Τι φρούτα τρώνε οι γάτες;

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς ενδιαφέρεστε να μάθετε τι φρούτα τρώνε οι γάτες μια και πιστεύετε ότι πρόκειται για μια υγιεινή πηγή τροφής! Άλλωστε και εσείς οι χούμανς έχετε ψηλά στην υπόληψή σας τα φρούτα ως εξαιρετική πηγή τροφής! Αλλά ισχύει το ίδιο και για τις γάτες; Αρχικά να πούμε οτι υπαρχει μια ουσιώδης διαφορά! 

Η γάτα είναι αποκλειστικά σαρκοφάγο ζώο ενώ ο άνθρωπος όχι, κάτι που αμέσως δημιουργεί το ερώτημα κατά πόσο τα φρούτα που ειναι ευεργετικά για τον άνθρωπο είναι εξίσου ευεργετικά για τις γάτες.

Και υπαρχει και μια δεύτερη διαφορά: Οι γάτες δεν έχουν υποδοχείς για την αντίληψη της γλυκιάς γεύσης και έτσι η εμπειρια τους από τη βρώση φρούτων διαφέρει σημαντικά από αυτή των χούμανς.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να απαντήσουμε σωστά στο ερώτημα “τι φρούτα τρώνε οι γάτες”

Η διατροφική αξία των φρούτων

Μια και τα φρούτα απαρτίζονται κυρίως από σακχαρα και νερό  δεν είναι τόσο θρεπτικά για μια γάτα όσο τα λαχανικά και φυσικα δεν εχουν καμία σχέση με το κρέας, ωστόσο το γεγονός ότι έχουν τόσο μεγάλη υγρασία τα καθιστά πολύ χρήσιμα στη διατροφή μιας γάτας, μια και το νερό  είναι σούπερ απαραίτητο μέρος της διατροφής!

Τι πρέπει να προσέξουμε

Πριν αφήσετε τη γάτα σας να δοκιμάσει ένα φρούτο βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι ασφαλές. Το σύνηθες πρόβλημα με τα βρούτα είναι η μεγάλη ποσότητας σακχάρων που για να μεταβολιστούν απαιτούν από το πάγκρεας να ζοριστεί. 

Άλλωστε η γάτα είναι σαρκοφάγο ζώο και στη φυσική της διατροφή τα σάκχαρα ειναι σπάνια!

Τι φρούτα τρώνε οι γάτες;

Ας δούμε λοιπόν τι φρούτα τρώνε οι γάτες και ποια από αυτά είναι υγιεινά γι’ αυτές και ποια όχι! 

Εσπεριδοειδή και γάτες

Παιδια, η γάτα δεν τα πάει καθόλου καλά με τα εσπεριδοειδή, είτε αδιαφορεί είτε τρέχει μακριά. Και καλά κάνει! Αν ρωτάτε αν η γάτα σας μπορεί να φάει πορτοκάλια μανταρίνια λεμόνια κλπ η απάντηση είναι ένα ηχηρο ΟΧΙ. Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να δώσετε εσπεριδοειδή στη γάτα σας και άρα στην ερώτηση “τι φρούτα τρώνε οι γάτες” τα εσπεριδοειδή δεν συμπεριλαμβάνονται σαν επιλογή!

Τι ειναι επικίνδυνο με τα εσπεριδοειδή; Οι αυξημένες συγκεντρώσεις Τα εσπεριδοειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα λιναλοόλης, λιμονένιου και ψωραλένιου που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να προκαλέσουν ηπατική ανεπάρκεια, διαρροια.. ακόμη και ξαφνικό θάνατο!

Αν εντοπίσετε ότι η γάτα σας έφαγε κάποιο εσπεριδοειδές ή τα φύλλα τους τότε πρέπει να την πάτε αμέσως στον κτηνίατρο!

Μύρτιλλο και γάτες

Παιδιά τα μούρα έχουν σούπερ αντιοξειδωτική δράση και μπόλικες βιταμίνες, μαγνήσιο, φυτικές ίνες αλλά και πάλι το θέμα έιναι η ζάχαρη  οποτε και πάλι πρέπει να είστε φειδωλοί και να μην της δίνετε μεγάλες ποσότητες!

Κεράσι και γάτες

Και το κεράσι περιέχει αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ενώ είναι ευεργετικά για τον ύπνο της γάτας καθώς και για πιθανές αρθρίτιδες. Οι υψηλές ποσότητες καλίου ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό

Από την άλλη το κυανίδιο που συναντάται στο κουκούτσι και τα φύλλα είναι τοξικό οπότε φροντίστε να μην φάει και αυτά η γάτα σας. Και πάλι πρέπει να υπάρχει μέτρο λόγω των σακχάρων του κερασιού!

Μπανάνα και γάτες

Τα οφέλη της μπανάνας είναι πολλά: φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C! Οπότε είναι κατάλληλη για βρώση από τη γάτα σας!

Όμως από τη μια η υψηλή θερμιδική αξία, από την άλλη τα σάκχαρά της επιβάλλουν και πάλι να την τρώει με μέτρο! Μια μπουκιά σαν λιχουδιά είναι ό,τι πρέπει!

Πεπόνι και γάτες

Το πεπονάκι παιδιά έχει τα δυνατά του στοιχεία: σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνες Α και C, κάνουν το πεπόνι μια εξαιρετική τροφή, ενώ η βρώση του ειναι ευεργετική και για το πεπτικό.

Ωστόσο τα σάκχαρά του και πάλι επιβάλλουν την με μέτρο κατανάλωση. Να πω εδώ ότι η μυρωδιά του πεπονιού ελκύει τις γάτες και αυτή η μυρωδιά οφείλεται στα αμινοξέα που συναντιούνται στο πεπόνι – η γάτα μπορεί να το μπερδέψει ακόμη και με κρέας!

Μήλο και γάτες

Και στο μήλο η εικόνα πάνω κάτω είναι ίδια. Μπόλικες βιταμίνες, πολυφαινόλες που ενισχύουν την υγιή πέψη κάνουν τα μήλα μια χρήσιμη τροφή. Από την άλλη τα φύλλα τα σπόρια και το κοτσάνι τους έχει στοιχεία τοξικά για τη γάτα, ενώ τα σάκχαρα είναι παρόντα και εδώ.

Γι’ αυτό δίνετε λίγο μήλο, καθαρίσμενο από κουκούτσια για να προσφέρετε στη γάτα σας ένα διαφορετικό σνακ και τα οφέλη του μήλου χωρίς να την επιβαρρύνετε!

τι φρούτα τρώνε οι γάτες

Σταφύλι και γάτες

Παιδιά τα σταφυλάκια καλό είναι να τα αποφύγετε γιατί μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια, εμετό, λήθαργο, αφυδάτωση και διάρροια, δηλαδή τα επτά κακά της μοίρας της.

Αν δείτε γάτα να τρώει σταφύλια πηγαίνετέ την στο κτηνίατρο. Και φυσικά μην της δίνετε σταφυλάκια!

Νεκταρίνι και γάτες

Εδώ και πάλι έχουμε ένα θρεπτικό φρούτο με φυτικές ίνες, υψηλή συγκέντρωσή νατρίου που η γάτα μπορεί να το φάει αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες λόγω των σακχάρων του.

Αφαιρέστε το κουκούτσι και κόψτε σε μικρά κομματάκια το νεκταρίνι και δώστε μικρή ποσότητα στο ψιψί σας, αν του αρέσει!

Βερίκοκο και γάτες

Εδώ πάλι θα βρούμε το κυανίδιο στο κουκούτσι και στα φύλλα. Αν θέλετε να δώσετε βερίκοκο στη γάτα σας αφαιρέστε το κουκούτσι και φυσικά τα φύλλα και προσφέρετέ της μικ΄ρες ποσότητες για να μην προσλάβει υπερβολική ποσότητα σακχάρων. 

Στα συν των βερίκοκων είναι η υψηλή συγκέντρωση βιταμινών, φυτικών ινών (που βοηθούν την πέψη) και β-καροτίνης!

Ροδακινο και γάτες

Ναι, τα ροδάκινα είναι ασφαλή σε μικρές ποσότητες αρκεί και πάλι να αποφύγουμε τα κουκούτσια το κοτσάνι και τα φύλλα που έχουν το τοξικό κυανίδιο με άσχημα συμπτώματα όπως:

  • Ανορεξία
  • Δύσπνοια
  • Διεσταλμένοι οφθαλμοί
  • Τρέμουλο 
  • Αδυναμία

 

Δώστε στη γάτα μικρή ποσότητα (χωρίς φυσικά κουκούτσια και κοτσάνια) για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη σακχάρων και τον ερεθισμό του γαστρεντερικού!

Δαμάσκηνο και γάτες

Τα δαμασκηνάκια έχουν τα ίδια θέματα με το κυανίδιο όμως έχουν μπόλικα μέταλλα και βιταμίνες αλλά και κάμποση ζάχαρη, οπότε πρέπει να δίνονται με μέτρο!

Ανανάς και γάτες

Τα οφέλη του ανανά είναι πολλά μια και τουτο το φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα,  και φυτικές ίνες.

Προσοχή όμως, μην δίνετε κονσερβοποιημένο ανανά γιατί έχει μπολικα συντηρητικά και ζάχαρη! Και φυσικά ακόμη και ο φρέσκος ανανάς έχει μπόλικα σακχαρα. 

Γι’ αυτό δίνετέ τον με μέτρο μια και μεγάλη κατανάλωση προκαλεί θέματα και στο στομάχι.

Αχλάδι και γάτες

Τα κυανίδια συναντιούνται και στα αχλάδια οπότε αν θέλετε να δώσετε μια αχλαδένια λιχουδιά καθαρίστε το από κουκούτσια. 

Η βιταμίνη Κ ο χαλκός και οι φυτικές ίνες είναι μερικά από τα χρήσιμα στοιχεία των αχλαδιών! Σε κάθε περίπτωση μη δώσετε μεγάλες ποσότητες γιατί κινδυνεύει να ερεθιστεί το γαστρεντετρικό της!

Για το τέλος σας κράτησα μια λίστα με επικίνδυνα τρόφιμα για γάτες, που μπορείτε να την βρείτε εδώ ! Εσείς δίνετε φρούτα στις γάτες σας;

ΠΗΓΗ: allaboutpets.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *