Καλημέρα με ένα θέμα αρκετά δύσκολο για εμένα, μια και οι θάνατοι γατών από χτυπήματα αυτοκινήτων είναι η πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας γατίσιων ζωών στην αποικία των γατοανακτόρων! Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα περιστατικά γιατί δεν θα ήθελα να γίνει αυτό το άρθρο δακρύβρεχτο! Ωστόσο θεωρώ αρκετά σημαντικό να εντοπίσουμε, και μέσα από στατιστικά έγκυρων μελετών τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μια γάτα να εμπλακεί σε ατύχημα με αυτοκίνητα!
Ας δώσουμε τις απαντήσεις μέσα από μερικά (στενάχωρα αλλά) ενδιαφέροντα στατιστικά:
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα εμπλοκής γάτας σε ατύχημα με αυτοκίνητα
Μια έρευνα που διεξήχθη το 2001 από τους Olson και Allen έδειξε ότι το 51% των απρόσμενων θανάτων σε γάτες που είχαν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους οφειλόταν σε χτυπήματα από αυτοκίνητα! Την ίδια χρονιά ο Rothlitz και οι συνεργάτες του έκαναν μια ακόμη έρευνα που έδειξε ότι ο θάνατος από χτύπημα αυτοκινήτου ήταν η τέταρτη πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου μετά την μεγάλη ηλικία, τον καρκίνο και προβλήματα στα νεφρά.
Αυτό το εύρημα οδήγησε σε νέα έρευνα από τον ίδιο, το 2003, για τους παράγοντες εκείνους που φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στο να εμπλακεί μια γάτα σε ατύχημα με αμάξι. Αυτή την έρευνα θα αναλύσουμε σε ετούτο εδώ το άρθρο γιατί θεωρώ ότι είναι αρκετά χρήσιμη ώστε να καταλάβετε αν η γάτα σας κινδυνεύει πολύ να εμπλακεί σε αυτά τα δυσάρεστα ατυχήματα!
Από αυτή την έρενα φαίνεται λοιπόν ότι οι πιο βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε ατυχήματα γατών με αυτοκίνητα είναι δύο: η ηλικία και και το φύλο! Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτοί!
1. Ηλικία
Η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 7 μηνών και 2 χρονών παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό εμπλοκής σε ατύχημα με αυτοκίνητα ενώ η αντίστοιχη από 6 χρόνων και πάνω το μικρότερο! Η έρευνα βρήκε ότι η πιθανότητα εμπλοκής μειώνεται κατά 16% για κάθε έξτρα χρόνο ηλικίας μιας γάτας κάτι που πιθανώς οφείλεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς και των συνηθειών μιας γάτας όσο μεγαλώνει! Πράγματι μια οικόσιτη γάτα όσο μεγαλώνει τόσο περισσότερο μένει μέσα στο σπίτι ή κοντά σε αυτό και γίνεται όλο και πιο προσεκτική (και όλο και πιο .. φοβιτσιάρα).
Και αν αναρωτιέστε πόσα χρόνια ζουν οι γάτες βρείτε την απάντηση ΕΔΩ!
2. Φύλο
Το φύλο επίσης φαίνεται να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο με τις αρσενικές γάτες να είναι 2 φορές πιο πιθανό να εμπλακούν σε ένα ατύχημα. Η έρευνα αυτή δεν είχε τόσο μεγάλο δείγμα ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπερασματα για το αν η στείρωση (ή η απουσία στείρωσης) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα εμπλοκης σε ατύχημα με αυτοκίνητο! Επίσης η έρευνα δεν κατάφερε να εντοπίσει το γιατί οι αρσενικές γάτες παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους ωστόσο βρήκε ότι οι αρσενικές γάτες περνούν πολύ περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού από τις θηλυκές!
Εγω θα τολμήσω να εικάσω ότι οι αρσενικές εχουν πιο έντονα τα χωροκτητικα ένστικτα (ακομη και μετα την στειρωση – αν και με αυτην φαινεται σαν να περιοριζονται) και πολύ πιο συχνά επιδίδονται σε καβγάδες με άλλους γάτους, γειτονικών περιοχών.. χαρακτηριστικη περιπτωση ο Μικρουτσέλος που καβγάδισε δίπλα στο δρομο σκοτώστρα με έναν γειτονικό γάτο, την ώρα που περνούσε ένα αμάξι.. ο Μικρουτς χτυπήθηκε από το αμάξι στο σαγόνι και ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του γιατί δεν πεθανε και μετά από αλλεπάλληλες επεμβασεις που κράτησαν περιπου κανενα 4μηνο άρχισε και πάλι να τρώει κανονικά και ανέκαμψε πλήρως! Από τότε πρέπει να τον δείτε ποοοσο προσεκτικός είναι όταν διασχιζει το δρομο σκοτώστρα (ειναι απο τους 3 γάτους που παρόλη την προσπάθειά μας να τους αποτρέψουμε να πηγαίνουν εκεί εκείνοι επιμένουν)!
ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πως να διακρίνω το φύλο της γάτας μου
3. "Καθαρόαιμη" ή όχι
Το αν μια γάτα ανήκει σε συγκεκριμένη φυλή μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα με αυτοκίνητο! Γάτες όπως οι Σιαμέζες, οι Πέρσες, και οι Burmese παρουσιάζουν μόλις το 1/3 της πιθανότητας εμπλοκης σε σχέση με όχι καθαρόαιμες γάτες! Που οφείλεται αυτό; Ίσως στην διαφορετική αντιμετώπιση απο τον χουμανιστικό τους γονέα, ο οποίος είθισται (άγνωστο γιατί) να αλληλεπιδράει περισσότερο με γάτες που ανήκουν σε κάποια φυλή!
4. Η ένταση της κυκλοφορίας
Άλλος ένας σημαντικος παράγοντας είναι η ένταση της κυκλοφορίας στο δρόμο που κυκλοφορεί η γάτα. Σε περιοχές με πολύ χαμηλή ως χαμηλή κυκλοφορία οι πιθανότητες να συμβεί ατύχημα με γάτα πέφτουν δραματικά σε αντίθεση με περιοχής με υπό του μετρίου ως μέτριο υψηλό επίπεδο κυκλοφορίας! Ωστόσο σε περιοχές με πολύ μεγάλη κυκλοφορία είναι πιο απίθανο να χτυπηθεί μια γάτα – αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι γάτες έχουν καταλάβει πολύ πολύ καλά τον κίνδυνο που ελλοχεύει και είναι τρομερά προσεκτικές!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
5. Παρουσία ή όχι κολάρου που αντανακλά το φως
Ένα εύρημα που πολλοί δεν θα περίμεναν είναι ότι οι γάτες που φορούν κολάρα που αντακλούν το φως είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το γιατί, αλλά αν έπρεπε να εικάσω κάτι θα έλεγα, ότι ίσως αυτή η αντανάκλαση του φωτός θα μπορούσε να ξαφνιάσει τον οδηγό ενός αμαξιού και να τον μπερδέψει ώστε τελικά να μην αντιδράσει σωστά με το που θα δει μια γάτα να διέρχεται από το δρόμο!
Άλλος ενας λόγος να αποφεύγουμε τα περιλαίμια – αν ομως ωστοσο θέλετε οπωσδήποτε να βάλετε περιλαίμιο στη γάτα σας ας είναι αυτόματης αποδέσμευσης, σαν αυτό!
Ποιοι παράγοντες ΔΕΝ φαίνεται να επιδρούν;
H έρευνα αποκάλυψε και μερικά ακόμη απρόσμενα ευρήματα! Φαίνεται ότι κάποιοι παράγοντες όπως:
- το χρώμα της γούνας – παρεπιμπτόντως βρείτε πως προκύπτει το χρώμα της γούνας ΕΔΩ
- το αν η γάτα δεν αφήνεται να βγαίνει έξω το βράδυ
- το πόση ώρα περνάει η γάτα έξω
- το πόσο καιρό ζει μια γάτα σε συγκεκριμένη περιοχή
.. δεν φαίνονται να επιδρούν στην πιθανότητα εμπλοκης μιας γάτας σε ατύχημα με αυτοκίνητο. Έτσι οι γάτες με σκούρη γούνα δεν παρουσιάζουνα αυξημένο κίνδυνο εμπλοκής (μακάρι να ισχύει αυτο, η Ταζ, η μαυρούκα μας περνάει συνέχεια το δρόμο σκοτώστρα)! Επίσης να σημειώσουμε ότι αν και ο χρόνος που περνάει μια γάτα εκτός σπιτιού δεν συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες όλες οι κατηγορίες γατών με αυξημένη πιθανότητα να εμπλακούν σε ατύχημα (αρσενικές, νεαρές, όχι-καθαρόαιμες).. πρέπει να ζουν και εκτός σπιτιού (δηλαδή ο παράγοντας του να ζει μια γάτα εκτός σπιτιού, μια και κάνει δυνατό το ατύχημα, αυξάνει τις πιθανότητες, αναπόφευκτα)!
Άλλα ευρήματα της έρευνας
Η έρευνα έδειξε ότι το 69 με 80% των ατυχημάτων συνέβαιναν πολύ κοντά ή έξω ακριβώς από το σπίτι της γάτας (αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω και εγώ)! Βέβαια ο αντίλογος λέει ότι αν καποιο ατύχημα συνέβαινε μακριά είναι πολύ πιθανό οι γατογονείς να μην έπαιρναν είδηση αυτό το ατύχημα και να μην πήγαιναν τη χτυπημένη γάτα στον κτηνίατρο και το περιστατικό να μην καταγραφόταν.
Η έρευνα επίσης προσπάθησε να συσχετίσει τις περιπτώσεις που μια γάτα χάνεται με την πιθανότητα εμπλοκης σε ατύχημα και κατέληξε ότι αν μια γάτα ανήκει στις “ομάδες υψηλού κινδύνου” (αρσενική, νεαρή, όχι-καθαρόαιμη) τότε αν αυτή χαθεί είναι πολύ πιθανό να έχει εμπλακει σε ατύχημα με αμάξι!
Τέλος η έρευνα έδειξε ότι μόλις 25% των γατών που ενεπλακησαν σε ατύχημα πέθαναν. Αυτό όμως είναι ένα .. πλαστό εύρημα, διότι αν μια γάτα χτυπηθεί από αμάξι είναι πιθανό να πεθάνει ακαριαία οπότε δεν θα την πάει ο χούμαν της στον κτηνίατρο και το περιστατικό δεν θα καταγραφεί!
ΣΟΥΠΕΡ ΧΡΗΣΙΜΟ: Η γάτα μου χάθηκε - Τι να κάνω;
Η εμπειρία με τις γάτες της αυλής
Σε αυτό το σημείο να πω ότι έχουμε σώσει .. μόλις δύο (2!) γάτες από ατύχημα με αυτοκίνητο (ο Μικρουτσέλος και ο Πρίπρος, το αδερφάκι του) ενώ 3 γάτες (ο Γλυκούλης, ο Σκλαβής, και η Ραία, την πρώτη φορά που την χτύπησε αμάξι – η δεύτερη ήταν και καθοριστική) κατάφεραν και ανέκαμψαν μόνες τους!!! Οι υπόλοιπες 14 πέθαναν ακαριαία και μόνο η Ραία μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο όπου υπέκυψε στα τραυματά της την τρίτη μέρα της νοσηλείας της – διαβάστε την απίστευτη ιστορία της ΕΔΩ!
Μερικές ιδέες για να περιορίσετε τον κίνδυνο ατυχημάτων
Τούτο εδώ το κομμάτι του άρθρου έχει δικές μου προτάσεις που δεν βασίζονται τόσο σε έρευνα όσο στην προσωπική μου εμπειρία και εκλάβετέ το όπως θέλετε, είτε δώστε σημασία είτε όχι. Έτσι θα έλεγα ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων τα παρακάτω:
- Η πληθώρα πόρων και κυρίως φαγητού, αλλά και δευτερεύοντος χαδιών, φωλιών, ζέστης κλπ! Έτσι εμεις ταϊζουμε τις γάτες της αυλής με δύο γεύματα την ημέρα σε οσο το δυνατόν σταθερές ώρες, με τόση ποσότητα που επαρκεί για τις θερμιδικές τους ανάγκες! Έτσι οι γάτες ξέρουν ότι την τάδε ώρα θα βρουν ένα γεύμα και μένουν στην αυλή περιμένοντάς το και δεν περιπλανιούνται σε επικίνδυνα μέρη για να βρουν τροφή! Εμείς χρησιμοποιούμε κυρίως την ωμη κατεψυγμένη τροφή (BARF – βρείτε τα οφέλη της εδώ) της ελληνικής Voldog, αλλά ενίοτε βάζουμε στο μίγμα και κάποιο εκλεκτό φιλέτο της ελληνικής Egeo!
Για την αλλαγή ενίοτε χρησιμοποιούμε συνδυασμό κονσέρβας (σε μεγάλη συσκευασία 800 γρ. που ειναι οικονομική, όπως οι εξαιρετικές Lucky Lou Lifestage – βρείτε τις εδώ) και διάφορες ξηρές τροφές όπως η βάλιου φορ μάνι για .. 17 γάτες Happy Cat!
Επίσης φροντίζουμε να έχουμε φωλιές και κρεβατάκια που το χειμώνα ενισχύονται με ηλεκτρικές κουβέρτες και αυτοθερμαινόμενα μαξιλαράκια σαν αυτά, έχουμε φτιάξει πολυκατοικίες ξύλινες με διαμερίσματα, και κάθε χρόνο φτιάχνουμε καινούριες χαρτονένιες κούτες-φωλιες για όλες τις γάτες μας (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ), ώστε να μην περιπλανιούνται για έρευση ενος ζεστού και στεγνού σημείου! Εδώ και 3 χρόνια κλείσαμε και κομμάτι της πίσω αυλής με διαφανείς τέντες και πλέον οι γάτες είναι σαν .. ημιδεσποζόμενες! Και το καλοκαιρι φτιάξαμε ενα αποθηκάκι που σκέφτομαι να το εκμεταλλευτώ για τις άρρωστες και αδύναμες γάτες το χειμώνα! - Η λύση της στείρωσης μοιάζει να περιορίζει τον κίνδυνο! Δεν το αναφέρω δογματικά, αλλά το παραθέτω εδώ και κάντε ό,τι νομίζετε για τις γάτες που αγαπάτε και νοιάζεστε γι’ αυτές! Σας παραθέτω και το άρθρο μου για το πως βλέπω την στείρωση εγώ!
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις νεαρές γατούλες, που δεν έχουν μάθει τους κινδύνους του δρόμου.. χαρακτηριστική περίπτωση η Μπαλού και η Ραία, περίπου συνομήλικες.. η Μπαλού από μόνη της ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τον δρόμο-σκοτώστρα, η Ραία όμως, όταν ήταν μικρή μια φορά αποκότισε και πήγε να τον εξερευνήσει και την πάτησε.. έτσι αν φέρνετε μικρές γάτες, αδέσποτες, στην αποικία σας, προσπαθήστε να τις αποτρέπετε να διασχίζουν τον δρόμο, φωνάζοντάς τους αυστηρά όταν τον πλησιάζουν, έτσι ώστε να χτίσουν σιγά σιγά μια αίσθηση κινδύνου για αυτό τον δρόμο! Και πράγματι οσο μεγαλώνουν οι γάτες, τόσο πιο προσεκτικά τον διασχίζουν.
- Αν υπάρχει η πολυτέλεια επιλέξτε σημείο για να στήσετε μια γατοαποικία όσο πιο μακριά γίνεται από δρομους!
- Αν έχετε οικόσιτη γάτα η οποία δεν έχει εμπειρία από δρόμους θα σας έλεγα οτι είναι επικίνδυνο να την αφήσετε ξαφνικά, μια ωραία πρωία να βγαίνει σε μια αυλή κοντά σε δρόμο χωρίς να είστε κοντά της για να την καθοδηγήσετε! Εγώ, όταν ο Τσιτσάρας θέλει να βγει εξω προσπαθω να βρω χρονο να βγαίνω και εγώ μαζί του.. και όταν πλησιάζει το δρόμο σκοτώστρα, μπαίνω μπροστά του του λέω αυστηρά ‘ΟΧΙ’ (μάθετε πως να λέτε στη γάτα σας ‘ΟΧΙ’ εδω) αυτός σιχτιρίζει και κάνει μεταβολή! Υπάρχουν και άλλες λύσεις αν η άμαθη γάτα σας θέλει να βγει έξω, όπως η βόλτα με το σαμαράκι (σαν αυτό) ή με μια τσάντα μεταφοράς (σαν αυτή – πήρα για τον Τσιτσάκο και τολμώ να πω ότι αρχισε να του αρέσει)! Περισσότερες ιδέες εδώ!
Ουφ τα είπα και ησύχασα! Εσείς βρεθήκατε ποτέ σε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση; Έχει καταφέρει να επιβιώσει μια γάτα σας η οποία χτυπήθηκε από αμάξι;
Για το τέλος σας άφησα την ιστορία του Μικρουτσέλου, του γατούλι που χτυπήθηκε από αμάξι αλλά ευτυχώς έφαγε όλο το ζόρι το σαγόνι (το οποίο έσπασε, όπως σας είπα παραπάνω) και ο πολυλογάς γατούλης κατάφερε να γλιτώσει! Διαβάστε την ΕΔΩ!