4 λόγοι γιατί η γάτα μου είναι ανήσυχη και πως να την ηρεμήσω

“Τσιτσάκο μου, ενώ η γάτα μου ήταν η προσωποποίηση του ζεν, την τελευταία εβδομάδα η συμπεριφορά της έχει αλλάξει! Είναι υπερκινητική, νευρική και ζητάει συνέχεια την προσοχή μου! Γιατί η γάτα μου είναι ανήσυχη βρε Τσίτσο; Δώσε μου τα φώτα σου, πες μου τι να κάνω”! 

Αυτό ήταν ένα μήνυμα που έλαβα εχτές και παρόμοια με αυτό έχω λάβει ακόμη πολλά μηνύματα! Σε ετούτο το άρθρο θα δούμε τέσσερις λόγους για τους οποίους η γάτα μας μπορεί να γίνει ξαφνικά πολύ ανήσυχη, υπερκινητική, σαν να αδυνατεί να νιώσει άνετα, αναπαυτικά!

Όπως καταλαβαίνετε σήμερα θα μπω στο θέμα του άρθρο χωρίς τζιριτζαντζουλες και λοιπές φανφάρες! Είστε έτοιμοι; Φύγαμε!

4 λόγοι γιατί η γάτα μου είναι ανήσυχη;

1. Θέματα υγείας

Η ασυνήθιστη, υπερβολικά ανήσυχη συμπεριφορά (λαϊκιστι “δεν βάζει τον κώλο της κάτω”) μιας γάτας μπορεί να οφείλεται σε ένα μεγάλο εύρος υποκείμενων προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στο κυκλοφορικό,  ψώρας, ιού της λύσσας καθώς και περιπτώσεις άνοιας σε γηραιές γάτες! 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εντοπίσατε τι άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα εκδηλώνει η γάτα σας πέρα από την υπερβολική κινητικότητα ώστε να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι άρρωστη! Βρείτε 10 ακόμη σημάδια που μαρτυρούν ότι η γάτα σας είναι ασθενής ακριβώς ΕΔΩ!

Στη συνέχεια, αφου υποπτεύεστε πια πολύ σοβαρά ότι κάτι ιατρικό της συμβαίνει πηγαίνετέ την αμέσως στον κτηνίατρό σας, ο οποίος με τις κατάλληλες εξετάσεις θα διακρίνει το υποκείμενο πρόβλημα!

2. Η κατανάλωση.. σοκολάτας

Πιθάνως γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν πρέπει να ταϊζετε στη γάτα σας σοκολάτα (σε καμία μορφή). Αν κατά λάθος  η γλυκούλα γάτα σας καταναλώση σοκολάτα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υπερκινητικότητα που οφείλεται στην παρουσία καφεϊνης στην σοκολάτα. Αν μάλιστα εκτός από την υπερκινητικόηττα η γάτα έχει πόνο στο στομάχι και δίψα είναι πολύ πιθανώς όντως η αιτία για την υπερκινητικότητα να είναι η κατανάλωση σοκολάτας! 

TI NA KΑΝΩ;

Και πάλι επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας άμεσα, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για το πως πρέπει να λειτουργήσετε!

Για να βρείτε μια λίστα με τοξικές τροφές για γάτες κάντε κλικ ΕΔΩ.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Γιατί η γάτα δεν πρέπει να τρώει σοκολάτα;

3. Οίστρος

Ειδικά για τις θηλυκές γάτες η ασυνήθιστη υπερκινητικότητα συχνά σημαίνει ότι ξεκινάει ένας νέος κύκλος οίστρου! Αν δεν έχετε στειρώσει τη γάτα σας είναι πολύ πιθανό να βρείτε στον οίστρο την αιτία για την ένταση/νευρικότητα/υπερκινητικότητα της γάτας σας! 

Στα σχετικά σημάδια θα δείτε και το ασύστολο νιαούρισμα-κάλεσμα προς τα αρσενικά αλλά και μια αυξημένη επιθετικότητα. 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τι πρέπει να κάνετε για να ηρεμήσετε τη γάτα σας η οποία βασανίζεται από έναν ανεκπλήρωτο οίστρο! Φυσικά το πιο οριστικό μέτρο είναι η.. στείρωση! Βρείτε τις σκέψεις μου σχετικά με την στείρωση ΕΔΩ!

4. Ελλειπής σωματική άσκηση

Η υπερβολική ανησυχία μιας γάτας είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και σωματικής άσκησης! Η γάτα συσσωρεύει ενέργεια και έχει ανάγκη να την εκτονώσει για να ησυχάσει! 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Τι να κάνετε σε ετούτη την περίπτωση!; Ενθαρρύνετέ την να παίζει, φτιάξτε παιχνίδια που ξυπνάνε το ένστικτο του θηρευτή, αγοράστε της ένα γατόδενδρο για να την κάνετε να σκαρφαλώνει πάνω του κλπ! 

Στα πλαίσια μάλιστα αυτης της αλληλεπίδρασης με τη γάτα σας να ξέρετε ότι θα δυναμώσετε τον δεσμό της με αυτήν.

Σε μια τέτοια φάση βρίσκεται ο Πατέρας τούτο τον καιρό με τον Σκλαβή ο οποίος δεν εκτονώνει διόλου την ενέργειά του! 

ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ: Πόση άσκηση χρειάζεται η γάτα μου;

Να πω σε ετούτο το σημείο ότι μια γάτα, ειδικά αν είναι ακόμη ανήλικη ή γενικώς νεαρή μπορεί να είναι αεικίνητη και κάποιος θα μπορούσε να την θεωρήσει ανήσυχη, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, ότι κάτι δεν πάει καλά!

Πιο πολύ μας προβληματίζει όταν υπάρχει μεταβολή στην στο χρονο και στην ένταση της κινητικότητας και της ανησυχίας της! Αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να εξετάσουμε, όπως αναφέραμε και παραπάνω! 

Εσείς παρατηρήσατε ποτέ κάτι παρόμοιο στη γάτα σας; Για πείτε για πείτε, σε σχόλιο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *