Γιατί η γάτα μου με κοιτάει επίμονα

Eίναι αλήθεια ότι οι γάτες βλέπουν φαντάσματα;

… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Μερικές φορές είναι απολύτως αδύνατο να εξηγηθεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά μιας γάτας, όπως το να κοιτάζει φαινομενικά στο.. πουθενά. Επιπλέον, αυτή η παράξενη συμπεριφορά δεν σχετίζεται με φυσικές ανάγκες του ζώου. Τι εννοώ;

Για παράδειγμα, έχετε δει ποτέ πώς το κατοικίδιό σας ξαφνικά πηδά και τρέχει χωρίς λόγο, αν και μόλις πριν από ένα δευτερόλεπτο, ήταν ήσυχο και χαλαρό στο πάτωμα και ρέμβαζε (ίσως η καταλληλότερη λέξη να περιγράψει την διανοητική κατάσταση μιας γάτας); Έτσι, μερικές φορές οι γάτες για κάποιο λόγο κινούνται σαν να παρακάμπτουν κάτι, αν και δεν υπάρχει τίποτα στο δρόμο.

Άρχισα να διαβάζω για διάφορα “ανεξήγητα” με τις γάτες και συνειδητοποίησα ότι πολλοί ιδιοκτήτες γατών παρατηρούν τέτοια φαινόμενα. Οι γάτες μπορούν να κάθονται ακίνητες, κοιτάζοντας ένα σημείο, σαν να τους κρατάει κάτι, να μην κοιμούνται στα αγαπημένα τους κρεβάτια και σημεία ή ακόμα και να αρνούνται να μπουν στο δωμάτιο το λατρεμένο. Μπορείτε να πείτε ότι όλα αυτά είναι μυθοπλασία, αλλά δεν νομίζω. Σε τελική ανάλυση, τα κατοικίδια ζώα μας έχουν καλύτερες δεξιότητες και ικανότητες σε σύγκριση με εμάς σε πολλά θέματα. Οι γάτες μπορούν να δουν τις υπεριώδεις ακτίνες, έχουν μια τάξη μεγέθους καλύτερη αίσθηση οσμής και όρασης από τη δική μας. Και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για την ακοή! Μόλις πλησιάζω στα δύο χιλιόμετρα από το σπίτι με το αυτοκίνητο οι γάτες ήδη έχουν καταλάβει ποιος έρχεται.
Είμαι σίγουρος ότι οι γάτες έχουν υπερφυσικές δυνάμεις, μπορούν να δουν και να νιώσουν αυτό που δεν φαίνεται. Υπάρχουν άλλωστε γνωστές περιπτώσεις, και όχι μόνο με τις γάτες, που ζώα αισθάνονται επικείμενους σεισμούς! Νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό, επειδή οι αισθήσεις τους είναι πιο ανεπτυγμένες και συντονισμένες. Πώς να εξηγούσατε αυτήν τη ικανότητα; Ζούμε σε έναν κόσμο για τον οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά. Μου φαίνεται ότι τα κατοικίδια ζώα μας γνωρίζουν πολύ περισσότερα για τον κόσμο και τη φύση από ό,τι εμείς. Δεν ξέρω αν οι γάτες βλέπουν φαντάσματα και άλλους εκπροσώπους του άλλου κόσμου, ωστόσο, σίγουρα βλέπουν κάτι απρόσιτο για εμάς. Ας το αναλύσουμε λίγο περισσότερο όμως:

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΙΔΙΟΤΗΤ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ:
Η ικανότητα της γάτας να προβλέπει σεισμούς

Βλέπουν οι γάτες πνεύματα και φαντάσματα;

Μπορούν οι γάτες να δουν φαντάσματα; Είναι αλήθεια ότι οι γάτες έχουν επαφή με πνεύματα πολτεργκάιστ (θορυβώδη πνεύματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους με το να παράγουν θορύβους και να πετάνε αντικείμενα κάτω); Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι γάτες έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν σχέση με υπερφυσικές δυνάμεις και τον άλλο κόσμο. Μπορεί λοιπόν μια γάτα να αλληλεπιδράσει με τον κόσμο των πνευμάτων, ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος από εμάς;

Αρχικά, ας καθορίσουμε την ορολογία – τι είναι φαντάσματα και πώς διαφέρουν από τα πνεύματα. Το Πνεύμα είναι ένα ον που περιέχει την ενέργεια της ψυχής ενός αποχωρισμένου ατόμου. Τα Φαντάσματα είναι ορατές εικόνες αποθανόντων ανθρώπων ή ζώων.

Η συμπεριφορά των γατών μερικές φορές υποδηλώνει ότι βλέπουν πνεύματα ή φαντάσματα:

  • Η γάτα βλέπει κάτι που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει. Μερικές φορές αγγίζει ακόμη και τον αέρα με το πόδι της, προσπαθώντας σαφώς να αγγίξει κάτι.
  • Ο Ιστός (μια γάτα), κρύβεται κάτω από το κρεβάτι ή φοβάται χωρίς προφανή λόγο. Η συμπεριφορά της υποδηλώνει ότι αντιδρά στην παρουσία κάποιου.

Για αιώνες, οι γάτες, μεταξύ άλλων, έχουν συναρπάσει τους ανθρώπους με την απρόβλεπτη συμπεριφορά τους. Φαίνονται να ζουν σε έναν δικό τους κόσμο, ανάμεσα σε πράγματα που δεν μπορούμε να δούμε ή να ακούσουμε. Μπορούν όμως οι γάτες να δουν μια άλλη πραγματικότητα;

Χαρακτηριστικά της όρασης της γάτας

Το μάτι της γάτας έχει μοναδικές ικανότητες. Οι γάτες έχουν έξι έως οκτώ φορές περισσότερα κύτταρα υπεύθυνα για την όραση σε χαμηλό φως από ότι οι άνθρωποι. Ταυτόχρονα, έχοντας εξαιρετική νυχτερινή όραση, οι γάτες δεν διακρίνουν τα χρώματα σαν εμάς τους ανθρώπους. Το ανθρώπινο μάτι είναι σε θέση να διακρίνει τρία κύρια χρώματα, η γάτα – μπλε και κίτρινο. Αυτό που βλέπει η γάτα τη νύχτα μοιάζει με μια εικόνα που βλέπει ένα άτομο μέσω συσκευών νυχτερινής όρασης

Οι γάτες είναι πιο μύωπες από τους ανθρώπους. Στο φως της ημέρας, τα μάτια της γάτας είναι λιγότερο επικεντρωμένα σε κοντινά αντικείμενα και τα μακρινά αντικείμενα εμφανίζονται πιο θολά. Ταυτόχρονα, το οπτικό πεδίο μιας γάτας είναι πολύ ευρύτερο από τον άνθρωπο. Η μεμβράνη που λείπει από το μάτι – το τρίτο βλέφαρο – προστατεύει επιπλέον το μάτι της γάτας και διατηρεί την επιφάνειά της υγρή.

Οι γάτες έχουν πολύ δυνατή όραση, αλλά μόνο στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Τα εξωτερικά μέρη των αντικειμένων φαίνονται θολά, έτσι ως αρπακτικά, οι γάτες πρέπει να χρησιμοποιούν άλλες αισθήσεις, όπως μυρωδιά και ακοή.

Το 2014, Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γάτες μπορούν να αντιληφθούν την υπεριώδες ακτινοβολία. Είναι πιθανό οι γάτες να βλέπουν μια εικόνα παρόμοια με αυτήν που βλέπουν οι ερευνητές (ή οι γιατροί) όταν φωτίζουν αντικείμενα με μια υπεριώδη λάμπα. Τα σημάδια που αφήνουν οι γάτες με ούρα όχι μόνο μυρίζουν, αλλά μπορούν επίσης να τα δουν και άλλες γάτες.

Χαρακτηριστικά ακοής των γατών

Τα αυτιά μιας γάτας λειτουργούν σαν ένα δορυφορικό πιάτο, είναι σε θέση να διακρίνουν πολύ αχνούς ήχους. Οι γάτες έχουν πολύ πιο ανεπτυγμένη ακοή από τα σκυλιά, πόσο μάλλον από τους ανθρώπους. Από τρία μέτρα, οι γάτες μπορούν να διαχωρίσουν τους ήχους, οι πηγές των οποίων απέχουν μόνο 75 χιλιοστά. Είναι ενδιαφέρον ότι την καταπληκτική αίσθηση ισορροπίας που υπάρχει στις γάτες παρέχεται από το αιθουσαίο σύστημα χρησιμοποιώντας τα δομικά χαρακτηριστικά των αυτιών της γάτας. Χρησιμοποιώντας την ουρά ως αντίβαρο, η γάτα μπορεί να κάνει εκπληκτικά ακροβατικά κόλπα. Οι γάτες μπορούν να ακούσουν ήχους που δεν ακούγονται στον άνθρωπο λόγω του γεγονότος ότι ακούγονται σε πολύ υψηλή συχνότητα. Εάν οι σκύλοι διακρίνουν τους ήχους με συχνότητα έως 45 kHz, οι άνθρωποι μόνο έως 20 kHz, τότε οι γάτες – έως και 79 kHz!!!! Έτσι, αν παρατηρήσετε ότι η γάτα γυρίζει το κεφάλι της, τα αυτιά είναι σε εγρήγορση, μπορεί να μην παρακολουθεί καθόλου το φάντασμα, αλλά προσπαθεί να παρακολουθεί την κίνηση ενός πουλιού που πετά έξω.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ;
Διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο

Έτσι λοιπόν... μπορούν οι γάτες να δουν φαντάσματα;

Δυστυχώς, οι γάτες δεν μπορούν να μας πουν γι ‘αυτό. Υποθέτοντας ότι υπάρχουν φαντάσματα, οι γάτες έχουν περισσότερες ευκαιρίες να δουν, να ακούσουν και ακόμη και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους. Φοβούνται οι γάτες τα φαντάσματα; Εάν η γάτα ξαφνικά κυρτώσει την πλάτη της – προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό της από κάτι; Ίσως ναι και ίσως όχι… Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πόνος και τα έντονα συναισθήματα μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος ενεργειακών πεδίων. Αυτά τα πεδία μπορούν να εκδηλωθούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, για παράδειγμα, με τη μορφή εικόνων και ήχων. Οι άνθρωποι έχουν συχνά έντονα συναισθήματα. Μπορεί να υποτεθεί ότι η ενέργειά τους προκαλεί διαταραχές, αόρατες στον άνθρωπο, αλλά ορατό από τις γάτες. Επομένως, οι γάτες ανταποκρίνονται στην ενέργεια που προέρχεται από τον άνθρωπο και τους φανταστικούς μας επισκέπτες.

Εφόσον οι γάτες αντιλαμβάνονται το περιβάλλον διαφορετικά από τους ανθρώπους, μπορούν να έχουν σχέση με τον κόσμο των πνευμάτων που δεν καταλαβαίνουμε; Η όραση και η ακοή των γατών είναι καταπληκτικά και η ικανότητα να βλέπει στην περιοχή υπεριώδους ακτινοβολίας σημαίνει ότι μπορούν να δουν περισσότερα από ότι φανταζόμασταν ποτέ. Ωστόσο, είναι ακόμα αδύνατο να πούμε ακριβώς τι αισθάνεται μια γάτα όταν εξετάζει το “κενό” – ένα φάντασμα ή ένα συνηθισμένο ποντίκι που τρέχει κάτω από το πάτωμα.

ΣΗΜ. ΤΣΙΤΣΟΥ

Κλείνοντας τούτο το ενδιαφέρον άρθρο θα ήθελα να αναφερθώ σε μια ακομη σουπερ ιδιότητα των γατών.. την ικανότητα να ανιχνεύουν ασθένειες. Διαβάστε περισσότερα ακριβώς ΕΔΩ!

2 Απαντήσεις

  1. Γεια σας έχω μια απορία πολλές φορές όταν πάω για ύπνο νιώθω ότι ο γάτος μου ότι ανεβαίνει στο κρεβάτι μου νιώθω το πήδημα που κάνει όταν ανεβαίνει στο κρεβάτι μου και το περπάτημα του και γυρνάω να τον δω και δεν είναι εκεί και είναι κάπου αλλού στο σπίτι μπορείτε να μου λύσετε αυτή την απορία; τί μπορεί να γίνεται;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *