ΕΡΕΥΝΑ: Οι γάτες μάς αγνοούν όντως όταν τους μιλάμε;

Μεγάλο παράπονο το έχετε ότι μιλάτε στη γάτα σας και εκείνη δεν σας δίνει τη δέουσα σημασία! Είναι αλήθεια ότι η αγαπημένη σας γάτα σας αγνοεί όταν της μιλάτε; Κατ’ αρχάς αν είναι δυνατόν, πως γίνεται η ευζωία σας να εξαρτάται τοσο πια πολυ από το αν η γάτα σας σας αγνοεί ή όχι όταν της μιλάτε. Υπάρχουν και άλλα πράματα σε αυτή τη ζωή που έχουν σημασία, μην είστε τόσο προσκολλημένοι πάνω μας, ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΜΕ!

Κατά δεύτερον είστε βέβαιοι ότι σας αγνοεί; Μήπως απλά ο τρόπος της είναι διαφορετικός από τον δικό σας, μήπως η αντίληψή της είναι διαφορετική, οι εκφράσεις της μοναδικές και άλλες από τις δικές σας; 

Ας δούμε όμως πως διαμορφώνεται η κραταιά αντίληψη για τις γάτες, ακόμη και από τους γατολάτρεις, στην παρούσα φάση: Η γάτα παρουσιάζεται συχνά ως ένα αδιάφορο πλάσμα, που δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία σε πράγματα που δεν την αφορούν και υπάρχει έντονη σύγκριση με το “αντίπαλο δέος”, τον σκύλο που φαίνεται πολύ πολύ έντονος στις ανταποκρίσεις του. Με το που έρθει ο χούμαν στο σπίτι ο σκύλος πετάγεται γεμάτος ανυπομονησία κουνώντας την ουρά του πέρα δώθε σαν να μην υπάρχει αύριο για να αλληλεπιδράσει με τον χούμαν του! 

Αντίθετα η γάτα στην καλύτερη θα σηκώσει διακριτικά την ουρά της πάνω με τον ερχομό του χούμαν και αυτό είναι στο τσακίρ κέφι – παρεπιμπτόντως για να αποκωδικοποιήσετε τη “γλώσσα” της ουράς της γάτας διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο. Και κάπως έτσι καταλήγετε σε εύκολα συμπεράσματα ότι η γάτα ψιλοαδιαφορεί και δεν πολυχαίρεται με την αλληλεπίδραση μαζί σας. 

Όμως τώρα μια έρευνα έρχεται να ταρακουνήσει την καθεστηκυία τάξη και να ανατρέψει όλες αυτές τις ιδέες! Σύμφωνα με αυτή η γάτα δίνει σημασία και σας ακούει όταν της μιλάτε, με μια προϋπόθεση: Εσείς που της μιλάτε να είστε κάποιος που σας αγαπάει στ’ αλήθεια.

Η έρευνα

Η έρευνα που έβγαλε αυτά τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Animal Cognition και έχει καταφέρει να εντοπίσει ενδείξεις που δείχνουν ότι η γάτα σας ακούει και σας δίνει σημασία όταν της μιλάτε. Και μάλιστα συνδέει το ενδιαφέρον της γάτας στα λόγια σας με το γεγονός ότι αναγνωρίζει την φωνή σας, ως φωνή κάποιου αγαπημένου προσώπου!

H Σάρλοτ Ντε Μουζόν, επικεφαλής της έρευνας δηλώνει: «Διαπιστώσαμε ότι όταν οι γάτες άκουγαν τους χουμανιστικούς γονείς τους να χρησιμοποιούν φωνή με υψηλή συχνότητα, αντιδρούσαν αισθητά περισσότερο από ό,τι όταν άκουγαν τους χούμαν τους να μιλάνε κανονικά σε άλλους ανθρώπους» και προσθέτει κάτι ακόμη πιο σμαντικό: «Αλλά αυτό που ήταν πολύ περίεργο στα αποτελέσματά μας ήταν ότι η γάτα δεν λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο όταν τα λόγια προέρχονται από τη φωνή ενός αγνώστου». 

Το θέμα είναι όμως ότι η γάτα είναι ένα διακριτικό, χαριτωμένο πλάσμα με πολύ ήπιες αντιδράσεις που είναι δύσκολο να ανιχνεύσετε – σε αντίθεση με την εξωστρέφεια ενός τρελαμένου σκύλου- . Το Σαρλοτάκι λέει: «Οι αντιδράσεις τους ήταν πολύ λεπτές! Θα μπορούσε να είναι απλώς η κίνηση ενός αυτιού ή η στροφή του κεφαλιού προς την πηγή του ήχου – σ.σ. το στόμα σας – ή ακόμη και η διακοπή αυτού με το οποίο ασχολούνταν».

πως να μαλώσω τη γάτα μου

Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ευρήματα αυτής της έρευνας

Αυτή η μελέτη είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι έχουμε παρεξηγήσει το πλάσμα που λέγεται γάτα και συχνά οι γάτες μας δεν είναι άτακτες ή ασεβείς – είναι απλώς.. γάτες. Πολλές συμπεριφορές γάτας συνήθως παρερμηνεύονται είτε ως επιθετικές, είτε ως εγωιστικές είτε ως αδιάφορες. Ωστόσο από την οπτική της ίδιας της γάτας, οι αντιδράσεις της δεν είναι επουδενί  δείγμα ασέβειας, ή προσβολής. 

Γι’ αυτό σας το λέω ξανά και ξανά.. μάθετε όσο καλύτερα μπορείτε τη γλώσσα του σώματος της γάτας. Εχω γράψει 6 7 άρθρα γύρω από αυτό το θέμα και το ρεζουμέ όλων για το πως μπορείτε να διαβάσετε σωστά τη γλώσσα του σώματός της βρίσκεται σε ετούτο το άρθρο

Και μετά παρατηρήστε με όλη σας την ενέργεια τη γάτα σας, και τις πιο μικροσκοπικές κινήσεις, όπως ένα διακριτικό κλείσιμο/άνοιγμα των ματιών της – βρείτε περισσότερα γι’ αυτο εδώ. Έτσι η επικοινωνία σας μαζί της θα περάσει σε άλλο επιπεδο.

Για το τέλος σας κράτησα ετούτο: Αν η γάτα σας ΌΝΤΩΣ σας αγνοεί, βρειτε μερικές πιθανές αιτίες στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Μία Απάντηση

  1. Έχω δύο γάτους. Είναι τόσο ίδιοι αλλά και τόσο διαφορετικοί. Έχουν κοινά χαρακτηριστικά σαν είδος αλλά τόσο διαφορετικό χαρακτήρα. Αλλά πάντα μα πάντα με ακούνε όταν τους μιλάω. Ξέρω ότι με αγαπάνε πολύ γιατί απλά είμαι ο πατέρας τους. Δεν είναι αχάριστα ζώα όπως λένε μερικοί. Μου δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους κάθε στιγμή. Η γάτα δεν είναι σκύλος έχει τον δικό της τρόπο να σου πει ότι σε αγαπάει, αρκεί να ασχοληθείς μαζί της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *