Γάτα και Γαλακτομικά

Η γάτα ξεκινάει τη ζωή της με μοναδική της διατροφή το γάλα της μητέρας της, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε όλα τα θηλαστικά. Όμως και η γάτα και τα υπόλοιπα θηλαστικά μάλλον δεν χρειάζονται στην διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του (μετά τον απογαλακτισμό) το γάλα στη διατροφή τους. Οι άνθρωποι συχνά συνεχίζουν να πίνουν γάλα και στα μετέπειτα στάδια της ζωής τους είτε λόγω προτίμησης είτε λόγω της θρεπτικών συστατικών, ωστόσο συχνά αντιμετωπίζουν δυσανεξίες στη λακτόζη του γάλακτος. 

Ας δούμε όμως τη διατροφική σχέση και της γάτας με τα διάφορα γαλακτοκομικά.

Γάτα και γάλα

Η γάτα πέρα από την πρώτη περίοδο της ζωής της, οπότε και θηλάζει (προσοχή, αν η γάτα εγκαταλειφθεί από τη μαμά της, να της δίνετε ειδικό γάλα για γάτες και όχι αγελαδινό), δεν πρέπει να τρώει γάλα γιατί συνήθως παρουσιάζει προβλήματα δυσανεξίας στη λακτόζη και διάρροιες. 

ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Τα πάντα για τον θηλασμό και απογαλακτισμό της γάτας

Πως εξηγείται ότι η γάτα ως νεογέννητο μπορούσε να πιεί γάλα και ως ενήλικη όχι; Διότι η νεογέννητη γάτα έχει το ένζυμο λακτάση που μπορεί και διασπάει το βασικό σάκχαρο του γάλακτος, τη λακτόζη. Όμως στα επόμενα στάδια η ποσότητα διαθεσιμης λακτάσης στο έντερο της γάτας σιγά σιγά μειώνεται (κάτι φυσικό) και έτσι δεν μπορεί πια να μεταβολίσει τη λακτόζη. Η άπεπτη λακτόζη αρχίζει στη συνέχεια να ζυμώνεται από βακτήρια δημιουργώντας λιπαρά οξέα που προκαλούν ερεθισμό στην κοιλιά και ακόμη και εμετό, ενώ δεν είναι σπάνια και τα  συμπώματα διάρροιας!

Το παραπάνω δεν είναι απόλυτο διότι σε μικρή ποσότητα είναι πιθανό συγκεκριμένες γάτες να μην παρουσιάζουν απολύτως κανένα πρόβλημα! Εγώ, ο Τσίτσος πίνω  σπάνια 5 – 10 ml γάλα χωρίς κανένα απολύτως σύμπτωμα, ισως λογω της ελαχιστης ποσότητας! Έτσι το γάλα λειτουργεί σαν λιχουδιά για μένα. Προσέξτε όμως γιατί το γάλα έχει αρκετές θερμίδες και σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί είτε να προκαλέσει προβλήματα δυσανεξίας είτε να ενισχύσει φαινόμενα παχυσαρκίας.

Μια καλή λύση για γάτες που λατρεύουν το γάλα είναι το επεξεργασμένο γάλα χωρίς λακτόζη. 

Γάτα και γιαούρτι

H αφοριστική ιδέα “οτιδήποτε τρώει ο άνθρωπος δεν πρέπει να το τρώει η γάτα” είναι λανθασμένη. Πολλές γάτες για κάποιο λόγο δείχνουν να απολαμβάνουν την κατανάλωση γιαουρτιού. Κάνει όμως καλό να τρώει η γάτα γιαούρτι; 

Λαμβάνοντας και όσα ειπώθηκαν για το γάλα παραπάνω θα πρέπει να πούμε ότι το γιαούρτι προκύπτει από τη ζύμωση του γάλακτος κατά τη διάρκεια της οποίας διασπάται η λακτοζη σε γλυκοζη και γαλακτόζη, οπότε μένει ελάχιστη λακτόζη στην τελική μορφή του γιαουρτιού κάνοντας το γιαούρτι πολύ πιο εύπεπτο απο το ίδιο το γάλα. Ταυτόχρονα το γιαούρτι έχει υψηλή συγκέντρωση σε πρωτεϊνες, Βιταμίνες Β2 και Β12 και μέταλα όπως μαγνήσιο και κάλιο αλλά και διάφορα φιλικά βακτήρια που προωθούν την πέψη. 

Να σημειωθεί επίσης ότι ειδικά το φρέσκο γιαούρτι έχει προβιωτικά που είναι χρήσιμα για την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Από την άλλη το γιαούρτι έχει και αυτό πολλές θερμίδες και δεν πρέπει να τρώγεται σε μεγάλες ποσότητες για την αποφυγή της παχυσαρκίας, ωστόσο αν η γάτα σας το αγαπάει μπορείτε να της δίνετε άφοβα μικρές ποσότητες, κυρίως για να παίξει το ρόλο της λιχουδιάς. 

Στο βίντεο δείτε τον Τσίτσο και τον Άρτσι, το Μέιν Κουν να καταβροχθίζουν μεγάλες ποσότητες στραγγιστού γιαουρτιού!

Γάτα και τυρί

Για όλους εσάς που ρωτάτε “τρώνε οι γάτες τυρί”, η απάντηση είναι ότι στη φυσική δίαιτα της γάτας προφανώς δεν περιλαμβάνεται τυρί! Η γάτα στη φύση είναι σαρκοφάγο που τρώει ζωντανή λεία και ένα προϊόν όπως το τυρί δεν είναι κατάλληλο για τη διατροφή της για τους παρακάτω λόγους:

  • Έχει λακτόζη
  • Έχει αλάτι
  • Έχει λίπος

Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η γάτα δεν χρειάζεται το τυρί στη δίαιτα της και αν η γάτα σας έχει έντονη δυσανεξία στη λακτόζη μην της δίνετε τυρί. Αν όμως παρουσιάζει χαμηλή δυσανεξία  και αν της αρέσει πολύ μπορείτε (με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρόυ σας) κάπως σπάνια να της δίνετε λίγο τυρί με τη μορφή λιχουδιάς (το ίδιο κάνω και εγώ). Κατά τα άλλα αρκεστείτε στην ξηρά και την υγρή τροφή της καθως και σε άλλα σνακ που τυχών της αρέσουν, όπως κάποια λαχανικά (τομάτα κλπ).

Τι πρέπει να τρώει μια γάτα;

Αφού διευκρινήσαμε ποια γαλακτοκομικά είναι κατάλληλα για βρώση από την αγαπημένη μας γατοθυγατέρα (ή γατογιο) ας δούμε τι ενδείκνυται να τρώει γενικώς η γάτα εκτός από το γιαουρτάκι που αναφέραμε εδώ ως κατάλληλο:

  • Την ξηρά τροφή της (ελπίζω σε μικρές ποσότητες – σας εξηγώ το γιατί εδώ) και μάλιστα μια grain free ξηρά τροφή με μετρημένο υδατάνθρακα, μπόλικη ζωική πρωτεϊνη και ξεκάθαρη ετικέτα όπως αυτή!
  • ΜΠΟΛΙΚΗ υγρή τροφή, με ξεκάθαρη ετικέτα, μηδαμινό υδατάνθρακα, πλούσια σε πρωτεϊνη από ατμισμένο κρεατάκι! Η προτεινόμενή μου επιλογή είναι οι μεγάλες και σουπερ οικονομικές συσκευασίες GranataPet Delicatessen
  • Ψημένο ή ατμισμένο κρέας χωρίς μπαχαρικά και αλάτια και κόκκαλα και αντίστοιχα ψαράκια (και πάλι προσοχή στα κόκκαλα αν αυτά είναι σκληρά – πιο μεγάλα ψάρια)
  • Ποιοτικές σούπες για ενυδάτωση όπως αυτές
  • Οποιοδήποτε treat δώσετε, που δεν είναι υγιεινό να το δίνετε σε πολύ ελάχιστες ποσότητες! Και προς θεού αποφύγετε τις επικίνδυνες τροφές για τη γάτα (όπως πχ τη σοκολάτα)
  • Καποια φρούτα και λαχανικά που δεν περιλαμβάνονται στις επικίνδυνες τροφές για γάτα (βλ. παρακάτω)

.. ο Τσίτσος και το Τυρί

.. εντάξει ακόμη και εμείς οι ημίθεοι έχουμε τις αδυναμίες μας.. έτσι και εγώ ο Τσίτσος έχω αδυναμία στο.. τυρί.. διαβάστε παρακάτω:

– Τιιιι τρως εκει ρε Πατέρα!; Όχι οτι με νοιάζει!
– Να μωρέ Τσιτσάκο μου, δεν είναι και κάτι, ένα τοστάκι
– ΤΟΣΤΑΚΙ ΑΚΟΥΩ!
– Γιατί ανασήκωσες το φρύδι σου Τσιτσάκο;
– Ανόητε, εμείς οι γάτες δεν έχουμε φρύδια! Και δεν μου λες, με τι τυρί;
– Γραβιέρα Αμφιλοχίας!
– Αααα γραβιέρα Αμφιλοχίας ακούω! Πολύυυ ενδιαφέρον! Όχι ότι με νοιάζει, βέβαια!
– Είναι γευστικότατο Τσιτσάρα μου, και έχω και μια πείνα, θα το κατασπαράξω σε μια στιγμή!
– Μααάλιστα! Και του Τσιτσάκου σου, του καημενούλι, δεν θα του δώσεις λίγο από το τοστάκι; Όχι ότι με νοιάζει ε!! Όλα κι όλα, μην το ξεχνάμε αυτό ούτε μια στιγμή!
– Αφού δεν σε νοιάζει επέτρεψέ μου να φάω εν ειρήνη τούτο εδώ το τοστ
– Για να δω από πιο κοντά, πως μυρίζει η γραβιέρα Αμφιλοχίας!
– Άσε με ήσυχο ΡΕ ΤΣΙΤΣΑΚΟ ΜΟΥ να φάω το τοστάκι μου μπα σε καλό σου, σου λέω λιμοκτονώ!
– ΜΑ ΚΑΛΕ ΑΥΤΗ ΜΥΡΙΖΕΙ ΤΕΛΕΙΑ! Όχι οτι με νοιάζει! ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΛΙΓΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ! ΘΕΛΩ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ!
– Σιωπή σκασμένο, μου χεις φάει τη ζωή μου χεις φάει, θα σου δώσω!
– .. όχι ότι με νοιάζει!!!

.. το παραπάνω απόσπασμα έρχεται από το βιβλίο “Τσίτσος η Γάτα που Μιλούσε Πολύ” από τις εκδόσεις Διόπτρα! Τσιμπήστε το εδώ και υποστηρίξτε τις 120 Τσιτσόγατες!

Oρίστε και τα σχετικά πειστήρια: 

Τέλος, μια και μιλάμε για το γάλα, να πουμε ότι αν βρείτε ορφανό νεογέννητο γατάκι μην του δώσετε αγελαδινό γάλα! Και επειδή πολλοί ρωτάτε πως να φτιαξω γαλα για γατακια“, η απάντηση βρίσκεται εδώ. Κλείνοντας θα ήθελα να σας ζητήσω να διαβάσετε προσεκτικά και το άρθρο μου με τις επίκινδυνες τροφές για γάτες! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *