Γάτα Περσίας

Αγαπημένοι τσιτσολάτρες, η πληθωρική γάτα Περσίας, με την πλούσια γούνα, είναι από τις πιο δημοφιλείς φυλές γάτας και φήμες κυκλοφορούν ότι το -κάπως επίπεδο- μουσούδι μου έχει κληρονομήσει τα γονίδια αυτής της γάτας. Στις παρακάτω παραγράφους, θα μάθετε την ιστορία της και τα πάντα για την εμφάνιση, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, όπως και τι πρέπει να προσέξετε για την υγεία και την ευζωία της Γάτας Περσίας!

Γάτα Περσίας - Εμφάνιση

Πρόκειται για γάτες μεσαίου μεγέθους, με τα αρσενικά να φτάνουν από τα 5,5 ως τα 7 κιλά και τα θηλυκά, τα 4 με 5 κιλά! Έχουν κοντά πόδια και σώμα (όπως κι εγώ άλλωστε!!!), ενώ η εμβληματική πλούσια ουρά τους δεν μπορεί να περάσει απαρατηρήτη! Τα στρογγυλά μάτια τους είναι επίσης αξιοσημείωτα (γιατί, τα δικά μου δεν είναι;), ενώ ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η πλακουτσωτή μύτη τους.

Το χρώμα τους ποικίλλει! Υπάρχουν μπλε (!), κόκκινες, σοκολά, λιλά Γάτες Περσίας, όπως και Γάτες Περσίας στο χρώμα του μαρμάρου. Επίσης, μπορεί να έχουν τριχρωμία, ραβδώσεις (όπως και ο Τσίτσος), καθώς και το χρωματικό πρότυπο των γατών, με το γονίδιο color point (που συναντάμε και στη Γάτα Σιάμ με τα σκούρα άκρα).

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Maine Coon

Γάτα Περσίας

Γάτα Περσίας - Χαρακτήρας

Αν κάτι χαρακτηρίζει τις Γάτες Περσίας, είναι το ότι πρόκειται για πολύ ήρεμα πλάσματα, που ζουν πολύ όμορφα, αποκλειστικά μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, δεν έχει κοιμηθεί τελείως ο κυνηγός μέσα τους, γι’ αυτό θα ‘πρεπε να τους δίνετε δυνατότητες για παιχνίδι, εξερεύνηση και αναρρίχηση.

Οι γάτες Περσίας έχουν πολύ καλές σχέσεις με τις υπόλοιπες γάτες, τους σκύλους, αλλά και τα μικρά παιδιά. Είναι ελαφρώς απόμακρες με όσους δεν γνωρίζουν, αντέχουν τη μοναχικότητα, ενώ η ήσυχη ζωή είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία τους. Σπάνια θα ακούσετε την απαλή φωνή τους. Επίσης, η σχέση τους με τους ανθρώπους είναι πολύ στοργική και ζεστή! ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, μήπως περιγράφουν εμένανε;

Μην ξεχάσετε να τους δώσετε την πολυτέλεια ενός ονυχοδρόμιου, γιατί αλλιώς, ακόμα και η πιο υπομονετική γάτα Περσίας θα καταφύγει στο να κάνει τα νύχια της πάνω στα έπιπλα!

Γάτα Περσίας - Ιστορία

Για χρόνια, είχαμε την εντύπωση ότι η Γάτα Περσίας προέκυψε από τις Μακρύτριχες γάτες της Ανατολής. Όμως όταν για πρώτη φορά έφτασαν στην Ευρώπη από το Ιράν οι μακρύτριχες γάτες, δεν είχαν καμία ιδιαίτερη ομοιότητα με τις σημερινές γάτες Περσίας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τελευταία επιστημονικά ευρήματα από μελέτες του γονιδιώματος, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Περσικές γάτες έχουν τους προγόνους τους στη Ρωσία και όχι στο Ιράν!

Γάτα Περσίας - Υγεία / Περιποίηση

Η ιδιαιτερότητα του πλούσιου τριχώματός της κάνει τη γάτα Περσίας να χρειάζεται συγκεκριμένη περιποίηση, για να διαλύονται οι θύσανοι και οι κόμποι. Έτσι είναι απαραίτητο το καθημερινό βούρτσισμα και χτένισμά της!

Να ειπωθεί σε αυτό το σημείο ότι η Γάτα Περσίας παρουσιάζει πολύ έντονη τριχόπτωση τους ζεστούς μήνες!

Εκτός από τη γούνα της, ειδική φροντίδα χρειάζονται τα μάτια της, που συχνά δακρύζουν και πρέπει να καθαρίζονται πολύ συχνά, κατά προτίμηση σε καθημερινή βάση!

ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΠΕΡΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ... η Γάτα Σιάμ

Tα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν συχνά οι Περσικές γάτες είναι τα ακόλουθα:

H Περσική φυλή παρουσιάζει, συχνά, περιστατικά σταδιακής ατροφίας του αμφιβληστροειδούς, μια επικίνδυνη κατάσταση που οφείλεται στην καμπυλότητα του αμφιβληστροειδούς χειτώνα και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ολική τύφλωση της γάτας.

Επίσης, η Γάτα Περσίας υποφέρει συχνά από πολυκυστική νόσο των νεφρών, ενώ δεν είναι σπάνια και τα περιστατικά υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας που συναντιούνται και σε πολλές άλλες ράτσες γάτας.

Αυτές οι ασθένειες έχουν συχνά γενετική βάση και οι εκτροφείς επιδιώκουν να ευνοούν τις διασταυρώσεις μεταξύ γατών που δεν παρουσιάζουν αυτά τα προβλήματα για να αποφύγουν τα τέκνα τους την παρουσίαση αντίστοιχων νόσων!

Γάτα Περσίας - Περίεργα Facts

  • Οι γάτες Περσίας ήταν οι πρώτες που εμφανίστηκαν σε επιδείξεις γάτας, πίσω στα 1871, στο Crystal Palace του Λονδίνου
  • Αυτή τη στιγμή, η Γάτα Περσίας είναι από τις πιο δημοφιλείς γάτες στις ΗΠΑ
  • Η Μέριλυν Μονρό είχε μια Γάτα Περσίας, τη Μιτσου
  • Έχουν πρωταγωνιστήσει σε διάσημες ταινίες, όπως στη σειρά Τζέιμς Μποντ, ως η γαλαζομάτα γάτα του κακού Ernst Stavro Blofeld και ως ο κύριος Bigglesworth, η γάτα του Dr. Evil, στη σειρά Austin Powers
  • Οι γάτες Περσίας δεν είχαν πάντα αυτό το πλακουτσωτό προσωπάκι! Αυτό οφείλεται σε μια γενετική μετάλλαξη που συνέβη και διαδώθηκε στη δεκαετία του 1950. Οι “παραδοσιακές Περσικές Γάτες” έχουν ένα κουκλίστικο προσωπάκι, που διαφέρει από αυτό που συναντάμε στις περισσότερες Περσικές γάτες σήμερα
  • Το τρίχωμά τους φτάνει τα 10 με 15 εκατοστά
  • Η τιμή αγοράς τους είναι μεγάλη και μπορεί να φτάσει για ένα νεογέννητο από 900 ως 2.000 δολάρια
  • Η αγγλική μοναρχία είχε περί πολλού τις γάτες Περσίας. Η βασίλισσα Βικτωρία είχε δυο γάτες Περσίας, κάτι που έκανε τις συγκεκριμένες γάτες ακόμα πιο δημοφιλείς

Γάτα Περσίας - Γκαλερία

Υ.Γ.: Περισσότερα για τη γάτα Περσίας, εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *