπεριφοράς της γάτας απέχει παρασάγγας από αυτό του ανθρώπου. Εσείς πχ θα κάνατε μια χειραψία με έναν άνθρωπο σαν μια μορφή χαιρετισμού. Ε οι γάτες προτιμούν να μυρίσουν η μια την άλλη στη μύτη! Όταν μπείτε σπίτι αντί να την αρχίσετε αμέσως στις αγκαλιές και τα χάδια προτείνετε το χέρι σας και συγκεκριμένα ένα ακροδάχτυλο  στη μύτη της (το ακροδάχτυλο θα παίξει το ρόλο.. της μύτης) ώστε να πάρει μια μυρωδιά και να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά, τίποτα το απειλητικό δεν συμβαίνει και δίπλα της έχει ένα οικείο πρόσωπο.  

Επίσης η επαφή μύτη με μύτη, ή κεφάλι με το χέρι σας, ή με το δικό σας κεφάλι, είναι ιεροτελεστίες γνώριμες, οικείες στη γάτα σας και μπορείτε να τις αξιοποιήσετε! Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την επικοινωνία των γατών μύτη με μύτη καθώς και για τις … κεφαλιές κάντε κλικ ΕΔΩ και ΕΚΕΙ αντίστοιχα!

5. Προσεγγίστε την διακριτικά και μην μπλοκάρετε τις εξόδους

Αν βλέποντας μια γάτα κινηθείτε προς εκείνην απότομα, όντας όρθιοι, πρέπει να σας πω ότι είστε ένα πολύ απειλητικό θέαμα! Αντ’ αυτό σκύψτε/γονατίστε και πλησιάστε την διακριτικά και ήρεμα έχοντας πάντα κατά νου ότι δεν πρέπει να τις κλείνετε τις εξόδους διαφυγής γιατί κάτι τέτοιο την πανικοβάλλει και την κάνει να αντιδράει απότομα.

6. Ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας αλλά μην την κοιτάτε επίμονα

‘Ερευνες έχουν δείξει ότι οι γάτες δεν νιώθουν καθόλου με τα επίμονα βλέμματα πάνω τους. Αυτό συμβαίνει γιατί στη φύση οι θηρευτές της γάτας τις αιχμαλωτίζουν με το βλέμμα τους, παρακολουθώντας τες επίμονα. Έτσι αν εσείς, χωρίς φυσικά να έχετε καμία απειλητική διάθεση, κοιτάτε την γάτα σας επίμονα (πιθανώς θαυμάζοντάς την) τις μεταφέρετε ανησυχητικά μηνύματα – σου λέει “γιατί με κοιτάζει έτσι επίμονα αυτός, μήπως θέλει .. ΝΑ ΜΕ ΦΑΕΙ;” – και αυτό δεν βοηθάει να νιώσει άνετα μαζί σας. Άλλωστε και εκείνες όταν κυνηγούν, κοιτάζουν το θήραμα με μάτια επίμονα που δεν κλείνουν. Συνεπώς αυτό το επίμονο κοίταγμα δημιουργεί την παρεξήγηση ύποπτων, επικίνδυνων προθέσεων.

Αντ’ αυτού επιλέξτε ήρεμα κλεισίματα/ανοίγματα του ματιού που είναι το γατίσιο ανάλογο του ανθρώπινου .. φιλιού (σε επόμενο άρθρο θα σας μεταφέρω και τα επιστημονικά ευρήματα που αποδεικνύουν τούτη τη δήλωση).

7. Μιμηθείτε τις γατίσιες μυρωδιές

Τούτο εδώ δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ όμως πιστεύω ότι αξίζει να σας το επικοινωνήσω για κάποιες ακραίες περιπτώσεις. Μπορείτε να ψεκάσετε τον εαυτό σας με γατίσιες φερομόνες που καλύπτουν άλλες ανοίκειες μυρωδιές για την γάτα. Αυτές οι μυρωδιές είναι ‘μηνύματα” που οι γάτες εκκρίνουν με φυσικό τρόπο από αδένες σε διάφορα μέρη του σώματός τους (στα πατουσάκια, στο πηγούνι, στα μάγουλα, στο μέτωπο και αλλού). Αν και εσείς μυρίζετε.. φερομόνες αυτό σας κάνει αυτόματα να φαίνεστε πολύ πιο “φυσικός” και όχι απειλητικός, ειδικά σε μια γάτα που δεν σας γνωρίζει διόλου!

Σε αυτή την λογική βασίζεται και η τεχνολογία ανασυνδυασμένων φερομονών FELIWAY για την οποία σας έχω γράψει ένα ολόκληρο άρθρο που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

8. Απομακρυνθείτε αφήνοντάς της χώρο την κατάλληλη στιγμή

Μια σπουδαία αρετή είναι να αναγνωρίζουμε πότε πρέπει να αποχωρήσουμε και να το κάνουμε εγκαιρώς. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η αλληλεπίδραση με τη γάτα μας. Με τους ανθρώπους είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί έχουν τον λεκτικό κώδικα για να επικοινωνήσουν την διάθεσή τους να απομονωθούν. 

Για να καταλάβετε πότε έφτασε η στιγμή να πείτε αντίο σε μια γάτα χρειάζεται έναν άλλο κωδικά, τον κώδικα του σώματος. Φυσικά ο κώδικας του σώματος μπορεί να είναι εξώφθαλμος (μπορει να σας δαγκώσουν ή να σας κάνουν κχουυυυυ) αλλά μπορεί να είναι και πιο διακριτικός! Για παράδειγμα μπορεί η ουρά να τινάζεται νευρικά σαν μαστίγιο και τα αυτιά οριζοντιώνονται στο πλάι (περισσότερα για τον κώδικα επικοινωνίας των αυτιών της γάτας κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ)! Αν δείτε τέτοια σημάδια απομακρυνθείτε ήρεμα αλλά άμεσα γιατί μπορεί να ακολουθήσει κάτι εντυπωσιακά πιο επιθετικό. 

Αν τώρα θέλετε να μάθετε περισσότερα για την γλώσσα της ουράς της γάτας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

9. Χρησιμοποιήστε τις λιχουδιές με στρατηγικό τρόπο

Μια σωστή λιχουδιά που σέβεται τον εαυτό της, αρκούντως βρωμερή και λιπαρή μπορεί να προκαλέσει μια γάτα να σας πλησιάσει. Όμως μην δίνετε όλη μέρα λιχουδιές στη γάτα σας γιατί ούτε υγιεινό είναι, ούτε με αυτό τον τρόπο οι λιχουδιές επιτελούν τον σκοπό τους. Χρησιμοποιήστε τις για να ανταμείψετε θετικές συμπεριφορές ή αν θέλετε κάποια στιγμή να έχετε μια τρυφερή εγγύτατη επαφή μαζί με την γάτα σας. 

Κάτι σχετικό με το παραπάνω είναι και η εμπειρία του Τσίτσου (δηλαδή εμένα) που τον τελευταίο καιρό απολαμβάνει μικροσκοπικές λιχουδιές από τυρί σε μια πολύ τρυφερή και ανεκτίμητη επαφή με τον πατέρα. 

Επίσης εξαιρετικές λιχουδιές έχουν αποδειχτεί και αυτές ΕΔΩ, που τρελαίνουν τον Τσιτσάκο

πως να δειξω στην γατα μου οτι την αγαπω

Και μια ιδέα από τον Τσίτσο

Αν και έχει σχέση με κάποια από τα παραπάνω ήθελα να πω και εγώ την δική μου εμπειρία – η οποία βέβαια δεν αποδεικνύεται επιστημονικά: Όσο ο πατέρας νοιάζεται για την επαφή μαζί μου, όσο επιζητά την τρυφερότητά μου, τα χάδια μου, ξεκινάει την αλληλεπίδραση μαζί μου από μια κατάσταση έλλειψης.. νιώθει ελλειπής και λαχταράει την αλληλεπίδρασή μου για να ολοκληρωθεί. Αυτό γεννάει συναισθήματα ανεπάρκειας, που είναι συναισθήματα άγχους. Και αυτά μυρίζουν κάπως και εγώ τα μυρίζω και αυτή η μυρωδιά με αγχώνει και εμένα και δεν βοηθάει καθόλου να ερχόμαστε πιο κοντα.. αντίθετα μας απομακρύνει – δεν το κάνω επίτηδες, μόνο του συμβαίνει.

Όταν ο πατέρας δεν έχει ανάγκη τίποτα τότε είναι ολόκληρος, ήρεμος, γαλήνιος. Τότε με βοηθάει και εμένα να είμαι ολόκληρος, ακέραιος, όχι φοβισμένος και αυτό μας φέρνει κοντά, τόσο κοντά που είναι δύσκολο να ξεχωρίσω που ξεκινάει αυτός και που σταματάω εγώ. 

Αγάπη ειναι η κατάρρευση της πεποιθησης ότι υπάρχουν .. δύο. 

ΥΓ: Μάθετε περισσότερα για το πως να κάνετε τη γάτα σας να σας αγαπήσει εδώ.

2 Απαντήσεις

  1. Διαβάσα Με όση προσοχή μπορούσα καί είναι χρήσιμα όσα λέτε.ομως προσωπικά πιστεύω ότι η γάτα είναι δύσκολος φίλος. Δεν είναι σκύλος πιστός φιλότιμος και αγαπησιαρης αλλά καί υπάκουος.η γάτα είναι αλλο ζώο.

    1. καθε ζωο ναουμ μου, ειναι αλλο ζωο, ουτε καν μια γατα ειναι ιδια με μια αλλη κλπ κλπ! μοναδικα πλασματα ειμαστε ολοι μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *