Θα μπω απευθείας στο θέμα γιατί τέτοιος τύπος είμαι εγώ, άμεσος, στρέιτ φόργουορντ που λένε και οι Ηγγλέζοι: Η πρόσφατη καινούρια περιπέτεια με την υγεία του Κινέζου μού χτύπησε το καμπανάκι για δεύτερη φορά για το πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι η αναιμία σε μια γάτα. Και οι δύο πρόσφατες περιπέτειες του (πριν από έναν χρόνο και τώρα) είχαν ως αιτία τη μόλυνση με το βακτήριο αιμομπαρτονέλλα.
Αυτό το βακτήριο είναι ένας μικροοργανισμός που προσκολλάται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, το ανοσοποιητικό της γάτας αναγνωρίζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια ως ξένα και τα χτυπάει, προκαλώντας μείωση του αιματοκρίτη και αναιμία (πρόκειται για μια ασθένεια με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά). Μάθετε περισσότερα στο αναλυτικό μου άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:
Η περιπέτεια του Κινέζου
Την πρώτη φορά δεν είδαμε τα σημάδια και το καταλάβαμε πάρα πολύ αργά, όταν ο Κινέζος (διαβάστε την ιστορία του ΕΔΩ) σταμάτησε να τρώει. Ελέγχοντας τον αιματοκρίτη του, τον βρήκαμε πεσμένο στο 12. Ο Κινέζος ήταν ένα βήμα μακριά από τον θάνατο, τελείως εξαντλημένος, δεν μπορούσε να σηκωθεί, να περπατήσει και με τη σύριγγα έτρωγε μόλις μια μπουκιά πριν λαχανιάσει τελείως.
Με πάρα πολλή προσπάθεια, τα καταφέραμε να τον βοηθήσουμε να ανακάμψει. Τη δεύτερη φορά διαπιστώσαμε πάλι μια κακοδιαθεσία, αλλά θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για ψυχολογικό θέμα! Και τότε τον είδαμε να κάνει κάτι πολύ ενδεικτικό αναιμίας: να γλείφει τα πλακάκια. Την ίδια μέρα πήγε στον κτηνίατρο και ο αιματοκρίτης του βρέθηκε 20. Όμως το 20 ήταν πλασματικό, διότι πολλά κύτταρα του αίματος ήταν ήδη προσβεβλημένα -αλλά όχι κατεστραμμένα- και έκαναν τον αιματοκρίτη να φαίνεται περισσότερος από ό,τι όντως ήταν… μια βδομάδα μετά, έπεσε στο 17.
Ε λοιπόν, αυτό το σημάδι, το γλείψιμο των πλακακιών, μας κέρδισε πολύτιμο χρόνο. Η θεραπεία ξεκίνησε άμεσα και ο Κινέζος ανακάμπτει ολοένα και περισσότερο χωρίς να φτάσει επουδενί στο οριακό σημείο της προηγούμενης φοράς. Το γλείψιμο του έσωσε τη ζωή – κρατάω μια επιφύλαξη γιατί αύριο πάλι θα γίνουν εξετάσεις, που ελπίζω να δείξουν αυτό που δείχνει και η εικόνα του (όρεξη, καλή διάθεση, δε γλείφει πια τα πλακάκια): ότι ο αιματοκρίτης του ανέβηκε!
Αυτό το γεγονός με έκανε να κάνω την έρευνά μου για τα “εμπειρικά” σημάδια αναιμίας (τα σημάδια εκείνα που δε χρειάζονται εξετάσεις για να γίνουν αντιληπτά). Αν αναγνωρίσετε κάποιο ή κάποια από αυτά, πηγαίνετε αμέσως τη γάτα σας για εξετάσεις, γιατί όπως φάνηκε και στην παραπάνω ιστορία, ο χρόνος που μπορεί να χαθεί, ίσως αποβεί μοιραίος!
SUPER ΧΡΗΣΙΜΟ
100+1 tips για εσάς και τη γάτα σας
Αιτίες αναιμίας
Πριν όμως σας τα παρουσιάσω, ας δούμε εν συντομία μερικές από τις βασικές αιτίες της αναιμίας:
- Απώλεια αίματος – μπορεί να συμβεί εξωτερικά ή εσωτερικά, από τραυματισμό (όπως από σύγκρουση με αμάξι) ή παράσιτα (ψύλλοι) και όγκους (που μπορεί να αιμορραγούν)
- Αιμόλυση – το σώμα καταστρέφει ερυθρά αιμοσφαίρια γιατί τα αναγνωρίζει σαν μη-κανονικά
- Τοξίνες – είτε από φάρμακα, είτε από φυτά, είτε βαρέα μέταλλα όπως ψευδάργυρος, κασσίτερος
- Μολύνσεις – από ιούς (ιογενής λευχαιμία – FeLV, μάθετε τα πάντα για αυτόν ΕΔΩ, ιογενής ανοσοανεπάρκεια – FIV) και βακτήρια (αιμομπαρτονέλλα)
- Γενετικά κληρονομήσιμη αναιμία – συμβαίνει σε μερικές φυλές γάτας, όπως στη γάτα Αβησσυνίας
- Υποβαθμισμένη διατροφή – μάθετε για τη σωστή διατροφή της γάτας ΕΔΩ
- Χρόνιες ασθένειες του συκωτιού, του θυρεοειδούς κτλ.
- Ασθένειες των νεφρών – η ερυθροποιητίνη που επάγει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων παράγεται στα νεφρά
- Ασθένειες που επηρεάζουν τον μυελό των οστών στον οποίο παράγονται τα νέα ερυθρά αιμοσφαίρια
10 «εμπειρικά» σημάδια/συμπτώματα αναιμίας
Και τώρα που είδαμε τις βασικές αιτίες αναιμίας, ας εντοπίσουμε τα σημάδια αναιμίας που μπορούν να γίνουν αντιληπτά με «γυμνό» μάτι και τελικά μπορεί να σώσουν μια γάτα:
- Γλείψιμο πλακακιών/εδάφους/χώματος κτλ. – συμβαίνει διότι η αυξημένη αναιμία προκαλεί το φαινόμενο Pica, το οποίο εκδηλώνεται με παράξενες ορέξεις για κατανάλωση υλικών που δεν τρώει κανονικά η γάτα
- Χλωμά ούλα και γενικότερα χλωμές μεμβράνες, όπως π.χ. η μεμβράνη στο εσωτερικό του κάτω μέρους των βλεφάρων!
- Χλωμή μύτη – κάποιοι θα αναρωτηθούν πώς θα μπορέσουν να διακρίνουν αν η μύτη μιας γάτας είναι παραπάνω χλωμή από το κανονικό… η σύγκριση με το χρώμα της μύτης μιας άλλης γάτας ίσως μπορέσει να δώσει το έξτρα στοιχείο που χρειάζεστε για να βεβαιωθείτε – το συγκεκριμένο στοιχείο μπορεί να αξιολογηθεί σε γάτες με ροζ μυτούλα και όχι σε εκείνες με σκουρόχρωμη μυτούλα. Δείτε στο παρακάτω βίδεο ποσο αλλαξε το χρωμα της μυτης του Κινεζου μετα απο την θεραπεία του για την αιμομπαρτονέλλα!
- Αυξημένος καρδιακός ρυθμός – αυτό από μόνο του μπορεί να συμβεί σε πολλές περιπτώσεις, εκ των οποίων πολλές είναι και φυσιολογικές και όχι παθολογικές, π.χ. όταν μια γάτα τρέξει
- Αυξημένος ρυθμός αναπνοής
- Ληθαργικότητα – είναι συχνά το πρώτο σημάδι της αναιμίας γιατί στην κατάσταση της αναιμίας το σώμα πεινάει για οξυγόνο και μειώνεται η ενέργειά του, κάτι που εκδηλώνεται με ληθαργικότητα
- Αδυναμία – αρχικά εκδηλωμένη με αδυναμία στα πίσω πόδια, αδυναμία άλματος και τελικά με αδυναμία να κινηθεί. Το παραπάνω οφείλεται στη μειωμένη ποσότητα οξυγόνου που προκαλεί έλλειψη ενέργειας στους μύες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τρέξουν, να πηδήξουν, να παίξουν… σε οριακές καταστάσεις η γάτα δεν μπορεί καν να κινηθεί
- Μειωμένη όρεξη – που μπορεί να φτάσει μέχρι την άρνηση για φαγητό (στις προχωρημένες περιπτώσεις)
- Αυξημένη πρόσληψη νερού – σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τον χαμένο όγκο αίματος
- Κατάρρευση – όταν πια δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλος (τούτο το σημάδι ίσως να είναι ένα πολύ… καθυστερημένο σημάδι)
Σε ετούτο το σημείο, να πούμε ότι δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε στην πρώτη φορά που η γάτα σας θα πιει μπόλικο νερό ή που θα αναπνέει γρήγορα, γιατί μπορεί να υπάρχουν χίλιες δυο φυσιολογικές συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν μια τέτοια -όχι επαναλαμβανόμενη- συμπεριφορά στη γάτα. Ο συνδυασμός μερικών από τις παραπάνω ενδείξεις, όμως, δεν πρέπει να παραβλέπεται και αμέσως πρέπει να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρό σας.
Πώς να εμποδίσετε την εκδήλωση αναιμίας
Το επόμενο ερώτημα είναι πώς να εμποδίσετε την αναιμία να εκδηλωθεί:
- Χρησιμοποιήστε αντιπαρασιτικά στα ενδεδειγμένα χρονικά διαστήματα – διαβάστε τα πάντα για τη σωστή εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση της γάτας ακριβώς ΕΔΩ
- Κρατήστε τις γάτες σας μέσα στο σπίτι ή εκτός με επίβλεψη
- Προσφέρετέ τους υψηλής ποιότητας διατροφή – η ξηρά τροφή μοιάζει όχι κατάλληλη για κάτι τέτοιο, γι’ αυτό σας προτείνω να στραφείτε στην υγρή τροφή – η αγαπημένη υγρή τροφή του Τσίτσου ΕΔΩ!
- Τεστάρετε τη γάτα σας για λευχαιμία ή έιτζ
- Εμποδίστε την πρόσβαση σε τοξινές (π.χ. αποφύγετε τα φυτά που είναι τοξικά – βρείτε μια λίστα με τοξικά φυτά ΕΔΩ).
- Να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο μια φορά τον χρόνο για εξετάσεις αίματος
ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΟΛΑ ΕΤΟΥΤΑ ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
10 σημάδια ότι η γάτα μου είναι άρρωστη
Πως να βοηθησετε μια γάτα να ανακάμψει από αναιμία
Μια γάτα που υποφέρει από έντονη αναιμία είναι συνήθως εξαντλημένη, χωρίς όρεξη για φαγητό, υποτονική και ληθαργική, δυσκολεύεται ακόμη και να πάρει ανάσα! Από την εμπειρία μου με τον Κινέζο θέλω να σας πω μερικές ιδέες για να βοηθήσετε μια γάτα να ανακάμψει από μια τέτοια ακραία κατάσταση:
- Κρατήστε την αδύναμη γάτα μέσα στο σπίτι, αν είναι εφικτό, σε μια μαλακή κουβέρτα που θα την έχετε κάνει να μοιάζει με φωλίτσα. Τοποθετήστε μια ηλεκτρική κουβέρτα κάτω από τη φωλιά
- Κρατήστε το δωμάτιο ήσυχο, με χαμηλά φώτα και με χαλαρωτική μουσική για γάτες
- Επιλέξτε για τη σίτισή της μια recovery υγρή τροφή (πλούσια σε θερμίδες, λίπος και πρωτεϊνη)! Μια ενδεδειγμένη είναι αυτή εδώ – με 9.5% πρωτεϊνη και 8% λίπος (!!)
- Αν αρνείται να φάει (πολύ πιθανό, γιατί δεν έχει αρκετή ενέργεια για να μπει σε μια τέτοια διαδικασία, αλέστε την recovery τροφή και αραιώστε την με λίγο νεράκι ώστε να είναι σε τέτοια σύσταση που να μπορεί να μπει σε σήριγγα και να δωθεί εύκολα στη γάτα! Φροντίστε το μίγμα τροφής/νερού να είναι σε θερμοκρασία δωματίου! Για αρχή δώστε την λίγη λίγη, πχ 3, 4 ml, για να βεβαιωθείτε ότι θα την δεχτεί χωρίς εμετούς κλπ. Επαναλάβετε τη σίτιση μετα από 2, 3 ώρες!
- Προσθέστε το εξαιρετικό συμπλήρωμα Anima Strath (σκεύασμα βασισμένο σε ζύμες που βοηθάει τη γάτα να απελευθερώσει την ενέργειά της) και ένα συμπλήρωμα που να ανοίγει την όρεξη, όπως το Complivit!
- Βλέποντας ότι η γάτα δέχεται ομαλά την τροφή και τα συμπληρώματα, μπορείτε σιγά σιγά να αυξάνεται την ποσότητα της τροφής!
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Όπως πάντα, αυτες οι ιδέες δεν υποκαθιστουν την οδηγία του κτηνιάτρου, αλλά μπορείτε να τις συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας για να αποφασίσετε αν είναι ενδεδειγμένες για την περίπτωση της δικής σας γάτας!
Εσάς είχε ποτέ η γάτα σας να αντιμετωπίσει πρόβλημα αναιμίας; Ποια ήταν η αιτία; Πώς το καταλάβατε; Πώς την αντιμετωπίσατε; Τα σχόλιά σας…
3 Απαντήσεις
Ο μπλου πριν περίπου δυο χρόνια άρχισε μέσα σε λίγες μέρες να είναι λίγο πεσμένος και να μην έχει πολύ όρεξη για φαγητό…(πράγμα πολύ σπάνιο ) μας κίνησε το ενδιαφέρον αλλά το ρίξαμε στο ψυχολογικό δυστυχώς… ώσπου 1 πρωί τον βρήκαμε κατακίτρινο … δέρμα μύτη αυτιά χείλια ούλα ακόμα και τα μάτια του … δεν το χω ξαναδεί ποτέ σε ζωάκι … ( μόνο σε άνθρωπο με κύρωση ύπατος ) φύγαμε τρέχοντας για κτηνίατρο και δυστυχώς είχε αιματοκρίτη 16 … μπήκε σε κλινική για 3 μέρες και αφού στείλαμε δείγμα σε κυτταρολογο μας είπε ότι έχει αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία …
Ξεκινήσαμε κορτιζόνη για 3-4 μήνες ανέβηκε ευτυχώς γρήγορα και με μια ενέσιμη αγωγή κάτι σαν συμπλήρωμα που βοηθάει την παραγωγή ερυθρών κάθε 4-5 μέρες πέρασαν 2 χρόνια! Ώσπου πριν 20 μέρες μέσα σε 3-4 μέρες έπεσε πάλι στο 10 αυτή τη φορά ο αιματοκρίτης ( αυτή τη φορά όντως πιστέψαμε ότι θα τον χάναμε ) αλλά πάλι τα καταφέραμε το παιδάκι μας είναι μαχητής !!!! Ακόμα παίρνει αγωγή αλλά πάει καλα ❤️
Κατερινα, και απο αλλους ακουσα οτι η αυτοανοση αιμολυτικη αναιμια κανει εκρηξεις πολυ απροβλεπτες. Η ενεση ηταν ισως ερυθροποιητινη? Αν μπορω να το πω, χωρίς αγχος προσεχετε τον, με αγαπη και τρυφεραδα.. στα παραμικρα δειγματα πηγαινετε για ελεγχο!
δυο γατες μου γλειφουν συγκεκριμενα την σακουλα του πελλετ, η μια εχει αδυναμια στο πλαστικο γενικως, να το μασαει.