η γάτα σε διαλέγει

Οι ειδικοί απαντούν στο ερώτημα “Η γάτα σε διαλέγει ή εσύ διαλέγεις τη γάτα σου;”

Εσείς οι χούμανς είσαστε συχνά ανυπόφορα αλαζόνες! Έτσι δεν μου κάνει εντύπωση ότι έχετε την βεβαιότητα ότι εσείς έχετε το πάνω χέρι με τη γάτα σας και ειστε σχεδόν βέβαιοι ότι εσεις την επιλέξατε! Ε λοιπόν ίσως να μην ειναι καθόλου έτσι! Ίσως τελικα η γάτα σε διαλέγει και όχι εσύ εκείνην!

Αυτό είναι το ερώτημα που θα εξετάσουμε σε ετούτο εδώ το άρθρο που πιστεύω ότι θα μας ξαφνιάσει όλους! Για να δούμε τα όποια δεδομένα υπάρχουν:

Η γάτα σε διαλέγει ή όχι;

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι 1 στους 5 γατογονείς έγιναν γατογονείς .. κατά λάθος, χωρίς να το αποφασίσουν οι ίδιοι!  Πως; Μα βρέθηκε στο δρόμο τους μια αδέσποτη γατούλα, τους έκανε τα γλυκά ματιά και αυτοί δεν άντεξαν να την εγκαταλείψουν. Έτσι την υιοθέτησαν και να σου την τώρα, έγινε μια πραγματική κυρία του σπιτιού!

Στους λόγους που “κατά λάθος” κάποιος γίνεται γατογονέας είναι και φυσικά οι περιπτώσεις των εγκαταλελειμμένων νεογέννητων (που από μόνα τους δεν έχουν τρόπο να επιβιώσουν) ή τα διάφορα τραυματισμένα ή βαριά άρρωστα αδέσποτα γατούνια!

Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που βρήκα.. για να δούμε όμως και παρακάτω! Οι γάτες έρχονται και φεύγουν κατά βούληση, μια και διατηρούν ακόμη ως ένα βαθμό τα άγρια ένστικτά τους. Επίσης είναι συχνά μοναχικά πλάσματα που προτιμούν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις για να τα βγάλουν πέρα παρά σε άλλους! Και μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να έρθουν σε επαφή με χούμανς!

Αλλά αν και είναι συχνά μοναχικά δεν είναι σπάνιο να χτίσουν κοινωνικούς δεσμούς με χούμανς και να τους κάνουν την τιμή να μπουν στο σπίτι τους! Τώρα το αν θα μείνουν εκεί θα εξαρτηθεί από το αν  τους συμπεριφερθούν όπως τους αξίζει: δηλαδή σαν να είναι βασίλισσες!

Αν όμως το σπίτι των χούμαν είναι θορυβώδες και με πολύ κόσμο, αν δεν ταϊζονται σε κανονικά διαστήματα μπορεί να ψάξουν για κάτι.. καλύτερο αλλού! Βρείτε ΕΔΩ άλλα 8 πράγματα που.. μισούν οι γάτες! Οι γάτες μπορεί να έχουν πολύ μεγάλες κατοχυρωμένες επικράτειες και αν τα βασικά που ζητούν δεν πληρούνται  τότε δεν είναι απίθανο να περιπλανηθούν μέχρι να βρουν αυτό που αναζητούν.

Κατά μέσο όρο μια αρσενική γάτα  μπορεί να θεωρεί “σπιτι” μια περιοχή που εκτείνεται μέχρι τα όρια του κήπου του σπιτιού στο οποίο ζει. Όμως η περιοχή κυριαρχίας τους μπορεί να είναι μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου!

Μια άλλη μελέτη για τις οικόσιτες γάτες δείχνει ότι οι γάτες ποτέ δεν εξελίχθηκαν προς την κατεύθυνση του να εξαρτώνται από τις φωνητικές εντολές του χούμαν τους (σε αντίθεση με τους σκύλους!

Ωστόσο άλλες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της προσωπικότητας του γατογονέα και της συμπεριφοράς της γάτας! Πολλές γάτες θεωρούνται εξωστρεφείς όπως και οι χούμαν τους και υπάρχουν ενδείξεις για περίπλοκα μοτίβα συμπεριφοράς που επηρεάζονται από την μακράς διάρκεια σχέση μεταξύ της γάτας και του χούμαν της!

Μια έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες τείνουν να αλληλεπιδρουν με τις γάτες περισσότερο από τους άνδρες με αποτέλεσμα να ειναι πιο πιθανό ο δεσμός της γάτας μαζί τους παρά με άνδρες!

Και σύμφωνα με τον συμπεριφοριστή γατών Τζον Μπράντσο που έγραψε το βιβλίο “Η αίσθηση της γάτας” οι γάτες μπορεί να νομίζουν ότι είσαστε .. μεγάλες γάτες (μια και σας φέρονται σαν να είστε όντως γάτες – σας κάνουν κεφαλιές, τρίβονται στα πόδια σας, σηκώνουν τις ουρές τους ψηλά όταν σας βλέπουν κοκ – συμπεριφορές που όλες είναι τυπικές συμπεριφορές μεταξύ γατών)! Βρείτε περισσότερα για το πως βλέπουν οι γάτες τους χούμαν τους στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Από όλα αυτά εγώ ξέρετε τι συμπέρασμα βγάζω; Ότι για κάθε γάτα που βρήκατε κάπου έξω, στους άγριους δρόμους και την πήρατε στο σπίτι σας, προτού την επιλέξετε εσείς, σας επέλεξε εκείνη και ακόμη και αν υποθέσουμε ότι εσείς είστε αυτός που πήρε την πρωτοβουλία, εκείνη είναι που την επικύρωσε, κάνοντας αποδεχτή την πρόσκλησή σας και μένοντας μέσα στο σπίτι σας, χωρίς να αντιδράει άσχημα. Άρα αν με ρωτάτε, στο ερώτημα “Η γάτα με διαλέγει ή εγώ την γάτα” η απάντηση μάλλον είναι το πρώτο!

Τι να κάνετε αν μια γάτα σας.. υιοθετήσει:

  • Πρώτα από όλα, πριν γίνει  αυτή η ιδιότυπη υιοθεσία κάντε της ένα τσεκ στην υγεία της που περιλαμβάνει τα συνήθη: αποπαρασίτωση, εμβόλια και στείρωση – εφόσον το πάρετε απόφαση!
  • Αν μια γάτα σας επισκέπτεται ξανά και ξανά τσεκάρετε την για ύπαρξη μικροτσίπ!  Επικοινωνήστε και με τους τοπικούς φιλοζωικούς μήπως γνωρίζουν κάτι γι’ αυτή τη γάτα!
  • Αν ήδη έχετε μια γάτα θυμηθείτε ότι οι γάτες είναι χωροκτητικά πλάσματα και πιθανώς η παλιά γάτα δεν θα δεχτεί έτσι απλά την καινούρια –  διαβάστε ΕΔΩ τον οδηγό μου για το πως θα τις συμφιλιώσετε!
  • Στην διαδικασία των συστάσεων της παλιάς με την καινούρια γάτα είναι απαραίτητο όπως αναφέρεται στο άρθρο να έχετε φαγητό νερό και ένα 3 αμμοδοχεία (ένα για κάθε γάτα και ένα ακόμη) – βρείτε τις προτάσεις του Τσιτσάρα για τις καλύτερες τουαλέτες γάτας ΕΔΩ!
  • Αν δεν θέλετε να σας.. υιοθετήσει προσπαθήστε να την πάτε στην τοπική φιλοζωική ώστε να φροντίσει εκείνη να βρεθεί κάποια υιοθεσία!

Ποια είναι η δική  σας εμπειρία; Η γάτα σας διάλεξε ή εσείς εκείνη; Μιλήστε μου για το πως εξελίχθηκε η γνωριμία σας! Περιμένω τα αναλυτικά σας σχόλια

Για το τέλος σας κράτησα ένα ξεκάθαρο παράδειγμα μιας γάτας, της Σόφι που διάλεξε με πολυ εμφατικό τρόπο τον χούμαν της.. αδέσποτη όντας, κάθε μέρα τον περίμενε να τον συνοδέψει στο σημείο που πήγαινε για καφε.. ώσπου τον έπεισε.. ήταν ο μπαμπάς της. Η ιστορία της ΕΔΩ!

5 Απαντήσεις

  1. Προσωπικά εγώ διάλεξα τη φρυνη μέσω βιντεοκλησης. Ήταν 3 γατάκια ήξερα ότι υπήρχε ένα πορτοκαλί και είχα σκοπό να διαλέξω αυτό αλλά κοίταξα καλύτερα, ή Φρυνη ήταν ζωηρή με μεγάλα αυτιά για το σώμα της και κοιτούσε στο τηλέφωνο ενώ τα άλλα ήταν αδιάφορα οπότε άλλαξα αμέσως γνώμη και τσουπ την άλλη μέρα ήρθε σπίτι από το Ζούμπερι. Αυτή είναι η μικρή ιστορία μας.

  2. Εννοείται πως με διάλεξε εκείνη. !!!! Ήταν ακόμα μωρό και τριγυρνούσε από δω κι από κει. Ερχόταν κάθε μέρα και με έβλεπε μέχρι που άρχισα να την ταιζω και….ερωτεύτηκαμε η μία την άλλη. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία !!!! ❤️❤️❤️

  3. ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΓΑΤΙ 3 – 4 ΜΗΝΩΝ. ΤΟ ΕΧΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΦΟΒΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΜ ΜΕ ΠΛΗΣΙΑΖΗ. ΤΗ ΝΑ ΚΑΝΩ.

  4. Δύο φορές στην ζωή μου έγινα κηδεμόνας γάτας. Και τις δύο με επέλεξαν. Στην πρώτη εμφανίστηκε στη γειτονιά που εμένα τότε και άρχισε να κάνει κουτσουλιές με τα σκυλιά μου. Της κατέβασα φαγητό και κάθε μέρα κατέβαινα, την φώναζα και ερχόταν τρέχοντας να φάει. Αφού μου τριβόταν πρώτα. Την αποπαρασίτωσα μέσα έξω και είχε έρθει η ώρα να την μαζέψω στο διαμέρισμα. Την ονόμασα Μιμή, όπως την αγαπημένη μου γιαγια. Στειρώθηκε, πήρε τα πάνω της και έζησε μαζί μας 5,5 χρόνια. Δυστυχώς έφυγε από καρκίνο. Όσο κι αν το παλέψαμε με εγχείρηση, θεραπείες και ομοιοπαθητική δεν κατάφερε να μείνει σε αυτή την διάσταση παραπάνω. Την θυμάμαι πάντα με αγάπη. Η δεύτερη γατούλα ήρθε τέλος Αυγούστου του 22 στην βεράντα (πλέον είχαμε μετακομίσει σε μονοκατοικία) και με τσαμπουκα διεκδίκησε φαγητό. Ήταν δεν ήταν 6 μηνών. Της έβγαλα φαγητό έξω από την αυλή, έφαγε και γύρισε . Το ίδιο και την επόμενη μέρα. Αποπαρασίτωσα μέσα έξω, θεραπεία γιατί είχε έναν ερπητοϊό, στείρωση και πλέον κοιμάται μέσα, κάνει τις βόλτες της και έχει μάθει τις ώρες φαγητού και έρχεται. Αυτή κι αν ήταν υιοθεσία μας απόια γάτα. Θεά Κάλλη το όνομα αυτής. Πρώτη φορά έχω ένα ζωάκι όχι 100% ελεγχόμενο, είναι μια πρόκληση για μένα αλλά οκ Challenge accepted.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *