Τι είναι και τι σημαίνουν τα δαγκώματα της αγάπης (love bites) της γάτα σας;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Μια από τις πιο απολαυστικές συμπεριφορές της γάτας σας, αν με ρωτάτε, είναι εκείνα τα τρυφερά, αγαπησιάρικα δαγκώματα της αγάπης που που σας κάνει όταν την χαϊδευετε, δαγκώματα που μάλιστα συχνά συνοδεύονται από γλείψιμο στην περιοχή που δαγκώθηκε. Βέβαια αν κάποιος έχει ιδιαίτερη φοβία προς το δάγκωμα μπορεί να μην μπορεί να απολαύσει αυτή τη συμπεριφορά. Ωστόσο αυτή η συμπεριφορά της γάτας έχει να σας μεταφέρει και κάποια μηνύματα! 

Σε ετούτο εδώ το άρθρο θα δούμε τι στο καλό υποδηλώνει αυτή η κάπως αλλόκοτη -στα χουμανιστικά μάτια- αλλά τόσο αξιαγάπητη -τουλάχιστον στα δικά μου μάτια- συνήθεια των γατών και πως πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν.

Σε τι διαφέρουν τα τρυφερά δαγκώματα από τα συνηθισμένα δαγκώματα άμυνας-επίθεσης;

Σε πρώτη φάση ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε εντοπίσει τι είναι τα δαγκώματα αγάπης και ας τα διαχωρίσουμε από τα δαγκώματα επίθεσης και άμυνας, ή από τα δαγκώματα που χρησιμοποιεί η γάτα στο παιχνίδι της. Τα δαγκώματα αγάπης είναι αρκετά απαλά, δεν τρυπούν (συνήθως) το δέρμα και δεν βγάζουν αίμα. Επίσης τα τρυφερά δαγκώματα δεν συνδυάζονται με τις άλλες ενδείξεις φόβου/θυμου/ενόχλησης όπως το γνωστο κχουυυυ, (από τα πιο χαρακτηριστικά ‘νιαουρίσματα‘ της γάτας) το γύρισμα των αυτιών προς τα πίσω, ή τα ξαφνικά ρίγη που διαπερνούν την σπονδυλική στήλη της γάτας και τα τινάγματα της ουράς.

Τα δαγκώματα της αγάπης συμβαίνουν συνήθως όταν η γάτα είναι χαλαρή, ήρεμη και τίποτα από τη γλώσσα του σώματος δεν μαρτυράει κάτι το επιθετικό. Βέβαια ακριβώς την στιγμή πριν τα δαγκώματα αγάπης η γάτα μπορεί να εκδηλώσει μια στιγμιαία ένταση.

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε το παραπάνω ας δούμε τι υποδηλώνουν τα δαγκώματα αγάπης:

Τι σημαίνουν τα δαγκώματα αγάπης;

Καλώς ή κακώς γύρω από το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει γίνει και πάρα πολύ έρευνα και θα βασιστούμε αναγκαστικά στις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί επί του θέματος καθώς και στην προσωπική μας εμπειρία και το ένστικτό μας. Άλλωστε όλες οι αναλύσεις της συμπεριφοράς της γάτας οδηγούν μοιραία και αναπόφευκτα σε διατύπωση θεωριών (άλλοτε πιο εύστοχων και άλλοτε όχι). Ας δούμε όμως τι γίνεται σε σχέση με τα δαγκώματα αγάπης:

1. Είναι σήμα ότι το παρακάνετε με το χάδι

Ο όρος ‘δαγκώματα αγάπης’ από την μια είναι αρκετά εύστοχος, γιατί σε αντίθεση με τα συνήθη δαγκώματα τούτα εδώ είναι πολύ πιο χαλαρά και μοιάζουν σχεδον τρυφερά. Από μια άλλη άποψη πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι μια εκδήλωση στοργής. Αντίθετα η γάτα σας δίνει σήμα ότι έχει υπερδιεγερθεί και ότι δεν θέλει περισσότερα χάδια για την ώρα. Αν συνεχίσετε να την αγνοείτε στη συνέχεια δεν θα είναι τόσο ευγενική στις αντιδράσεις της και μπορεί να αρπάξει με ευκολία πχ το σαγόνι σας , όπως είχε κάνει μια φορά ο Κινέζος με το πηγούνι του πατρός, καταφέρνοντάς ένα αιματηρό δάγκωμα, όταν εκείνος δεν πήρε τίποτα χαμπάρι παρόλα τα σήματα που του είχε δώσει πριν ο Κινέζος (δεν το πιστεύω, μπαίνω στη διαδικασία να υπερασπιστώ τον.. Κινέζο). 

Να σημειωθεί εδώ επίσης ότι δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε γάτα θα απολαμβάνει τα χάδια.Μπορεί απλώς να επιθυμεί την αγκαλιά σας χωρίς χάδια. Επίσης δεν απολαμβάνουν όλες οι γάτες τα χάδια σε όλες τις περιοχές. Η κοιλιά και η βάση της ουράς είναι από τα πιο συχνά σημεία που ενοχλούν τη γάτα όταν χαϊδεύονται.

2. Είναι μέρος της διαδικασίας καλλωπισμού της γάτας (γι' αυτό συνδυάζεται συχνά με γλείψιμο)

Αυτή είναι μια πιο ακίνδυνη (και μάλλον αρκετά πιο συχνή για τον γράφοντα) εκδοχή! Η γάτα που βρίσκεται στην αγκαλιά σας, νιώθει αρκετή ασφάλεια και επιτέλους απολαμβάνει την ακριβή πολυτέλεια του να μπορεί χωρίς άγχος να καλλωπιστεί. Έτσι επιδίδεται σε καλλωπισμό, που όμως δεν κάνει εξαίρεση ανάμεσα στο σώμα της και τα χέρια σας ή την αγκαλιά σας. Έτσι η γάτα μπορεί να γλείφει αντί το κορμί της τα χέρια σας, στα πλαίσια του καλλωπισμού. Και μια και στα πλαισια του καλλωπισμού εκτός από το γλείψιμο παρεμβάλλεται και η χρήση των κυνόδοντων της γάτας (βοηθάνε στον καθαρισμό), ε μοιραία η γάτα μπορεί να σας ρίξει ένα αθώο, όχι επώδυνο δαγκωματάκι, όπως θα έκανε και στην ίδια της γούνα της. 

Στο βίδεο δείτε πως η Σαμπρίνα, η μαύρη γατούλα δάγκωνε και έγλειφε σαν να μην υπάρχει αύριο τον γατοζιγκολο πατέρα:

Πως να χαίδεψετε τη γάτα σας και πως να ανταποκριθείτε στα δαγκώματα αγάπης

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να αποφύγετε τα δαγκώματα αγάπης, αλλά και πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόλις η γάτα σας καταφέρει ένα δάγκωμα αγάπης:

  • Έτσι λοιπόν, στην περίπτωση που τα δαγκώματα αγάπης υποδηλώνουν ενόχληση, μπορείτε να εντοπίσετε σε ποια σημεία η γάτα σας απολαμβάνει το χάδι σας και να εστιάζετε εκεί!
  • Επίσης μπορείτε να υπολογίσετε περίπου πόσο χάδι ευχαριστιέται η γάτα σας και από ποιο σημείο και μετά φαίνεται να μην το απολαμβάνει ώστε να σταματάτε έγκαιρα.
  • Ταυτόχρονα μπορείτε να παρατηρείτε προσεκτικά τη γλώσσα του σώματος της γάτας (αυτιά, ουρά, μάτια κλπ) που θα σας δώσουν αρκετή πληροφορία ώστε μόλις δείτε σημάδια ενόχλησης να σταματήσετε το χάδι!
  • Αν τώρα αποτύχατε να εντοπίσετε τα όρια και η γάτα σας καταφέρει ένα δάγκωμα αγάπης σταματήστε αμέσως το χάδι αλλά μην αντιδράσετε απότομα. Δείτε απλώς πως θα αντιδράσει εκείνη. Αν το δάγκωμα έγινε στα πλαίσια του grooming της, το πιο πιθανό είναι αμέσως μετά το δάγκωμα να σας γλείψει, οπότε σε αυτή την περιπτωση το δάγκωμα δεν υποδηλώνει ενόχληση και μπορείτε να συνεχίσετε τα χάδια. Αν πάλι η γάτα σας παραμείνει σαστισμένη και σε ένταση μετά το δάγκωμα, εσείς παραμείνετε ήρεμος, μην συνεχίσετε το χάδι και αφήστε της χώρο και χρόνο να κάνει αυτό που θέλει, ό,τι και αν είναι αυτό.. να αράξει στην αγκαλιά σας, να φύγει ή οτιδήποτε άλλο.

Κλείνοντας να πω για άλλη μια φορά ότι όσα αναφέρονται παραπάνω είναι προϊον προσωπικής εμπειρίας αλλά και διάφορων θεωριών κτηνιάτρων και συμπεριφοριστών, αλλά αν η δική σας εμπειρία διαφέρει, μάλλον είναι πιο σώφρον να βασιστείτε σε αυτήν! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!