ΟΔΗΓΟΣ: Καθαριότητα σπιτιού με γάτα

Είχατε την τύχη (ή καλύτερα θα έλεγα “την ευλογία”) να συγκατοικήσετε με μια γάτα; Οι προκλήσεις για την καθαριότητα του σπιτιού είναι αρκετές! Σκεφτείτε ότι η γάτα επισκέπτεται την άμμο της αρκετές φορές κάθε μέρα, μπορεί να βγει μια βόλτα έξω και να κάνει βαρελάκια στη σκόνη – βρείτε γιατί η γάτα κάνει βαρελάκια ΕΔΩ – και στη συνέχεια να ανέβει στον πάγκο της κουζίνας για να εποπτεύσει τα πράγματα! Για να μην αναφερθούμε σε έκτακτες περιπτώσεις όπως τριχόμπαλες που αποβάλει η γάτα και άλλα παρόμοια. 

Όμως μην ανησυχείτε, ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες είναι πολύ εύκολο να κρατήσετε το σπίτι σας καθαρό, σαν καινούριο. 

10 Οδηγίες για να κρατήσετε ένα σπίτι με γάτα καθαρό

1. Αναγνώρισε τις βασικές ακαθαρσίες που δημιουργεί η γάτα

Είναι σημαντικό να μπορέσετε να αντιληφθείτε με τι έχετε να κάνετε. Επειδή οι ακαθαρσίες που δημιουργεί η γάτα είναι αρκετά μικροσκοπικές συχνά ξεφεύγουν από το μάτι σας και σύντομα δημιουργούν, πολλές μαζί, μια αίσθηση βρωμιάς στο σπίτι που είναι και πλέον αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί! Ας δούμε τα “μόρια βρωμιάς” που αντιμετωπίζει ένα σπίτι στο οποίο ζει και βασιλεύει μια γάτα:

 • Τρίχες γάτας: Πρόκειται για ένα διαχρονικό θέμα, που βέβαια εντείνεται συχνά τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Λίγες τριχούλες δεν γίνονται αντιληπτές αλλά αν δεν δράσετε άμεσα πολύ σύντομα θα βρείτε διάφορες μπάλες τρίχας  σε διάφορες γωνιές του σπιτιού καθώς και τρίχες πάνω στους καναπεδες κλπ΄
 • Εμετοί: Είναι ένα φαινόμενο αρκετά συχνό που συχνά συνδυάζεται με τριχόμπαλες και το πιο δύσκολο όσον αφορά αυτό είναι ότι συχνά γίνεται σε μέρη και ώρες όπου εσείς δεν είστε παρόντες, οπότε μπορείτε να ανακαλύψετε μετά από καιρό αυτά τα όχι τόσο εκλυστικά ευρήματα!
 • Κόκκοι άμμου: Οι κόκκοι της άμμου της τουαλέτας της γάτας σας μπορούν να μεταφερθούν πολύ μακριά από το χώρο της αμμοδόχου, γιατί μπορεί να κολλήσουν στο τρίχωμα ή στις πατούσες της γάτας σας. Τούτο είναι αρκετά σημαντικό προβλημα γιατί αυτοί έρχονται σε επαφή με τα περιττώματα της γάτας και στη συνέχεια πχ μπορεί να μεταφερθούν πάνω στον πάγκο της κουζίνας!
 • Ούρα και σκατουλάκια: Για διάφορους λόγους που έχουμε εξηγήσει σε άλλα άρθρα είναι πιθανό μια γάτα να αφοδεύσει εκτός τουαλέτας – βλεπε τον παρακάτω σύνδεσμο:

2. Καθάρισε τις βασικές ακαθαρσίες το συντομότερο δυνατό

Πλέον ξέρεις τι να περιμένεις, ξέρεις τι να ψάξεις. Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι όταν αυτές οι εστιές ακαθαρσίας εντοπιστούν να αφαιρούνται το συντομότερο δυνατό γιατί η συσσώρευση τέτοιων παραγόντων σχηματίζει ένα σκληρό στρώμα βρωμίας, και μια ανθυγιεινή εστία στο σπίτι που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Άλλωστε τα ούρα και τα κακά, αν μείνουν για ώρα αφήνουν πολύ έντονη και άσχημη μυρωδιά και μάλιστα γίνονται εστία που θα προσελκύσει τη γάτα για νέο κύκλο αφοδεύσεων εκτός τουαλέτας. 

Πως θα καθαρίσετε τα κακά και τα ούρα; Αρχικά με χαρτί μαζεύετε τα στερεά περιττώματα και στη συνέχεια τα περισσότερα από τα υγρά και στη συνεχεια καθαρίζετε με σαπούνι και νερό. Όταν στεγνώσει η περιοχή αδρανοποιήστε τις μυρωδιές με ένα σπρέι που περιέχει ενζυματικά καθαριστικά που έχουν αυτή την ιδιότητα: να αδρανοποιούν τις μυρωδιές.

3. Κρατάτε την αμμοδόχο καθαρή

Η αμμοδόχος  μπορεί να είναι σοβαρή πηγή ακαθαρσίας και δυσάρεστων μυρωδιών, σε ένα σπίτι οπού μεγαλουργεί μια γάτα! Να σημειωθεί εδώ ότι αν έχετε περισσότερες από μια οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν τουλάχιστον μια αμμοδόχο ανά γάτα αλλά αν είστε πολύ συνεπείς στην καθαριότητά του ίσως αρκεί μια αμμοδόχος για δύο γάτες. 

Καθαρίζοντας την αμμοδόχο τακτικά απο τη μια αφαιρείτε την πηγή δυσάρεστων μυρωδιών και την εστία ακαθαρσίας (που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταφερθεί σε όλο το σπίτι με τους κόκκους άμμους που κολλάνε στα πόδια της γάτας) και από την άλλη αποφεύγετε τον κίνδυνο μια γάτα να αντιληφθεί ότι η τουαλέτα δεν είναι καθαρή και να αφοδεύσει εκτός (κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά – για να είμαι ειλικρινής εμένα δεν μου έχει τύχει).

4. Επιλέξτε κατάλληλο συνδυασμό τουαλέτας και άμμου

Όντας για χρόνια χρήστης συμβατικής άμμου μπετονίτη – υπάρχουν και εξαιρετικοί μπετονίτες που λειτουργούν τέλεια με τις οσμές, σε τιμές πιο υψηλές -, μόλις πρόσφατα κατάλαβα τη μεγάλη διαφορά που μπορεί να φέρει στην αίσθηση καθαριότητας ενός σπιτιού ο σωστός συνδυασμός άμμου και τουαλέτας.

Μια συμβατική άμμος μπετονίτη από τη μια διασπείρεται σε όλο το σπίτι από τις πατούσες της γάτας, από την άλλη καθώς η γάτα σκάβει εκτοξεύεται σε ακτίνα μέχρι και 2 3 μέτρα μακριά από την τουλέτα, ιδίως αν αυτή είναι ανοιχτή. Επίσης αν σκεφτούμε ότι μια συμβατική άμμος μπετονίτη έχει μπόλικη σκόνη καταλαβαίνουμε ότι για την υγεία της γάτας καλό είναι αν χρησιμοποιείτε τέτοια άμμο να μην έχετε κλειστή τουαλέτα, γιατί η γάτα θα εισπνέει πάρα πολύ σκόνη, κάτι που σε βάθος χρόνου δεν είναι ιδιαίτερα καλή προοπτική για την ευημερία της. 

Σε ετούτο το σημείο να κάνω μια μίνι ανάπαυλα για να σας παρουσίασω τις προτάσεις μου για τις καλύτερες άμμους στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η λύση που προτείνει ο Τσίτσος

Η λύση που επιλέγω κατά κόρον εγώ είναι η συνδυασμένη χρήση του ειδικού πέλλετ (ναι, η καύσιμη ύλη) χωρίς χημικές προσμίξεις με ικανότητα συγκολλησης (τα συμβατικά πέλλετ θρυμματίζονται οταν απορροφούν ούρα) Cature και κλειστής τουαλέτας με συρόμενο καπάκι για εύκολο καθαρισμό των περιττωμάτων! Αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ καλή λύση τόσο όσον αφορά την καθαριότητα του σπιτιού όσο και την υγεία της γάτας για τους παρακάτω λόγους:

 • H τουαλέτα δεν μυρίζει καθόλου δυσάρεστες οσμές, αντιθέτως μυρίζει.. ξύλο
 • Υπάρχει μικρότερη διασπορά κόκκων μια και το βαρύ πέλλετ δεν μπλέκεται στα πόδια της γάτας 
 • Το σκάψιμο στη κλειστή τουαλέτα κάνει αδύνατη την εκτίναξη τεμαχίων πέλλετ στην κοντινή περιοχή.
 • Η γάτα δεν εισπνέει σκόνη
 • Το συγκεκριμένο πέλλετ καθαρίζεται όπως ακριβώς και ο μπετονίτης, μια και ειναι αυτοσυγκολλούμενο – κάτι που κάνει την διαδικασία πανεύκολη!
 • Να σημειωθεί ότι πρέπει να αφαιρείτε τα στερεά περιττώματα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα

Εναλλακτικά χρησιμοποιώ και τον αξιολογότατο, πασίγνωστο μπετονίτη με ελάχιστη σκόνη EverClean Strong Unscented που είναι ακόμη πιο τέλειος στην έλεγχο των οσμών! 

Nα σημειωθεί ότι αν επιμένετε να χρησιμοποιήσετε έναν ‘απλό’ μπετονίτη, μια λύση για τον περιορισμό της διασποράς τον κόκκων της άμμου είναι το να βάλετε έξω από την τουαλέτα ένα ειδικό χαλί που κρατάει πολλά από τα κολλημένα στις πατούσας κοκκίδια άμμου! Σε ετούτο το σημείο να μιλήσω και για τις εξαιρετικές τουαλέτες γάτας με το άνοιγμα από πάνω που έχουν σώσει πάρα πολλούς από την διασπορά κόκκων άμμου στο σπίτι! Βρείτε την προτεινόμενή μου εδώ!

Στα παρακάτω δύο λινκ θα βρείτε το πέλλετ και την αμμοδόχο που χρησιμοποιεί ο Τσίτσος:

Καντε Κλικ ΕΔΩ & ΕΔΩ για να βρείτε αντίστοιχα το Pellet και την τουαλέτα που χρησιμοποιεί ο Τσίτσος

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των μυρωδιών θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας 6 τιπς για να μη μυρίζει η τουαλέτα της γάτας ακριβώς ΕΔΩ.

5. Επιλέξετε κατάλληλη θέση για την τουαλέτα

Αν ωστόσο επιμένετε στην επιλογή μιας συμβατικής άμμου μπετονίτη τότε φροντίστε να βάλετε την τουαλέτα της γάτας σε σημείο αρκετά απομονωμένο διότι ειδικά την ώρα της αφόδευσης δεν θα γλιτώσετε μερικές αρκετά δυσάρεστες οσμές ενώ η διασπορά των κόκκων από το σκάψιμο δεν θα συμβεί σε κεντρικά σημεία του σπιτιού! 

Η απομόνωση της τουαλέτας είναι κάτι που και η γάτα επιθυμεί και εκτιμάει! 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διαβάσετε το πολύ αναλυτικό άρθρο για το πως να συνδυάσετε σωστά άμμο/τουαλέτα/θέση τοποθέτησης τουαλέτας, ακριβώς ΕΔΩ!

6. Περνάτε με ρόλερ τις αγαπημένες επιφάνειες της γάτας σας

Το ρόλερ είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύμμαχούς σας στον δίκαιο αγώνα για την καθαριότητα ενός σπιτιού στο οποίο μεγαλουργεί μια γάτα. Με το ρόλλερ – βρείτε ένα τέτοιο εδώ – μπορείτε να καθαρίζετε τα ρούχα σας και τα ρούχα των επισκεπτών όταν παίρνουν αγκαλιά τη γάτα σας αλλά επίσης μπορείτε να καθαρίζετε τις επιφάνειες στις οποίες η γάτα σας συχνάζει. Αυτά τα σημεία συνήθως μαζεύουν αρκετή τρίχα και χρησιμοποιώντας το ρόλερ μπορείτε να τις μαζέψετε εύκολα έτσι συγκεντρωμένες που είναι. 

Η γάτα φυσικά είναι πολύ πιθανό να βαρεθεί κάποιο σημείο και συνέχεια να αλλάζει αγαπημένα σημεία, οπότε φροντίστε να τα εντοπίζετε και να τα καθαρίζετε με το ρόλερ έγκαιρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

7. Χτενίζετε τη γάτα σας τακτικά

Αν η γάτα σας δέχεται και ακόμη καλύτερα απολαμβάνει το χτένισμα, μην αμελείτε να την χτενίζετε ακόμη και 2, 3 φορές την εβδομάδα αφαιρώντας το μεγαλύτερο ποσοστό νεκρής τρίχας. Με αυτό τον τρόπο έχετε πολλαπλά οφέλη για την καθαριότητα του σπιτιού και την ευζωία της γάτας σας! Και εξηγούμαι:

 • Μειώνονται οι τρίχες που καταπίνει η γάτα σας με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά οι περιπτώσεις τριχόμπαλας. Αυτό αυτόματα βελτιώνει το επίπεδο ζωής της γάτας σας!
 • Αλλά όχι μόνο αυτό! Μειώνονται οι λεκέδες από εμετούς με τριχόμπαλες που μάλιστα θα μπορούσαν να γινόταν σε σημεία που δεν έχετε εντοπίσει και όταν τα ανακαλύψετε να είναι πολύ δύσκολο να τα καθαρίσετε ικανοποιητικά!
 • Επίσης η αφαίρεση της περιττής νεκρής τρίχας μειώνει δραματικά τη διασπορά της στα ρούχα και στους καναπέδες ή στον πάγκο της κουζίνας, κάτι που αναβαθμίζει την υγιεινή του σπιτιού
 • Κάνετε οικονομία στη χρήση του ρόλερ

Για να βρείτε την βούρτσα που χρησιμοποιώ εγώ ο Τσίτσος κάντε κλικ ΕΔΩ!

8. Περιορισμός μαδήματος

Παιδιά, πέρα από το να χτενίζετε τη γάτα για να αφαιρείτε τη νεκρή τρίχα, υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία της γουνας και άρα να περιορίσετε το μάδημά της. 

 • Το πιο σημαντικό μέσο που έχω εντοπίσει ειναι η στροφή σε ποιοτική υγρή τροφή – κονσέρβες και BARF (ωμή κατεψυγμένη τροφή)΄οι οποίες εξασφαλίζουν την ενυδάτωση της γούνας και περιορίζουν δραματικά το μάδημα!
  Ο Τσίτσος αν και μακρύτριχος μαδάει λίγο μόνο και μόνο για 3 μήνες το χρόνο, από τότε που στραφήκαμε στην υγρή τροφή! Η εκλεκτή του υγρή τροφή βρίσκεται εδώ! Ενώ οι 18 γάτες της αυλής εδώ και 12 μήνες τρέφονται με την barf της ελληνικής εταιρείας Voldog και οι γούνες τους έλαμψαν και περιορίστηκε σημαντικά το μάδημα – αν τα καταφέρουμε να λάμψει και η τρίχα του  άρτι αφιχθέντος 15αρη γέρου με έιτζ της γάτας, Φιλού, θα τρελαθώ από τη χαρά μου! Μάθετε περισσότερα για το οφέλη της BARF εδώ!
 • Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι ο περιορισμός του στρες που φαίνεται να επηρεάζει το βαθμό τριχόπτωσης μιας γάτας. Τα βασικα μου όπλα γι’ αυτά είναι το περίφημο Feliway – η τεχνολογία των τεχνητών φερομονών για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ – και το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης – διαβάστε το σχετικό αναλυτικό μου άρθρο – που αμφότερα επιδρούν ευεργετικά στην ψυχολογία της γάτας μειώνοντας το στρες και άρα περιορίζοντας το μάδημα! Αν θέλετε να τσιμπήσετε το Feliway κάντε κλικ εδώ ενώ αν θέλετε να αποκτήσετε το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης της NatureCan που χρησιμοποιούμε κάντε κλικ εδώ και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%!
Αν τώρα θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο στον περιορισμό του μαδήματος της γούνας καντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

9. Εβδομαδιαίος καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα

Ο απόλυτος συνδυασμός που θα συμπληρώσει ιδανικά το συχνό χτένισμα είναι η χρήση ηλεκτρικής σκούπας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ηλεκτρική σκούπα ρομπότ, για να εξοικονομήσετε χρόνο) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για να αφαιρέσετε από τις επιφάνειες τις τρίχες που δεν καταφέρατε να απομακρύνετε με τα ρόλερ. 

Ταυτόχρονα με τα ειδικά εργαλεία μιας ηλεκτρικής σκούπας φροντίστε να περάσετε και τις κάθετες επιφάνειες που μπορεί να εχουν τρίχες όπως το ονυχοδρόμιο της γάτας!

Επειδή πολύ συχνά οι γάτες φοβούνται την ηλεκτρική σκούπα, μπορείτε διακριτικά και τρυφερά να τις μεταφέρετε σε ένα δωμάτιο, να το κλείσετε και να κάνετε με τη σκούπα το υπόλοιπο σπίτι και μετά να βγάλετε τη γάτα από το δωμάτιο και να το περάσετε και αυτό με σκούπα!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΘΙΞΑΜΕ ΕΤΟΥΤΟ: 5 πράγματα που ενοχλούν τη γάτα

9+1. Ετήσιος ή ανά εποχή καθαρισμός με ατμοκαθαριστή

ΠΑΙΔΙΑ, υπάρχουν και αυτές οι μαγικές συσκευές που λέγονται ατμοκαθαριστές και προσφέρουν πολύ βαθύ καθάρισμα, χωρίς να χρειαστεί πχ να πλύνετε τα χαλιά σας. Εμείς ανα τριμηνο περνάμε τα χαλιά μας με ατμοκαθαριστή ο οποιος εξαφανίζει τόσο τη βρωμιά, όσο και τη μυρωδιά όσο και διάφορα πιθανώς παθόγονα στοιχεία. Μια εξαιρετική επιλογή!

Κάπου εδώ έφτασε στο τέλος του το μαραθώνιο άρθρο μου για την καθαριότητα του σπιτιού το οποίο έχει την τιμή να στεγάζει μια γάτα! Έχετε να προτείνετε άλλες συμβούλες σχετικές; Τα σχόλιά σας!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

12 Απαντήσεις

 1. Τσιτσο μου τέλειες οι συμβουλές σου…ειδικά για την τουαλέτα με πέλλετ αντί για μπετονιτη δεν το ήξερα…σε ευχαριστώωωωωωω πάντα μαθαίνω κάτι καινούριο❤️❤️❤️

  1. Καλησπέρα…εγώ χρησιμοποιώ τη άμμο σιλικόνης
   Είναι διάφανα πετραδάκια.. από οοοολες όσες έχω δοκιμάσει εμτα τελευταία 7 χρόνια είναι η καλύτερη (για μένα τουλάχιστον) διότι
   1.στη περιπτώση που η γατούλα έχει κάποιο ουρικό θέμα μπορείς πολύ εύκολα να το δεις από το χρώμα στην άμμο
   2. Δε γεμίζει το σπίτι πετραδάκια ούτε πριονίδι
   3.και δε μυρίζει
   Είναι λίγο πιο ακριβή από τις άλλες αλλά αξίζει

   1. Ειναι φοβερη – εγω .. την έτρωγα γι’ αυτό τη σταματήσαμε. Αλλά ναι, εξαιρετική για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέρεις. Και δεν είναι πιο ακριβή από τις γνωστές καλύτερης ποιότητας άμμους μπετονίτη!

 2. καλησπέρα Τσίτσο!! Εγώ χρησιμοποιώ χρόνια πέλλετ αλλά η κλειστή αμμολεκάνη που προτείνεις δεν έχει σίτα… υπαρχει κάτι με σίτα που το εχεις δουλέψει με πέλλετ,εγω δεν εχω βρει…

  1. Καλώς το κορίτσι. Δυστυχώς δεν έχω βρει τέτοια τουαλετα με συρομενο καπακι και σιτα! Τι έκανα; Μέτρησα τις διαστάσεις της και ζήτησα από ενα σιδερά να μου φτιάξει ενα πλαίσιο με μεταλλική ανοξείδωτη σίτα (πρακτικά ενα ορθογώνιο κόσκινο) σε κατάλληλες διαστάσεις ώστε να έρχεται και να κάθεται λιγο πιο πανω από το συρόμενο καπάκι.. ετσι μενει το θρύμμα κάτω και το καθαρό πέλλετ πάνω από τη σίτα.

   1. Η σωστη τουαλετα με σιτα ειναι η Furba top chic. Το πελλετ woody cat ομως δεν ειναι καταλληλο γι αυτην, καθως ειναι πολυ μικρο. Υπαρχουν άλλα, που το μεγεθος του πελετ ειναι μεγαλυτερο πχ clean wood και τοτε η συγκεκριμενη τουαλετα ειναι απιστευτο εργαλειο!

    1. Τωρα βρηκα κατι καλυτερο! Πελλετ που κανει συσσωματωματα – οποτε τερμα τα κοσκινισματα Μαίρη! Θα επανελθω μετα το τσεκαρισμα

  2. Ευρεσιτεχνία για τον καθαρισμό του πέλετ που με βόλεψε: Κάναμε στον πάτο μιας πλαστικής λεκανίτσας τρύπες και την προσάρμοσα πάνω σε μια μικρότερη έτσι ώστε να σφηνώνει αφήνοντας χώρο ανάμεσα. Εκεί κοσκινίζω το πέλετ και πετάω το τριμένο. Βολεύτηκα, γιατί είχα προσφάτως αγοράσει 2η κλειστή τουαλέτα σχετικά ακριβή και δεν ήθελα να κάνω επιπλέον δαπάνη.

 3. Τσίτσο, να προσθέσεις αυτό που ευκολύνει τη δικιά μου μαμά που είναι, ως γυναίκα, αρκετά ψείρα με την καθαριότητα. Έχει σφουγγαρίστρα από αφρώδες υλικό που τραβάς ένα μοχλό και στραγγίζει. Τη βρήκε στο Jumbo. Επειδή είναι υγρή, κολλάει τα μικρά σκουπίδια, χνούδια και τρίχες. Τώρα πια κάθε μέρα “σκουπίζει με αυτήν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *