τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό και δεν τρώει

Τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό;

Ναι ναι, έφτασε η ώρα να πιάσουμε ένα πονεμένο θεματάκι που το αντιμετωπίζουμε όλοι, ακόμη και αν έχουμε μόνο μια οικόσιτη γάτα, πόσο μάλλον αν φροντίζουμε πολλές γατούλες! Το θέμα μας είναι “Τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό” και έχει πολλές πραγματικά υποπεριπτώσεις! Η γάτα μπορεί απλώς να κάνει εμετό τις κροκέτες, μπορεί να κάνει εμετό με αίμα, εμετό με σάλια, εμετό με αφρό, εμετό με τριχόμπαλα και πάει λέγοντας! 

Ε εδώ θα τα εξετάσουμε όλα τούτα εξονυχιστικά, με ανατριχιαστική λεπτομέρεια, λέμε!!! 

Η γάτα μου κάνει εμετό τις κροκέτες

Τούτη ειναι μια πολύ δημοφιλής περίπτωση σε γάτες λαίμαργες, που πέφτουν με τα μούτρα στο φαγητό τους, όντας πεινασμένες του θανατά και καταπίνουν τις κροκέτες (αυτό δεν είναι από μόνο του πρόβλημα μια και η γάτα ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται να μασήσει τα μόρια τροφής – μόνο να τα κόψει σε μικρά κομμάτια με τους κοπτήρες της) απότομα, “αρπαχτικού” που λένε, και έτσι όπως τα καταπίνει, έτσι την επόμενη στιγμή ή μετά από 5 λεπτά τα κάνει εμετό!

Να πω εδώ ότι αυτή η λαίμαργη κατανάλωση της τροφής μπορεί να οφείλεται σε πραγματική, ακόρεστη πείνα, ειδικά αν η γάτα τρέφεται μόνο με ξηρά τροφή η οποία έχει πενιχρές ικανότητες κορεσμού της πείνας! Αν αυτό είναι το θέμα, η στροφή σε ποιοτικές υγρές τροφές όπως η αγαπημένη μου Lucky Lou (ΠΑΙΔΙΑ, βγαίνει σε δελεαστική προσφορά 5+1, μέχρι εξάντλησης αποθεμάτων, τσιμπήστε την εδώ) είναι πιθανό να λύσει το πρόβλημα! Άλλες λύσεις για το θέμα του εμετού με τις κροκέτες θα βρείτε στο αναλυτικό μου άρθρο εδώ.

η γατα κάνει εμετό αφρό

Η γάτα κάνει εμετό αφρό

Αν η γάτα κάνει εμετό αφρό (λευκό)  είναι πιθανόν ότι το στομάχτι της είναι άδειο και γι’ αυτό το μόνο που βγαίνει είναι αυτός ο λευκός αφρός. Αν αυτή είναι η περίπτωση υπάρχουν πολλές διαφορετικές πιθανότητες! Η αιτία του εμετού μπορεί να είναι η δυσπεψία, οι τριχόμπαλες (διαβάστε το σχετικό άρθρο μου εδώ), γαστρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ηπατική ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια (διαβάστε σχετικό άρθρο μου εδώ) υπερθυρεοειδισμός και παράσιτα (διαβάστε τα πάντα για τη σωστή αποπαρασίτωση της γάτας εδώ)!

Και μια και αναφερθήκαμε για την δυσπεψία ως βασικό αίτιο του εμετού να πω εδώ ότι η οι ξηρές τροφές λόγω του αυξημένου δύσπεπτου υδατάνθρακα είναι εξαιρετικά δύσπεπτες και μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου είδους εμετό! Στραφείτε είτε σε ποιοτικές υγρές τροφές (οι προτεινόμενές μου εδώ) είτε αν είστε αμετανόητοι οπαδοί της ξηράς τροφής σε grain free ξηρές τροφές με όσο το δυνατόν λιγότερο υδατάνθρακα. Η αγαπημένη μου είν’ αυτή (προσθέτω 10 γραμμάρια από αυτήν στην καθημερινή διατροφή του Τσίτσου) και οι υπόλοιπες 4 προτεινόμενές μου βρίσκονται εδώ!

Η γάτα μου κάνει εμετό σάλια

Εκτός από αφρό είναι πολύ πιθανή και εκείνη η περίπτωση που η γάτα μου κάνει εμετό σάλια! Σε ετούτη την περιπτωση αναζητούμε τις πιθανές αιτίες σε παρόμοια θέματα στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω. Εκτός από την γαστρίτιδα, τις τριχόμπαλες, την δυσπεψία, τα παράσιτα, εδω οι λόγοι μπορεί να ναι και αλλαγές στη διατροφή, δυσκοιλιότητα, κάποια τοξίνη, ή κάποιο μπλοκάρισμα στον πεπτικό σωλήνα! 

Να πω εδώ ότι έχω παρατηρήσει από την προσωπική εμπειρία αλλά και από το φιντμπακ εκατοντάδων τσιτσόφιλων ότι αν μια γάτα τρέφεται με πολύ πολύ συγκεκριμένες τροφές, πχ μια συγκεκριμένη ξηρά τροφή για  μήνες ή χρόνια, μια αλλαγή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει εμετούς και διάρροιες! 

Η γάτα μου κάνει εμετό με αίμα

Αυτή η σίγουρα αγχωτική περίπτωση που η γάτα μου κάνει εμετό με αίμα (ευτυχώς δεν το έχω δει σε καποια από τις δικές μου γάτες) είναι δυνητικά πιο σοβαρή από τις προηγούμενες! Εδώ τα αίτια σύμφωνα με το PetMD μπορεί να είναι κάποια μεταξύ των παρακάτω: χρόνιοι εμετοί (που έχουν πληγώσει τον γαστρεντερικό σωλήνα και προκαλούν αιμορραγία) , παρουσία ξένου σώματος που προκάλεσε πληγή στο γαστρεντερικό, ελκώδη κολλίτιδα, καρκίνοι, νεφρική νόσο, μολύνσεις από βακτήρια, μύκητες ή ιούς, φάρμακα και τοξίνες, σοκ απο στρες, θέμα στον εγκέφαλο και ηπατοπάθεια!

Αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να πάει ο νους σας στο χειρότερο, γιατί υπάρχουν και λόγοι μέσα στους προαναφερθέντες που δεν είναι τόσο σοβαροί! 

η γάτα μου κάνει εμετό με αίμα

Η γάτα μου κάνει εμετό και δεν τρώει

Η περίπτωση εκείνη που η γάτα μου κάνει εμετό και δεν τρώει είναι μάλλον μια περίπτωση αρκετά εύλογη! Σκεφτείτε ότι και οι χούμανς μετά από ένα εμετό δεν έχει και την πιο φοβερή διάθεση να φάνε! Όμως αν η όρεξη δεν επανελθεί σύντομα (τουλαχιστον σε διάστημα 24 ωρών) πρέπει να ζητήσετε την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας (τάδε έφη animalwised.com)! Ας δούμε και πάλι τους λόγους γι’ αυτό: μια μη ισορροπημένη διατροφή, η παρουσία ξένου σώματος, η συχνότητα των γευμάτων, παγκρεατίτιδα, γαστρίτιδα, παράσιτα και νεοπλασίες μπορεί να είναι οι λόγοι που ο εμετός μπορεί να συνοδεύεται από διακοπή της σίτισης.

η γάτα μου κάνει εμετό σάλια

Τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό;

Είδαμε λοιπόν διάφορες υποπεριπτώσεις όπου η γάτα κάνει εμετό και λίγο πολύ περιγράψαμε τις πιθανές αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτή την παθολογική κατάσταση που απαιτεί μια ψύχραιμη προσοχή! Ωραία και “τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό”; Πρώτα από όλα δεν πανικοβαλλόμαστε και ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση είτε επισκεπτόμαστε άμεσα τον κτηνίατρο (πχ οταν ο εμετός περιέχει αίμα ή αν έχουμε καταιγιστικές ριπές εμετού ή αν η όρεξη της γάτας δεν επανέλθει σε εύλογο χρονικό διάστημα) είτε τουλάχιστον επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας για να μας καθοδηγήσει!

Σε ετούτο το σημείο να πω ότι φυσικά για τούτο, όπως και για ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ που θίγεται στην ιστοσελίδα και αφορά την υγεία της γάτας, ό,τι πληροφορία δίνεται εδώ, δίνεται για να πάρετε μια πρώτη ιδέα και στη συνέχεια να μπορέσετε μαζί με τον κτηνίατρό σας να λύσετε το πρόβλημα. Επουδενι δεν υποκαθιστά η εδώ πληροφορία την καθοδήγηση του κτηνιάτρού!

Ετούτα είχα να πω και σας χαιρετώ! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *