Γάτα και μπέικον

Πολύ συχνά μου στέλνετε ότι δίνετε στη γάτα σας σαλαμάκι, μπέικον, γαλοπούλα και άλλα αλλαντικά με τη μορφή λιχουδιάς! Έχετε αναρωτηθεί αν είναι σωστό για τη γάτα σας να τρέφεται έτσι;

Οι γάτες είναι πλάσματα υποχρεωτικά σαρκοφάγα και γι’ αυτό χρειάζονται το κρέας στη διατροφή τους. Αλλά όταν λέμε κρέας δεν εννοούμε το μπέικον, ή τα άλλα αλλαντικά! Ή μήπως είναι όντως ακίνδυνο για μια γάτα να τρώει τέτοια κρέατα; Διαβάστε παρακάτω και θα πάρετε όλες τις απαντήσεις!

Τα βασικά σε σχέση με το μπέικον

Πριν απαντήσουμε στην ερώτηση “Μπορούν οι γάτες να φάνε μπέικον;” ας εξετάσουμε τι ακριβώς είναι το μπέικον! Το μπέικον φτιάχνεται με χοιρινό κρέας που είναι ίσως το κρέας που χρησιμοποιείτε εσείς οι άνθρωποι για τη διατροφή σας. Αλλά τα παράγωγα του χοιρινού, όπως το μπέικον και το χαμ έχουν μπόλικο νάτριο, λίπος και θερμίδες και αυτα τα τρία η γάτα μας θα πρέπει να τα προσλαμβάνει σε πολύ μικρές ποσότητες!

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η συχνή διατροφή με μπέικον;

Τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω καθιστούν το μπέικον ακατάλληλο για την βασική σίτιση της γάτας σας! Και αυτό γιατί η συχνή κατανάλωση μπέικον μπορεί να προκαλέσει: 

  • Αυξημένη πίεση
  • Παχυσαρκία
  • Αφυδάτωση 
  • Φράξιμο αιμοφόρων αγγείων
  • Δηλητηρίαση από άλατα (νατρίου) 

Μπορεί η γάτα να τρώει μπέικον;

Έτσι, τεχνικά η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι “ναι” αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες ως έκτακτη λιχουδιά (και όχι στην καθημερινή του δίαιτα). Μάλιστα πολλές γάτες τρελαίνονται για ψητό μπέικον. Ωστόσο το μπέικον μπορεί να τρώγεται και ωμό, αρκεί να είναι φρέσκο. Αυτή η σπάνια κατανάλωσή του δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για τη γάτα. 

Αν θέλετε να προσφέρετε στη γάτα σας μια διατροφή πλούσια σε κρέας, προσπαθώντας να την εναρμονίσετε με την σαρκοφαγική διάστασή της, επιλέξτε κυρίως κόκκινο κρέας ή γαλοπούλα ή κοτόπουλο.

Μπορεί η γάτα να τρώει μπέικον από γαλοπούλα;

Ούτε το μπέικον από γαλοπούλα είναι κατάλληλο για την καθημερινή διατροφή της γάτας σας γιατί παρουσιάζει παρόμοια σύσταση και εγκυμονεί αντίστοιχους κινδύνους με το μπέικον από χοιρινό. 

Κλείνοντας να πω ότι τα αλλαντικά δίνουν στη γάτα μια εντύπωση αρκετά κοντινή σε αυτή του κρέατος! Αντίθετα η ξηρά τροφή δεν θυμίζει σε τίποτα κρέας. Ίσως προσφέροντας μπόλικη ποιοτική υγρή τροφή στη γάτα σας που αποτελείται από κομμάτια ατμισμένου κρέατος να προσφέρετε την πιο ικανοποιητική προσομοίωση του κρέατος που είναι συνηθισμένες οι γάτες να τρώνε εκ φύσεως! Ρίξτε μια ματιά στις αγαπημένες μου υγρές τροφές ακριβώς ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *