«Βρήκα μια ψόφια γάτα. Τι κάνω τώρα;»

Εντάξει, εντάξει αυτό δεν είναι ένα ευχάριστο θέμα, το καταλαβαίνω, αλλά έλα που λαμβάνω πολλά ερωτήματα όπως “Βρήκα μια Ψόφια Γάτα, τι κάνω τώρα;” και πράγματι, πέρα από την θλίψη του συμβάντος – ειδικά αν πρόκειται για μια δική σας γάτα ή ένα αδεσποτάκι που φροντίζατε και αγαπούσατε – προκύπτει και αυτό το πρακτικό ερώτημα. Σας παρακαλώ, μη με θεωρήσετε κυνικό, γιατί τούτο το άρθρο δεν θα είναι συναισθηματικό, αλλά θα προτείνει λύσεις στο πρόβλημά.

Οι αιτίες που κρύβονται πίσω από τον θάνατο μιας αδέσποτης γάτας είναι πολλοί και τις αναλύσαμε σε αυτό το άρθρο: “Αδέσποτη Γάτα – 8 Κίνδυνοι“! Αλλά ανεξάρτητα από την αιτία του θανάτου ορίστε τι πρέπει να κάνετε αν εντοπίσετε μια νεκρή γάτα, ανάλογα με το αν αυτή η γάτα είναι δική σας, αδέσποτη ή άγνωστη οικόσιτη γάτα:

ΑΦΟΥ ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΜΕ ΣΤΑ ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ : 8 σημάδια ότι η γάτα μου πεθαίνει

DISCLAIMER

Δύο πράματα θέλω να σας πω:

Πρώτον, η λέξη “ψόφια” δεν μου αρέσει καθόλου όμως στις μηχανές αναζήτησης ψάχνεται το συγκεκριμένο keyword: “ψοφια γατα τι κανω”, οπότε για να rank-άρει αυτό το άρθρο ψηλά στις μηχανές αναζήτησης (google κλπ) και να είναι χρήσιμο, αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω αυτή την τόσο άχαρη λέξη

Δεύτερον, από όλα να πω ότι οι παρακάτω πληροφορίες προέκυψαν από μια πρώτη έρευνα, και πιθανώς αυτό το άρθρο να ενημερωθεί στο μέλλον με πιο επίκαιρες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες. Οπότε όσα σας περιγράφω παρακάτω τα περιγράφω με πάσα επιφύλαξη

"Βρήκα μια ψόφια Γάτα. Τι κάνω τώρα;" Οι 3 περιπτώσεις

1. Η γάτα είναι δική μου

Οι βασικές επιλογές είναι δύο (και μια τρίτη που μαλλον κανέναν δεν ικανοποιεί):

  • Να θάψετε τη γάτα σας σε ένα δικό σας χωράφι ή αυλή. Προσέξτε γιατί η γάτα πρέπει να θαφτεί αρκετά βαθιά για να μην φτάνουν οι μυρωδιές της στην επιφάνεια γιατί μπορεί να προσελκύσουν άλλα ζώα να την ξεθάψουν. Επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν ιδιαίτερα ανθεκτικές αρρώστιες (πχ ο παρβοϊος) που μπορούν ξεπεταχτούν από μια θαμμένη γάτα και να μολύνουν μια γάτα! Γι’ αυτό είναι καλό η γάτα να θάβεται στο χώμα σε βάθος μεγαλύτερο του ενός μέτρου! Επίσης πριν ξεκινήσετε να σκάβετε σχεδιάστε τα όρια της τρύπας, για να είστε βέβαιοι ότι δεν θα έχετε κάνει τρύπα μικρότερη από το απαιτούμενο μέγεθος που χρειάζεται για να χωρέσει το γατάκι.
  • Να απευθυνθείτε στην τοπικη αυτοδιοίκηση και να ζητήσετε να θαφτεί ή να αποτεφρωθεί σε αντίστοιχα κοιμητήρια ή αποτεφρωτήρια ζώων. Όμως σε διάφορους δήμους δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργάζονται με ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. 
  • ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ: Να την πετάξετε στα σκουπίδια. Δεν ξέρω γιατί γράφω αυτή την επιλογή, μια και αν δεν κάνω λάθος δεν είναι ούτε ασφαλής υγειονομικά, ούτε επιτρέπεται, ούτε σας επιτρέπει να έχετε τον αποχαιρετισμό που αξίζει στην αγαπημένη σας

2. Η γάτα είναι αδέσποτη

Αν βρείτε μια γάτα νεκρή σε πεζοδρόμιο ή δρόμο, δεν έχετε καμία ευθύνη απέναντί της και σύμφωνα με το άρθρο 26 για την περισυλλογή ταφή και αποτέφρωση ζώων συντροφιάς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καλέσετε τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την καθαριότητα των οδών του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου οι οποίες έχουν άμεση υποχρέωση να απομακρύνουν από τις οδούς και τα πεζοδρόμια τα νεκρά ζώα και να μεριμνούν για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

ψόφια γάτα τι κάνω

3. Η γάτα μοιαζει να είναι οικόσιτη

Υπάρχει περίπτωση όμως μια οικόσιτη γάτα (όχι δική σας) να φύγει από το σπίτι της και να σταθεί άτυχη. Θα μου πείτε, πως θα καταλάβετε ότι ειναι οικόσιτη; Μπορεί να είναι πολύ καθαρή και καλοζωισμένη, μπορεί να έχει λουράκι ή η συμπεριφορά της πριν πεθάνει να ήταν πολύ φιλική προς τους ανθρώπους, κάτι που προϊδεάζει ότι πρόκειται για γάτα οικόσιτη, που έχει εξοικειωθεί βαθιά με την ανθρώπινη επαφή.

Επειδή λοιπόν είστε γατογονείς και καταλαβαίνετε πόσο πολύ πονάει η απώλεια μιας γάτας, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση είναι να πάτε τη γάτα σε ένα κτηνιατρείο για έλεγχο μικροτσιπ, ώστε να μπορέσει να βρεθεί ο γονέας της γάτας και να ενημερωθεί, για να δωθεί ένα τέλος στο δικό του δράμα. 

Ουφ, ειναι μια πολύ δύσκολη στιγμή αυτή του τελικού αποχαιρετισμού, αλλά όπως βλέπετε προκύπτουν σημαντικά πρακτικά προβλήματα για τα οποία πρέπει να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. 

Τώρα όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι του αποχωρισμού από μια αγαπημένη γατούλα σας, αν θέλετε διαβάστε και το σχετικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *