Πρέπει η μύτη της γάτα να είναι υγρή ή ξηρή;

Ξεκινώντας αυτό το άρθρο θα πρέπει να πούμε ότι συνήθως η μύτη της γάτας έχει μια κάποια υγρασία και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Οπότε ανησυχείτε γιατί η μύτη της γάτας σας είναι υγρή μπορείτε να πάψετε να ανησυχείτε. Όμως αν το επίπεδο υγρασίας της γάτας αν ξεπερνάει ένα βαθμό ή αν αντίθετα η μύτη της γάτας είναι πολύ ξήρη τότε ίσως αυτό σημαίνει κάτι σημαντικό για την υγεία της γάτας!  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! 

Γιατί η μύτη της γάτας είναι φυσιολογικά υγρή;

Η μύτη της γάτας είναι συνήθως υγρή λόγω της παραγωγής υγρών από ιδρωτοποιούς αδένες που βρίσκονται στη γυμνή περιοχή της μύτης (χωρίς γούνα). Επίσης μέρος της  υγρασίας οφείλεται στην αποστράγγιση του κατώτερου δακρυϊκού αγωγού (κάτω δακρυϊκός αγωγός), στον οποίο συγκεντρώνονται υγρά (δάκρυα) από την επιφάνεια του ματιού.

Ποια είναι η χρησιμότητα του να είναι η μύτη της γάτας υγρή;

  • Βοηθάει λίγο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος προκαλώντας ψύξη μέσω της εξάτμισης (η γνώριμη ιδιότητα του ιδρώτα – στην ψύξη μέσω εξάτμισης του ιδρώτα συμβάλλουν και οι πατούσες της γάτας)
  • Διευκολύνει την αίσθηση της όσφρησης καθώς η υγρασία βοηθάει να προσκολληθούν σωματίδια που επάγουν την όσφρηση
Γενικά το επίπεδο υγρασίας της μύτης δεν είναι σταθερό και μπορει να αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας για διάφορους λόγους! Γι’ αυτό μην ανησυχείτε αν πετύχετε την μύτη της γάτας λίγο περισσότερο υγρή ή ξηρή. Αν όμως η μύτη της γάτας σας είναι συνέχεια πολύ υγρή, ή συνέχεια πολύ ξηρή, αποτελεί ένδειξη ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά.

Τι συμβαίνει όταν η μύτη της γάτας είναι υπέρ του δέοντως υγρή;

Όταν η γάτα σας παρουσιάζει κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού παρουσιάζεται αυξημένη υγρασία στη μύτη λόγω καταρροής, η οποία μάλιστα συνδυάζεται με δύσπνοια, βουλωμένη μύτη και φτέρνισμα. Έτσι αυτά τα συμπτώματα είναι ενδείξεις ότι η γάτα σας χρειάζεται να επισκεφτεί τον κτηνίατρο!

Τι συμβαίνει όταν η μύτη της γάτας είναι συνέχεια ξηρή

Αν η μύτη της γάτας σας είναι συνέχεια ξηρή αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην υγεία του αν και τις περισσότερες φορές αυτό δεν συμβαίνει. Τις περισσότερες φορές οι λόγοι που η γάτα σας έχει ξηρή μυτή είναι οι ακόλουθοι:

  • Γλείψιμο ή καλλωπισμός
  • Η έκθεση στον ήλιο ή σε ένα θερμαντικό σώμα
  • Η κακή κυκλοφορία αέρα στο χώρο

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις συνήθως το σύμπτωμα της ξηράς μύτης αναιρείται μόλις η γάτα φύγη από τον συγκεκριμένο χώρο ή αν πχ σταματήσει τον καλλωπισμό. 

Αν όμως η ξηρά μύτη συνδυάζεται με αυξημένη θερμοκρασία του δέρματος, ή δυσκολία στην αναπνοή, ή πρησμένο ή καταστρεμμένο δέρμα τότε η πιθανότητα για κάποια παθολογική κατάσταση είναι μεγαλύτερη και καλό είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *