Πόσο καθαρές είναι οι γάτες;

Εντάξει, η γάτα έχει την φήμη του πολύ καθαρού πλάσματος, μάλιστα συχνά λένε ότι είναι το δεύτερο πιο καθαρό πλάσμα στον κόσμο μετά την… μύγα!  Αλλά για να εμβαθύνουμε στο ερώτημα “Πόσο καθαρές είναι οι γάτες”! Πριν ξεκινήσω όμως την έρευνά μου να πω οτι υπάρχουν γάτες και γάτες! Πχ, ο Τσιτσάρας, δηλαδή εγώ, είμαι η πιο καθαρή γάτα που έχω γνωρίσει! Έχοντας αυτό ως δεδομένο ας προχωρήσουμε στα ευρήματά μας! 

Στοιχεία που συνηγορούν ότι η γάτα είναι ένα πολύ καθαρό πλάσμα

Η αλήθεια είναι ότι σε πρώτη φάση έχουμε αρκετά προφανή δεδομένα για να ισχυριστούμε ότι οι γάτες είναι καθαρά πλάσματα! Βλέπετε οι γάτες καθαρίζονται περίπου 3 ώρες τη μέρα (οταν είναι υγιείς) φροντίζουν να αφαιρούν από τη γούνα τους κάθε ίχνος βρωμιάς, σκόνης ή μυρωδιάς!

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΑΤΕΣ;

 • H γλώσσα της γάτας, αυτό το θαυμαστό εργαλείο έχει πολλές θηλές που κάνουν τη γλώσσα να μοιάζει με μια βούρτσα (μια και μιλήσαμε για βούρτσα διαβάστε και το άρθρο μου για τις καλύτερες βούρτσες για γάτες) η οποία προσφέρει καθαριότητα αξιοποιώντας ένα άλλο όπλο καθαριότητας της γατας..
 • Αυτό το όπλο είναι το .. σάλιό της με τις αντισηπτικές και δροσιστικές ιδιότητες (για το καλοκαίρι). Το σάλιο είναι ό,τι κοντυνότερο στο μπάνιο των ανθρώπων με νερό. Με την γλώσσα της η γάτα το απλώνει σε πάρα πολλά μέρη του σώματός της. 
 • Ωστόσο δεν μπορεί με τη γλώσσα να γλείψει τα πάντα γι’ αυτό χρησιμοποιεί τις πατούσες της (περισσότερες λεπτομέρειες για τις πατούσες θα βρείτε ΕΔΩ), το τρίτο όπλο στην καθαριότητά της. Η γάτα γλείφει τις πατούσες και με αυτές φτάνει τα σημείο στα οποία η γλώσσα δεν φτάνει από μόνη της.

Μέσα από τη διαδικασία του γκρούμιν η γάτα καταφέρνει επίσης να κατανέμει τα έλαια του δέρματος της ισόποσα σε όλο της το σώμα. Αν μια γάτα σταματήσει να καθαρίζεται συσσωρεύονται έλαια σε μερικά σημεία και κάνουν την γάτα να φαίνεται λαδωμένη, ενώ μυρίζει δυσάρεστα! 

Για να μάθετε περισσότερα για την ιεροτελεστία του γκρούμιν διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ και δείτε στο σχετικό βίδεο εμένα να καθαρίζομαι:

Γιατί οι γάτες έχουν τόσο μεγάλο πάθος με την καθαριότητα;

Ναι, όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι γάτες είναι πολύ καθαρά πλάσματα, μάλλον οι καθαρότερες από τα οικόσιτα κατοικίδια. Και αυτό γιατί είναι παθιασμένες με το γκρούμιν τους και την φροντίδα του σώματός τους και σιχαίνονται να νιώθουν βρώμικες ή να μυρίζουν.

Γιατί όμως έχουν τόσο μεγάλο πάθος με την καθαριότητα; Αυτό είναι με κάποιο τρόπο γραμμένο στην γενετική τους μνήμη μια και είναι ταυτόχρονα θηρευτές μικρών ζώων αλλά και δυνητικά θηράματα μεγαλύτερων θηρευτών, οπότε το να αφήνουν τις οσμές τους εκτεθειμένες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο μια και έτσι μπορεί να γίνουν αντιληπτά από υποψήφιους θηρευτές. 

Ο τρόπος για να εξαφανίζουν τις μυρωδιές τους είναι μέσω του γκρούμιν. Όσο πιο καθαρή είναι μια γάτα τόσο πιο απίθανο είναι να εκλύει μυρωδιές που θα προσελκύσουν πεινασμένους κυνηγούς. 

Αυτό εξηγεί και το μάλλον απρόσμενο γεγονός ότι ακόμη και οι αδέσποτες γάτες συχνά (όταν και αυτές είναι υγιείς) είναι πεντακαθαρες, με γούνα που λάμπει!

Ταυτόχρονα η γάτα πάντα φροντίζει να καλύπτει τα περιττώματά της για τον ίδιο λόγο: Για να κρύψει τις μυρωδιές της και να μην προσελκύσει πιθανούς θηρευτές! Περισσότερες πληροφορίες στο αναλυτικό μου άρθρο!

Είναι οι γάτες καθαρότερες από τους σκύλους;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν εξαιρέσεις σκύλων που ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την καθαριότητά τους, όπως ακριβώς υπάρχουν εξαιρέσεις γατών που δεν ενδιαφέρονται για την καθαριότητά τους, όμως σε γενικές γραμμές οι γάτες είναι πιο καθαρές από τους σκύλους! Αυτό οφείλεται στο ότι:

 • Οι γάτες εν γένει περνούν περισσότερη ώρα μέσα στο σπίτι
 • Οι σκύλοι είναι μεγαλύτερα ζώα που δεν φοβούνται τόσο πιθανούς θηρευτές
 • Οι σκύλοι κάνουν κακά και τσίσα σε εξωτερικούς χώρους και δεν φροντίζουν αφου ολοκληρώσουν την ανάγκη τους να καθαριστούν!

Είναι οι γάτες καθαρότερες από τον άνθρωπο;

Αν αναλογιστούμε πόση ώρα καθαρίζονται οι γάτες μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι είναι πολύ περισσότερο συγκεντρωμένες στο να είναι καθαρές, σε σχέση με τον άνθρωπο. Οι 3 ώρες που ξοδεύουν οι γάτες δεν μπορούν να συγκριθούν με τα 10 ή 15 λεπτά που ξοδεύει ο άνθρωπος όταν κάνει το μπάνιο του. 

Βέβαια ο άνθρωπος χρησιμοποιεί σαμπουάν και αφρόλουτρα που του επιτρέπουν να είναι περισσότερη ώρα καθαρός. Και ναι, το σάλιο της γάτας ειναι αποτελεσματικός καθαριστικός παράγοντας αλλά έχει και τους περιορισμούς του. Εδώ να πούμε ότι φυσικά υπάρχει (αν είναι απαραίτητο και αν η γάτα το απολαμβάνει) και η δυνατότητα μπάνιου της γάτας με ειδικά σαμπουάν για γάτες όπως αυτό! Περισσότερα για πιθανό μπάνιο στη γάτα εδώ.

Επίσης οι άνθρωποι φορούν ρούχα που προστατεύουν από τη βρωμιά το σώμα τους ενώ οι γάτες όχι. Τέλος οι ανθρώποι καθαρίζουν τα δόντια τους μια ή δυο φορές την ημέρα ενώ οι γάτες όχι, γι’ αυτό χρειάζονται την φροντίδα του χούμαν τους για την στοματική τους υγιεινή. Πώς; Mε ειδική οδοντόκρεμα και οδοντοβουρτσα (όπως αυτή και εκείνη)! Και υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορείτε να βρείτε εδώ!

Συνοψίζοντας θα πούμε ότι οι γάτες είναι πολύ πιο αφοσιωμένες στην καθαριότητά τους ωστόσο ο άνθρωπος έχει πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω θα πούμε ότι στο θέμα της καθαριότητας η γάτα και ο άνθρωπος έρχονται… ισόπαλοι! 

Είναι οι γάτες καθαρές μετά την τουαλέτα τους;

Οι γάτες φροντίζουν για την καθαριότητά τους μετά την τουαλέτα τους. Φροντίζουν επιμελώς να θάψουν τα θκατουλάκια τους (εξηγήσαμε προηγουμένως ότι πρόκειται για μια ενστικτώδη συμπεριφορά για να κρύψουν τις μυρωδιές τους από τους θηρευτές). Αν η γάτα τρέφεται σωστά τότε τα κακά της είναι πολύ στεγνά , η μυρωδιά τους ελάχιστη και δεν αφήνουν καθόλου υπολείμματα στον πωπό της γάτας. 

Σε αυτό το σημείο να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι από τότε που ο Τσίτσος έκανε στροφή στην αποκλειστική σίτιση με υγρή τροφή – ξεκίνησε με την εξαιρετική Bozita που μπορείτε να βρείτε εδώ –  τα περιττώματα του μειώθηκαν πάρα πολύ (πηγαίνει τουαλέτα μια φορά την ημέρα ή μια φορά τις δύο μέρες) και είναι πάρα πολύ σφικτά και εξαιρετικά πιο άοσμα! Να επισημάνουμε ότι αν μια γάτα κάνει στροφή από υγρή τροφη σε .. ωμή τροφή τότε τα κακάκια της μειώνονται κατά άλλο ένα 50%! Κάτι που μου δίνει την ευκαιρια να σας πω ότι εδώ και 22 μήνες οι 18 γάτες της αυλής τρέφονται αποκλειστικά με την ωμή κατεψυγμένη τροφή (BARF) της ελληνικής εταιρείας Voldog και αυτό τις έχει βοηθήσει πάρα πολύ (τα γράφω αναλυτικά στα σχετικά μου άρθρα)!

Βρείτε άλλα 6 τιπς για να κρατήσετε την τουαλέτα της γάτας σας άοσμη, ακριβώς ΕΔΩ!

Έτσι μια υγιής γάτα με σωστή διατροφή (ειρήσθω εν παρόδω ορίστε και πόση τροφή πρέπει να τρώει μια γάτα), βγαίνοντας από την τουαλέτα θα είναι απόλυτα καθαρή – η περίπτωσή μου! Αν τώρα μείνουν υπολείμματα περιττωμάτων γύρω από τον πρωκτό η γάτα θα επιχειρήσει να τα καθαρίσει με τη γλώσσα της και αν θέλετε μπορείτε να τα καθαρίσετε με ένα ειδικό μαντηλάκι καθαρισμού για κατοικίδια όπως αυτά, γιατί αλλιώς είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσει να τριφτεί κάπου για να τα αφαίρεσει!

Σε ετούτο το σημείο να πούμε ότι ο βρώμικος πωπός είναι επικίνδυνος με όρους υγιεινής γιατί στα κακά της γάτας μπορούν να βρεθούν κύστες τοξοπλάσματος και να προκαλέσουν τοξοπλάσμωση σε ανθρώπους – διαβάστε και το αναλυτικό άρθρο της σούπερ κτηνιάτρου Ισμήνης Δρακούλη ακριβώς ΕΔΩ!

Τέλος βρείτε 6 τιπς για να βγαίνει η γάτα σας τελείως καθαρή απο κόκκους άμμου και ακαθαρσίες, από την τουαλέτα της, ακριβώς εδω! Καιιιι επειδή, μιλάμε για αμμοδόχο, να σας πω για την τελευταία μου ανακάλυψη, την αμμοδόχο με την είσοδο από πάνω που ελαχιστοποιεί την διασπορά άμμου γύρω από την τουαλέτα και γενικώς στο σπίτι που έχει ξετρελάνει όσους την έχουν δοκιμάσει! Βρείτε την ΕΔΩ!

Είναι καθαρό το στόμα και η γλώσσα της γάτας;

Στο στόμα της γάτας αναπτύσσονται βακτήρια και παραμένουν υπολείμματα φαγητού που κάνουν το στόμα της γάτας μάλλον βρώμικο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η στοματική υγιεινή (βούρτσισμα με ειδικές οδοντόκρεμες κλπ).

Όσον αφορά τη γλώσσα, έχοντας καθαρίσει.. τα πάντα, μαζεύει ανάμεσα στις θηλές διάφορα βακτήρια (και όχι μόνο) κάτι που κάνει και τη γλώσσα μάλλον βρώμικη. Αποφεύγετε το να γλείφει η γάτα ανοιχτες πληγές στο σώμα σας. 

Πως να βοηθήσετε τη γάτα σας να παραμένει καθαρή;

Υπάρχουν διάφορα πράγματα να κάνετε για να βοηθήσετε τη γάτα σας να διατηρείται καθαρή, όπως:

 • Να την βοηθάτε να κρατάει το βάρος της σταθερό (ποιο είναι το ιδανικό βάρος για μια γάτα) – οι παχύσαρκες γάτες δυσκολεύονται να καθαρίσουν σωστά όλο τους το κορμί! Στη διατηρηση του σωστού βάρους κομβικό ρόλο παίζει η επιλογή του σωστού τρόπου σίτισης. Η υγρή τροφή είναι για πολλούς άλλους λόγους, αλλά και για την διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, πολύ καλύτερη επιλογή από την υγρή τροφή! H υγρή τροφή που τρώει αυτό τον καιρό ο Τσίτσος είναι η φοβερή GranataPet (που εχει τόσο μεγάλη ποικιλία που δεν την βαριέται ποτέ – τσιμπήστε την τώρα στην σούπερ οικονομική μεγάλη συσκευασία ακριβώς εδώ!
 •  Να την βοηθάτε να παραμένει αρκούντως κινητική όσο μεγαλώνει μια και παραμονεύει και ο κίνδυνος της αρθρίτιδας! Αν η γάτα σας υποφέρει από αρθρίτιδα μπορείτε να την βοηθήσετε κάνοντας μασάζ, ζεσταίνοντας τις αρθρώσεις, δίνοντας της συμπληρώματα για τις αρθρώσεις πλούσια σε γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη όπως αυτό και παυσίπονα – για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνει και αναλυτικό αρθράκι!
 • Να συμπληρώνετε το grooming της με χτένισμα – πολλές γάτες απολαμβάνουν αυτή τη διαδικασία (εγώ τρελαίνομαι) και επίσης είναι πολύ πιθανό όταν ξεκινήσετε το βούρτσισμα εσείς να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να το συνεχίσει η ίδια. Ιδιαίτερη προσοχή δώστε στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του σώματός της! Μια εξαιρετική χτένα γι’ αυτό τον σκοπό είναι ετούτη εδώ. Για περισσότερες οδηγίες για το χτένισμα της γάτας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Στο παρακάτω βίδεο δείτε πόσο απολαμβάνω το χτένισμα από τον πατέρα:

Το να υπάρχει σε ένα σπίτι μια γάτα σημαίνει ότι αυτό το σπίτι θα είναι βρώμικο;

Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ΟΧΙ. Με την φροντίδα των αγαπημένων της χούμαν (και μια πεντακάθαρη, αυτοκαθαριζόμενη τουαλέτα γάτας), μια γάτα που παραμένει υγιής, δεν θα κάνει το σπίτι σας βρώμικο! Διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο για το πως να κρατάτε ένα σπίτι με γάτα καθαρό ακριβώς ΕΔΩ.

Εσείς πως νιώθετε απέναντι στη γάτα σας; Την νιώθετε βρώμικη; Ή θεωρείτε ότι είναι πολύ καθαρή; Περιμένω τα σχόλιά σας

6 Απαντήσεις

 1. Έχω υιοθετήσει έναν γατούλη που τώρα είναι 4 μηνών και εδώ και 1 μήνα που τον έχω πρέπει μετά την τουαλέτα να του καθαρίζω τον πωπό, γιατί έχει πάντα λίγα υπολείμματα περιττωμάτων. Ο κτηνίατρος μου είπε ότι είναι μικρός ακόμα και για αυτό συμβαίνει. Όντως αυτό σταματά κάποια στιγμή; Είναι φυσιολογικό; Έχω ελπίδες να μην σκουπίζω για πάντα τον γατούλη 😆;!

  1. Αγνή καλημερα. Νομιζω οτι πρεπει να φτιαξει η ποιοτητα της τουαλετας του, να γινουν πολυ σκληρα τα θκατουλακια και ολα καλα μετα. Εγω παρατηρησα φοβερη βελτιωση οταν γυρισαμε σε ποιοτικη υγρη τροφη – ομως αν εχει μαθει στην ξηρα, πρεπει να κανεις τη μεταβαση ποολυυυυ σταδιακαααα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *