Μόλυνση από γάτα: 5 ασθένειες που μπορούμε να κολλήσουμε από τη γάτα μας

Παιδιά μου, εδώ σας θέλω ψύχραιμους, γιατί αυτό το ποστ δεν στοχεύει (προφανώς) να δαιμονοποιήσει τη γάτα, αλλά ακριβώς να μας προσφέρει χρήσιμη πληροφορία ώστε να πάψουν οι όποιες φήμες για πιθανή μόλυνση από γάτα – είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη με ρωτούν αν το έιτζ της γάτας κολλάει στον άνθρωπο! 

Έτσι εδώ πέρα θα σας περιγράψω 5 αρρώστιες που κολλάνε από τη γάτα στον άνθρωπο (5 ζωονόσοι δηλαδή) και θα τις αναλύσουμε σε κάποιο βαθμό. 

Μόλυσνη από γάτα: 5 κοινές ασθένειες που υπάρχει πιθανότητα να μας κολλήσει η γάτα μας

1. Τοξοπλάσμωση (προσοχή, διαβάστε το με υπομονή και μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα)

Οι πιο πολλοί από εμάς γνωρίζουν ότι μια έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να αναλαμβάνει να καθαρίζει την αμμοδόχο της γάτας διότι οι γάτες είναι δυνατό να είναι φορείς ενός μονοκύτταρου  οργανισμού που ονομάζεται Toxoplasma gondii. 

Οι γάτες μπορεί να μην παρουσιάζουν σημάδια της ασθένειας, ωστόσο το γνωστό σε όλους μας τοξόπλασμα μπορεί να υπάρχει στα κόπρανά τους. Οι άνθρωποι μολύνονται μέσω τυχαίας μετάδοσης του μικροβίου από το χέρι σε στόμα όταν καθαρίζουν τα θκατουλάκια της γάτας, γι’ αυτό χρειάζεται να εφαρμόζουν την τυπική υγιεινή των χεριών μετά τον καθαρισμό του κουτιού απορριμμάτων και να φοράνε γάντια. 

ΑΝ μια γυναίκα δεν έχει προηγουμένως εκτεθεί σε τοξόπλασμα και μολυνθεί ενώ είναι έγκυος, οι επιπτώσεις για το μωρό μπορεί να είναι σοβαρές. Αλλα μην πανικοβάλλεστε καθόλου, απλως αφήστε αυτή τη δουλειά (το τακτικό, καθημερινό καθάρισμα της αμμοδόχου) για κάποιον άλλον – και το πρόβλημα λύνεται. 

Και για πιο αναλυτική περιγραφή του θέματος διαβάστε και το αναλυτικό άρθρο της αγαπημένης κτηνιάτρου Ισμήνης Δρακούλη, ακριβώς ΕΔΩ!

2. Αγκυλοστομα (hookworms) & στρογγυλα σκουλήκια (roundworms)

Τα αυγά των παραπάνω σκουληκιών (ελμίνθων) συχνά συναντούνται στα κόπρανα της γάτας και μπορούν από κει να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω του δέρματος (οι προνύμφες τους διεισδύουν μεσω του δέρματος) και έτσι αν καποιος πατήσει ξιπόλυτος πάνω τους μπορεί να κολλήσει. Επίσης μπορεί να συμβεί τυχαία κατάποση roundworms η οποία μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει μόλυνση των εσωτερικών οργάνων και στα μάτια!

Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 700 άτομα – κυρίως παιδιά – χάνουν την όραση σε ένα μάτι από αυτή την πάθηση. Εξαιτίας αυτών των νόσων τα κατοικίδια δεν επιτρέπονται στις παραλίες (δεν ξέρω αν συμφωνώ με αυτό.. εσείς;)

Για να εκμηδενίσετε τον κίνδυνο:

  • πλένετε τα χέρια σας συστηματικά
  • μην αφήνετε τα παιδιά σας να βάζουν βρώμικα αντικείμενα στο στόμα τους
  • αποπαρασιτώνετε τη γάτα σας συστηματικά – τα πάντα για την αποπαρασίτωση ΕΔΩ!

3. Μύκητες (δερματόφυτα)

Είναι δυνατό οι άνθρωποι να κολλήσουν μύκητες (δερματικούς) από γάτες. Αν και λέγονται “ringworm” den πρόκειται για σκουλήκια, αλλά ενας μύκητας ο οποίος προκαλεί συνήθως κυκλικές αλλοιώσεις στο δέρμα (γι’αυτό και η ασθένεια επίσης λέγεται δαχτυλίτιδα).

Οι γάτες που έχουν μολυνθεί με δακτυλίτιδα έχουν συνήθως φολιδωτές κηλίδες δέρματος με τριχόπτωση. Ο μύκητας μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο από το περιβάλλον ή απευθείας από μολυσμένες γάτες και πιο ευάλλωτοι στο να κολλήσουν είναι ανοσοκατεσταλμένα άτομα, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι. 

Μερικές φορές απαιτείται παρατεταμένη θεραπεία με αγωγή από το στόμα και τοπική φαρμακευτική αγωγή, καθώς και περιβαλλοντική απολύμανση, για την εκκαθάριση της νόσου στις γάτες. Εμείς έχουμε κολλήσει αρκετές φορές μύκητες από τις γάτες μας και το αντιμετωπίσαμε με απλή χρήση αλοιφής (dactarin) – και είναι η μοναδική νόσος που έχουμε κολλήσει από τη γάτα. Περισσότερα για τα δερματόφυτα ΕΔΩ

δερματόφυτα γάτας θεραπεία

4. Cat Scratch Fever (ελληνιστί Νόσος εξ' ονύχων γαλής)

Οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν με ένα αρκετά επικίνδυνο βακτήριο που λέγεται Μπαρτονέλλα αν τους γρατσουνίσει μια γάτα που έχει μολυνθεί από το βακτήριο, το οποίο συναντάται επίσης σε .. θκατουλάκια ψυλλών και συχνά συναντάται και στα νύχια της γάτας

Το μολυσμένο άτομο μπορεί να αναπτύξει διογκωμένους λεμφαδένες και πυρετό. Η ασθένεια μπορεί να πάρει πιο σοβαρή έκταση σε  ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Περίπου το σαράντα τοις εκατό των γατών φέρει αυτό το βακτήριο αλλά δεν εκδηλώνει ασθένεια.

Για την προφύλαξή σας πρέπει πάντα να πλένετε καλά τις γρατσουνιές που σας κάνει η γάτα σας με σαπούνι και τρεχούμενο νερό. Επίσης καλό είναι να γίνονται αποπαρασιτώσεις για τον έλεγχο των ΄ψυλλων. 

Περισσότερα για την cat scratch fever στο αναλυτικό μου άρθρο.

μόλυνση από γάτα

5. Λύσσα

Η λύσσα είναι ένας ιός που μεταδίδεται από το σάλιο των μολυσμένων ζώων (στην περίπτωσή μας οι γάτες). Τα αποτελεσματικά πρωτόκολλα εμβολίων έχουν κάνει τη λύσσα πολύ σπάνια ωστόσο το 2015 αναφέρθηκε ότι είχαν διαγνωστεί με λύσσα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Επίσης, ένα άλλο ακραίο περιστατικό συνέβη την Ημέρα των Ευχαριστιών του 2017 όπου ενα γατάκι κόλλησε με λύσσα 12 χούμανς.

Στις ΗΠΑ οι γάτες είναι το πιο συχνά αναφερόμενο κατοικίδιοζώο με λύσσα και κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί γατογονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι οι γάτες εσωτερικού χώρου δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν. 

Στην Ελλάδα αν δεν κάνω λάθος το εμβόλιο απέναντι στη λύσσα είναι υποχρεωτικό, αλλά εδώ και 7 χρόνια και έχοντας συναντήσει εκατοντάδες γάτες ποτέ δεν συνάντησα περίπτωση γάτας που να βρέθηκε μολυσμένη με λύσσα. Ούτε κανείς από τους τσιτσοακόλουθους δεν έχει αναφέρει μια τέτοια περίπτωση!  Επίσης έχω ακούσει αρκετές περιπτώσεις όπου γατογονείς που έκαναν το εμβόλιο της λύσσας στη γάτα τους δήλωσαν ότι στη συνέχεια η γάτα τους ανέπτυξε σάρκωμα.

Και μια και μιλάμε για εμβόλια διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο για τους γατίσιους εμβολιασμούς ακριβώς ΕΔΩ

Έχοντας πει όλα ετούτα, θεωρώ ότι βάζουμε την όποια (ελάχιστη) επικινδυνότητα από την συγκατοίκηση με μια γάτα στη σωστή της διάσταση και μπορούμε να εφαρμόσουμε μερικά απλά τιπς για να περιορίσουμε αυτή την επικινδυνότητα στο απειροελάχιστο! 

Εσείς έχετε ποτέ κολλήσει κάτι από τη γάτα σας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *