Γατα Κορωνοϊός

Επηρεάζεται η γάτα από τους καβγάδες των ανθρώπων της;

Απαξ και μια γάτα μπει σε ένα σπίτι είναι θέμα χρόνου να κερδίσει ολοκληρωτικά τους ανθρώπους του σπιτιού που πολύ σύντομα την θεωρούν οικογένειά τους, ένα δικό τους πλάσμα, περίπου όπως τα παιδιά τους. Αυτό δεν είναι μια υπερβολική δήλωση, η ανταπόκρισή σας εδώ και στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει ακριβώς αυτό!

Και μια και η γάτα είναι μέλος του σπιτικού πλέον, δεν είναι εύλογο να αναρωτηθούμε αν επηρεάζεται από τους καβγάδες που μπορούν να συμβούν μεταξύ των ανθρώπων της; Πολλοί πάλι θα το θεωρήσετε υπερβολικό, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί ξεχνάτε πόσο στενά παρακολουθεί η γάτα τις αντιδράσεις των ανθρώπων της. Με τις αισθήσεις της ανιχνεύει κάθε αλλαγή στην ένταση της φωνής, στις εκφράσεις του προσώπου κοκ. Και έτσι είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητος ένα καβγάς στο σπίτι για τη γάτα σας! 

Και άραγε επηρεάζεται από τους καβγάδες; Και πως αντιδράει; Και πως μπορούμε να την ανακουφίσουμε; Αυτά τα ερωτήματα θα συζητήσουμε αμέσως παρακάτω:

Η γάτα σας το καταλαβαίνει όταν μαλώνετε;

Φυσικά μέσα σε ένα σπιτικό οι καβγάδες είναι σχεδόν αναπόφευκτοι! Οι χούμανς μαλώνουν για πιο μικρά ή πιο μεγάλα θέματα, θέματα βέβαια που εμένα του Τσίτσου μου φαίνονται τελείως ασήμαντα, αφού δεν άπτονται της διαθεσιμότητας αποθεμάτων πατέ μου! Ωστόσο αυτοί οι μυστήριοι επιμένουν να μαλώνουν και φυσικά και εμείς θα το καταλάβουμε και σαν ζωντανά πλάσματα που είμαστε φυσικά και θα αντιδράσουμε σε κάθε σύγκρουση που θα ξεσπάσει, ακόμη και αν η αντίδρασή μας είναι εσωτερική (μέσω της δημιουργιας στρες, ταραχής). 

Πως καταλαβαίνουμε ότι συμβαίνει μάχη; Μα φυσικά όπως ανέφερα παραπάνω μέσω των αισθήσεών μας. Η όραση εντοπίζει μεταβολές στις εκφράσεις του προσώπου, η ακοή εντοπίζει φωνές κλπ κλπ.

Σε αυτό το σημείο θέλω να υπογραμμίσω ότι οι γάτες είναι πλάσματα που αγαπούν τα ήρεμα, ήσυχα περιβάλλοντα και όταν εσείς οι βάρβαροι μαλώνετε, καταστρέφετε αυτή την ηρεμία.

Μπορεί η γάτα να διαισθανθεί έναν επερχόμενο καυγά πριν συμβεί;

Και όμως, όσο και αν σας φαίνεται απίθανο η γάτα σας μπορεί να εκδηλώσει σημάδια άγχους – βρείτε τα πο χαρακτηριστικά ΕΔΩ – πριν ξεσπάσει ένας καβγάς μεταξύ των χούμαν, όταν η ατμόσφαιρα όμως έχει ήδη αρχίσει να γίνεται.. έκρυθμη! Και εκεί αναρωτιέστε “μα καλά, η γάτα μου έχει υπερφυσικές ιδιότητες;” Όχι βέβαια, υπάρχουν απλές εξηγήσεις:

To περιοδικό Animals εξηγεί πως οι γάτες αντιλαμβάνονται και αποκωδικοποιούν χαρακτηριστικά του προσώπου των χούμανς. Έτσι ένας εκνευρισμένος χούμαν που είναι έτοιμος να εκραγεί μπορεί πχ να δαγκώνει τα χείλη του ή να δείχνει τα δόντοια του οπότε η γάτα που όλα τα παρατηρεί θα αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά και θα αρχίσει να αγχώνεται! 

Αν μάλιστα οι καβγάδες είναι συχνοί, η γάτα θα αρχίσει να μαθαίνει ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια πριν ξεσπάσει η καταιγίδα και είναι πιθανό να αποσυρθεί από το προσκήνιο!

Πως αντιδρά η γάτα στους καβγάδες;

Ο καβγάς μεταξύ των χούμαν στρεσάρει τη γάτα και οι αντιδράσεις της ποικίλλουν αλλά οφείλονται σε αυτό το βασικό συναίσθημα, του στρες! Οι επιμέρους αντιδράσεις της είναι:

  • Κρύβεται: Η γάτα θα επιδιώξει να κρυφτεί στο .. ησυχαστήριο της, που ιδανικά θα έπρεπε να είναι ένα δωμάτιο αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε ένας χώρος πχ  πάνω στη ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι! Θα μείνει εκεί μέχρι ο καβγάς να εκτονωθεί και ίσως και λίγο παραπάνω! Μην επιμείνετε να την βγάλετε από εκεί! Περισσότερα για τη συμπεριφορά κρυψίματος της γάτας θα βρείτε ΕΔΩ
  • Φεύγει από το σπίτι: Αν δεν έχει το προσωπικό της χώρο, το ησυχαστήριο της η γάτα δεν είναι απίθανο να βγει έξω από το σπίτι! Αν ο εξωτερικός χώρος είναι ασφαλής (πχ μια περιτριγυρισμένη αυλή) ίσως να είναι καλό να αφήσετε τη γάτα να βγει ώστε να μην γίνει δέκτης των μαλωμάτων σας και να μη στρεσαριστεί!
  • Νιαουρίζει: Η γάτα σας είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να νιαουρίζει όταν μαλώνετε! Μοιαζει σαν να θέλει και εκείνη να πει κάτι μέσα σε όλη αυτή τη φασαρία! Δώστε σημασία στο νιαούρισμά της, μην το αγνοήσετε, γιατί κάτι εκφράζει με αυτό. Αρχικά μάλιστα μπορεί να είναι απαλό και σιγά σιγά να δυναμώνει σαν να ρωτάει “ωχ τι συμβαίνει εδώ, πρέπει να ανησυχήσω;”! To νιάουρισμα μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο και να δηλώνει τον .. πανικό της!
    Επίσης μπορεί η γάτα να νιαουρίζει για να σας αποσπάσει από τον καβγά! Και πράγματι, στρέφοντας την προσοχή σας σε αυτό το μαγικό πλάσμα, είναι πιθανό να ξεχάσετε κάπως τον καβγά σας! Για να μάθετε τους διάφορους τύπους νιαουρισματος της γάτας κάντε κλικ ΕΔΩ!
  • Κάνει ζημιές: Αν η γάτα δεν μπορέσει να σας αποσπάσει με το νιαούρισμα θα το κάνει με τις ζημιές της! Μπορεί να ρίξει ένα ποτήρι από το τραπέζι, να αρχίσει να κάνει τα νύχια της στα έπιπλα ή ακόμη και να ουρήσει σε διάφορα σημεία του σπιτιού! Μην αντιδράσετε απότομα.. είναι ήδη στρεσαρισμένη.. απλώς καθαρίστε τη ζημιά!!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡE Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Γιατί η γάτα πετάει αντικείμενα κάτω;

Γιατί στρεσσάρεται η γάτα όταν μαλώνετε;

Και καποιος θα αναρωτηθει: “αφού δεν αφορά αυτήν το μάλωμα τότε γιατί στρεσσάρεται;” Να σας πω εδώ ότι η γάτα δεν καταλαβαίνει τις χουμανιστικές λέξεις (εκτός ίσως από κάποιες συγκεκριμένες που της έχετε μάθει) αλλά νιώθει με τις αισθήσεις της ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά! Συνήθως στρεσσάρεται επειδή:

  • Αναρωτιέται αν εκείνη έκανε κάτι που δεν έπρεπε – μάλιστα μπορεί αν την ωρα των φωνών βρίσκεται μέσα στην τουαλέτα, να θεωρήσει ότι αυτό είναι κάτι το .. κακό και ίσως να την οδηγήσει σε αφόδευση εκτός τουαλέτας – κάτι που ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ
  • Την ταράζουν οι δυνατές φωνές – μην ξεχνάτε ότι η ακοή της γάτας είναι 10 φορές πιο οξεία από του ανθρώπου και οι δυνατοί ήχοι την ταλαιπωρούν και την αγχώνουν πολύ (πάρτε παράδειγμα από τα βεγγαλικά του Πάσχα)
  • Νιώθει παραμελημένη και με την ρουτίνα της παραβιασμένη – η γάτα είναι ένα πλάσμα που δένεται πολύ έντονα με τον άνθρωπό της που τον θεωρεί πηγή ασφάλειας, σιγουριάς, ηρεμίας. Όταν φωνάζετε μεταξύ σας νιώθει ότι κάπου την έχετε στην απέξω ενώ πρόκειται και για ένα έκτακτο δυσάρεστο περιστατικό που ανατρέπει την ήσυχη ασφαλή της ρουτίνα. Όλα αυτά σαφώς και την ταράζουν

Πως να την ανακουφίσετε μετά από ένα καβγά σας;

Με την ολοκλήρωση του καβγά η ατμόσφαιρα στο σπίτι ξαναγίνεται γαλήνια, οι δυνατές φωνές σταματούν. Η γάτα τα αντιλαμβάνεται φυσικά όλα αυτά αλλά ίσως παραμείνει για κάποια ώρα στρεσαρισμένη!

Τι να κάνετε εσείς; Πρώτα από όλα αφήστε της χώρο και χρόνο να ηρεμήσει, γιατί αλλιώς θα την αγχώσετε ακόμη παραπάνω! Συνεχίστε τις δραστηριότητές σας σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Εκείνη βέβαια για κάποιες ώρες μπορεί να είναι σε επιφυλακή. Μη ξαφνιαστείτε ακόμη και αν κρατάει αποστάσεις από τον έναν από τους δύο εμπλεκόμενους γιατί η γάτα συχνά έχει ένα “αγαπημένο πρόσωπο” και δεν της αρέσει να του φωνάζει κάποιος. 

Σε κάθε περίπτωση αφήστε της όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να ηρεμήσει και η συμπεριφορά της σιγά σιγά να γίνει όπως και πριν!

Όπως καταλαβαίνετε αν βάλετε μια γάτα μεσα στο σπίτι καλό είναι να αποφεύγετε τους καβγάδες γιατί και εσείς βασανίζεστε και εκείνη την ταλαιπωρείτε! Για το τέλος σας κράτησα τον πάρα πολύ χρήσιμο οδηγό της γατολάτρισσας Μαρίας Σάββα για το πως να διαχειριστείτε το άγχος της γάτας σας! Βρείτε τον ακριβώς ΕΔΩ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *