δάγκωμα γάτας τι να κάνω

Γιατί η γάτα μου με δαγκώνει όταν τη χαϊδεύω

Είμαστε κι εμείς οι γάτες άαατιμη φάρα, το ομολογώ. Εκεί που έχετε αφεθεί και μας χαϊδεύετε με όλη σας την καρδιά, ξαφνικά… σας ρίχνουμε ένα ξεγυρισμένο δάγκωμα! Και τότε ρωτάτε όλο απελπισία: «Γιατί η γάτα μου με δαγκώνει όταν τη χαϊδεύω – τι έγκλημα έκανα;!»

Ψυχραιμία, χούμανς, και μη μας αδικείτε τόσο εύκολα! Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό και, επίσης, υπάρχει ο σωστός τρόπος για να αντιδράσετε όταν η γάτα σας σας δαγκώσει ενώ τη χαϊδεύετε. Όλα ετούτα θα τα δούμε στο άρθρο που ακολουθεί:

Γιατί η γάτα μου με δαγκώνει όταν τη χαϊδεύω

Όταν η γάτα δαγκώνει το χέρι σας, τη στιγμή που τη χαϊδεύετε, δε σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι δε σας αγαπά ή ότι είναι αδιάφορη, απόμακρη προς εσάς. Μάλιστα, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που φτάνει στο σημείο να σας δαγκώσει. Είναι ότι θέλει να σας μεταφέρει με έναν αδέξιο -ειν’ η αλήθεια- τρόπο, τουλάχιστον για τα χουμανιστικά δεδομένα, κάποια μηνύματα.

Εσείς γνωρίζατε ότι όσο χαϊδεύετε τη γάτα, είναι πιθανό να της προκαλέσετε είτε υπερδιέγερση είτε δυσαρέσκεια; Η γάτα τότε, όπως ξέρετε, δεν μπορεί να σας πει «Χούμαν, σταμάτα, αυτό με ενοχλεί», αλλά έχει έναν γατίσιο τρόπο να εκφραστεί… το δάγκωμα. Με λίγα λόγια, θέλει τον χώρο της και τον χρόνο της εκείνη τη στιγμή και καλά θα κάνεις να το σεβαστείς.

γιατί η γάτα μου με χαϊδεύει όταν την χαϊδεύω

Η υπερδιέγερση έχει νευρικά αίτια, δηλαδή ξεπερνιέται ένα επίπεδο διέγερσης των αισθητηρίων της που η γάτα το βιώνει ως ευχάριστο και αρχίζει να γίνεται ενοχλητικό — αν και η ακριβής μηχανική της συγκεκριμένης κατάστασης δεν έχει ακριβώς αποκαλυφθεί. Όσο για την δυσαρέσκεια, αν για παράδειγμα επαναλαμβάνετε το ίδιο χάδι στο ίδιο σημείο για πολλή ώρα, είναι εύλογο ότι αυτό δε θα είναι ευχάριστο. Φανταστείτε να χαϊδεύει κάποιος για 1 ώρα ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός σας! ΘΑ ΣΑΣ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ!

Τέτοια δαγκώματα συνήθως δεν είναι πολύ έντονα, δεν πονούν πολύ. Βέβαια, η ένταση του δαγκώματος μπορεί να ποικίλει από γάτα σε γάτα και ανάλογα με το ταμπεραμένδο κάθε γάτας. Για παράδειγμα, ο Κινέζος, ακόμα κι αν θέλει να σου περάσει αυτό το μήνυμα, θα δαγκώσει με όλην του τη δύναμη και θα τραβήξει το σαγόνι του πέρα-δώθε. Ο Τσιτσάρας, πάλι, ούτε καν… το δάγκωμά του είναι τόσο προσεκτικό, όσο διακριτικός και αέρινος είναι ο Τσίτσος γενικότερα στη ζωή του.

Τι να κάνω όταν η γάτα μου με δαγκώσει πάνω στα χάδια

Το πρώτο πράγμα που είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει είναι να ακινητοποιηθείς αμέσως, χωρίς να πανικοβληθείς. Αν επιχειρήσεις να τραβήξεις απότομα το χέρι, καημένε χούμαν, είναι πολύ πιθανό να πανικοβάλεις και τη γάτα που, πάνω στον πανικό της, μπορεί να αρπάξει το χέρι ακόμα πιο σφικτά και να δαγκώσει πιο έντονα.

Επίσης, η αγωνία σου γίνεται αντιληπτή και ταράζει τη γάτα, οπότε είναι πιθανό να μην τη βοηθήσει αυτό να σταματήσει το δάγκωμα, αλλά να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Συνήθως, αν ακινητοποιηθείς και δεν πανικοβληθείς, το δάγκωμα σταματάει το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο. Είναι η στιγμή, τότε, που πρέπει να πάρεις απαλά και ήρεμα το χέρι σου από τη «θανατηφόρα» παγίδα.

Ε, αν της δώσετε στη συνέχεια και μια κουταλιά από το αγαπημένο της πατέ -τι θα λέγατε για τη σούπερ οικονομική, θρεπτική και εύπεπτη (με μηδενικό υδατάνθρακα γαρ) GranataPet; τσιμπήστε την ΕΔΩ-, ή και εξαιρετική μονοπρωτεϊνικη και ευρισκόμενη σε προσφορά 5+1  μέχρι 31 Μαϊου Lucky Lou Supermono (τσεκαρετε την ΕΚΕΙ), το περιστατικό θα μπορεί να θεωρηθεί τελειωμένο.

Τι να κάνω ώστε η γάτα να μη με δαγκώνει πάνω στα χάδια

Όμως. αντί να μιλάμε για το τι να κάνουμε όταν η γάτα μας δαγκώσει, καλό είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά. Αρχικά, διαβάστε το άρθρο μου για τα σημεία εκείνα που η γάτα συνήθως απολαμβάνει να τη χαϊδεύουμε — βέβαια κάθε γάτα ειναι ξεχωριστή και δεν είναι σε όλες τις γάτες κοινά τα σημεία που απολαμβάνουν. Επιλέγοντας τα πιο ασφαλή σημεία, μπορείτε μετά να γίνετε λίγο τολμηρός και να προχωρήσετε και σε μερικά άλλα πιο «επικίνδυνα».

Και το δεύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας — σας τα λέω όλα στο αναλυτικό μου άρθρο. Αν το δέρμα της γάτας σας αρχίζει να συσπάται, η γάτα γυρίσει τα αυτιά προς τα πίσω ή τινάζει την ουρά της σαν μαστίγιο, πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει αρχίσει να ενοχλείται. Πάρτε το αλλιώς, αφήστε της λίγο χώρο και χρόνο και επανέλθετε, προσπαθώντας να είστε απαλοί και να επιλέξετε τα πιο ακίνδυνα σημεία.

Τέλος αν η γάτα υποφέρει από στρες είναι πολύ πιο πιθανό να ξεφεύγει σε τέτοιες απότομες, άκομψες, επώδυνες συμπεριφορές με το παραμικρό, γι’ αυτό θα ήθελα να διαβάσετε το σχετικό μου άρθρο για τη διαχείριση του στρες εδώ, ενώ αν η ένταση των εκδηλώσεων στρες ειναι μεγάλη μπορείτε να δοκιμάσετε να της δώσετε φαρμακευτική κάνναβη για γάτες – το CBD Oil για γάτες που χρησιμοποιώ είναι της NatureCan και μπορείτε να το τσιμπήσετε εδώ χρησιμοποιώντας τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%! Αν αντιμετωπίζετε βαριές περιπτώσεις δοκιμάστε και το spray αρωμαθεραπείας Calming Effect (βασίζεται σε έλαια λεβάντας και Ιλανγκ-Ιλανγκ) της ελληνικής Always Your Friend – τσιμπήστε το εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos15 για έκπτωση15%!  Ταυτόχρονα βάλτε Feliway Classic στην πρίζα (αν ακόμη δεν γνωρίζετε γι’ αυτό διαβάστε ετούτο – και τσιμπήστε το εδώ)! 

Για το τέλος, σας αφήνω την πραγματική ΒΙΒΛΟ με το τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε γενικότερα το δάγκωμα της γάτας -ένα από τα πιο συχνά σας ερωτήματα-, την οποία μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ!

Μία Απάντηση

  1. Η Μπιάνκα μου συχνά επιδίδεται σε τέτοιου είδους αντιδράσεις όταν την χαϊδεύω. Νομίζω ότι το βρίσκει παιχνίδι. Ακινητοποιώ το χέρι μου και επιτακτικά της λέω “Όχι αυτό” δύο τρεις φορές. Πιάνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *