The Catrix – Η .. γατίσια συνέχεια του Matrix

… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Είναι ώρα να μάθετε την αλήθεια, πριν την εξαφανίσουν. Αφορμή ένα απροσδόκητο, ολιγόλεπτο, μετά τους τίτλους τέλους της ταινίας Matrix Resurrection, βίντεο. Πριν ανάψουν καλά καλά τα φώτα στους κινηματογράφους, μετά την λήξη, και διαβάζοντας ότι μετά τους τίτλους τέλους θα υπάρξει κάποιο “βιντεάκι” (δείτε το αν σας βαστάει) οι θαυμαστές, όσοι δηλαδή έμειναν στις θέσεις τους, ήρθαν σε άμεση επαφή με κάτι εντελώς αναπάντεχο. 

Ένα περίεργο βίντεο (βλ. παρακατω) που έλεγε κάτι τόσο “Μάτριξ” δηλαδή, καθώς προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τι είναι αληθινό και τι όχι, είναι μήπως μια προσομοίωση όλος ο κόσμος μας τελικά;;; Στις αίθουσες, που είχαμε μείνει ελάχιστοι φίλοι της ταινίας, είχε επικρατήσει σιγή ιχθύος, ξέρετε εσείς, σαν από πατέ τόνου με σολομό .

Ωστόσο, οι εκπλήξεις δεν έχουν τελειωμό, εν πάση περιπτώσει, η ιστορία είναι η εξής. Υπάρχει μια ομάδα χαρακτήρων που προσπαθεί να απαντήσει σε μία από τις βασικές ερωτήσεις μετά το πέρας της ταινίας. Και κάνουν το σοκαριστικό ερώτημα: «Τι θα γινόταν αν το επόμενο Matrix απαρτιζόταν απλώς από βίντεο με γάτες που προκαλούν νευρική “ανταπόκριση” (από επιστημονικής πλευράς);» Το όνομα αυτής της καινοτόμου νέας εμπειρίας και της επόμενης εποχής αυτού του αγαπημένου σίκουελ… είναι το: «The Catrix».

Είναι ένα ακόμη τρολάρισμα από τη σκηνοθέτιδα Lana Wachowski ή έχει κάτι κατά νου; Είναι ένα μήνυμα μυστικό που προκαλεί ανατριχίλα για όσα γνωρίζουμε για αυτά τα χαριτωμένα τετράποδα ή μια πραγματικότητα που επιμελώς υποκρυπτόταν από τα διάφορα καρτέλ των αιλουροειδών συμφερόντων;;;

Μιλώντας η ομάδα αυτή για το πώς «οι ταινίες είναι νεκρές», «τα παιχνίδια είναι νεκρά» και «η αφήγηση είναι νεκρή». Όταν ένας από τους προγραμματιστές ρωτά για τι πράγμα μιλάνε αυτοί οι δύο, απαντούν με «βίντεο με γάτες», προτείνοντας μια σειρά από αυτά που έχουν σχεδιαστεί για «ιογενής προετοιμασία» που θεωρείται το Catrix. Δηλαδή; Η εμμονή του Διαδικτύου με τα βίντεο με γάτες και με το τι είναι trendy είναι ένα ακόμη Μάτριξ, πού ίσως να μην είναι τόσο αθώες όσο δείχνουν οι “γαλές”. Σε όλο τον παγκόσμιο ιστό, θα βρείτε βίντεο με γάτες — είναι αλήθεια.

Η επικράτηση των γατών στο YouTube, το Facebook, το Instagram και πολλά άλλα είναι, χωρίς αμφιβολία, τεράστια. Ωστόσο, είναι τόσο αστείο όλο αυτό;;; Μήπως είναι όλο μια καλά στημένη πλεκτάνη και αυτή; Τα ανέκδοτα με γάτες είναι παλιά και η συμπερίληψή τους στην ταινία μοιάζει σαν μια επιστροφή σε μια ξεπερασμένη εποχή;;; Κάτι βρομάει εδώ, και δεν είναι το κοντέινερ ακαθαρσιών της γάτας μου.

Για να καταλάβετε, θα σας πούμε κάποιες αλήθειες... όπως πάντα...;;;

Η Ντέζα-Βου (βλ. το τρέιλερ) είναι μια μαύρη γάτα που συμβολίζει μια ατέλεια, ένα λάθος (λέτε;) του Matrix, συμβαίνει όταν κάτι θα αλλάξει και τότε εμφανίζεται ο δαίμων… έτσι τα αδέρφια Andy και Larry Wachowski, στην ταινία τους ενσωμάτωσαν την γάτα. Τυχαία;;; Ε όχι δα… Η όλη σειρά ταινιών διακατέχεται από μια “αιλουροφροσύνη”, όπως κάθε επιστημονικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα άλλωστε. Σίγουρα τίποτα δεν είναι τυχαίο. 

Ο Νίο που παλεύει με την κατανόηση μιας πραγματικότητας, άγνωστης μέχρι τώρα, έρχεται σε επαφή με αυτό το πλάσμα άμεσα, διότι η γάτα ενσαρκώνει την διασύνδεση κάθε πραγματικότητας, και όσο κανένα άλλο ζώο μεταπηδά από την μια στην άλλη διάσταση, από κάθε Μάτριξ σε κάθε Κάτριξ, εννοείται με περισσή ευκολία. Το Ντέζα-Βου είναι στα αλήθεια κάτι εντελώς γατίσιο, όντας παράλογο.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΑΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ..
10 Ταινίες με γάτες που δεν πρέπει να χάσετε

Και παρόλο που το 1999 οι βεβαιότητες για το Déjà-vu ήταν ακόμα ασαφείς και η δική τους ταινία ήταν μια υπόθεση επιστημονικής φαντασίας, στον κυβερνοχώρο κυκλοφορούν διάφορα παρεμφερή, πολύ κοντά στις πρόσφατες ανακαλύψεις για το θέμα. Ποιος ξέρει, τι τους οδήγησε, μια Ντέζα-Βου γάτα ίσως; Εσάς σας οδήγησε ποτέ μια γάτα σε Ντέζα-Βου;;;(Εμένα με οδήγησαν στα Ντέζα-Βουνά οι γάτες μου, που ως γνωστών η τρέλα δεν πάει στα βουνά. Να που όμως πήγε.) 

Και έτσι που λες, οι γάτες κυριάρχησαν, εκτός από τον πραγματικό κόσμο, και στον κόσμο του Matrix. Εδώ που τα λέμε δεν αφήσανε και καμία άλλη διάσταση οι έρμες. Τι να περιμένουμε άλλο από δαύτες;;; Θα σας τα πούμε στο επόμενο σίκουελ! Και αν δεν μας έχουν εξοντώσει έως τότε, να κάνετε πως τις φροντίζετε σχολαστικά, σφυρίζοντας αδιάφοροι. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ζώντας ανάμεσα σε γάτες, για τις προθέσεις τους… Το Κάτριξ είναι εδώ, και θα μας κατ…

Ο συγγραφέας δεν ολοκλήρωσε το σύγγραμμά του, διότι υπέστη ακραία επίθεση κεφαλιών και γουργουρητών μιας γαλής, με αποτέλεσμα να ενδώσει στα εγκόσμια της υποτιθέμενης αγαθοεργίας αυτής της μοιχαλίδας, και να χάσει πάσης φύσεως λογικά. Σας ζητάμε ειλικρινώς συγγνώμη για την διακοπή. Εις το επανιδείν.

Η ΓΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΜΑΤΡΙΞ.. ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΤΑΝ;
11 φώτος δείχνουν ότι η γάτα είναι ο βασιλιάς του κόσμου

Μια μικρή επιστημονική παρένθεση:

Αμνηστική θεωρία και deja vu

Ορισμένες μελέτες σχετικά με το θέμα έχουν προτείνει ότι το deja vu μπορεί να είναι σφάλμα αποθήκευσης μνήμης .Συνήθως οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από εξωτερικές εμπειρίες, μέσω των αισθήσεων, πρώτα περνούν από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και στη συνέχεια σταθεροποιούνται, μέσα από διαδικασίες επιλογής και επαλήθευσης, στη μακροπρόθεσμη. Εάν για ένα σφάλμα, όπως αυτό του Matrix, οι πληροφορίες καταλήγουν κατευθείαν στη δεύτερη «δεξαμενή» των αναμνήσεων, εδώ είναι ότι όταν προκύπτει μια παρόμοια κατάσταση, μπορεί να προκληθεί η αίσθηση του deja-vu.

Θεωρία καθυστέρησης νευρικής μετάδοσης

Σε αυτή τη θεωρία, το deja vu θα προκληθεί από ένα κενό μετάδοσης μεταξύ του ενός νεύρου και του άλλου. Η καθυστέρηση του σήματος θα έφερνε πρώτα το αίσθημα της οικειότητας στον εγκέφαλο και μετά την αντίληψη της τρέχουσας στιγμής, γι’ αυτό μιλάμε για αίσθημα προαίσθησης.)

ΣΗΜ. ΤΣΙΤΣΟΥ: 

Για το τέλος σας άφησα ένα άλλο κινηματογραφικής γατο-φύσεως αφιέρωμα του Στρατή στις φοβερές γάτες του.. Σταρ Τρεκ! Βρείτε το ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *