Έρευνα αποκαλύπτει ποιες γάτες είναι πιο ευάλωτες σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα

Καλημέρα με ένα θέμα αρκετά δύσκολο για εμένα, μια και οι θάνατοι γατών από χτυπήματα αυτοκινήτων είναι η πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας γατίσιων ζωών στην αποικία των γατοανακτόρων! Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα περιστατικά γιατί δεν θα ήθελα να γίνει αυτό το άρθρο δακρύβρεχτο! Ωστόσο θεωρώ αρκετά σημαντικό να εντοπίσουμε, και μέσα από στατιστικά έγκυρων μελετών τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μια γάτα να εμπλακεί σε ατύχημα με αυτοκίνητα!

Ας  δώσουμε τις απαντήσεις μέσα από μερικά (στενάχωρα αλλά) ενδιαφέροντα στατιστικά:

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα εμπλοκής γάτας σε ατύχημα με αυτοκίνητα

Μια έρευνα που διεξήχθη το 2001 από τους Olson και Allen έδειξε ότι το 51% των απρόσμενων θανάτων σε γάτες που είχαν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους οφειλόταν σε χτυπήματα από αυτοκίνητα! Την ίδια χρονιά ο Rothlitz και οι συνεργάτες του έκαναν μια ακόμη έρευνα που έδειξε ότι ο θάνατος από χτύπημα αυτοκινήτου ήταν η τέταρτη πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου μετά την μεγάλη ηλικία, τον καρκίνο και προβλήματα στα νεφρά. 

Αυτό το εύρημα οδήγησε σε νέα έρευνα από τον ίδιο, το 2003, για τους παράγοντες εκείνους που φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στο να εμπλακεί μια γάτα σε ατύχημα με αμάξι. Αυτή την έρευνα θα αναλύσουμε σε ετούτο εδώ το άρθρο γιατί θεωρώ ότι είναι αρκετά χρήσιμη ώστε να καταλάβετε αν η γάτα σας κινδυνεύει πολύ να εμπλακεί σε αυτά τα δυσάρεστα ατυχήματα!

Από αυτή την έρενα φαίνεται λοιπόν ότι οι πιο βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε ατυχήματα γατών με αυτοκίνητα είναι δύο: η ηλικία και και το φύλο! Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτοί!

1. Ηλικία

Η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 7 μηνών και 2 χρονών παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό εμπλοκής σε ατύχημα με αυτοκίνητα ενώ η αντίστοιχη από 6 χρόνων και πάνω το μικρότερο! Η έρευνα βρήκε ότι η πιθανότητα εμπλοκής μειώνεται κατά 16% για κάθε έξτρα χρόνο ηλικίας μιας γάτας κάτι που πιθανώς οφείλεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς και των συνηθειών μιας γάτας όσο μεγαλώνει! Πράγματι μια οικόσιτη γάτα όσο μεγαλώνει τόσο περισσότερο μένει μέσα στο σπίτι ή κοντά σε αυτό και γίνεται όλο και πιο προσεκτική (και όλο και πιο .. φοβιτσιάρα).

Και αν αναρωτιέστε πόσα χρόνια ζουν οι γάτες βρείτε την απάντηση ΕΔΩ!

2. Φύλο

Το φύλο επίσης φαίνεται να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο με τις αρσενικές γάτες να είναι 2 φορές πιο πιθανό να εμπλακούν σε ένα ατύχημα. Η έρευνα αυτή δεν είχε τόσο μεγάλο δείγμα ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπερασματα για το αν η στείρωση (ή η απουσία στείρωσης) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα εμπλοκης σε ατύχημα με αυτοκίνητο! Επίσης η έρευνα δεν κατάφερε να εντοπίσει το γιατί οι αρσενικές γάτες παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους ωστόσο  βρήκε ότι οι αρσενικές γάτες περνούν πολύ περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού από τις θηλυκές!

3. "Καθαρόαιμη" ή όχι

Το αν μια γάτα ανήκει σε συγκεκριμένη φυλή μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα με αυτοκίνητο! Γάτες όπως οι Σιαμέζες, οι Πέρσες, και οι Burmese παρουσιάζουν μόλις το 1/3 της πιθανότητας εμπλοκης σε σχέση με όχι καθαρόαιμες γάτες! Που οφείλεται αυτό; Ίσως στην διαφορετική αντιμετώπιση απο τον χουμανιστικό τους γονέα, ο οποίος είθιστε (άγνωστο γιατί) να αλληλεπιδράει περισσότερο με γάτες που ανήκουν σε κάποια φυλή!

4. Η ένταση της κυκλοφορίας

Άλλος ένας σημαντικος παράγοντας είναι η ένταση της κυκλοφορίας στο δρόμο που κυκλοφορεί η γάτα. Σε περιοχές με πολύ χαμηλή ως χαμηλή κυκλοφορία οι πιθανότητες να συμβεί ατύχημα με γάτα πέφτουν δραματικά  σε αντίθεση με περιοχής με υπό του μετρίου ως μέτριο υψηλό επίπεδο κυκλοφορίας! Ωστόσο σε περιοχές με πολύ μεγάλη κυκλοφορία είναι πιο απίθανο να χτυπηθεί μια γάτα – αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι γάτες έχουν καταλάβει πολύ πολύ καλά τον κίνδυνο που ελλοχεύει και είναι τρομερά προσεκτικές! 

5. Παρουσία ή όχι κολάρου που αντανακλά το φως

Ένα εύρημα που πολλοί δεν θα περίμεναν είναι ότι οι γάτες που φορούν κολάρα που αντακλούν το φως είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το γιατί, αλλά αν έπρεπε να εικάσω κάτι θα έλεγα, ότι ίσως αυτή η αντανάκλαση του φωτός θα μπορούσε να ξαφνιάσει τον οδηγό ενός αμαξιού και να τον μπερδέψει ώστε τελικά να μην αντιδράσει σωστά με το που θα δει μια γάτα να διέρχεται από το δρόμο!

Ποιοι παράγοντες ΔΕΝ φαίνεται να επιδρούν;

H έρευνα αποκάλυψε και μερικά ακόμη απρόσμενα ευρήματα! Φαίνεται ότι κάποιοι παράγοντες όπως:

  • το χρώμα της γούνας – παρεπιμπτόντως βρείτε πως προκύπτει το χρώμα της γούνας ΕΔΩ
  • το αν η γάτα δεν αφήνεται να βγαίνει έξω το βράδυ
  • το πόση ώρα περνάει η γάτα έξω
  • το πόσο καιρό ζει μια γάτα σε συγκεκιμένη περιοχή

.. δεν φαίνονται να επιδρούν στην πιθανότητα εμπλοκης μιας γάτας σε ατύχημα με αυτοκίνητο. Έτσι οι γάτες με σκούρη γούνα δεν παρουσιάζουνα αυξημένο κίνδυνο εμπλοκής (μακάρι να ισχύει αυτο, η Ταζ, η μαυρούκα μας περνάει συνέχεια το δρόμο σκοτώστρα)! Επίσης να σημειώσουμε ότι αν και ο χρόνος που περνάει μια γάτα εκτός σπιτιού δεν συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες όλες οι κατηγορίες γατών με αυξημένη πιθανότητα να εμπλακούν σε ατύχημα (αρσενικές, νεαρές, όχι-καθαρόαιμες)

Άλλα ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα έδειξε ότι το 69 με 80% των ατυχημάτων συνέβαιναν πολύ κοντά ή έξω ακριβώς από το σπίτι της γάτας (αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω και εγώ)! Βέβαια ο αντίλογος λέει ότι αν καποιο ατύχημα συνέβαινε μακριά είναι πολύ πιθανό οι γατογονείς να μην έπαιρναν είδηση αυτό το ατύχημα και να μην πήγαιναν τη χτυπημένη γάτα στον κτηνίατρο και το περιστατικό να μην καταγραφόταν. 

Η έρευνα επίσης προσπάθησε να συσχετίσει τις περιπτώσεις που μια γάτα χάνεται με την πιθανότητα εμπλοκης σε ατύχημα και κατέληξε ότι αν μια γάτα ανήκει στις “ομάδες υψηλού κινδύνου” (αρσενική, νεαρή, όχι-καθαρόαιμη) τότε αν αυτή χαθεί είναι πολύ πιθανό να έχει εμπλακει σε ατύχημα με αμάξι!

Τέλος η έρευνα έδειξε ότι μόλις 25% των γατών που ενεπλακησαν σε ατύχημα πέθαναν. Αυτό όμως είναι ένα .. πλαστό εύρημα, διότι αν μια γάτα χτυπηθεί από αμάξι είναι πιθανό να πεθάνει ακαριαία οπότε δεν θα την πάει ο χούμαν της στον κτηνίατρο και το περιστατικό δεν θα καταγραφεί!

Η εμπειρία με τις γάτες της αυλής

Σε αυτό το σημείο να πω ότι έχουμε σώσει .. μόλις δύο (2!) γάτες από ατύχημα με αυτοκίνητο (ο Μικρουτσέλος και ο Πρίπρος, το αδερφάκι του) ενώ 3 γάτες (ο Γλυκούλης, ο Σκλαβής, και η Ραία, την πρώτη φορά που την χτύπησε αμάξι – η δεύτερη ήταν και καθοριστική) κατάφεραν και ανέκαμψαν μόνες τους!!! Οι υπόλοιπες 14 πέθαναν ακαριαία και μόνο η Ραία μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο όπου υπέκυψε στα τραυματά της την τρίτη μέρα της νοσηλείας της – διαβάστε την απίστευτη ιστορία της ΕΔΩ!

Εσείς βρεθήκατε ποτέ σε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση; Έχει καταφέρει να επιβιώσει μια γάτα σας η οποία χτυπήθηκε από αμάξι; 

Για το τέλος σας άφησα την ιστορία του Μικρουτσέλου, του γατούλι που χτυπήθηκε από αμάξι αλλά ευτυχώς έφαγε όλο το ζόρι το σαγόνι (το οποίο έσπασε) και ο πολυλογάς γατούλης κατάφερε να γλιτώσει! Διαβάστε την ΕΔΩ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *