Τι συμβαίνει όταν η γάτα παραπατάει και πέφτει

Χτες έλαβα το εξής μήνυμα από τη φίλη Νίκη: “H γάτα μου παραπατάει και συχνά πέφτει κάτω, ξαφνικά από χτες το βράδυ ενώ ήταν μια χαρά πριν! Πρέπει να ανησυχω;” Με αφορμή αυτό το μήνυμα θα σας περιγράψω ενα συνδυασμό από τις εμπειρίες μου και από την ονλάιν έρευνα σε κτηνιατρικά σάιτ για το τι μπορεί να συμβαίνει όταν η γάτα παραπατάει

Αρχικά όμως να πω ότι σε κάαααθε περίπτωση όπου εκδηλώνεται μια αισθητά διαφορετική συμπεριφορά από την γάτα μας είναι αρκετα φρόνιμο να επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρό μας – εκτός αν φυσικά υπάρχει ένας πάααρα πολύ προφανής λόγος και όχι ανησυχητικός λόγος που να εξηγεί την αλλαγή της συμπεριφοράς! 

Πχ αν με το που έρθει μια παρέα σπίτι η γάτα μου παει να κρυφτεί – ακόμη και αν αυτή η συμπεριφορά δεν είναι κάτι το σύνηθες – κατά πάσα πιθανότητα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί η γάτα πήγε να κρυφτεί επειδή δεν θέλει ή δεν νιώθει άνετα με τους επισκέπτες. 

Όταν η γάτα παραπατάει - 7 πιθανές αιτίες

  • Είναι πιθανό η αστάθεια και το παραπάτημα να οφείλεται σε πρόβλημα στο αυτί – όπως σε περιπτώσεις έσω ωτίτιδας. Εκτός απο παράπατημα, η γάτα κάνει στροφές, γέρνει και πέφτει συχνά
  • Αν η γάτα έχει υποστεί δηλητηρίαση εκτός από τα υπόλοιπα συμπτώματα (που είναι πολλά) παρουσιάζει συχνά και νευρολογικά συμπτώματα όπως αστάθεια και παραπατήματα! Διαβάστε και το σχετικό μου άρθρο για τις δηλητηριάσεις ΕΔΩ!
  • Η γάτα μπορεί να παραπατάει και στην περίπτωση του νευρολογικού FIP (λοιμώδης περιτονίτιδα) – πρόσφατα μια γάτα μιας τσιτσοφίλης παρουσίασε αυτό ως βασικό συμπτωμα και στη συνεχεια διαγνωστηκε με FIP! Διαβάστε το άρθρο μου για το FIP ΕΔΩ!
  • Επίσης μπορεί να οφείλεται σε κάποια μορφή καρκίνου που μπορεί να εχει αναπτυχθεί στην σπονδυλική στήλη και ασκεί πίεση ή στον εγκέφαλο.
  • Χτύπημα στην σπονδυλική στήλη (πχ από κάποιο αμάξι) – έχω δει τουλάχιστον 5 φορές γάτα χτυπημένη από αμάξι με αποτέλεσμα να σέρνει τα πόδια της και να παραπατάει να ανακάμπτει θεαματικά σε λίγες μέρες με χορήγηση κατάλληλης αγωγής (συμπεριλαμβανομένης κορτιζόνης)! Η Ραία μου ήταν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα! Βρείτε την ιστορία της ΕΔΩ.
  • Όταν σταματάει η ροή αίματος στη σπονδυλική στήλη ή όταν ένα αγγείο αιμοραγγεί προκαλώντας συσσώρευση αίματος στην σπονδυλική στήλη και πίεση εκεί
  • Διάφορες φλεγμονές σε διάφορα σημεία όπως η παρεγκεφαλίδα ή το αιθουσαίο σύστημα του αυτιού
όταν η γάτα παραπατάει

Τι πρέπει να κάνετε;

Να πάτε τη γάτα άμεσα στον κτηνίατρο ο οποίος θα κάνει φυσικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα θα προχωρήσει και σε εξετάσεις αίματος και ό,τι άλλο χρειαστεί, ανάλογα με τα ευρήματα των προηγουμενων σταδίων της έρευνας!

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το παραπάτημα και ειδικά η αδυναμία στα πίσω πόδια είναι ένα καμπανάκι, ένα SOS που μπορεί να δείχνει ότι η γάτα είναι σε μεγάλο κίνδυνο και πιθανώς είναι ένα σημάδι ότι η γάτα πεθαίνει! Για περισσότερα σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει κάντε κλικ στο αναλυτικό μου άρθρο αμέσως παρακάτω:

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: 8 Σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει

Εσείς έχετε παρατηρήσει ποτέ παρόμοια συμπεριφορά στα ξαφνικά από τη γάτα σας; Περιμένω τα σχόλιά σας, με τις ιστορίες σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *