ΟΔΗΓΟΣ: Νεογέννητο μωρό στο σπίτι με γάτα

Είναι εξαιρετικά χαρμόσυνο το νέο του ερχομού ενός νεογέννητου παιδιού στο σπίτι. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε την αγαπημένη σας γάτα. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε πώς η γάτα σας θα χειριστεί τις αλλαγές. 

Αν προσπαθήσετε να αποκλείσετε τη γάτα από αυτή την ευτυχισμένη στιγμή, του ερχομού του μωρού είναι πολύ πιθανό να προκαλέσετε σύγχυση στη γάτα σας αλλά ακόμη και άγχος ή θλίψη κάτι που μπορεί να την εξωθήσει στα άκρα και να εκδηλώσει όχι ιδιαίτερα ευχάριστες συμπεριφορές!

Φροντίστε να επιδιώξετε μια ομαλή ένταξη του μωρού στο σπίτι, κάνοντας τις σωστές συστάσεις ώστε οι δυο τους να τα πάνε τέλεια στο μέλλον!

Γιατί πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας;

Θυμηθείτε ότι η γάτα σας ήταν στο σπίτι πριν εμφανιστεί το μωρό. Αν μάλιστα δεν έχει εκτεθεί σε βρέφη και μικρά παιδιά προσπαθήστε να φανταστείτε πως θα νιώθει, προσπαθήστε να μπείτε στη θέση της.

Για τη γάτα αυτός ο μικροσκοπικός ανθρωπάκος μοιάζει με πλάσμα από τον Άρη. Μυρίζει διαφορετικά, ο ήχος της φωνής του είναι πολύ περίεργος (αν και οι συχνότητες που παράγει είναι αρκετά πιο κοντά στις “γατίσιες” συχνότητες), κινείται απρόβλεπτα και όλα αυτα μπορούν να της προκαλέσουν μεγάλο άγχος!

Ως αποτέλεσμα, η γάτα σας μπορεί να μπει σε μια κατάσταση εγρήγορσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό τον άγνωστο κίνδυνο, κάτι που μπορεί να εκδηλωθεί αμυντικά (κρύψιμο, εσωστρεφής συμπεριφορά) ή επιθετικά!

Για να αποφύγετε αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις χρειάζεστε ένα σχέδιο που ξεκινάει πολύ πριν το βρέφος έρθει στο σπίτι! 

Σε μια μίνι παρένθεση αν θέλετε να μάθετε γενικότερα πως πρέπει να αντιμετωπίσετε το στρες της γάτας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

SUPER ΧΡΗΣΙΜΟ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

Οδηγίες για νεογέννητο μωρό στο σπίτι με γάτα

1. Δώστε χρόνο στη γάτα να συνηθίσει τις αλλαγές που χρειάζονται στο σπίτι για να υποδεχτούν το μωρό

Προετοιμάστε τη γάτα σας αρκετούς μήνες πριν το βρέφος μπει στη ζωή σας/της. Οι γάτες αγαπούν τη σταθερότητα και την ύπαρξη σημείων αναφοράς και οι αλλαγές την στρεσάρουν. Οπότε κάντε σταδιακά τις αλλαγές που είναι απαραίτητες στο σπίτι για τον ερχομό του παιδιού. 

Στη συνέχεια αφήστε την να εξερευνήσει τα νέα δεδομένα, τα καινούρια έπιπλα και τα καινούρια αντικείμενα (όπως παιχνίδια). Έτσι η γάτα δεν θα βρεθεί ξαφνικά με ένα τελείως αλλαγμένο και εχθρικό περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα θα χει να αντιμετωπίσει και τον ερχομό αυτού του τρομακτικού μικροσκοπικού Αρειανού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

2. Βοηθήστε την να εξοικειωθεί με τον ήχο του κλάμματος του μωρού

Πολύ πριν έρθει το μωρό χρησιμοποιήστε τον ηχογραφημένο ήχο του κλάμματος του βρέφου ώστε η γάτα σας να αρχίσει να τον συνηθίζει. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι οι γάτες επικοινωνούν με ήχους και τα βρεφικά κλάμματα ομοιάζουν με τους ήχους των νεογέννητων γατών! Εξαιτίας αυτού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για την γάτα-οικοδεσπότη.

Αν τώρα η γάτα σας δέχεται και εξερευνεί τον ήχο του μωρού ήρεμα, χαλαρά δοκιμάστε να την επιβραβεύσετε με μια λιχουδιά ή ένα χάδι!

Αν η γάτα σας αντιδράει στον ήχο, σταματήστε τον παίξτε πρώτα ένα αγαπημένο παιχνίδι μαζί της και στη συνέχεια βάλτε τον ήχο. Έτσι θα συνδυάσει σιγά σιγά τον ήχο του μωρού με ευχάριστες εμπειρίες!

3. Προετοιμάστε τη γάτα σας για καινούριες μυρωδιές

Όλοι (ή σχεδόν όλοι) ξέρουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι μυρωδιές στη γάτα. Οι γάτες επικοινωνούν με τη βοήθεια των μυρωδιών. Οι μυρωδιές συνήθως την κάνουν να νιώθει κάποιον ως οικείο ή όχι! Υπάρχουν τρόποι να εξοικειώσετε τη γάτα σας με τις μυρωδιές που πρόκειται να εισβάλλουν σε λίγο καιρό στο σπίτι:

  • Αρχίστε να φοράτε βρεφική σκόνη ή λοσιόν μωρών στα χέρια σας αρκετές εβδομάδες πριν τη γέννηση. Με αυτόν τον τρόπο, η γάτα σας συνδέει αυτές τις μυρωδιές με κάποιον που ήδη γνωρίζει και αγαπά.
  • Μόλις γεννηθεί το μωρό φέρτε σπίτι κάτι που να έχει τη μυρωδιά του όπως μια κουβέρτα  και δώστε στη γάτα σας χρόνο να την μυρίσει και να την εξετάσει ενδελεχώς!
  • Βάλτε παιδικές καλτσούλες στα χέρια σας και χαϊδέψτε τη γάτα σας! Στη συνέχεια, αφού το μωρό γεννηθεί βάλτε του αυτές τις κάλτσες και έτσι εκείνο θα μυρίζει σαν τη γάτα σας. Όπως είπαμε οι οικείες μυρωδιές κάνουν μια γάτα να θεωρήσει κάποιο πλάσμα ως οικείο, ως μέλος της οικογένειας. Έτσι θα έχετε καταφέρει να γεφυρώσετε το οσφρητικό χάσμα μεταξύ τους!

4. Έφτασε η ώρα για την πρώτη επαφή

Όταν πρωτοφέρετε στο σπίτι το μωρό σας, αναμφίβολα θα είστε εξαντλημένοι, αλλά υπάρχουν ακόμη  κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή πρώτη επαφή του βρέφους ε τη γατούλα σας! Πλησιάστε το μωρό ήρεμα στη γάτα και αφήστε την να μυρίσει τα πόδια του μωρού που φοράει την κάλτσα με τη μυρωδιά της. Αυτό θα γεμίσει μια αίσθηση οικειότητας της γάτα σας και θα καταλάβει ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Μην σταματάτε στιγμή να την επιβραβεύετε όσο εκείνη ήρεμα και διερευνητικά ανιχνεύει τις μυρωδιές.  Μόλις καταλάβει ότι η επαφή με το μωρό οδηγεί σε ένα αβίαστο και ήρεμο έπαινο η γάτα σας θα βλέπει πλέον με άλλο, θετικό μάτι το μωρό. 

Ταυτόχρονα όποτε ταϊζετε το μωρό φροντίστε να έχετε και τη γάτα στο δωμάτιο και δίνετέ της λιχουδιές, ώστε να δημιουργηθεί άλλη μια θετική εμπειρία εν τη παρουσία του μωρού.

Αυτά τα κολπάκια είναι παρόμοια με εκείνα που σας περιέγραφε η αγαπημένη γατογκουρού Μαρία Σάββα στον οδηγό της για το πως να φέρετε μια καινούρια γάτα στο σπίτι! Για να τον διαβάσετε κάντε κλικ στο λινκ αμέσως παρακάτω:

5. Σεβαστείτε το χώρο της γάτας

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, διδάξτε του να σέβεται τη γάτα. Και είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε ένα ιδιωτικό καταφύγιο όπου η γάτα μπορεί να ξεφύγει από ένα γρήγορο και ευκίνητο που μπορεί να θέλει να πλησιάσει τη γάτα για να παίξει μαζί της! 

Δεν θα ξεχάσω πόσο δύσκολη εμπειρία ήταν όταν επισκέπτες ήρθαν στο σπίτι και το μικρό τους μωρό, γνωστό και ως “Φασούλι”, με είχε πάρει στο κυνήγι! Ευτυχώς με έσωσε το απόρθητο καταφύγιό μου πάνω στη βιβλιοθήκη (βλέπε φώτο). Εκεί σκαρφάλωνα κάθε που έβαζε στο μάτι!

Νεογέννητο μωρό σε σπίτι με γάτα

Τέλος θα ήθελα να πω ότι ο αμοιβαίος σεβασμός και οι ήρεμες, ελεγχόμενες, προσεκτικές γνωριμίες σφυρηλατούν έναν υγιή δεσμό καθώς το βρέφος μεγαλώνει παράλληλα με μια ευτυχισμένη και ήρεμη γάτα!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

4 Απαντήσεις

  1. πολύ ενδιαφέρων και πολύ χρήσιμο άρθρο .Μεγάλωσα 2 παιδία με αρκετές γατούλες – μάθαμε ότι η γάτα μας μαθαίνει να ζούμε ήρεμα όμορφα και γαλήνια .

  2. Ενδιαφέρον άρθρο. Έχω μια γάτα 3 χρόνων και πριν λίγες μέρες γυρίσαμε από το μαιευτήριο με το νέο μέλος της οικογένειας. Η παιδίατρος και η μαία μας είπε ότι καλό είναι η γάτα να μην έρθει σε επαφή με το μωρό τουλάχιστον για τους πρώτους 3-4 μήνες, για λόγους υγείας και ασφάλειας του μωρού. Θα ήθελα την άποψη σας πάνω σε αυτό..

    1. δεν εχω αμεση εμπειρια επ αυτου, ομως ξερω σιιγουρα πολλες περιπτωσεις που δεν παρθηκαν τετοια μετρα (που ισως να εκαναν και τη γάτα να νιωσει το μωρο σαν ένα ξένο οχι φιλικο πλασμα προς εκείνην, πιθανως απειλητικό) και πηγαν ολα παρα πολυ ομορφα.

      Δεν είμαι ειδικός της υγείας οπότε μονο αυτα μπορώ να πω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *