Εντάξει, πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει κυριαρχήσει (ίσως αδίκως) μια ιδέα ότι οι γάτες σε είναι πολύ πιο αποστασιοποιημένες από τους σκύλους, που βαδίζουν στο κατόπιν του χούμαν τους. Και ναι, υπάρχουν οι φήμες ότι οι γάτες δεν είναι εύκολα εκπαιδεύσιμες, κάτι που με βρίσκει εντελώς αντίθετο – διαβάστε και το σχετικό άρθρο μου.
Τα πράματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν σκεφτούμε ότι ενώ έχουν εξημερωθεί (ενταξει ως ενα βαθμο – πολλοι ισχυριζονται οτι η γατα λιγο πολυ παραμενει ενα αγριο ζωο) εδώ και 9000 χρόνια (μάθετε που βρέθηκε η πρώτη οικόσιτη γάτα εδώ) πολλοί νομίζουν ότι δεν υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ των χουμαν και των γατών, ίσως επειδή οι χούμαν δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα της!
Και κάπου εδώ έρχεται η αποκάλυψη-καταπέλτης από μια επιστημονική ομάδα που ισχυρίστηκε και επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό της, ότι για να μπορέσει ένας χούμαν να έρθει πιο κοντά στη γάτα πρέπει απλώς να της .. στειλει φιλάκια.. όχι όμως με τον ανθρώπινο τρόπο, βρε κουτά.. αλλά με το γατίσιο ανάλογό του! Ποιο είναι αυτό; Μα κλείνοντας και ανοίγοντας αργά και χαλαρά τα μάτια του!
ΠΙΘΑΝΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Αρεσουν στις γατες τα φιλια;

Υπεύθυνη για την έρευνα που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας είναι μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, στην Ηγγλετέρα. Τι έκανε αυτή η ομάδα; Κατέγραψε την επικοινωνία ανθρώπου-γάτας και παρατήρησε με τρόπο επιστημονικό ότι αυτή η κίνηση (το κλείσιμο-άνοιγμα) αμέσως χαλαρώνει την γάτα, την κάνει λιγότερο καχύποπτη και πιο δεκτική στην επαφή με τον χούμαν.
Και αυτό δεν παίζει μόνο για την περίπτωση οικείων γατών, αλλά και τελείως άγνωστων γατών!Σε αυτό το σημείο να σας πω και την προσωπική μου εμπειρία: Μέχρι πρότινος δεν το είχα δοκιμάσει ιδιαίτερα αλλά τώρα τελευταία, σε όποια γάτα κάνω το περίφημο slow blink (ας το λέμε έτσι, να το παίξουμε και αγγλομαθείς) ανταποκρίνεται και ανταποδίσει.. εκτός αν πρόκειται για τον .. Τσίτσο, του οποίου η αντίδραση φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί:

Το πείραμα της επιστημονικής ομάδας
Ποια ήταν τα πειράματα που επιχείρησαν οι ειδικοί; Χρειάστηκε να καταστρώσουν δυο για να μπορέσουν να βγάλουν συμπεράσματα για το αν οι γάτες όντως συμπεριφέρονται με διαφορετικό σε κάποιον που τους κάνει slow blink.
ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πως να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας
To πρώτο πείραμα είχε ως εξής: Οι χούμανς που συμμετείχαν στο πείραμα (γατάνθρωποι, με τουλάχιστον μια γάτα στο σπίτι τους) έκαναν σλόου μπλινκ στις γάτες τους – ήταν συγκεκριμένα 14 χούμαν που έκλεισαν μάτι σε 21 γάτες. Η γάτα έπρεπε να είχε καθίσει αναπαυτικά και οι άνθρωποι στεκόταν στο ένα μέτρο μακριά τους και μπλίνκαραν (πωω) τη στιγμή που η γάτα τους κοιτούσε (για να παρει ειδηση το μπλινκ ντε)!
Με κάμερες καταγραφόταν οι αλληλεπιδράσεις (το πρόσωπο του χούμαν και το πρόσωπο της γάτας). Το πείραμα έδειξε ότι οταν οι ανθρωποι έκαναν μπλινκιν, ήταν πολύ περισσότερο πιθανό οι γάτες να ανταποδώσουν, ενώ αν οι ανθρωποι δεν το έκαναν οι γάτες εκδήλωναν αυτή τη συμπεριφορά πολύ πιο σπάνια. Έμοιαζε δηλαδή σαν οι γάτες να “απαντούν” στο μπλινκ του χούμαν με ένα δικό τους μπλινκ (αυτό έχω παρατηρήσει και εγώ με τις γατούλες που το δοκιμάζω)!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Όμως έγινε και ένα ακόμη πείραμα, όπου συμμετείχαν 8 σπίτια με 24 συνολικά γάτες. Εδώ όμως αντί οι γατογονείς να κάνουν μπλινκ έκαναν μπλινκ οι ίδιοι οι επιστήμονες που δεν είχαν καμία επαφή προηγουμένως με τις συγκεκριμένες γάτες. Παρατηρήθηκε και σε αυτή την περίπτωση ότι το μπλινκ των ερευνητών έκανε συχνά τις γάτες να ανταποδώσουν και μάλιστα γινόταν δεκτικές στο να πλησιάσει ο χούμαν το δείκτη του χεριού προς τη γάτα και να τον μυρίσουν!
ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: 10 τρόποι με τους οποίους η γάτα δείχνει την αγάπη της
Το συμπέρασμα
Σίιγουρα έχετε όλοι δει τη γάτα σας να έχει τα μάτια μισόκλειστα όταν είναι σε ήρεμη κατάσταση. Ε λοιπόν αυτή η έρευνα έδειξε ότι η γάτα περίπου χαμογελάει εκείνη την ώρα. Άλλωστε και οι άνθρωποι όταν χαμογελούν τα μάτια τους στενεύουν και μισοκλείνουν. Όταν λοιπόν κάνετε αυτή την κίνηση (το αργό κλείσιμο-άνοιγμα των ματιών) είναι πολύ πιθανό ότι η γάτα σας καταλαβαίνει ότι της χαμογελάτε εκείνη την ώρα με τον δικό της γατίσιο τρόπο – και όπως φαίνεται δεν της στέλνετε φιλάκια, όπως νόμιζα ως τώρα!!!
Ε αυτό λοιπόν την προδιαθέτει θετικά, την κάνει να νιώθει άνετα και δεν είναι απίθανο να σας χαμογελάσει (με τον τρόπο της) πίσω! Σε κάθε περίπτωση, όπως σας λέω καάαθε φορά σε γατοσυμπεριφορικά θέματα, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ερμηνεία που προέκυψε από πολλές μετρήσεις, ωστόσο είναι μάλλον βέβαιο ότι αυτή η κίνηση ερμηνεύεται από τη γάτα ως μια κίνηση με φιλικές διαθέσεις! Σκεφτείτε άλλωστε ότι η γάτα βλέπει ως απειλή το επίμονο κοίταγμα (που συμβαίνει συχνά στη φύση όταν την λοκ-αρει ένας θηρευτής) άρα είναι λογικό το slow blink να της φαίνεται μια κίνηση φιλική..
Σημειωση Τσιτσου: Με ποιους αλλους τρόπους μπορείτε να δείξετε τη φιλικότητα σας σε μια γάτα;
Εντάξει, ένας τρόπος είναι το slow blink, όμως υπάρχουν και άλλοι:
- Ας γίνουμε πεζοί και ας παραδεχτούμε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι – η προσφορά μιας λαχταριστής λιχουδιάς όπως μιας γενναίας κουταλιάς ενός νοοοόστιμου πάτε δεν θα μπορούσε παρα να εκληφθεί ως σημάδι φιλικότητας! Νόστιμα πατέ; Δοκιμάστε τις τέλειες και σε παρα πολλές γεύσεις Lucky Lou Lifestage & GranataPet Delicatessen στις μεγάλες συσκευασίες των 800 γραμμαρίων (που είναι και οικονομικές – βρείτε τις εδώ και εκεί) – ελάχιστες γάτες τους αντιστέκονται! Και μετά από αυτό σας βλέπουν με άλλο μάτι, πιο φιλικό! Και αν η γάτα σας είναι από αυτές τις περίεργες γάτες που θέλουν ΜΟΝΟ ξηρά τροφή επιλέξτε μια ποιοτική τέτοια, με περιορισμένο υδατάνθρακα, ξεκάθαρη ετικέτα και μπόλικη ανεπεξέργαστη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως οι εξαιρετικές ελληνικές Ambrosia!
- Για νταραβέρια με κάποιο ψιψι, ειδικα αν δεν το γνωριζετε πλησιάστε το έχοντας σκύψει πολύ (στα γόνατα σας) για να μικρύνετε τον όγκο σας και να μην φαίνεστε απειλητικός απέναντί της. Ηρεμήστε το βλέμμα σας, μην την κοιτάτε επίμονα και προτάξτε τον αντίχειρά σας για να τον μυρίσει και να κάνετε τις δέουσες οσφρητικές συστάσεις
- Ισως να μην προχωρήσετε περισσότερο και να αφήσετε στη γάτα την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει εκείνη περισσότερο μαζί σας!
- Η γάτα βέβαια με τη γλώσσα του σώματος μπορεί να δείξει αν θέλει περισσότερα πάρε δώσε! Παρατηρήστε τα μουστάκια, τα αυτιά, την ουρά και φυσικά τα μάτια της (για πιθανα slow blink ή για επίμονο βλέμμα που δηλώνει ελεγκτική διάθεση) – βρείτε το άρθρο μου για το πως να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας εδώ – και ανάλογα προχωρήστε σε ανεπαίσθητα χάδια που θα στοχεύουν μερικά συγκεκριμένα σημεία όπως, πηγούνι, μετωπάκι, αυχένα. Περισσοτερα χοτ σποτς στο αναλυτικο μου αρθρο
- E και αν ειστε απο τους περιεργους τυπους που μπορεί να ΄χετε στην τσαντα σας παντα μια.. χτενα γατας (σαν ετουτη) σας πληροφορώ ότι ελάχιστες γάτες μπορούν να αντισταθούν σε ένα βαθύ χτένισμα… έτσι αν έχετε πιάσει φιλίες με μια γατούλα να ξέρετε ότι είναι πολύ πιθανό να εκτιμήσει ενα χαλαρωτικό χτενισματάκι – τα τιπς μου για το χτένισμα της γάτας εδώ.
Ας επιστρέψουμε όμως στο άρθρο μας: Τώρα παιδια, όποια γάτα βρίσκετε, ξένη, γνωστή, δοκιμάστε το slow blink και δείτε να θα την χαλαρώσετε και αν θα την κάνετε πιο φιλική. Περιμένω και τα σχόλιά σας.
Για το τέλος θα ήθελα να σας αποκαλύψω άλλους 8 τρόπους με τους οποίους οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γάτες επικοινωνούν με τους χούμανς, στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!
ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ: unboxholics.com