η γάτα μου κοιτάει επίμονα

Η πανέμορφη συμμετρία του προσώπου της γάτας

.. γράφει ο Τσίτσος με την αρωγή της Πολίνας Σίμου

Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να αναφερθώ στην χαρακτηριστική συμμετρία που παρουσιάζει πολύ συχνά το πρόσωπο της γάτας και η οποία ίσως είναι ένα από εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την εμφάνιση της τόσο ελκυστική! 

Άλλωστε η συμμετρία του προσώπου είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται υπόψιν από τους ανθρώπους στην επιλογή των μοντέλων, ή ακόμη και στην τέχνη.

Και όσο και αν ο ανθρώπινος πατέρας μου ισχυρίζεται στο παρακάτω βίντεο ότι η ομορφιά της γάτας δεν έχει να κάνει καθόλου με αντικειμενικά χαρακτηριστικά του προσώπου ή του σώματος, εγώ πιστεύω ότι η συμμετρία παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο στο να δημιουργείται αυτή η αίσθηση του ωραίου που αναβλύζει βλέποντας μια γάτα.

Με τι έχει να κάνει η συμμετρία του προσώπου;

Κοιτάζομαι στον καθρέπτη και παρατηρώ ότι το πρόσωπό μου είναι συμμετρικό. Χρησιμοποιώντας ένα φύλλο χαρτιού, το κρατάω στη μέση του προσώπου μου, και το περιστρέφω για να δω αν το πρόσωπο της γάτας έχει διάφορες γραμμές συμμετρίας. Στη γεωμετρία, ένα σχήμα ή ένα αντικείμενο μπορεί να έχει συμμετρία. Συμμετρία σημαίνει ότι η μία πλευρά αντικατοπτρίζει ακριβώς την άλλη. 

Όταν μπορείτε να διαιρέσετε ένα σχήμα ή ένα αντικείμενο σε δύο ομοιόμορφα μισά, τότε το σχήμα έχει συμμετρική γραμμή. Όπως βλέπετε το πρόσωπο μου, μπορεί να χωριστεί με ένα μόνο τρόπο, κάθετα. Επομένως, μπορείτε να πείτε ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει διμερής συμμετρία. Η διμερής συμμετρία σημαίνει ότι μια γραμμή συμμετρίας χωρίζει το πρόσωπό μας στο μισό.

Φυσικά δεν είναι απλά το πρόσωπο μας συμμετρικό, αλλά και τα όργανα πάνω σε αυτό. Και συγκεκριμένα αναφέρομαι στα μάτια μας, στη μύτη μας και βέβαια στα μουστάκια μας!!! Να σημειωθεί ότι έχουμε ένα ομοιόμορφο αριθμό τριχών/μουστακιών στο ρύγχος μας, 24 συνολικά (με μικρές αυξομειώσεις σε κάποιες περιπτώσεις). Κάθε πλευρά έχει 12 μουστάκια γάτας σε μια πλήρως συμμετρική κατανομή, ώστε αυτά να μπορούν να μετρήσουν και να αισθανθούν με ακρίβεια το περιβάλλον.

Αυτά φίλες και φίλοι είναι μερικά από τα βασικά σημεία της συμμετρίας μας, αν και μεταξύ κάποιοι άλλοι μακρινοί συγγενείς (γάτες Περσίας κλπ), μπορεί να έχουν άλλα σημεία αναφοράς.

Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις, όπου η συμμετρία μας δεν ακολουθεί την τέλεια αρμονία. Και αυτό το εξηγεί η επιστήμη, όπως στην περίπτωση της Γαλλίδας φίλης Moggy, με την αιτιολογία ότι κάθε διαφορετική έγχρωμη πλευρά έχει διαφορετικό DNA. Τα μοναδικά σημάδια στο πρόσωπο της, πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα δύο εμβρύων (μη διδύμων) που συγχωνεύονται.

Βιβλιογραφία

• https://www.ck12.org/na/line-of-symmetry-1/lesson/Line-of-Symmetry-MSM6/#:~:text=The%20answer%20is%20that%20the,a%20vertical%20line%20of%20symmetry.
• https://www.mirror.co.uk/news/world-news/gallery/incredible-reason-cat-perfectly-symmetrical-12069222
• https://www.purina.co.uk/cats/behaviour-and-training/understanding-cat-behaviour/why-do-cats-have-whiskers
• Southerden P, Haydock RM and Barnes DM (2018) Three Dimensional Osteometric Analysis of Mandibular Symmetry and Morphological Consistency in Cats. Front. Vet. Sci. 5:157. doi: 10.3389/fvets.2018.00157

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *