featured-myths

Καταρρίπτοντας 8 Μύθους για τη Γάτα

Κατά καιρούς διάφοροι μύθοι διαδίδονται για το υπέροχο αιλουροειδές που ακούει στο όνομα “Γάτα”. Κάποιοι από αυτούς είναι εξώφθαλμα ψεύτικοι (βλέπε τις δεισιδαιμονίες για τη σχέση της γάτα με μάγισσες, με το διάβολο και άλλα τέτοια), ενώ άλλοι είναι αρκετά πιο πειστικοί! 

Σε ετούτο εδώ το άρθρο θα ρίξουμε φως σε διάφορους μύθους για τη γάτα και θα αποκαλύψουμε την αλήθεια όπου χρειαστεί!

1. Κάθε γάτα μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της

Αυτή η δήλωση δεν είναι απόλυτα σωστη. Είναι γεγονός ότι γάτες που έζησαν και μεγάλωσαν ν σε ενα εξωτερικό περιβάλλον αρκετά φιλικό, με μπόλικα θηράματα, είναι εξαιρετικές κυνήγοι και σχεδόν αυτάρκεις. Άλλες όμως μοιάζουν σαν να μην έχουν το παραμικρό εφόδιο για να επιβιώσουν, διότι τα ένστικτά τους ατονούν εξαιτίας της εξημέρωσης και των επιλεκτικών αναπαραγωγών – αυτο το συναντάμε πολύ συχνά σε γάτες που από τις πρώτες μέρες της ζωής τους ήρθαν σε σχέση εξάρτησης με τους ανθρώπους!  

Για παράδειγμα ορισμένες γάτες δυσκολεύονται να κυνηγήσουν λόγω της σωματικής τους διάπλασης και χαρακτηριστικών (χαρακτηριστικό παράδειγμα  το πεπλατυσμένο πρόσωπο και το μικρό στόμα μιας γάτας Περσίας, χαρακτηριστικά που δεν διευκολύνουν τις επιδόσεις της ως κυνηγός). 

2. Οι πεινασμένες γάτες κυνηγούν καλύτερα

Πολλοί άνθρωποι θέλουν μια γάτα για να κυνηγάει τα ποντίκια ή διάφορα ζωύφια. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι αν μια γάτα τρέφεται από τον άνθρωπό της θα γίνει “μαλθακή” και θα ατονίσει το ένστικτο του θηρευτή. 

Η αλήθεια όμως είναι ότι μια πεινασμένη γάτα κυνηγάει όσο χρειάζεται μόνο για να τρέφεται, ενώ εκείνη που σιτίζεται από τους ανθρώπους της έχει καλύτερες επιδόσεις στο κυνήγι το οποίο το βλέπει σαν “σπορ”. Βέβαια υπάρχουν γάτες ταγμένες στο κυνήγι είτε είναι πεινασμένες είτε όχι!

Εάν δεν θέλετε η γάτα σας να είναι κυνηγός, ανακατευθύνετε τα ένστικτά της στο παιχνίδι. Εάν υιοθετήσετε ένα γατάκι, διαλέξτε ένα που η μητέρα του δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το κυνήγι – είναι πιθανό το γατάκι να κληρονομήσει την αδιαφορία για το κυνήγι

3. Οι γάτες ζουν με φαγητό σκύλου

Πρόκειται για ένα κατάφορο μύθο. διότι η τροφή για σκύλους δεν περιέχει τις κατάλληλες βιταμίνες για τις γάτες. Η διατροφή μιας γάτας αποκλειστικά σε τροφές για σκύλους θα οδηγήσει τελικά σε προβλήματα υγείας, τύφλωση ακόμη και θάνατο. Οι γάτες μπορεί να ενθουσιάζονται στην ιδέα να κλέψουν μερικούς κόκκους από το μπολ του σκύλου, αλλά το φαγητό του σκύλου δεν πρέπει να γίνει ποτέ η βασική τους διατροφή.

Και μια και μιλαμε για την τροφη της, αν με ρωτάτε σας προτείνω να συζητησετε με τον κτηνίατρο σας (ο οποιος όμως πρεπει να εχει καπως εξειδικευμενες γνωσεις για την διατροφη της γατας) την πιθανότητα στροφής αποκλειστικά σε ποιοτική υγρή τροφή! Ο Τσίτσος αυτή την περίοδο τρέφεται με διάφορες υγρές τροφές (rotation, για λόγους που έχω εξηγήσει πολλάκις) με βασική την οικονομικότατη και σουπερ ποιοτικη Animonda Carny! Τσιμπήστε την εδώ και ταυτόχρονα υποστηρίξτε τις 120 Τσιτσόγατες!! Στον παρακάτωσύνδεσμο θα βρείτε και τις υπόλοιπες  προτάσεις μου για τις καλύτερες και ταυτόχρονα οικονομικότερες υγρές τροφές γάτας:

4. Οι γάτες μπορούν να είναι χορτοφάγες

Οι γάτες χρειάζονται τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από το κρέας. Οι μπορούν να αφομοιώσουν καλύτερα τους υδατάνθρακες, όμως η διατροφή της γάτας βασίζεται κατά πολύ περισσότερο στις πρωτεϊνες (και μάλλον και των σκύλων μια και εχουν πολλα κοινα χαρακτηριστικα με τη γάτα όπως απουσία του ενζυμου αμυλασης από το σάλιο και μικρό μήκος πεπτικού σωλήνα). Η αποκλειστική σίτιση με λαχανικά θα προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη και μπορεί να οδηγήσει και αυτή σε τύφλωση και θάνατο. 

Βεβαίως έχουν φτιαχτεί «ισορροπημένες» χορτοφαγικές δίαιτες για γάτες, αλλά δεν είναι αρκετά σκληρό να επιβάλουμε ανθρώπινα ήθη και κουλτούρες (φυτοφαγία, βιγκανισμός) στις γάτες. Εάν δεν θέλετε να ταϊζετε τη γάτα σας με μια διατροφή βασισμένη στο κρέας καλύτερα να επιλέξετε ένα άλλο κατοικίδιο όπως για παράδειγμα ένα κουνέλι!

5. Οι γάτες χρειάζονται γάλα και μετά την περίοδο του θηλασμού

Μετά το θηλασμό τα μικρά γατάκια ίσως χάσουν την ικανότητα να πέπτουν το γάλα. Οι ενήλικες γάτες με ισορροπημένη δίαιτα δεν χρειάζονται γάλα. Αυτό μάλιστα μπορεί να τους προκαλέσει διάρροια. Βεβαίως υπάρχουν κάποια γάλατα με μειωμένη λακτόζη αλλά οι περισσότερες γάτες αρκούνται να πίνουν νερό. 

Εγώ, ο Τσίτσος πίνω καμιά φορά γάλα και δεν μου προκαλεί πρόβλημα στις συνήθειες τουαλέτας μου. Για περισσότερες λεπτομέρειες για την ικανότητα των γατών να μεταβολίζουν διάφορα γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι & γάλα) διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο.

6. Οι γάτες ενδιαφέρονται μόνο για το φαγητό που τους παρέχουν οι άνθρωποι και όχι για τους ίδιους τους ανθρώπους

Η αλήθεια είναι ότι οι γάτες συνήθως (αλλά σίγουρα όχι πάντα) είναι πιο εσωστρεφείς από άλλα ζώα συντροφιάς όπως οι σκύλοι και έτσι δεν εκδηλώνουν τόσο συχνά την τρυφερότητά τους. Ωστόσο πάρα πολλές ενδιαφέρονται για αγκαλιές και χάδια περισσότερο από το περιεχόμενο του μπολ με την τροφή (δείτε για παράδειγμα τον Σκλαβενίτη, ή τον Μύκη, ή την Ταζ, ή τον Πίπο) κάτι που δείχνει ότι η δήλωση ότι οι γάτες επιδιώκουν σχέσεις με τους ανθρώπους μόνο για να τις τρέφουν είναι τελείως λάθος. Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε διάφορους τρόπους με τους οποίους οι γάτα δείχνει την αγάπη της στον χούμαν της! 

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πως η γάτα δείχνει την αγάπη της

7. Οι γάτες πρέπει να μένουν εκτός σπιτιού το βράδυ

Στις μέρες μας είναι μάλλον επικίνδυνο να αφήνετε τις γάτες έξω το βράδυ, μακριά από τα στεγασμένα γατόσπιτά τους. Τα αμάξια και μηχανάκια που κινούνται το βράδυ είναι πολύ πιθανό να μην δουν μια γάτα και να την βλάψουν. Υπάρχουν και μερικά πιο νοσηρά μυαλά που επί τούτου επιδιώκουν να βλάψουν μια γάτα στο δρόμο. 

Ακόμη και σε περιοχές προαστιακές και αγροτικές  είναι ασφαλέστερο να κρατάτε τη γάτα μέσα στο σπίτι. Αν και πολλοί θεωρούν τις γάτες νυκτόβια πλάσματα (αυτό είναι ένας ακόμη μύθος, οι γάτες έχουν το ύψιστο της δραστηριότητας τους στο λυκόφως και στο χάραμα) να είστε σίγουροι ότι αυτές μπορούν να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και τελικά ακόμη και να κοιμούνται το βράδυ, μαζί με τους ανθρώπους τους!

8. Η απαγόρευση της αφαίρεσης των νυχιών από τις γάτες οφείλεται στην κίνηση ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων

Αυτό είναι τελείως ανακριβές. Η απαγόρευση της αφαίρεσης των νυχιών (στις χώρες που ισχύει) οφείλεται στην θέληση των ίδιων των ιδιοκτητών γατών, που είτε τις έχουν να ζουν μόνο μέσα στο σπίτι είτε και μέσα-έξω δεν μπορούν καν να διανοηθούν ότι θα αφαιρούσαν τα νύχια από τη γάτα τους, για χάρη των επίπλων τους.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι το προσεκτικό κόψιμο (αυστηρά) της άκρης των νυχιών σε μια γάτα που μένει μόνο μέσα στο σπίτι και που όντως δεν στρεσσάρεται από αυτό (ΑΝ υπάρχει μια τέτοια γάτα – δεν είμαι σίγουρος ότι όντως υπάρχει) ίσως θα μπορούσε να ήταν μια επιλογή. Ευτυχώς για μένα οι ανθρωπινοι γονείς μου ποτέ δεν είχαν τέτοιες διαθέσεις.

Εσείς γνωρίζετε άλλους τέτοιους μύθους για τη γάτα; Αν ναι μοιραστείτε τους μαζί μας σε σχόλιο!

2 Απαντήσεις

  1. Τι γίνεται με τα μουστάκια της γάτας;; ξαναμεγαλωνουν;; ξύπνησα μια ωραία μέρα και είδα τα μουστάκια του γατιου μου κομμένα.. Ούτε ξέρω πως έγινε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *