προβλήματα συκωτιού σε γάτα - Τροφή για γάτες με ηπατικά προβλήματα

Προβλήματα συκωτιού σε γάτα – Αιτίες και αντιμετώπιση

Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα ζωτικό όργανο, που βρίσκεται στην κοιλιά ακριβώς πίσω από το διάφραγμα. Μπορεί να επηρεαστεί ή και να του προκληθεί βλάβη από μια ποικιλία διαταραχών και άλλων ασθενειών, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπερθυρεοειδισμό ή λέμφωμα. Διαθέτει μια τεράστια εφεδρική χωρητικότητα που σημαίνει ότι η πραγματική ηπατική ανεπάρκεια εμφανίζεται σπάνια, καθώς περισσότερα από τα δύο τρίτα του πρέπει να επηρεαστούν σοβαρά. Το συκώτι επίσης αναγεννάται, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάρρωση είναι συχνά δυνατή ακόμη και μετά από σοβαρή ηπατική νόσο. Ας δουμε ομως ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν προβληματα συκωτιου σε γάτα!

Σημάδια που μαρτυρούν ηπατικής νόσου ή άλλα προβλήματα συκωτιού σε γάτα

Τα σημάδια της ηπατικής νόσου στις γάτες είναι συχνά πολύ ασαφή. Ενδεικτικά παρατηρούνται:

 • Ανορεξία
 • Λήθαργος
 • Απώλεια βάρους
Ανάλογα με την αιτία και τη βαρύτητα της κατάστασης, μπορεί να εμφανιστούν κι άλλα σημεία όπως πυρετός, αυξημένη δίψα ή εμετός. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ηπατική νόσος μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στην κοιλιά (ασκίτης).Σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, μπορεί να παρατηρηθεί ίκτερος (κιτρίνισμα των ούλων και του δέρματος).

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της ηπατικής νόσου

1. Ηπατική λιπίδωση γάτας

Πρόκειται για μια κατάσταση, όπου μεγάλες ποσότητες λίπους συσσωρεύονται στα ηπατικά κύτταρα και προκαλούν εκτεταμένο οίδημα και βλάβη στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δυσλειτουργία. Η ηπατική λιπίδωση παρατηρείται πιο συχνά σε γάτες που ξαφνικά σταματούν να τρώνε, ειδικά εάν ήταν προηγουμένως υπέρβαρες. Μια ξαφνική αλλαγή στο μεταβολισμό, που προκαλείται από ανορεξία, πιθανώς προκαλεί τη συσσώρευση λίπους. Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με βιοψία ήπατος.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την αναζήτηση οποιασδήποτε υποκείμενης νόσου που μπορεί να έχει προκαλέσει ή να έχει συμβάλει στην ηπατική λιπίδωση. Η κύρια θεραπεία της ίδιας της ηπατικής νόσου είναι μέσω της εντατικής διατροφικής υποστήριξης. Οι γάτες συνήθως χρειάζεται να νοσηλεύονται και να τρέφονται με ειδικές δίαιτες μέσω ενός σωλήνα σίτισης μέχρι να μπορέσουν να τραφούν ξανά μόνες τους. Αν και πολλές γάτες αναρρώνουν με εντατική υποστήριξη, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μήνες.
προβλήματα συκωτιού σε γάτα

2. Όγκοι του ήπατος

Πολλοί διαφορετικοί όγκοι μπορεί να εμφανιστούν μέσα στο ήπαρ, κάποιοι επηρεάζουν απλώς το ήπαρ (πρωτοπαθείς όγκοι του ήπατος) και κάποιοι έχουν εξαπλωθεί στο ήπαρ από αλλού (δευτερογενείς όγκοι του ήπατος). Δυστυχώς, πολλοί όγκοι του ήπατος έχουν κακή πρόγνωση, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αφού ορισμένοι, π.χ. λέμφωμα, επιδέχονται χημειοθεραπείας. Οι όγκοι που περιορίζονται σε έναν λοβό του ήπατος μπορεί επίσης να είναι επιδεκτικοί σε χειρουργική εκτομή.

3. Τοξική ηπατική βλάβη

Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες στο να πάθουν κάποια ηπατική βλάβη, η οποία μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα κοινών φαρμάκων ή τοξινών, τα οποία σε άλλα έμβια όντα μπορεί να είναι αρκετά ασφαλή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γάτες δε μπορούν να μεταβολίσουν ορισμένα φάρμακα και τοξίνες, κάτι που μπορούν να το κάνουν άλλα είδη. Λόγω αυτής της ευαισθησίας, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας πριν δώσετε στη γάτα σας φάρμακα. Με παρόμοιο τρόπο η σοκολάτα, που ο άνθρωπος τη μεταβολίζει μια χαρά μπορεί να αποδειχθεί για τη γάτα θανάσιμο δηλητήριο που θα καταστρέψει το συκώτι της.

Θεραπεία ηπατικής νόσου

Η θεραπεία της ηπατικής νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αιτία της, γι’ αυτό συχνά απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις, όπως η βιοψία ήπατος. Εκτός από συγκεκριμένες θεραπείες, η υποστηρικτική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ενδοφλέβιων υγρών, εφόσον οι γάτες είναι αφυδατωμένες. Τέλος, η διατροφική υποστήριξη και τα φάρμακα, όπως βιταμίνη Κ, ουρσοδεοξυχολικό οξύ (UDCA), s-αδενοσυλμεθειονίνη (SAMe) ή Silybin/Silymarin, μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας ή της πήξης του αίματος.

Τροφή για γάτες με ηπατικά προβλήματα

Υπάρχουν πάρα πολλές κλινικές τροφές για γάτες με ηπατικά προβλήματα! Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν είναι τα εξής:

 • σούπερ εύπεπτη πρωτεϊνη (για να μειωθεί η δουλεια που πρέπει να κάνει το καταπονημένο συκώτι) – ο μυικός ιστός είναι μια εξαιρετική τέτοια επιλογή!
 • χαμηλή ποσότητα χαλκού σε συνδυασμο με αυξημένη ποσότητα ψευδαργύρου βοηθάει στην υγεία των ηπατοκυττάρων
 • χαμηλή ποσότητα νατρίου
 • μπολικα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην υγεία των ηπατικών κυττάρων
 • μπόλικες διαλυόμενες ίνες
 • υψηλό θερμιδικό φορτίο (εμποδίζει την ηπατική εγκεφαλοπάθεια)

Μια εξαιρετική επιλογή που πληροί σε μεγάλο βαθμό τα παραπάνω, σε υγρή τροφή, είναι αυτή ενώ η πιο αξιόλογη ξηρά τροφή για ηπατικά προβλήματα που κατάφερα να βρω (χωρίς να με ενθουσιάζει, μια και βασίζεται σε φυτικά συστατικά, όπως όλες οι ξηρές hepatic που βρήκα) είναι αυτή!

5 Απαντήσεις

 1. Εξαιρετική τροφή hepatic με καλαμπόκι και γιατί μας δείχνεις μόνο αυτή γιατί αυτή κάνω διαφήμιση κάπως έτσι είναι τα πράγματα.

  1. Κωστα διαβαζε πιο προσεκτικα σε παρακαλω. Η υγρη τροφη ΔΕΝ εχει καλαμποκι και για την ξηρα ειπα οτι δεν με ενθουσιαζει… που το είδες το “εξαιρετικη”;;; – απλως από όσες εντόπισα ήταν η καλύτερη!

 2. Στην υγρή τροφή μας δείχνεις συνέχεια bozita (όχι ότι δεν είναι καλή )παλιά μας έδειχνες wellfed οποία διαφημίζεις είναι η καλύτερη

  1. Κωστα γραφω αρθρα εδω και 3 χρονια και υπαρχουν πανω απο 1000 αρθρα στο σάιτ, οποιος παρακολουθει στενα καταλαβαινει τι επικοινωνώ. Η Bozita ειναι η πρωτη ποιοτικη υγρη που δοκιμασα, απο τοτε εχω δοκιμασει παρα πολλες – εδω και μήνες η βασικη τροφη για τον Τσιτσο ειναι η GranataPet – η bozita έχει τσιμπήμενο φώσφορο αλλα συνεχιζω να τη δινω και αυτη μαζί με άλλες, κάνω rotation!

  2. εντωμεταξυ σε αυτο το αρθρο δεν αναφερεται καθολου η bozita.. σε κάθε περιπτωση δεν μπορώ να αλλάζω τις αναφορές μου σε δεκάδες αρθρα, σύμφωνα με τις νεες ανακαλύψεις μου.. οποτε πρεπει να παρακολουθείτε συνεχεια αυτα που γραφω για να καταλαβαίνετε τι είναι το πιο ασφαλές που έχω βρει για κάθε θέμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *