Παιδιά μου, εδώ σας θέλω ψύχραιμους, γιατί αυτό το ποστ δεν στοχεύει (προφανώς) να δαιμονοποιήσει τη γάτα, αλλά ακριβώς να μας προσφέρει χρήσιμη πληροφορία ώστε να πάψουν οι όποιες φήμες για πιθανή μόλυνση από γάτα – είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη με ρωτούν αν το έιτζ της γάτας κολλάει στον άνθρωπο!
Έτσι εδώ πέρα θα σας περιγράψω 5 αρρώστιες που κολλάνε από τη γάτα στον άνθρωπο (5 ζωονόσοι δηλαδή) και θα τις αναλύσουμε σε κάποιο βαθμό.
Μόλυνση από γάτα: 5 κοινές ασθένειες που υπάρχει πιθανότητα να μας κολλήσει η γάτα μας
1. Τοξοπλάσμωση (προσοχή, διαβάστε το με υπομονή και μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα)
Οι πιο πολλοί από εμάς γνωρίζουν ότι μια έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να αναλαμβάνει να καθαρίζει την αμμοδόχο της γάτας διότι οι γάτες είναι δυνατό να είναι φορείς ενός μονοκύτταρου οργανισμού που ονομάζεται Toxoplasma gondii.
Οι γάτες μπορεί να μην παρουσιάζουν σημάδια της ασθένειας, ωστόσο το γνωστό σε όλους μας τοξόπλασμα μπορεί να υπάρχει στα κόπρανά τους. Οι άνθρωποι μολύνονται μέσω τυχαίας μετάδοσης του μικροβίου από το χέρι σε στόμα όταν καθαρίζουν τα θκατουλάκια της γάτας, γι’ αυτό χρειάζεται να εφαρμόζουν την τυπική υγιεινή των χεριών μετά τον καθαρισμό του κουτιού απορριμμάτων και να φοράνε γάντια.
ΑΝ μια γυναίκα δεν έχει προηγουμένως εκτεθεί σε τοξόπλασμα και μολυνθεί ενώ είναι έγκυος, οι επιπτώσεις για το μωρό μπορεί να είναι σοβαρές. Αλλα μην πανικοβάλλεστε καθόλου, απλως αφήστε αυτή τη δουλειά (το τακτικό, καθημερινό καθάρισμα της αμμοδόχου) για κάποιον άλλον – και το πρόβλημα λύνεται.
Και για πιο αναλυτική περιγραφή του θέματος διαβάστε και το αναλυτικό άρθρο της αγαπημένης κτηνιάτρου Ισμήνης Δρακούλη, ακριβώς ΕΔΩ!
2. Αγκυλοστομα (hookworms) & στρογγυλα σκουλήκια (roundworms)
Τα αυγά των παραπάνω σκουληκιών (ελμίνθων) συχνά συναντούνται στα κόπρανα της γάτας και μπορούν από κει να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω του δέρματος (οι προνύμφες τους διεισδύουν μεσω του δέρματος) και έτσι αν καποιος πατήσει ξιπόλυτος πάνω τους μπορεί να κολλήσει. Επίσης μπορεί να συμβεί τυχαία κατάποση roundworms η οποία μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει μόλυνση των εσωτερικών οργάνων και στα μάτια!
Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 700 άτομα – κυρίως παιδιά – χάνουν την όραση σε ένα μάτι από αυτή την πάθηση. Εξαιτίας αυτών των νόσων τα κατοικίδια δεν επιτρέπονται στις παραλίες (δεν ξέρω αν συμφωνώ με αυτό.. εσείς;)
Για να εκμηδενίσετε τον κίνδυνο:
- πλένετε τα χέρια σας συστηματικά
- μην αφήνετε τα παιδιά σας να βάζουν βρώμικα αντικείμενα στο στόμα τους
- αποπαρασιτώνετε τη γάτα σας συστηματικά – τα πάντα για την αποπαρασίτωση ΕΔΩ!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
3. Μύκητες (δερματόφυτα)
Είναι δυνατό οι άνθρωποι να κολλήσουν μύκητες (δερματικούς) από γάτες. Αν και λέγονται “ringworm” den πρόκειται για σκουλήκια, αλλά ενας μύκητας ο οποίος προκαλεί συνήθως κυκλικές αλλοιώσεις στο δέρμα (γι’αυτό και η ασθένεια επίσης λέγεται δαχτυλίτιδα).
Συχνά πιο ευάλλωτες στους μύκητες είναι γάτες με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα! Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αποφευχθεί αν δυναμώσετε τη γάτα σας με καλές τροφές (βρείτε τις προτεινόμενές μου εδώ), συμπληρώματα ανοσοποιητικού και βιταμινούχα συμπληρώματα!
Οι γάτες που έχουν μολυνθεί με δακτυλίτιδα έχουν συνήθως φολιδωτές κηλίδες δέρματος με τριχόπτωση. Ο μύκητας μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο από το περιβάλλον ή απευθείας από μολυσμένες γάτες και πιο ευάλλωτοι στο να κολλήσουν είναι ανοσοκατεσταλμένα άτομα, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι.
Μερικές φορές απαιτείται παρατεταμένη θεραπεία με αγωγή από το στόμα και τοπική φαρμακευτική αγωγή, καθώς και περιβαλλοντική απολύμανση, για την εκκαθάριση της νόσου στις γάτες. Εμείς έχουμε κολλήσει αρκετές φορές μύκητες από τις γάτες μας και το αντιμετωπίσαμε με απλή χρήση αλοιφής (dactarin) – και είναι η μοναδική νόσος που έχουμε κολλήσει από τη γάτα. Περισσότερα για τα δερματόφυτα ΕΔΩ.
4. Cat Scratch Fever (ελληνιστί Νόσος εξ' ονύχων γαλής)
Οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν με ένα αρκετά επικίνδυνο βακτήριο που λέγεται Μπαρτονέλλα αν τους γρατσουνίσει μια γάτα που έχει μολυνθεί από το βακτήριο, το οποίο συναντάται επίσης σε .. θκατουλάκια ψυλλών και συχνά συναντάται και στα νύχια της γάτας!
Βρείτε περισσότερα για την μπαρτονέλλα και πως επιδρά στη γάτα εδώ!
Το μολυσμένο άτομο μπορεί να αναπτύξει διογκωμένους λεμφαδένες και πυρετό. Η ασθένεια μπορεί να πάρει πιο σοβαρή έκταση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Περίπου το σαράντα τοις εκατό των γατών φέρει αυτό το βακτήριο αλλά δεν εκδηλώνει ασθένεια.
Για την προφύλαξή σας πρέπει πάντα να πλένετε καλά τις γρατσουνιές που σας κάνει η γάτα σας με σαπούνι και τρεχούμενο νερό. Επίσης καλό είναι να γίνονται αποπαρασιτώσεις για τον έλεγχο των ΄ψυλλων.
Περισσότερα για την cat scratch fever στο αναλυτικό μου άρθρο.
5. Λύσσα
Η λύσσα είναι ένας ιός που μεταδίδεται από το σάλιο των μολυσμένων ζώων (στην περίπτωσή μας οι γάτες). Τα αποτελεσματικά πρωτόκολλα εμβολίων έχουν κάνει τη λύσσα πολύ σπάνια ωστόσο το 2015 αναφέρθηκε ότι είχαν διαγνωστεί με λύσσα στις Ηνωμένες Πολιτείες
Επίσης, ένα άλλο ακραίο περιστατικό συνέβη την Ημέρα των Ευχαριστιών του 2017 όπου ενα γατάκι κόλλησε με λύσσα 12 χούμανς.
Στις ΗΠΑ οι γάτες είναι το πιο συχνά αναφερόμενο κατοικίδιοζώο με λύσσα και κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί γατογονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι οι γάτες εσωτερικού χώρου δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν.
Στην Ελλάδα αν δεν κάνω λάθος το εμβόλιο απέναντι στη λύσσα είναι υποχρεωτικό, αλλά εδώ και 7 χρόνια και έχοντας συναντήσει εκατοντάδες γάτες ποτέ δεν συνάντησα περίπτωση γάτας που να βρέθηκε μολυσμένη με λύσσα. Ούτε κανείς από τους τσιτσοακόλουθους δεν έχει αναφέρει μια τέτοια περίπτωση! Επίσης έχω ακούσει αρκετές περιπτώσεις όπου γατογονείς που έκαναν το εμβόλιο της λύσσας στη γάτα τους δήλωσαν ότι στη συνέχεια η γάτα τους ανέπτυξε σάρκωμα.
Και μια και μιλάμε για εμβόλια διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο για τους γατίσιους εμβολιασμούς ακριβώς ΕΔΩ.
Πως να προστατέψουμε τις γάτες μας και συνακόλουθα να προστατέψουμε και τους εαυτούς μας από αυτές τις ασθένειες;
Παραπάνω αναφέρθηκαν μέτρα που πρέπει να πάρουμε ώστε καθε μια από αυτές τις νόσους να μην φτάσει σε εμάς.. όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε ακόμη πιο ολιστικά εμποδίζοντας εξ’ αρχής τις νόσους να μολύνουν τις γάτες μας. Μια γάτα με ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι έρμαιο κάθε επικίνδυνης ζωονόσου που την προσβάλλει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι μύκητες που προσβάλλουν συνήθως ανοσοκατεσταλμένες γάτες και μικρά αδύναμα γατάκια.
Έτσι θα σας πρότεινα να κάνετε πράγματα για να κρατάτε τη γάτα σας γερή, δυνατή και υγιή, ώστε να μην χρειάζεται στη συνέχεια να πρέπει εσείς να αποφεύγετε δυσάρεστες νόσους που μπορούν να μεταφερθούν από τη γάτα σας σε εσάς! Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω:
- Ταϊζουμε τις γάτες μας με ποιοτικες τροφές, πλούσιες σε ζωική πρωτεϊνη, χωρίς ασαφή ετικέτα, με σύνθεση σε μέταλλα τέτοια που να μην βάζει σε κίνδυνο το ουροποιητικό της! Προτιμούμε τις υγρές τροφές διότι προσφέρουν τέλεια ενυδάτωση, μπολικα θρεπτικά συστατικά, ικανοποιητικο κορεσμό της πείνας και αποφυγή δυσπεψίας/ληθαργικότητας/παχυσαρκίας. Βρείτε τις προτεινόμενές μου εδώ και εκεί!
- Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα με αντίστοιχα συμπληρώματα όπως το Vetomune που μπορείτε να βρείτε εδώ!
- Κάνουμε με ευλαβική ακρίβεια αποπαρασιτώσεις! Αν είστε διστακτικοί στο να χρησιμοποιήσετε τα κτηνιατρικα αποπαρασιτωτικά τουλάχιστον χρησιμοποιήστε φυτικά όπως αυτό!
- Φροντίζουμε για έγκαιρους εμβολιασμούς σύμφωνα με τις οδηγίες κτηνιάτρου – τελευταίες αναφορές αμφισβητούν το παραδοσιακό ‘εμβόλια καθε χρονο’ – βρείτε περισσότερα εδώ!
- Η συγχρονη ιατρική έχει παραδεχτεί το πόσο μπορεί να επηρεάσει το στρες την υγεία της γάτας! Φροντίζουμε ώστε η γάτα μας να μην στρεσάρεται.. πως; Διαβάστε παρακάτω
- 1. Διαβάστε προσεκτικα το άρθρο-βίβλιο για την διαχείριση του στρες της γάτας που θα βρείτε
- 2.
- Δώστε στη γάτα τη δυνατότητα να ανεβαίνει σε ψηλά σημεία – εξαιρετική περίπτωση τα κρεβάτια παραθύρου όπως
- ΄- όπου μπορεί να χτίζει αυτοπεποίθηση και ηρεμία
- 3. Οι δυνατοί θόρυβοι ταράζουν πολύ τη γάτα γι’ αυτό αποφύγετέ τους!
- 4. Βάζετε ειδική
5. Μάθετε στους καλεσμένους σας να σέβονται τις ιδιαιτεροτητες της γάτας σας – να της προσφέρουν τον δείκτη για να τον μυρίζει, να μην φωνάζουν δυνατά, να μην την διώχνουν από τα σημεία που αράζει κλπ- 6. Αν παρουσιάζει σημάδια στρες προσφέρετέ της
- 7. Χρησιμοποιήστε το παιχνίδι για να εκτονώσετε το στρες της.. σε αυτή τη διαδικασία θα ενισχυθεί και η σύνδεσή μεταξύ σας!
- 8. Βάλτε Feliway Classic στην πρίζα – αυτή η τεχνολογία τεχνητών φερομονών (μάθετε τα πάντα γι’ αυτή στο
- μου) θα μεταφέρει στη γάτα μηνύματα ασφάλειας και ηρεμίας! Κάντε κλικ
- για να το τσιμπήσετε!
Έχοντας πει όλα ετούτα, θεωρώ ότι βάζουμε την όποια (ελάχιστη) επικινδυνότητα από την συγκατοίκηση με μια γάτα στη σωστή της διάσταση και μπορούμε να εφαρμόσουμε μερικά απλά τιπς για να περιορίσουμε αυτή την επικινδυνότητα στο απειροελάχιστο!
Εσείς έχετε ποτέ κολλήσει κάτι από τη γάτα σας;
6 Απαντήσεις
Έχω υιοθετήσει ένα γατάκι που βρήκα στη δουλειά μου όταν ήταν περίπου ενός μηνών.τωρα είναι τριών αλλά έχει την κακή συνήθεια να με δαγκώνει και να με γρατζουνιά ειδικά στο ένα χέρι.ειχα δεχτεί πολλαπλές γρανζουνιες κ δαγκώματα στα ίδια σημεία.παρ όλο που Μ έπιανε πόνος και φαγούρα μετά από κάθε επίθεση δεν έδινα σημασία.και μια μέρα ανακάλυψα ότι είχε φουσκώσει ένας λεμφαδένας στην υπερκλιδια περιοχή από το δαγκώνει χέρι .τρέχω στους γιατρούς να δω τι συμβαινει
τσεκ και αυτο -> https://www.tsitsosthecat.gr/dagkoma-gatas/
ήθελα να ρωτήσω η μητέρα μου έχει γάτα ανεμβολιαστει έχει λίγες μέρες που τη βρήκαμε τη μητέρα μου με λοίμωξη του αναπνευστικού υπάρχει περίπτωση να είναι από το γατί;
οι λοιμωξεις του αναπνευστικου της γατας ειναι ιογενους αιτιολογιας συνηθως, και ο ιος αυτος ειναι ιος της γατας και οχι και του ανθρωπου
καλησπέρα, εάν η γατούλα μου με κολλήσει σκουλήκια στομάχου τι κάνω;
δεν ξερω ουτε αν κολλαμε σκουληκια στομαχου απο τις γατες μας ουτε τι πρεπει να κανουμε αν συμβει αυτο