Πως πεθαίνουν οι γάτες

Τι κάνει η γάτα πριν πεθάνει;

Τι κάνει η γάτα πριν πεθάνει; Ένα από τα πιο ανυπόφορα πράγματα για εσάς τους ορκισμένους γατολάτρες είναι η φαινομενικά πολύ λυπητερή συνήθεια μιας γάτας (αν έχει αυτή την πολυτέλεια/δυνατότητα) να αποσύρεται κάπου για να κρυφτεί όταν πλησιάζει η ώρα να πεθάνει. Αγαπάτε την λατρεμένη σας γατούλα και θα θέλατε να είστε κοντά της τις τελευταίες στιγμές της και να της προσφέρετε φροντίδα, συντροφιά, χάδια και καλοπιάσματα σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή της. Το ερώτημα ειναι “Γιατί φεύγουν οι γάτες όταν είναι να πεθάνουν;”

Eίναι πιθανόν η γάτα σας να έχει καλούς λόγους για αυτή την συμπεριφορά της και ίσως πρέπει να την εκτιμήσετε τελικά. Άλλοι πάλι λόγοι μπορεί να εδράζονται σε πρωτόγονα ένστικτα! Ας καθίσουμε ψύχραιμα και με ευαισθησία ας ψηλαφήσουμε αυτό το δύσκολο θέμα αφού πρώτα δούμε 6 σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Γιατί φεύγουν οι γάτες όταν είναι να πεθάνουν;

Είναι γεγονός ότι οι γάτες, αν έχουν την δυνατότητα (αν πχ δεν είναι εγκλωβισμένες σε ένα σπίτι) πολύ συχνα θέλουν να αποσυρθουν, να κρυφτούν, να απομονωθούν όταν νιώσουν τόσο άσχημα όσο όταν πρόκειται να πεθάνουν. Ωστόσο υπάρχει debate για το πόσο συχνα συμβαίνει αυτό αλλά και για τους λόγους που τις οδηγούν σε αυτή την συμπεριφορά. Παρακάτω θα εξερευνήσουμε μερικούς από αυτούς: 

1. Ψάχνει ένα ειρηνικό και ήσυχο σημείο για να πεθάνει εκεί

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι γηραιές γάτες ξέρουν πότε πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους, ενστικτωδώς. Έτσι μερικές γηραίες γάτες θα επιχειρήσουν να απομακρυνθούν σε ένα απομονωμένο σημείο μακριά από πιθανές ενοχλήσεις. 

Γιατί φεύγουν οι γάτες όταν είναι να πεθάνουν

Εν ολίγοις μια γάτα προτιμάει να κρυφτεί κάπου και να έχει έναν ήρεμο, γαλήνιο θάνατο, παρά να την περιλάβει, έτσι όπως είναι αδύναμη και σχεδόν απροστάτευτη κάποιος θηρευτής και να της ορμήξει για να την φάει. Ο ειρηνικός θάνατος είναι πολύ προτιμότερος από έναν αγωνιώδη θάνατο στα δόντια ενός θηρευτή.

Βέβαια το συγκεκριμένο είναι μόνο μια θεωρία γιατί δεν είναι δυνατόν να μπούμε μέσα στο μυαλό της γάτας και να δούμε τι σκέφτεται! 

 

 

2. Απομακρύνεται επειδή ξεμωραίνεται

Πολλές γάτες όταν αρχίσουν να γερνούν είναι πιθανό να παρουσιάζουν συμπτώματα εκφυλισμού του νευρικού τους συστήματος που εκδηλώνονται με άνοια, ξεμώραμα κλπ. Συμβαίνουν σε αυτές παρόμοιες διαδικασίες εκφυλισμού με αυτές που συμβαίνουν και στους ανθρώπους όταν γερνούν. Για να έχετε μια πιο καλή εικόνα βρείτε την ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινη χρόνια κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

Μια τέτοια γάτα λοιπόν είναι πολύ πιθανό όντας με ιδιαίτερα εξασθενημένη μνήμη να μην μπορεί να θυμηθεί το δρόμο για το σπίτι και να μην καταφέρει ποτέ να επιστρέψει πίσω. Και πόσο εύκολο είναι να επιβιώσει σε ένα άγνωστο περιβάλλον μια τέτοια γάτα;

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στο πόσα χρόνια ζουν οι γάτες! Για να βρείτε διαβάστε ΕΤΟΥΤΟ.

3. Η γάτα είναι χτυπημένη ή βαριά άρρωστη και δεν μπορεί να επιστρέψει

Μια γάτα μπορεί να αντιμετωπίσει μια συμπλοκή με άλλη γάτα ή ένα σκύλο, ή να πέσει από κάπου και να χτυπήσει πολύ άσχημα και να της είναι αδύνατο να γυρίσει πίσω, οπότε ξαφνικά είναι πιθανό να εξαφανιστεί. 

Επίσης μια γρια γάτα μπορεί να υποφέρει από απώλεια προσανατολισμού, ακοής, όρασης, όσφρησης και να της είναι αδύνατον να καταφέρει να γυρίσει πίσω. Ακόμη τα πολύ συχνά προβλήματα στις αρθρώσεις μπορούν να εμποδίσουν την κινητικότητά της και τη δυνατότητά της να επιστρέψει  στα γνώριμα μέρη. 

Αν τώρα στα παραπάνω προβλήματα προστεθεί και ένας άγριος καιρός που θα εξασθενήσει ακόμη περισσότερο τη γάτα η πιθανότητα να γυρίσει πίσω μειώνεται ακόμη περισσότερο.

4. Θέλουν να κρυφτούν για να φροντίσουν τα τραύματά τους

Μια γάτα χτυπημένη μπορεί να επιδιώξει να κρυφτεί κάπου, σε ένα ήσυχο μέρος για να μπορέσει να δώσει στο σώμα της χρόνο να ιαθεί χωρίς να δεχτεί επιθέσεις ή bullying από άλλα ζώα ή γάτες. Το αν θα τα καταφέρει τελικά να ανακάμψει εξαρτάται από τις δυνάμεις του σώματός της, του ανοσοποιητικού της και των επιπέδων ενέργειας που έχει!

5. Απολαμβάνει τη μοναχικότητά της

Οι γάτες είναι πλάσματα που συχνά επιζητούν τη μοναχικότητά τους – αν και φυσικά οι εκδηλώσεις κοινωνικότητας από αυτές δεν είναι σπάνιες. Η ανάγκη για μοναχικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν μια γάτα είναι άρρωστη! Δηλαδή μια εξήγηση για αυτή την οδυνηρή συμπεριφορά απομόνωσης ίσως έγκειται στην φυσική ροπή της προς την μοναχικότητα.

Τι να κάνουμε για να μην εξαφανιστεί η γάτα μας όταν πλησιάζει η ώρα του θανάτου:

Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχετε μια γάτα που η υγεία της δοκιμάζεται και φλερτάρει με το θάνατο. Τι να κάνετε για να μην έχει τέτοιες ενστικτώδεις τάσεις φυγής; Πως να την δελεάσετε ώστε να μην επιδιώξει να εξαφανιστεί και να κρυφτεί κάπου; Μα προσφέροντάς της συνθήκες τέτοιες που θα αποτελούν δέλεαρ για να μην θέλει να σας αποχωριστεί! Αν η γάτα ζει σε ένα ήρεμο σπιτικό, με μπόλικη ζέστη, χωρίς ενοχλήσεις, με τρυφεράδα από τους χούμανς της είναι πολύ πιθανό ακόμη και αν εχει τη δυνατότητα να κάνει κάποιες βόλτες, να μην επιλέξει να εξαφανιστεί. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία μας περιπέτεια, με τον Σκλαβή, ο οποίος ήθελε πολύ να βγαίνει έξω και αναγκαζόμασταν να του το επιτρέψουμε, αλλά ποτέ δεν θέλησε να εξαφανιστεί, κάτι που εκτίμησα πάρα πολύ! Τι κάναμε για να τον δελεάσουμε; Διαβάστε παρακάτω:

  • Του προσφέραμε μπόλικη ζεστασιά, με ηλεκτρικές θερμοφόρες, κουβερτούλες, αυτοθερμαινόμενα μαξιλαράκια όπως αυτό!
  • O παράγοντας “στρες” σε μια γάτα που φλερτάρει με τον θάνατο είναι σίγουρα πολύ έντονος. Εμείς για να βοηθήσουμε το Σκλαβή να νιώθει πολύ άνετα και χαλαρωτικά του δίναμε έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης της NatureCan (τσιμπήστε το εδώ και μη ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για να κερδίσετε έκπτωση 20%), είχαμε βάλει Feliway στην πρίζα (τσιμπήστε το εδώ και κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό), βάζαμε μουσικές ειδικές για γάτες να παίζουν (βρείτε μερικές τέτοιες εδώ) και αποφεύγαμε τους έντονους θόρυβους
  • Του προσφέραρμε μπόλικα χάδια (βρείτε τιπς για το πως να χαϊδευετε τη γάτα σας εδώ), μασάζ στο σώμα της, αλλά και μερικά χαλαρωτικά χτενίσματα με μια απλή βούρτσα σαν αυτή (να και μερικά τιπς για να κάνετε ένα απολαυστικό χτένισμα στη γάτα σας), ενώ κοιμόμασταν αγκαλιά μαζί του, κάτι που απολάμβανε πολύ γιατί γουργούριζε!
  • Κάτι που σίγουρα εκτιμάται είναι η σίτιση με τροφές νόστιμες, εύπεπτες, πλούσιες σε θερμίδες και υγρασία όπως οι πλέον οικονομικές και σούπερ ποιότικές, μεγάλες συσκευασίες της GranataPet
  • Του δίναμε χρόνο και χώρο να μένει μόνος του, γιατί όπως είπαμε οι γάτες εκτιμούν τη μοναχικότητα!
Όλα τούτα τα κάναμε με τον Σκλαβή και παρόλο που ήταν πολύ κοντά στο θάνατο, δεν θέλησε ποτέ να μας εγκαταλείψει. Οι παραπάνω συνθήκες φυσικά δεν είναι χρήσιμες μόνο αν μια γάτα βρίσκεται ένα βήμα από τον θάνατο.. είναι όμορφο να εξασφαλίζουμε τέτοιες συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της γάτας μας, ώστε το σπιτικό της να είναι ένα σημείο θαλπωρής, ευχαρίστησης και ασφάλειας. 

Φταίω εγώ που η γάτα μου εξαφανίστηκε για να πάει να πεθάνει;

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί και σοβαροί λόγοι που κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι η γάτα σας φεύγει και κρύβεται κάπου για να συναντήσει το θάνατο. Μην αυτομαστιγώνεστε και μην φαντάζεστε ότι κάνατε κάτι εσείς λάθος που την οδήγησε μακριά της σε αυτή την φοβερή στιγμή της ζωής της! 

Σαν επίλογο θα ήθελα να σας πω και τις αμπελοφιλοσοφίες μου για το πως να αποχαιρετίσουμε την γάτα μας που δεν είναι πια στη ζωή. Αν για κάποιο λόγο σας ενδιαφέρει να διαβάσετε γι’ αυτό κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *