Κάνει η γάτα να τρώει τόνο ή σολομό;

Είναι γεγονός ότι πάρα πολλές τροφές για γάτες, ξηρές και υγρές, βασίζονται στον τόνο και στον σολoμό! Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι ο τόνος και ο σολoμός είναι ιδανικές τροφές για τη γάτα! Είναι όμως έτσι; Μην ανησυχείτε, ο Τσίτσος είναι εδώ να σας διαφωτίσει! Σας προτρέπω λοιπόν να διαβάσετε παρακάτω γιατί οι απαντήσεις που θα σας δώσω μπορεί να σας εκπλήξουν και -μάλλον- όχι ευχάριστα!

Αλλά πρώτα από όλα, ας δούμε αν γενικά οι γάτες μπορούν / κάνει να τρώνε ψάρια!

Κάνει η γάτα να τρώει ψάρια;

Σε γενικές γραμμές, οι γάτες μπορούν να τρώνε ψάρια, με τη μορφή σνακ. Ένα τέτοιο σνακ δε θα είναι βλαβερό, ωστόσο, από άποψη θρεπτικών συστατικών, δεν είναι μια πηγή πλήρους τροφής για τις γάτες. Αν και θα προσφέρει στη γάτα μπόλικη πρωτεΐνη, παρουσιάζει ελλείψεις σε βιταμίνες και διάφορα μέταλλα που χρειάζονται για μια πλήρη διατροφή. Έτσι, μην επιχειρείτε να δίνετε ψάρι στη γάτα σας για την αποκλειστική της σίτιση (αλλά μόνο ως σνακ).

Σε ετούτο το σημείο, να πούμε ότι οι γατοτροφές που βασίζονται στο ψάρι, μπορεί να είναι πλήρεις γιατί έχουν, σαν πρόσθετα, διάφορα συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία μιας γάτας, ώστε να θεωρούνται πλήρεις τροφές. Ωστόσο, αυτές συνήθως περιέχουν μέρη του ψαριού που δεν είναι ό,τι καλύτερο για κατανάλωση, όπως έντερα, κόκκαλα, ενώ παράλληλα τέτοιες τροφές είναι πολύ πλούσιες σε μαγνήσιο και φώσφορο, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα της γάτας.

Τέλος, να πούμε ότι τα ψάρια της θάλασσας, συχνά είναι επιβαρυμένα με μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.

Κάνει να τρώει η γάτα ωμά ψάρια;

Το ωμό ψάρι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση από τη γάτα, γιατί το ψάρι περιέχει ένα ένζυμο, τη θειαμινάση που καταστρέφει τη θειαμίνη που είναι απαραίτητη για να συνθέσει η γάτα βιταμίνη Β. Η απουσία θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη γάτα.

Επίσης, το ωμό ψάρι συνήθως ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων (όπως το E.coli και τη σαλμονέλλα) και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στις γάτες (όπως και στους ανθρώπους)!

Κάποιος θα αναρωτηθεί: Μα γιατί η γάτα που αρπάζει το ψαράκι από το καλάμι του ψαρά, δεν παθαίνει τίποτα; Γιατί αυτό είναι ακόμη ζωντανό και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει βακτήρια! Εικάζω, επίσης, ότι το να φάει η γάτα ένα ψαράκι μια στις τόσες, δεν της δίνει τόσο μεγάλη ποσότητα θειαμινάσης, που να μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη γάτα.

Περισσότερα στοιχεία για την ωμή διατροφή των γατών θα βρείτε ακριβώς ΕΔΩ.

Τέλος, να δούμε την απάντηση και σε αυτό το ερώτημα: Κάνει η γάτα να τρώει κόκκαλα ψαριών; Τα κόκκαλα ψαριών (εκτός αν πρόκειται για πολύ μικρά ψαράκια) προκαλούν στη γάτα τα ίδια προβλήματα που προκαλούν και στους χούμανς με τη μόνη διαφορά ότι ο άνθρωπος μπορεί να τα αφαιρέσει, ενώ η γάτα, το πιο πιθανό είναι να καταπιεί το ψάρι, χωρίς καμία προσοχή. Τα κόκκαλα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες στο γαστρεντερικό και σε εσωτερικά όργανα της γάτας, αλλά και να προκαλέσουν πνιγμό.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Κάνει να τρώνε οι γάτες κόκκαλα;

Και αφού συζητήσαμε αυτά, ας μπούμε στο κυρίως θέμα μας! Κάνει η γάτα να τρώει τόνο ή σολoμό;

Κάνει η γάτα να τρώει τόνο;

Είναι γεγονός ότι οι γάτες  τρελαίνονται συνήθως για τον τόνο (εκτός αν πρόκειται για τον Τσιτσάρα). Όταν ανοίγει μια κονσέρβα τόνου, συνήθως οι αντιδράσεις των γατών είναι φρενήρεις. Αλλά είναι ο τόνος κατάλληλος για τη διατροφή της γάτας;

Δυστυχώς ο τόνος έχει μεγάλες ποσότητες υδράργυρου, με αποτέλεσμα μια τροφή που βασίζεται στον τόνο να μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση λόγω υδράργυρου. Ο τόνος είναι ένας κορυφαίος θηρευτής (τρώει σχεδόν κάθε θαλάσσιο οργανισμό) που συσσωρεύει στο σώμα του τον υδράργυρο απο τα θηράματά του αλλά και άλλα βαρέα μέταλλα και τοξίνες! Επίσης, το γεγονός ότι ζει σε θάλασσες επιβαρυμένες με βαρέα μέταλλα, αυξάνει ακόμα περισσότερο τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο σώμα του. Γι’ αυτό η συχνή σίτιση με αυτόν, δε συνίσταται.

Ο τόνος θα μπορούσε να είναι λοιπόν μόνο ένα περιστασιακό σνακ, αρκεί να είναι ψημένος (ή ατμισμένος). Φροντίστε, όμως, να μην ταΐζετε συχνά με αυτό το σνακ τη γάτα σας, γιατί μπορεί να εθιστεί στη νοστιμιά του και να αρνείται να τρώει κάτι άλλο!

Ο τόνος σε κονσέρβα, λοιπόν, σαν μια περιστασιακή λιχουδιά, είναι μια χαρά – προσοχή όμως εδώ και στις υψηλές συγκεντρώσεις νατρίου και συντηρητικών! Τέλος, να πούμε ότι υπάρχουν κονσέρβες, στις οποίες χρησιμοποιούνται φυσικά συντηρητικά που δεν είναι βλαβερά.

Και επειδή συχνά με ρωτάτε αν έχω να σας προτείνω μια εξαιρετική τροφή που να βασίζεται στον τόνο (εξαιρετικη, δηλαδή φιλέτο και τόνος όπως καταλαβαίνετε σημαίνει έεεκρηξη της τιμής), ε δεν θα μπορούσα να προτείνω άλλη από την Schezir (στην μεγάλη συσκευασια των 140 γρ. που είναι πιο οικονομική)! Κάντε κλικ ΕΔΩ για να την αποκτήσετε υποστηρίζοντας ταυτόχρονα χωρις να επιβαρυνθειτε εσεις τις 120 Τσιτσόγατες! Αλλά όπως είπαμε ε! ΜΕ ΜΕΤΡΟ!

Κάνει η γάτα να τρώει σολομό;

Στην περίπτωση του σολομού, τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά. Ο σολομός είναι πιο χαμηλά στην τροφική αλυσίδα (δεν τρέφεται άλλωστε μόνο με σάρκα), ενώ ζει ένα μέρος τη ζωή του στο γλυκό νερό, με αποτέλεσμα οι ποσότητες υδραργύρου και τα βαρέα μέταλλα σε αυτόν, να είναι αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τον τόνο. Συν τοις άλλοις, ο σολομός είναι πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα και φυσικά πρωτεΐνη, κάτι που τον κάνει εξαιρετικά θρεπτικό.  Ωστόσο, η αποκλειστική σίτιση σε σολομό δεν συνίσταται μια και πάλι τα ποσά υδραργύρου είναι αυξημένα σε σχέση με τη σίτιση βασισμένη στο κοτόπουλο ή το μοσχάρι κ.τ.λ.

Φυσικά ο σολομός παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά και των υπόλοιπων ψαριών που αναφέραμε προηγουμένως, γι’ αυτό δεν πρέπει να τρώγεται ωμός. Ωστόσο, αποφύγετε και τον καπνιστό σολομό ή τον σολομό που περιέχει διάφορα βότανα. Ιδανικά, ψήστε / ατμίστε εσείς σολομό και δώστε τον στη γάτα σας. Όσον αφορά τις εμπορικές γατοτροφές βασισμένες σε σολομό, φροντίστε -αν πρόκειται για κονσέρβες- να μην έχουν μπόλικα συντηρητικά και νάτριο  -υπάρχουν και τέτοιες- !

Όπως και ο τόνος, έτσι ο ο σολoμός μπορεί να αποδειχτεί εθιστικός για τη γάτα σας και να την κάνει να μη θέλει να φάει τίποτα άλλο.

Τέλος, προτιμήστε να δώσετε στη γάτα σας σολομό του ωκεανού και όχι από καλλιέργεια, γιατί ο συνωστισμός στις καλλιέργειες αυξάνει τα μολυσματικά στοιχεία και τις τοξίνες που περνάνε στο σώμα του σολομού.

Και πάλι σας έχω μια εξαιρετική περίπτωση μονοπρωτεϊνικης τροφής (μονο με σολωμό, χωρίς άλλη πρωτείνη)! Την εντόπισα στο αγαπημένο μου Gatoskilo και είναι το εξαιρετικό μους GranataPet Mousse Salmon που μπορειτε να βρείτε ΕΔΩ! Όπως είπα προτιμήστε το από αντίστοιχες τροφές με τόνο.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, να πούμε ότι αν η γάτα σας έχει αδυναμία σε αυτά τα δύο ψάρια, προτιμήστε να της δίνετε (σε μικρές ποσότητες) σολομό αντί τόνο. 

Εσείς ταΐζετε σολομό ή τόνο στη γάτα σας; Σε τι μορφή;! Περιμένω τα σχόλιά σας!

Υ.Γ.: Τώρα που βρήκαμε την απάντηση σε ετούτο το ερώτημα, ας δούμε και την απάντηση σε ένα ακόμα: Κάνει η γάτα να τρώει γαλακτοκομικά;

2 Απαντήσεις

  1. Καλησπέρα! Έχω μια γατούλα 10 μηνών, η κοπέλα από την οποία την υιοθέτησα της έδινε κονσέρβα τόνου Applaws με την οποία έχει μανία, εγώ την συνέχισα όχι σε καθημερινή βάση, αλλά σίγουρα τρείς φορές την εβδομάδα (μικρή ποσότητα, περίπου μισή κονσέρβα των 85gr τη φορά συμπληρωματικά με την ξηρά τροφή της). Απ όταν διάβασα το άρθρο ξεκίνησα να της ελαττώνω την κονσέρβα του τόνου και να την αντικαθιστώ με τις άλλες γεύσεις που έτρωγε, αλλά έχει αρχίσει να μου κάνει μούτρα και να μην τις τρώει. Σε ποιά ποσότητα θα μπορούσα να κρατήσω τον τόνο στη διατροφή της; Η καλό θα ήταν να συνεχίσω να προσπαθώ να τον κόψω τελείως;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *