Αδέσποτη γάτα: Κίνδυνοι που αντιμετωπίζει εκτός σπιτιού

Ας ξεκινήσουμε από αυτό: Από όσο γνωρίζω ο μέσος όρος ζωής για μια αδέσποτη γάτα που ζει εκτός σπιτιού είναι 5.6 χρόνια ενώ μια οικόσιτη γάτα ζει 16.8 (ακριβώς 3πλάσιο προσδόκιμο ζωής). Ακούγοντας αυτά τα νούμερα κανείς σκέφτεται ότι πρέπει να κρατάει πάση θυσία τη γάτα του μέσα στο σπίτι, στους εσωτερικούς! Καταλαβαίνετε ότι για την αδέσποτη γάτα κίνδυνοι μεγάλοι κρύβονται παντού (συγχωρήστε μου την κακη σύνταξη, προσπαθώ να μανιπιουλάρω τις μηχανές αναζήτησης). 

Όμως η αλήθεια είναι ότι γάτα έχει ανάγκη από τον εξωτερικό χώρο, διότι έχει πλούσια αισθητηριακά ερεθίσματα (ήχοι, εικόνες, μυρωδιές κλπ), δίνει στη γάτα τη δυνατότητα να ικανοποιήσει το θηρευτικό της ένστικτο και να παίζει και να γυμνάζεται! 

Καθώς οι χούμαν συνειδητοποιούν  ότι η γάτα τους έχει στ’ αλήθεια ανάγκη για επαφή με τον εξωτερικό χώρο προσπαθούν να οργανώνουν δραστηριότητες όπως βόλτες με το σαμαράκι (μάθετε πως να δεχτεί η γάτα σας το σαμαράκι ΕΔΩ) ή να ασφαλίζουν μπαλκόνια με ειδικά δίχτυα ως πάνω, ή να φτιάχνουν catio ή να έχουν περιφραγμένες αυλές και να αφήνουν τη γάτα τους εκεί μόνο με επιβλεψη.

Γιατί όμως είναι τόσο επικίνδυνο να ζουν οι γάτες στον έξω κόσμο; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν;  

Αδέσποτη Γάτα: Κίνδυνοι

1. Αυτοκίνητα

Πρέπει να πω οτι η νούμερο 1 αιτία θανάτων στην γατοαυλή είναι ξεκάθαρα τα χτυπήματα από αυτοκίνητα. Τα τελευταία 7 χρόνια έχουμε χάσει πάνω από 20 αγαπημένες γάτες, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια ο αριθμός μειώνεται δραματικά, μια και ουσιαστικά (φτου να μην το ματιάσω) τον τελευταίο χρόνο δεν εχει πεθάνει καμία γάτα. 

Το χτύπημα από αυτοκίνητο μπορεί να αποδειχθεί ακαριαία θανατηφόρο (το οποίο από μια άποψη είναι μια ευτυχής εκδοχή γιατί η γάτα δεν παιδεύεται) ή να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη γάτα (σπασίματα σαγονιού, ποδιών, σπονδυλικής στήλης) ή να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία που δύσκολα μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτή

2. Σκύλοι

Ενας προαιώνιος εχθρός της γάτας (ή και όχι), ο σκύλος μπορεί να βάλει σε θανάσιμους μπελάδες τη γάτα. Πολύ συχνά ένας ελεύθερος σκύλος θα δει μια γάτα σαν ένα παιχνίδι που τρέχει και πρέπει να το πιάσει να το αρπάξει από τον αυχένα και να το χτυπήσει στον αέρα θριαμβευτικά. Έχουμε χάσει 2 γάτες που κάνανε το λάθος να μπουν στην αυλή των σκύλων.. και έχουμε σώσει άλλες 6 από του χάρου τα δόντια (δλδ από τα δόντια του Ζάχου και του Μικέ)

Αδέσποτη γάτα κίνδυνοι

3. Άλλοι θηρευτές

Εντάξει παιδιά, στο αστικό περιβάλλον, σπάνια θα βρεις άλλους φυσικούς θηρευτές της γάτας, αλλά σε πιο αγροτικά περιβάλλοντα μια γάτα μπορεί να αντιμετωπίσει κινδύνους απο αλεπούδες κλπ. 

4. Μάχες μεταξύ αρσενικών

Παιδιά, οι αρσενικοί γάτοι είναι πολύ εύθικτοι ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ και μαλώνουν καθημερινά μεταξύ τους, ακόμη και αν είναι στειρωμένοι, διότι .. δε ξέρω γιατί, υποθέτω όμως ότι το παίζουν μάνκες, ο ένας στον άλλον. Εντάξει, εντάξει, η χωροκτητικότητα είναι ένας βασικός λόγος που προκαλεί αυτές τις διαμάχες, αλλά το θέμα είναι ότι μπορεί να προκληθούν μεγάλοι τραυματισμοί, μολύνσεις κλπ. 

Μάθετε μερικά πολύ χαρακτηριστικά σημεία της συμπεριφοράς των αρσενικών γατών ΕΔΩ!

5. Ασθένειες και παράσιτα

Συχνά η επαφή με άλλες γάτες ή με άλλα ζώα μπορεί να μεταδώσει σοβαρές ασθένειες στη γάτα όπως η FIV (το έιτζ της γάτας), η ιογενής λευχαιμία της γάτας, η  αιμομπαρτονέλλα κλπ! 

6. Δηλητηριάσεις

Οι εξωτερικοί χώροι μπορεί να είναι επικίνδυνοι διότι περιέχουν υλικά που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις στις γάτες αν θελήσουν να τα γευτούν, όπως αντιπηκτικά, ποντικοφαρμακα, εντομοκτονα. Μάθετε περισσότερα για το πως να αντιμετωπίσετε μια δηλητηρίαση ΕΔΩ.

7. Καιρικές συνθήκες

Οι γάτες είναι αρκετά ευάλωτες στις καιρικές συνθήκες, ιδίως το Χειμώνα, μια και η γάτα λαχταρά μπόλικη ζέστη. Αν μάλιστα ο κακός χειμερινός καιρός συνδυαστεί με κάποια ασθένεια που ρίχνουν το ανοσοποιητικο σύστημα της γάτας μπορεί να αποδειχθεί μοιραία συγκυρία. 

8. Να χαθούν

Ενας από τους πιο σημαντικού κινδύνους που αντιμετωπίζει μια γάτα που βρίσκεται εκτός σπιτιού είναι να χαθεί – αυτό φυσικά ισχύει περισσότερο για γάτες οικόσιτες που θα λάχει να βρεθούν έξω, οπότε μπορεί να σοκαριστούν και να χαθούν. Αλλά και αδέσποτες γάτες μπορεί να λάχει να κρυφτούν στη μηχανή ενός αμαξιού και να βρεθούν από ένα σημείο της πόλης σε ένα άλλο, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επίσης μοιραίο.

Τώρα αν δεν θέλετε να χαθεί η οικόσιτη γάτας σας διαβάστε αυτό το άρθρο, ενώ αν την χάσετε διαβάστε αυτό για να την ξαναβρείτε!

DISCLAIMER

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω θέλω να σας πω ότι δεν έχω καμία εκ των προτέρων ιδέα ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αφήνετε τη γάτα σας να βγαίνει εκτός σπιτιού. Αν η γάτα σας θέλει να βγαίνει εκτός του σπιτιού, μπορείτε είτε να το επιτρέψετε είτε όχι, αλλά μπορείτε να κάνετε κάποιες προσαρμογές ώστε ό,τι και να επιλέξετε τελικά, να την βοηθήσετε να νιώθει αρκετά όμορφα. Διαβάστε το σχετικό μου άρθρο ΕΔΩ.

Και κλείνοντας, για να μην αυταπατόμαστε, και μέσα στο σπίτι η γάτα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικού κινδύνους! Βρείτε τους στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς εδω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *