8 τροφές που κάνει ή δεν κάνει να τρώει η γάτα

DISCLAIMER:
Η παραπάνω έρευνα δεν βασίζεται σε άμεσα στοιχεία της εμπειρίας μου, γιατί ο Τσίτσος δεν είναι πολύ πειραματικός με το φαγητό του  (εκτός αν πρόκειται για τις δεκάδες γεύσεις και υφές υγρής τροφής που δοκιμάζουμε) και οι γάτες της αυλής δεν έχουν την ευκαιρια να βρεθούν τετ α τετ με τις τροφές που θα εξετάσουμε παρακάτω! Οπότε ό,τι σας περιγράφω βασίζεται σε έρευνα σε πηγές, όσο το δυνατόν πιο έγκυρες, στο διαδίκτυο! 

Σε αυτό το σημείο να αδράξω την ευκαιρία και να πω ότι είναι αρκετές οι περιπτώσεις που τα δεδομένα που σας μεταφέρω δεν βασίζονται σε άμεσες εμπειρίες μου! Και σας τα μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη! Γι’ αυτό, ειδικά αν πρόκειται για ιατρικά θέματα, να διασταυρώνετε την πληροφορία που σας μεταφέρω με τον κτηνίατρό σας που εμπιστεύεστε! 

Και πάλι εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι ωστόσο ούτε ο κτηνίατρος μας είναι μια αυθεντία που γνωρίζει τα πάντα και δεν έχει δικαίωμα στο λάθος. Γι’ αυτό πρέπει να τον ρωτάτε, να προσπαθείτε να κατανοείτε και εσείς τις επιλογές που κάνετε για τη γάτα σας και να μη δεχεστε μηχανικά ό,τι σας λέει! Αυτό είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο στην υγιή και οφέλιμη σχέση μεταξύ του κτηνίατρου και του γατογονέα!

Ουφ ομως ας επιστρέψουμε στο άρθρο μας! Ας δούμε μερικές συχνές ερωτήσεις: “Η γάτα μου έφαγε σοκολάτα – Επιτρέπεται;” “Να δώσω πατάτα στη γάτα μου;” “Τρώνε οι γάτες φασόλια;” Αυτές και άλλες παρεμφερείς ανησυχίες σας κατακλύζουν συχνά πυκνά εξ ου και τα αντίστοιχα ερωτήματα που μου κάνετε κατά καιρούς. Σήμερα θα δούμε 8 δημοφιλείς τροφές που κάνει ή δεν κάνει να τρώει η γάτα:

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΧΝΑ: Πειράζει που δίνω αλλαντικά στη γάτα μου;

1. H γάτα μου έφαγε σοκολάτα - Είναι σωστό;

Παιδιά μου, σας έχω δυσάρεστα νέα: H σοκολάτα δεν είναι υγιεινή για τη γάτα και μάλιστα αρκεί ένα κομματάκι για να προκαλέσει δηλητηρίαση στη γάτα σας. Οι γάτες από μόνες τους σπάνια θα επιχειρήσουν να φάνε σοκολάτα, αλλά οι χουμανιστικοί τους γονείς λόγω άγνοιας (και επειδή η σοκολάτα τους αρέσει πολύ – οποτε και φαντάζονται ότι πιθανόν να αρέσει και στη γάτα τους εξίσου) τους δίνουν και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα! 10 ml ρευστής σοκολάτας είναι μια ποσότητα τοξική που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αρρυθμίες, τρέμουλο, επιληπτική κρίση κλπ.

Αν διαπιστώσετε ότι η γάτα σας έφαγε σοκολάτα τηλεφωνήστε αμέσως στον κτηνίατρό σας και ζητήστε την καθοδήγησή του! 

2. Τρώνε οι γάτες πατάτες;

Ο πουρές πατάτας, η βρασμένη πατάτα, η πατάτα-πουρές μπορούν να δωθούν στη γάτα σας με τη μορφή λιχουδιάς χωρίς να της προκαλούν κανένα πρόβλημα – αρκεί να μην έχουν μπαχαρικά και αλάτι. Η άψητη πατάτα δεν μπορεί να χωνευτεί από το πεπτικό σύστημα της γάτας. 

Ωστόσο η πατάτα δεν είναι μια καλή επιλογή για βασική τροφή μιας γάτας διότι είναι πλούσια σε άμυλο, έναν υδατάνθρακα που το σώμα της γάτας δεν μπορεί να πέψει πολύ ικανοποιητικά λόγω του γεγονότος ότι το σάλιο της γάτας δεν έχει το ένζυμο αμυλάση οπότε η πατάτα αρχίζει και πέπτεται στο (μικρού μήκους) έντερο της από την αμυλάση που εκκρίνεται εκεί από το πάγκρεας! Έτσι μεγάλες ποσότητες πατάτας δεν είναι δυνατόν να χωνευτούν ικανοποιητικά και οδηγούν σε δυσπεψίες και αν η σιτιση με υλικά πλούσια σε πατάτες (πχ ξηρές τροφές) συνεχίζεται εφ ορου ζωής μπορεί να προκληθεί ληθαργικότητα, παχυσαρκία, διαβήτης κλπ. 

Σε ετούτο το σημείο να κάνουμε μια παρένθεση και να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για το πως μεταβολίζει η γάτα την πρωτεϊνη και τον υδατάνθρακα και τι ταιριάζει περισσότερο στο μεταβολισμό της:

3. Γάτα και ζάχαρη

Μπορεί η γάτα να φάει ζάχαρη; Τεχνικά ναι, αν ελέγχεται η ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνει η γάτα. Ωστόσο δεν είναι καλό να τρώει ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες γιατί μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, προβλήματα διαβήτη και και προβλήματα στην καρδιά. 

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η γάτα δεν μπορεί να γευτεί το γλυκό, γιατί της λείπει ένα πολυπεπτίδιο που είναι απαραίτητο για την αναγνωρισης της γλυκιάς γεύσης.

4. Τρώνε οι γάτες αυγά;

Τρώνε οι γάτες αυγά, ή μάλλον είναι καλό να τρώνε οι γάτες αυγά; Να δώσω βραστό αυγό σε γάτα; Η απάντηση είναι ότι ναι, επιτρέπεται να τρώνε οι γάτες αυγά και μάλιστα σε ένα βαθμό ενδείκνυται κιόλας, λόγω της υψηλής ποσότητας πρωτεϊνης που υπάρχει στα αυγά. Μάλιστα πολλές εταιρείες γατοτροφών προσθέτων αυγά στη φόρμουλά τους – ωστόσο δεν πρέπει να είναι τα αυγά η μόνη πηγή πρωτείνης της γάτας σας. 

Να πούμε ότι το ασπράδι περιέχει κυρίως πρωτεϊνη ενώ ο κρόκος κυρίως λιπαρά, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ασπράδι ενδείκνυται περισσότερο για την γάτα σας – ιδίως αν υποφέρει από παχυσαρκία. 

Στο ερώτημα αν πρέπει οι γάτες να τρώνε ψημένα ή άψητα αυγά, η απάντηση είναι ότι είναι σαφώς πιο ασφαλές να τρώνε ψημένα αυγά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια όπως σαλμονέλα

5. Γάτα και ελιές

Μια γάτα θα εκτιμήσει συχνά την ελιά ως λιχουδιά είναι κατάλληλη για λιχουδιά αρκεί να είναι ωμή και όχι μαριναρισμένη με διάφορα βότανα. Ωστόσο πρέπει να δίνεται σε περιορισμένη ποσότητα (τύπου 1 ελιά σαν σνακ) διότι έχει κάμποσο λίπος! Το όφελος της ελιάς έγκειται στις βιταμίνες που έχει. Επίσης ας ειπωθεί ότι συχνά η ελιά τρελαίνει τις γάτες λόγω της παρουσίας σε αυτή τηης νεπετολακτόνης, μιας ουσίας που υπάρχει και στο κάτνιπ

Τέλος να ειπωθεί ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγάλη προσοχή ώστε η γάτα να μην πνιγεί με την ελιά. 

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Τα πάντα για το κάτνιπ

6. Τρώνε οι γάτες φασόλια;

Μου έχει τύχει αρκετές φορές να μου κάνετε το παραπάνω ερώτημα και σύμφωνα με την έρευνά μου μπορώ να σας πω ότι είναι ασφαλές να φάει η γάτα σας φασόλια με τη μορφή σνακ – και πάλι σε περιορισμένες ποσότητες. Ωστόσο μη δώσετε στη γάτα σας φασόλια από κονσέρβα γιατί αυτά περιέχουν διάφορα μπαχαρικά και άλλες ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τη γάτα σας.

Ωστόσο η γάτα σας καλό είναι να τρώει μαγειρεμένα φασόλια (αλλά χωρίς μπαχαρικά και αλάτι) και όχι ωμά γιατί αυτά μπορεί να κουβαλάνε το ανεπιθύμητο βακτήριο E. coli.

7. Πορτοκάλι και γάτα

Είναι ασφαλές να φάει η γάτα μου πορτοκάλι; Η απάντηση είναι ΟΧΙ, διότι το πορτοκάλι περιέχει αιθέρια έλαια που μπορεί να είναι τοξικά για τη γάτα σας.

Τι να κάνετε αν η γάτα σας έφαγε πορτοκάλι; Αρχικά παρατηρήστε τη συμπεριφορά της και αν όλα πάνε καλά μείνετε εκεί. Αν όμως η γάτα σας κάνει εμετό αμέσως επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας και ζητήστε την καθοδήγησή του. Να πούμε ότι τα αιθέρια έλαια βρίσκονται κυρίως στη φλούδα του πορτοκαλιού οπότε είναι πιθανο αν η γάτα σας έφαγε μονο το εσωτερικό να μην πειραχτεί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: Σωστή διατροφή για γάτες

8. Μέλι και γάτα

Καλά μου παιδιά, το μέλι σε γενικές γραμμές δεν είναι τοξικό για τη γάτα σας, αλλά επειδή περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη, δύο σάκχαρα που η γάτα δεν μπορεί να πέψει ικανοποιητικά, μπορεί η κατανάλωση μελιού να προκαλέσει πρόβλημα στο πεπτικό της γάτας όπως διάρροια, εμετό ή ερεθισμένο στομάχι. Αν συμβεί αυτό μην ξαναδώσετε στη γάτα σας μέλι! 

Για ποιες άλλες τροφές θα θέλατε να μάθετε αν ειναι κατάλληλες για βρώση από τη γάτα σας; Περιμένω τα σχόλιά σας!

Για το τέλος σας άφησα μια μεγάλη λίστα όπου εχω συγκεντρωσει περισσότερες επικίνδυνες τροφές για τη γάτα σας! Παρακαλώ διαβάστε την κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο:

ΥΓ: Η εικόνα στην κορυφή του αρθρου ανήκει στο The Spruce / Ulyana Verbytska

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

4 Απαντήσεις

  1. Τσίτσο μου αγαπημένε γιατί τα γατούλια μου δεν τρώνε συκωτάκια κότας που βράζω? Τους τα βράζω πολύ ώρα ώστε να είναι μαλακά και τα κόβω σχεδόν όπως η κονσέρβα. Παρόλα αυτά γλύφουν λίγο και τα παρατάνε. Βέβαια τα αδεσποτάκια που ταΐζω τα τρώνε μέχρι και το τελευταίο κομματάκι. Να σημειώζω ότι δε βάζω τίποτα άλλο μέσα μόνο τα συκωτάκια.

  2. Καλημέρα έχω μία ερώτηση κάνει η γάτα μου να καταναλώνει έλαια από μαύρο κύμινο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *