Η γάτα μου έφαγε σοκολάτα! Να ανησυχώ;

Ανόοοητοι χουμανίσκοι εσείς γνωρίζατε ότι οι γάτες σπάνια ενδιαφέρονται για τη γεύση της σοκολάτας, μια και δεν μπορούν να γευτούν γλυκύτητα (Θεέ μου, πόσο κρίμα)! ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: το διακριτικό άρωμά της μπορεί να προσελκύσει την προσοχή των γατών (τα έχουμε ποσο εξωγήινη όσφρηση έχουν εδώ), αλλά δεν πρέπει ποτέ να τις ταΐσετε! Γιατί;  Διότι η σοκολάτα είναι τοξική για τις γάτες λόγω της θεοβρωμίνης που συναντάμε στο κακάο.  Εξ ου και τα πανικόβλητα μηνύματα σας “Η γάτα μου έφαγε σοκολάτα, τι να κάνω Θεμ”!

Ας τα πάρουμε τα πράματα όμως από την αρχή: Όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερο κακάο περιέχει. Η θεοβρωμίνη παραμένει στο αίμα μιας γάτας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συσσωρεύοντας σε επικίνδυνα επίπεδα. Είναι ένα διεγερτικό που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και δρα ως διουρητικό, τα οποία και τα δύο μπορεί να είναι θανατηφόρα αν μιλάμε για γάτες!

Τα αρχικά σημάδια τοξικότητας της σοκολάτας δεν εμφανίζονται αμέσως. Ωστόσο, η γάτα σας είναι πιθανό να εμφανίσει κάποιες παρενέργειες περίπου 6-12 ώρες μετά την κατάποση. Τα ανεπιθύμητα συμπτώματα μπορεί να είναι ακραία, που κυμαίνονται από εμετό έως επιληπτικές κρίσεις και θάνατο. Έτσι, εάν η γάτα σας φάει σοκολάτα, θα πρέπει να την δει ένας κτηνίατρος χωρίς καθυστέρηση.

Γιατί στις γάτες αρέσει η μυρωδιά της σοκολάτας;

Την επόμενη φορά που θα έχετε ένα γλυκό σοκολάτας ή μια καραμέλα, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Το αδιαμφισβήτητο άρωμα του κακάο θα γεμίσει τα ρουθούνια σας, αναμφίβολα πυροδοτώντας τους υποδοχείς της ευχαρίστησής σας – αφήστε το παιδια, σήμερα ξύπνησα με ποιητικες διαθέσεις!

Τώρα, φανταστείτε αυτή την εμπειρία μέσα από τη μύτη μιας γάτας. Η όσφρηση της γάτας σας είναι 14 φορές καλύτερη από τη δική σας, επομένως θα εντοπίσει το λίπος, τα γαλακτοκομικά και άλλα συστατικά που είναι και πιο ελκυστικά από τη ζάχαρη. 

Σαν να μην έφταναν αυτά, όταν η γάτα δεν έχει ξαναφάει σοκολάτα, υπάρχει μια φοβερή έκπληξη γύρω από το άρωμά της! Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο ενθουσιασμός μιας μοναδικής, καινούριας αίσθησης που τραβάει την προσοχή της γάτας είναι πολύ σοβαρός λόγος για να επιλέξει η γάτα να δοκιμάσει και τελικά να φάει μια τροφή! Ε λοιπόν αν η γάτα σας , νιωθει το άρωμα της ως κάτι καινούριο, ανεξερεύνητο και άρα ιδιαιτερα ελκυστικό και ακαταμάχητο.

Είναι η σοκολάτα τοξική για τις γάτες;

Σε γενικές γραμμές τα είπαμε στην αρχή αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά γιατί δεν μπορείτε να δώσετε στις γάτες σοκολάτα” ( btw, τσέκαρε κι άλλες τροφές που δεν κάνουν για τη γάτα);

Καφεΐνη

Σύμφωνα με το British Journal of Pharmacology, η καφεΐνη έχει παρόμοια επίδραση στις γάτες με τον άνθρωπο, δρα ως διεγερτικό και αυξάνει την αδρεναλίνη. Όσο περισσότερη αδρεναλίνη περνά στο σώμα μιας γάτας, τόσο πιο πολύ στρεσσάρεται η καρδιά της. Δυστυχώς, οι γάτες είναι πολύ μικρότερες από εμάς, επομένως λιγοστή καφεΐνη (που συναντάμε στην σοκολάτα) μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες για την υγεία.

Θεοβρωμίνη

Η θεοβρωμίνη είναι αυτή που κάνει τη σοκολάτα θανατηφόρα για τις γάτες. Tο Journal of Small Animal Practice αναφέρει πώς η θεοβρωμίνη μπορεί να προκαλέσει πλήρη διακοπή λειτουργίας του νευρικού συστήματος μιας γάτας. Η θεοβρωμίνη είναι τοξική για τον άνθρωπο, αλλά τα μεγαλύτερα σώματα και τα όργανά μας μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα. Η θεοβρωμίνη ξεπλένεται από το ανθρώπινο σώμα προτού να δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά αυτό δεν ισχύει για τις γάτες.

Είναι η σοκολάτα θανατηφόρα για τις γάτες;

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο, το οποίο με τη σειρά του περιέχει περισσότερη θεοβρωμίνη. Η λευκή σοκολάτα είναι λιγότερο επιβλαβής και η σοκολάτα γάλακτος βρίσκεται ανάμεσα στα δύο άκρα. Έτσι οι κίνδυνοι της σοκολάτας ποικίλλουν ανάλογα με τους τύπους σοκολάτας:

Για παράδειγμα, η λευκή σοκολάτα σε όποια ποσότητα και να ληφθεί από τη γάτα, παρουσιάζει μέτριο κίνδυνο τοξικότητας για τη γάτα. Η σοκολάτα γάλακτος, αν καταναλωθούν από 20 γραμμάρια έως και 80, είναι αρκετά τοξική για την υγεία της γάτας. Τέλος, αν η γάτα φάει και λιγότερο από 20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας κινδυνεύει πολύ από την τοξικότητά της!

Πώς να καταλάβετε αν μια γάτα έφαγε σοκολάτα;

Τα προειδοποιητικά σημάδια δηλητηρίασης από σοκολάτα στις γάτες περιλαμβάνουν:

 • Εμετός και διάρροια
 • Γουρλωμένα μάτια και επίμονο βλέμμα
 • Ανησυχία και ταραχή
 • Υπερβολική ούρηση
 • Χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος
 • Δυσκολία αναπνοής (βρείτε και άλλους λόγους για τους οποίους η αναπνοή της γάτας γίνεται δύσκολη εδώ)
 • Γρήγορος ή πολύ αργός ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 • Επιληπτικές κρίσεις (περισσότερα για την επιληψία της γάτας εδώ)
η γάτα μου έφαγε σοκολάτα

Η γάτα μου έφαγε σοκολάτα, τι να κάνω;

Αντε και έφαγε σοκολάτα η γάτα σας! ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ; ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ρε παιδιά, θα με πανικοβάλλετε και εμένα, μπα σε καλό σας 

 • Αρχικά θα πρέπει να ελέγξετε για επείγοντα ιατρικά συμπτώματα όπως όπως αδυναμία αναπνοής! 
 • Εάν είναι εντάξει, βεβαιωθείτε ότι έχει άφθονο νερό, αλλά μην την ταΐσετε με τίποτα άλλο. 
 • Συνετό θα ήταν να κρατήσετε τη γάτα σας ήρεμη και αδρανή. 
 • Καλέστε τον κτηνίατρό σας, απαντώντας σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σας κάνει όσο καλύτερα μπορείτε. Αν δεν ξέρετε πόση σοκολάτα έφαγε η γάτα σας ή πότε συνέβη, να είστε ειλικρινείς και να πείτε ότι δεν ξέρετε. Αφού περιγράψετε τις περιστάσεις και τα συμπτώματα της γάτας σας, ο κτηνίατρος θα σας συμβουλεύσει τι να κάνετε.
 • Προκειμένου να ανακουφίσετε τη γατούλα σας, μπορείτε να της προκαλέσετε εμετό, να της δώσετε ενεργό άνθρακα ή κάποιο καθαρτικό – πάντα αν σας δώσει αυτή την οδηγία ο κτηνίατρός σας

Πως πρέπει να τρέφεται η γάτα σας;

Σαν να σας ακούω να γκρινιάζετε: ‘Ε ρε Τσίτσο, μας έχεις πρήξει, την μια “όχι σοκολάτα”, την άλλη “όχι γάλα”! Τι στο καλο θα φάει το ψιψι;’

Ανόητοι χουμανίσκοι, πότε θα καταλάβετε ότι η γάτα είναι ένα υποχρεωτικά σαρκοφάγο πλάσμα (obligate carnivore) και πρέπει να τρέφεται σαν τέτοιο!! Και οκ, επειδή τις βάλαμε μέσα στα σπίτια μας και τα θηράματα σπανίζουν, τουλάχιστον ας τους δώσουμε τροφές που ταιριάζουν στην φυσιολογία τους και το μεταβολισμό τους, τροφές που είναι αρκετά πετυχημένες αντιγραφές της φυσικής διατροφής τους, των θηραμάτων που αποτελούνται από μπόλικη ζωική πρωτείνη, λιγοστό μισοχωνεμένο υδατάνθρακα και μπόλικη υγρασία! Σε αυτά τα πλαίσια η ιδανική διατροφή μιας γάτας πρέπει να βασίζεται σε:

 • Ωμές τροφές, αν αυτό είναι δυνατόν – η λύση της BARF (πληρης, ωμή κατεψυγμένη τροφή – βρείτε τα οφέλη της εδώ) ειναι μια εξαιρετική και βολική περίπτωση (το να φτιάχνετε εσείς τις δικές σας συνταγές με ωμό κρέας μοιάζει αρκετά πιο δύσκολο, ειδικα αν μιλάμε για 20 γάτες), αρκεί να είναι αρκετά σαφή τα υλικά και τα συστατικά που περιέχει – εμείς ταϊζουμε τις 20 γάτες της αυλής για 2 χρόνια πλέον σχεδόν αποκλειστικά με την BARF της ελληνικής εταιρείας Voldog – και όλα πηγαίνουν πολύ καλά! 
 • Ποιοτικές υγρές τροφές με μπόλικη  ζωική πρωτεϊνη, μπόλικη υγρασία, ξεκάθαρη ετικέτα και ελάχιστο δύσπεπτο υδατάνθρακα, όπως οι αγαπημένες του Τσίτσου Granatapet Delicatessen (πολύ οικονομική στην συσκευασία 800 γραμμαρίων που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ) και οι εξαιρετικές μονοπρωτείνικης Lucky Lou (μπορείτε να τις βρείτε εδώ σε σούπερ προσφορά 5+1)!
 • Αν αρνείστε πεισματάρικα να δώσετε στη γάτα σας οτιδήποτε άλλο πέρα από ξηρά τροφή, τουλάχιστον επιλέξτε μια grain free ξηρά τροφή με ξεκάθαρη ετικέτα, κάπως περιορισμένα υλικά, σωστές ποσότητες ασβεστίου/φωσφόρου/μαγνησίου και και μπόλικη ζωική πρωτεϊνη και οσο γίνεται περιορισμένο υδατάνθρακα! Η καλύτερη περίπτωση που έχω εντοπίσει από άποψη απόδοσης/τιμής είναι η εξαιρετική Carnilove! Τσιμπήστε την εδώ!

Κλείνοντας να πούμε ότι το προφανώς σωστόπου πρέπει να γνωρίζετε και να τηρείτε όσοι έχετε γάτες, είναι μην αφήνετε ποτέ τη σοκολάτα ή τα τρόφιμα που περιέχουν σοκολάτα χωρίς επίβλεψη. Οι γάτες μπορεί να αδιαφορούν για τη γεύση, αλλά χρειάζεται μόνο μια στιγμή περιέργειας για να της προκληθεί σοβαρή βλάβη, ίσως και ανεπανόρθωτη.

2 Απαντήσεις

 1. Η μορφινη προκαλεί στις γάτες raptus. Επίσης καλό είναι να αναφέρεις το τόξο πλάσμα, μικοπλασμα, λιστερια (παλινδρομη κύηση) και τι πρέπει να κάνουμε για προφύλαξη.

  1. Δεν γνωριζω ουτε για τη μορφινη ουτε για το μυκοπλασμα ουτε για τη λιστερια! Για το τοξοπλασμα εχει γραψει αρθρο μια πολυ καλη κτηνιατρος!Τα υπολοιπα στα υποψιν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *