7+1 tips για να προστατεύσουμε τα αδέσποτα από κακοποίηση χωρίς να γίνουμε εμείς στόχος επίθεσης (UPDATED 2024)

… γράφει η γατοακτιβίστρια και γατολάτρισσα Μαρία Σάββα

Σε μια άλλη κοινωνία όπου τα αδέσποτα ζώα θα έχαιραν αποδοχής από τους πολίτες, αυτό το άρθρο δεν θα είχε καμία θέση. Να όμως που στη δίκη μας κοινωνία και χώρα έχει και όχι απλά έχει, είναι απαραίτητο. Να που φτάσαμε στο 2023 και ακόμα διαπραγματευόμαστε τα αυτονόητα. 

Τα δικαιώματα των ζώων. Πιο ειδικά τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων και συγκεκριμένα των γατών. Σε αυτό θα επικεντρωθούμε σήμερα μιας και οι κακοποιήσεις, οι δολοφονίες, οι βασανισμοί, ακόμα και οι επιθέσεις στους φροντιστές των αδέσποτων καλά κρατούν. Η μία είδηση διαδέχεται την άλλη πριν προλάβεις ακόμα να καταπιείς την προηγούμενη.

Τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων

Στην ουσία ποιά είναι τα δικαιώματα των αδέσποτων που πολλές φορές εμείς οι ίδιοι καλούμαστε να υπερασπιστούμε;

Το να δικαιούνται να τρώνε; Το να δικαιούνται να κυκλοφορούν ελεύθερα στις γειτονιές; Η το να δικαιούνται να έχουν μια γωνιά να κοιμούνται; Γιατί τι άλλο μπορεί να ζητάει ένα αδέσποτο;

Μα αυτό δεν είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κάθε ύπαρξης μικρής ή μεγάλης σε αυτόν τον πλανήτη;  Κι όμως από ότι φαίνεται για κάποιους δεν είναι.

Υπάρχουν λοιπόν αυτοί. Και υπάρχουμε και εμεις. Εμείς που πιστεύουμε στο αυτονόητο, που δεν είμαστε εγωιστές να θεωρούμε ότι τούτη γη μας ανήκει. Εμείς που δεν είμαστε λίγοι ούτε σε αριθμό αλλά ούτε σε ανάστημα. Είμαστε πολλοί και στα δύσκολα μαζί ενωμένοι σαν δυνατή γροθιά.

Αν κάποιος μου έλεγε 23 χρόνια πριν που ξεκίνησα να φροντίζω αδέσποτα στο δρόμο το τι θα ακολουθούσε, δεν θα τον πίστευα. Οι ιστορίες αναρίθμητες. Οι φορές που κατέληξα στο τμήμα επίσης. Οι απειλές, οι επιθέσεις τραμπουκισμού από μάτσο τύπους αλλά ακόμα και από γυναίκες. Τα μισογυνιστικά σχόλια, πάλι και από τα δύο φύλα. Το πέταγμα των φαγητών των αδέσποτων, των αυτοσχέδιων σπιτιών τους, το πολλά υποσχόμενο μπούλινγκ που τελειώνει πάντα με βλέμμα ‘’θα δεις τι θα πάθεις’’. Το περιβόητο ̎’πάρτα σπίτι σου βρωμιάρα̙̎̎’ καραμέλα στο σφιγμένο από το μίσος στόμα τους. Και η λίστα δεν έχει τέλος. Τι έχει μείνει από αυτά στο τέλος της ημέρας; ΤΙΠΟΤΑ. Από αυτά τίποτα.

Ξέρετε τι έχει μείνει ουσιαστικό, μεγαλειώδες και ανεκτίμητης αξίας; Τα συναισθήματα που κερδίζεις όταν έχεις βάλει το λιθαράκι σου στη ζώη. Αξία έχει οι ψυχές που σώθηκαν μέσα στα χρόνια με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Ή ένιωσαν έστω λίγο καλύτερα τις στιγμές που το είχαν ανάγκη. Αξία ανεκτίμητη είναι. Όταν γίνεσαι μάνα για κείνα που την έχασαν νωρίς, μερικές φορές πολύ νωρίς. Η εμπιστοσύνη που κερδίζεται μέρα με τη μέρα. Το ευχαριστώ που θα λάβεις με ένα βλέμμα και μια κουτουλιά.

Το παιχνίδι της ζωής που μοιάζει χαμένο και η μάχη άνιση αλλά εσύ δεν τα βάζεις κάτω και πολλές φορές κερδίζεις κιόλας. Τα αδύναμα, σχεδόν μετέωρα βήματα μιας φυχούλας που γίνονται σιγά-σιγά δυνατότερα, για να φτάσουν μια μέρα ακόμα και να σπριντάρουν. Αν έχεις λάβει μέρος σε αυτό, αν έχεις προσφέρει ζωή εκεί που έμοιαζε χαμένη, σχεδόν ανύπαρκτη αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να στο σβήσει, να στο αφαιρέσει, μειώσει ή να στο διαλύσει κανείς. Κανενός μάτσο τύπου ή τύπισσας τα αφρισμένα λόγια! Είναι αξία ανεκτίμητη, είναι σπουδαίο, είναι δικό σου και είναι πάνω από όλα. Και είναι κάτι που όλοι αυτοί δεν θα γευτούν ποτέ.

Πως να προστατεύουμε τις αδεσποτες γάτες χωρίς να γινόμαστε ούτε εμείς στόχος επίθεσης

1. Κάντο έξυπνα- πέρνα απαρατήρητη/ος.

Ωστόσο φίλοι μου υπάρχουν κάποια πράγματα απαραίτητα/ κανόνες θα έλεγα που πρέπει να ακολουθούμε ώστε να μην γινόμαστε στόχος ούτε εμείς και κυρίως τα αδέσποτα μας που είναι εντελώς εκτεθειμένα στους δρόμους και στη μανία του κάθε άρρωστου.

Ο νόμος μας επιτρέπει να ταΐζουμε τα αδέσποτα αρκεί να αφήνουμε καθαρό το χώρο μετά. Εννοείτε δεν ταΐζουν με αποφάγια δικά μας, παρά με ξηρά τροφή και κονσέρβες. Καθαρίζουμε και μαζεύουμε τα πάντα πριν φύγουμε αφήνοντας μόνο νερό και ξηρά τροφή σε κάποιο μπόλ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ:
Η σίτιση γατών με ξηρά τροφή δεν είναι διόλου κατάλληλη για την ευζωία της γάτας, όμως στις συνθήκες που αναφέρεται η Μαρία είναι συχνά μονόδρομος και μπορεί να σώσει την ζωή πολλών γατών – και εμείς καταφεύγουμε σε αυτήν.

Προσέχετε όμως για σημάδια προβλημάτων στο ουροποιητικό, ιδίως στειρωμένων αδέσποτων γατών, γιατί η ξηρά τροφή καλλιεργεί τέτοια προβλήματα. Αν μια γάτα αντιμετωπίσει προβλήματα ουρολιθιάσεων είναι πολύ πιθανό μέσα σε λίγες μερες να πεθανει, αν δεν την πάμε στον κτηνίατρο. Και μάλιστα, αν δεν πάρουμε έγκαιρα είδηση τα πρώτα σημάδια, είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστεί – μάθετε γιατί η γάτα εξαφανίζεται όταν είναι να πεθάνει στο αναλυτικό μου άρθρο – και τότε θα χάσουμε την ευκαιρία να την βοηθήσουμε! Διαβάστε και τούτο το άρθρο για τη συσχέτιση της ξηράς τροφής με τις ουρολιθιάσεις!

Η τροφή που προκρίνω με κριτήρια κυρίως την ασφάλεια της υγείας των αδέσποτων είναι αυτή! Παρακάτω σας προτείνω και κάποιες άλλες τροφές, αρκετά οικονομικές, που ωστόσο διατηρούν κάποια κριτήρια ποιότητας.

Τώρα, μονο στην περίπτωση που αυτό είναι οικονομικά εφικτό, επιλέξτε μεγάλες συσκευασίες υγρής τροφής (800 ή 400 γραμμαρίων) που είναι αισθητά πιο οικονομικές (τύπου στο μισό κόστος) από τις γνώριμες μικρές συσκευασίες των 85 γραμμαρίων! Η πιο οικονομική περίπτωση είναι η (πολύ μετρημένη σε φώσφορο – σούπερ σημαντικό για την υγεία του ουροποιητικού τους) Nuevo που μπορείτε να τσιμπήσετε εδω! Επίσης ειδικά στις γάτες της αυλής (ειδική μεταχείριση) πριν τον ερχομό της BARF (ωμή κατεψυγμένη τροφή – περισσότερες πληροφορίες εδώ) χρησιμοποιούσα και τις κάπως πιο ακριβές αλλά πιο ποιοτικές 800-αρες συσκευασίες της Granatapet (τσιμπήστε τις εδώ) οπότε και αναμείγνυα 250 γρ ξηρά τροφή και 400 γρ. GranataPet δυο φορές την ημέρα! Να σημειωθεί όμως ότι χρειάζεται να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή με την καθαριότητα, αν χρησιμοποιείτε υγρές τροφές που αφήνουν πολύ μεγαλύτερη ακαθαρσία από τις ξηρές τροφές – ώστε και πάλι να κρατήσουμε το περιβάλλον καθαρό και να μην ενοχλήσουμε καθόλου!

Και για όσους είναι πιο τολμηροί, μια εξαιρετική λύση είναι σίγουρα η χρήση της ωμής τροφής BARF που προανέφερα, όπως η εξαιρετική ελληνική Voldog με την οποία ταϊζω τις 20 γάτες τα τελευταία δύο χρόνια και η οποία είναι εξαιρετικά οικονομική, με πάρα πολλά πλεονεκτηματα που αναφέρονται στο λινκ που άφησα πιο πάνω. Εδώ όμως πρέπει να είμαστε ΠΟΛΥ προσεκτικοί με το θέμα της καθαριότητας γιατί η barf δεν μπορεί να μείνει εκτεθειμένη για πάνω από είκοσι λεπτά και καλό είναι να μπαίνει σε πιατάκια τα οποία μετά θα πλύνονται. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με όλες τις αποικίες μας, γι’ αυτό ταϊζουμε μόνο τις γάτες της αυλής με αυτήν! 

Τέλος, μόνο αν μπορείτε να βρείτε κάποιο σημείο όπου θα μπορείτε να τα κρύψετε καλά, μπορείτε να επιλέξετε και κάποια δοχεία φαγητου και νερού, μακράς ροής, ώστε – αν φροντίζετε πολλές αποικίες-  να σας είναι εφικτό να ελλατώσετε τον αριθμό των επισκέψεων για τη σίτισή τους! Εμείς με αυτο τον τρόπο περιορίσαμε τις διπλές επισκέψεις σε κάποιες αποικίες. Βρείτε ένα δοχείο μακράς ροής νερού και ένα μακράς ροής φαγητού εδώ και εδώ αντίστοιχα.

2. Κράτα τη ώρα σου σταθερή.

Οι γάτες είναι ζώα ρουτίνας, επέλεξε μία ώρα που θα σε βολεύει και μην παρεκλίνεις από αυτήν αν είναι δυνατόν γιατί οι γάτες πολύ σύντομα θα ξέρουν ακριβώς την ώρα που θα φτάνεις. Έτσι δεν θα περιμένουν εκτεθειμένες ώρες στο δρόμο. Αν τρώνε σε σταθερή ώρα μετά δεν θα έχουν λόγο να βρίσκονται στημένες εκεί.

3. Στείρωσε τα αδέσποτα σου.

Πολύ βασικό. Μπές σε πρόγραμμα του Δήμου σου ή κανόνισε με τον γιατρό σου. Ταίζω πάει πακέτο με τις στειρώσεις γιατί δεν είναι μόνο ότι γλυτώνουν τα ζώα από του κόσμου τα δεινά όταν στειρωθούν. Ο σκοπός είναι να μην δημιουργήσεις εκεί μια χαοτική κατάσταση και άθελα σου να βάλεις τις ζωές τους σε κίνδυνο. Οι γάτες όταν βρίσκουν φαγητό εύκολα μπορεί να γεννήσουν μέχρι τρεις ακόμα και τέσσερις φορές τον χρόνο. Τα πολλά γεννητούρια και η αύξηση των αδέσποτων ποιον θα ωφελήσουν; Σίγουρα όχι αυτά.

4. Χρησιμοποίησε μεταλλικό ήχο για το κάλεσμα.

Οι γάτες αποτυπώνουν καλύτερα στον εγκέφαλο τους μεταλλικούς ήχους. Αντί να αρχίσεις να φωνάζεις ονόματα, Κούλα, Σούλα, Ρίτσα, στρέφοντας τα βλέμματα όλα πάνω σου, απλά κούνα τα κλειδιά σου.

5. Κρύψε τα σπιτάκια

Τα αυτοσχέδια σπιτάκια αν ζεις σε γειτονιά που είναι μάλλον έως πολύ εχθρική μην τα έχεις σε κοινή θέα. Αλλά μεγάλη προσοχή στο που θα τα τοποθετήσεις. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βρίσκονται σε μέρος όπου υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού των γατών. Η πόρτα να είναι μπροστά όχι προς κάποιον τοίχο ώστε η γάτα να έχει άμεση οπτική αν προσεγγίσει κάποιος. Και έτσι να υπάρχει χρόνος διαφυγής. Τοποθέτησε κάτω ξερά φύλλα, πετραδάκια ή ψιλοκομμένα ξύλα. Κάτι που να κάνει θόρυβο ώστε τα ζώα να αντιληφθούν έγκαιρα τον κίνδυνο.

σπιτάκια για γάτες εξωτερικού χώρου

6. Ο φόβος δεν είναι πάντα κακό πράγμα

Ο ενστικτώδης φόβος που έχουν οι περισσότερες αδέσποτες γάτες για τον άνθρωπο μπορεί να τους σώσει τη ζωή. Θα έχετε ακούσει τη παροιμία ‘’ ο φόβος φυλάει τα έρμα’’. Δεν υπάρχει καλύτερος σύμμαχος για ένα ζώο εκτεθειμένο στους κινδύνους από τον φόβο. Μόνο ο φόβος θα προστατέψει ένα αδέσποτο από κάποιον που επιθυμεί να το βλάψει. Αν μιλάμε για αδέσποτα που ζουν αποκλειστικά και μόνο στο δρόμο πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία ο φόβος που πολλές φορές κουβαλάνε μέσα τους και προκύπτει από ένστικτο αλλά και από τα μαθήματα που έχουν πάρει από τις μητέρες τους σε παιδική ηλικία. 

Γιατί να το αλλάξουμε αυτό; Για το δικό τους καλό που είναι πάνω από όλα διατηρούμε τον ενστικτώδη φόβο που έχουν τα περισσότερα αδέσποτα για τον άνθρωπο και δεν προσπαθούμε σε καμία περίπτωση να τα εξοικειώσουμε με μας. Δηλαδή να τα εξοικειώσουμε στα ανθρώπινα χέρια διότι έτσι θα γίνουν εν δυνάμει πιθανά μελλοντικά θύματα. 

Φανταστείτε τώρα δύο γάτες. Η μία βλέπει τον άνθρωπο και φεύγει, τρέχει, ή κρατάει αποστάσεις. Η άλλη τον βλέπει και τρέχει στα πόδια του ζητάει χάδια και τρίβεται. Ποια φαντάζεστε ότι έχει πιθανότητες να φάει έναν κλώτσο και να βρεθεί απέναντι; Ποια από τις δύο θα μπεί εύκολα σε ένα κλουβί και ως δια μαγείας θα εξαφανιστεί από προσώπου γής; Ποια θα φάει ότι της δώσουν δίχως καν να σκεφτεί πρώτα να το επεξεργαστεί; Ναι αυτή που δεν φοβάται τον άνθρωπο. Τον μεγάλο θηρευτή. Σταματήστε να παραχαΐδεύετε τις αδέσποτες γάτες. Αν θέλεις το καλό τους μην το κάνεις και την αγάπη σου την νιώθουν από τη στιγμή που προσφέρεις φαγητό. Μην μου πείτε ̎μα τα ζώα νιώθουν ποιος τα αγαπάει και δεν θα τρέξουν στον οποιοδήποτε̎. Κάνουν και αυτά λάθη. Δεν έχουν όλα το ίδιο μυαλό. Στα χρόνια που φροντίζω γάτες αυτές που μακροημέρευσαν ήταν οι άγριες. Μα θες να χαϊδεύεις; Σώσε την χαδιάρα της γειτονιά σου γιατί δεν θα την βρεις μια μέρα. Πάρτην σπίτι σου και χάιδευε την μέχρι το ξημέρωμα. Δεν θα σου πω όχι.

Τα έτσι και αλλιώς αγαθά ζώα, ψάχνουμε για υιοθεσίες. Δεν μιλάω για ένα στιγμιαίο χάδι που θα προτιμούσα να μην γίνεται ούτε αυτό, αλλά για το συνεχόμενο τα πολλά λόγια και τις αγκαλιές. Επίσης μια φιλική γάτα προς τους ανθρώπους δεν έχει την ανάγκη να κρυφτεί. Θα κάθεται σε θέσεις που περνάνε συχνά άνθρωποι άρα και εκτεθειμένη. Δεν είναι πάντα κακό πράγμα να βρίσκεσαι στην αφάνεια. Έχει και τα πλεονεκτήματα του όταν περνιέσαι για ένα τίποτα εκεί που πρέπει.

Το θέμα των στειρώσεων λύνεται με παγίδα. Αλίμονο αν προκειμένου να τα πιάσουμε, πρώτα τα κάνουμε βούτυρο στα χέρια μας. Υπόψη όμως ότι μπορεί να πέσουν και σε λάθος χέρια.

Πως να πιάσω μια αδέσποτη γάτα

7. Αν εσύ γίνεις στόχος επίθεσης

Αυτό το κομμάτι είναι λίγο στην προσωπικότητα του καθενός για το πως θα το χειριστεί. Αν δηλαδή επιστρατεύσεις τη διπλωματία σου και με κουβέντα βγάλεις τον επιτιθέμενο νοκ αουτ πριν καν προλάβει να κάνει το οτιδήποτε είναι το καλύτερο. Εγώ δεν τα κατάφερα ποτέ σε αυτό. Με κυκλώνει τόσο ο θυμός μου που χάνω το παιχνίδι. Ωστόσο υπάρχουν και εδώ κανόνες. Δεν αφήνεις κανέναν να σε πλησιάσει πιο κοντά από τα δύο μέτρα. Λες δυνατά μείνε εκεί που είσαι μην με πλησιάζεις. 

Αν χρειαστεί φωνάζεις πολύ δυνατά. Μείνε εκεί. Μην πλησιάσεις άλλο. Εδώ θέλουμε την προσοχή του κόσμου, και αν φωνάξεις θα την έχεις. Αρα έχεις και μάρτυρες αν χρειαστεί. Βγάζεις το κινητό σου και καλείς αμέσως αστυνομία λέγοντας ότι δέχεσαι επίθεση. Αν θες να ηχογραφήσεις το συμβάν κάντο. Το να πάρεις βίντεο όμως κάποιον μπορεί να τον εκνευρίσει πολύ και να κάνει κίνηση να σου πάρει το κινητό από τα χέρια. Δεν ξέρω αν αυτό είναι σωστό και το αφήνω σε σένα. Όταν έρθει η αστυνομία λές το τι έγινε. Αν έχεις ηχογραφημένο υλικό το βάζεις να ακούσουν γιατί σίγουρα δεν θα παραδεχτεί τις απειλές του, κατά πάσα πιθανότητα θα τα ρίξει σε σένα. 

Δεν είναι όμως στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο δικαστήριο. Θεωρείται προϊόν υποκλοπής και δεν το δέχονται.Το πιο βασικό που πρέπει να πεις είναι ότι απείλησε και εσένα και τα αδέσποτα. Να πάρεις αντίγραφο του συμβάντος για να έχεις τα στοιχεία του επιτιθέμενου. Να ζητήσεις από την αστυνομία να τον ενημερώσουν ότι αν πάθουν οτιδήποτε τα ζώα θα θεωρηθεί υπεύθυνος αφού απείλησε και τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα. Φυσικά σε ένα ενδεχόμενο δικαστήριο θα χρειαστούν τρανές αποδείξεις για καταδίκη του συγκεκριμένου αν συμβεί το οτιδήποτε στα ζώα. Δεν αρκεί αυτό από μόνο του. Τέλος θα ήθελα να σου πω απλά μη κουβαλήσεις τίποτα μέσα σου από αυτά που θα μπορούσαν να σε βλάψουν ψυχικά. Αγνόησε τους τοξικούς που ψάχνουν για θύματα να βγάλουν την αρρώστια και τα απωθημένα τους. Αυτό που κάνεις είναι σπουδαίο. Αυτό που κάνεις είναι μεγάλη προσφορά στη ζωή, στον πλανήτη και στη ψυχή σου. Και δεν είσαι μόνος /η σου. Είμαστε πολλοί μαζί σου. Σας φιλώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ - 7+1 : Πως να καταλάβω εξ όψεως ότι μια αδέσποτη γάτα αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας

Θα ήθελα να προσθέσω ότι είτε μια αδέσποτη γάτα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας από κακοποίηση από χούμανς, είτε για κάποιο άλλο λόγο, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αντιληφθούμε, αν αυτό είναι εφικτό, εξ όψεως, εκείνα τα σημάδια που μαρτυρούν ότι η γάτα δεν είναι καλά στην υγεία της. 

Έτσι και μόνο κοιτάζοντας τα οπίσθιά της μπορούμε να αντιληφθούμε τουλάχιστον 5 προβλήματα για την υγεία της –  βρείτε τα εδώ. Ταυτόχρονα μπορείτε να εντοπίσετε τουλάχιστον 10 εμπειρικά σημάδια ότι μια αδέσποτη γάτα υποφέρει από αναιμία – βρείτα τα στο σχετικό μου άρθρο! Ακόμη η χλωμή μύτη και η υγρή ή ξηρή μύτη μπορεί να μαρτυρά καποια προβλήματα υγείας της γάτας σας – βρείτε τα εδώ και εκεί!

Τέλος κάντε ένα κόπο να ελέγξετε το άρθρο μου με 11 σημάδια εκείνα που δείχνουν ότι μια γάτα είναι άρρωστη αλλά και τα συμπτώματα των συνηθισμέων ιογενών και άλλων λοιμώξεων όπως ρινοτραχειίτιδαχλαμυδίωση, FIV (έιτζ γάτας), FIP (λοιμώδη περιτονίτιδα), FeLV (ιογενή λευχαιμία) και FPV (πανλευκοπενία).

2 Απαντήσεις

 1. Πραγματικά υπέροχο άρθρο στο σύνολο του.
  Θα ήθελα να μοιραστώ το θεμα που έχει δημιουργησει μια διπλανή…. εδώ που μένω σε χωριό, επειδή ταιζω έναν αδέσποτο, ημιτυφλο σκύλο.
  Προς το παρόν σχολιάζει δυνατά …ότι ” μαζέψαμε όλα τα αδέσποτα κ δεν μπορούμε να βγούμε έξω από το σπίτι μας” ….ότι ” τον ταιζουν κ εγώ μαζευω τα σκατα ” κ άλλα τέτοια.
  Νταξει εγώ τα μαζεύω συνήθως απλά δεν πήγα ακόμα να τα μαζέψω μπροστά από το σπίτι της που λέει ο λόγος.
  Με απασχολεί αν μπορεί να ” κανονίσει” η’ να το κάνει η ίδια τεσπά, να απομακρυνθει ο σκύλος. Εγώ ας πούμε θα “πρέπει ” να μην τον ταιζω …στο οπτικό της πεδίο? Τι να πω δεν ξέρω…. Ευχαριστώ που με διαβάσατε 🙂

  1. Πρεπει να μαζευεις τις ακαθαρσίες ωστε να μην εχει αφορμές , αν και θα βρεί. Εσύ όμως να είσαι συνεπής. Τάιζε το ζωάκι στον χώρο σου αν εχεις μια αυλή , δώστου μια γωνίτσα , ενα σπιτάκι. Στα χωριά ειδικά υπάρχουν πολυ φθονεροί άνθρωποι , γι αυτό προστάτεψέ το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *