4 tips για την αποτελεσματική και ανώδυνη χρήση του χωνιού (ελισαβετιανό κολάρο) στις γάτες

Ελισαβετιανό κολάρο, λαϊκιστί.. χωνί, ένας εφιάλτης για όσες γάτες έχουν αναγκαστεί να το φορέσουν σε κάποια φάση της ζωής τους. Και όμως η χρήση του αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας σε κάποιες περιπτώσεις! Πρώτα από όλα ας δούμε ποιες ειν’ αυτές οι περιπτώσεις! 

Που χρησιμεύει το ελισαβετιανό κολάρο

Ο βασικός λόγος ύπαρξης του ελισαβετιανού κολάρου είναι να εμποδίζει την γάτα από το να τραυματίζει άμεσα το σημειο μιας χειρουργικής επέμβασης (ένα σημείο τομής) ή ένα τραυματισμένη σημείο του σώματος, ή ένα σημείο που έχει υποστεί κάποιον δερματικό ερεθισμό κλπ. Εδώ να πούμε ότι είναι απόλυτα φυσικό μια γάτα να γλείφει τα τραύματά της όμως αυτό το γλείψιμο μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την διαδικασία επούλωσης και ακόμη να προκαλέσει μολύνσεις! 

Να πούμε ότι αν κριθεί απαραίτητο να φορεθεί ένα χωνί αυτό πρέπει να φορεθεί μέχρι το τραύμα/πληγή/ερεθισμός να έχει ιαθεί πλήρως και αυτό μπορεί να χρειαστεί κάποιες μέρες ως βδομάδες! 

Όμως αν υπάρχει πιθανότητα μια γάτα να αποφύγει τη χρήση του (πάντα με τη συμφωνη γνωμη του κτηνιατρου σας) αυτό θα ήταν ένα μεγάλο δώρο για εκείνη διότι το να το φοράει είναι μια πολύ δυσάρεστη διαδικασία για τη γάτα σας

4 τιπς για την πρακτική/ανώδυνη χρήση του κολάρου

  • Αν η γάτα σας είναι αρκούντως συνεργάσιμη και η χρήση του κολάρου είναι απαραίτητη, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι που αν πετύχει η γάτα σας θα σας ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΙ! Αναφέρομαι στην ώρα του φαγητού.
    Αρχικά να πω ότι είναι πολύ σημαντικό  το φαγητό της να είναι πολύ θρεπτικό, υγιεινό και νόστιμο, ειδικα σε μια περίοδο ίασης, όπου η γάτα και υποφέρει αρκετά και χρειάζεται θρεπτικά γεύματα για να γιάνει αλλά και μπόλικη ευχαρίστηση που μπορεί να αποδειχθεί ψυχολογικά ιαματική! Οι αγαπημένες υγρές τροφές του Τσίτσου τούτο τον καιρό είναι οι εξαιρετικές Lucky Lou SuperMono (τέλειες για το γαστρεντερικό, και πλούσιες σε θρεπτικά)  που μπορείτε να βρείτε σε προσφορά 5+1 εδώ και η διαχρονικά αγαπημένη του ξηρά τροφή Carnilove – μπορείτε να την τσιμπήσετε εδώ)!

    Και πάμε στο τιπ! Επιχειρήστε, αν η γάτα σας είναι συνεργάσιμη, να της αφαιρέσετε το χωνί την ώρα του φαγητού της, ώστε να φάει με την άνεσή της, χωρίς να τη εμποδίζει αυτό το άβολο πράμα και να ευχαριστηθεί ανενόχλητη το γεύμα της. Και προχωρήστε το ακόμη παραπάνω, υπό την επίβλεψή σας αφήστε την να γλειφτεί και να καθαριστεί ανενόχλητη για 20-30 λεπτάκια, προσέχοντας μόνο ότι δεν θα ασχοληθεί με τις πληγές της. Αν πάει να γλείψει τις πληγές αποτρέψτε την απαλά, και ήρεμα. Η γάτα όχι μόνο θα καθαριστεί, που της είναι απαραίτητο (σκεφτείτε οτι καθημερινά καθαρίζονται 3 ώρες τη μέρα – περισσότερα εδώ), αλλά ταυτόχρονα θα ηρεμήσει (μια και η διαδικασία του καθαρίσματος είναι για τη γάτα σαν το.. Prozac της)! Αν πετυχει αυτό η γάτα σας θα παρατηρήσετε ότι η γάτα σας είναι πολύ πιο ήσυχη από ότι αν την κρατάτε συνέχεια με το κολάρο!
    Την τεχνική αυτή την χρησιμοποίησα μετά την στείρωση της Ταζ και κατά την ίαση του σπασμένου γοφού του Πίπου και ήταν πολύ συγκινητικό το πόσο εκτίμησαν αυτά τα δύο πλάσματα αυτό το κολπάκι μου! Δείτε και το τέλειο βιντεάκι 
  • Χρησιμοποίηστε στην ψυχοφθόρα περίοδο της ίασης έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης με εξαιρετική επίδραση τόσο στην ψυχολογία της όσο και όσον αφορά τη διαχείριση του πόνου! Εμείς χρησιμοποιούμε το CBD της NatureCan σε πολλές γάτες μας και αυτό έχει πάει πάρα πολύ καλά! Βρείτε το εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%!
  • H τσίτσοφιλη Μαρία μοιράστηκε ακόμη ένα έξυπνο τιπ:
    Θέλω μόνο να μοιραστώ κάτι που το ανακάλυψα πρόσφατα, όταν είχαμε επιπλοκές σε στείρωση γατούλας και ήταν απαραίτητο να φορέσει κολάρο (μπορεί να το ξέρουν κι άλλοι, εγώ δυστυχώς το βρήκα μόνη μου, ελπίζω όχι πολύ αργά, γιατί η μικρή είναι ακόμη σε θεραπεία)… Επειδή λοιπόν η γάτα δεν δεχόταν με τίποτα το κολάρο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στα ράμματα, σκέφτηκα να κοντύνω το χωνί και να αφήσω ένα μήκος περίπου 10 εκατοστών, που ενώ είναι αρκετό για να βλέπει έξω και να αισθάνεται άνετα, ωστόσο την εμποδίζει από το να φτάσει και να πειράξει την τομή. Αν το είχα σκεφτεί νωρίτερα, θα το έκανα έτσι από την πρώτη μέρα και ίσως δεν είχαμε τις επιπλοκές, αλλά ίσως να είχαμε σώσει άλλο ένα γατάκι, που δυστυχώς δεν μπορούμε πια να το φέρουμε πίσω…Ελπίζω τουλάχιστον να βοηθηθούν κάποιοι άλλοι άνθρωποι που θα έχουν το ίδιο πρόβλημα με την περίοδο μετά από επεμβάσεις και να είναι γερά και ευτυχισμένα τα ζωάκια τους.
  • Υπάρχουν και.. αντίστροφα, μαλακά κολάρα (soft backward collar) .. που δεν τα εχω δοκιμάσει είναι η αλήθεια, όμως φαίνονται πολύ βολικά  Φανταστείτε ότι αυτά αντί να ανοίγουν προς το  μουσούδι της γάτας ανοίγουν προς το σώμα της. Δείτε τη φώτο για να καταλάβετε πως λειτουργούν και πόσο πιο βολικά είναι για τη σίτιση της γάτας και την πολύ πιο ανενόχλητη κίνησή της!

Ουφ, αυτό ήταν, τα είπα και τελείωσα! Αν έχετε και εσείς άλλα τιπς για την πιο έξυπνη, ανώδυνη χρήση των ελισαβετιανών κολάρων παρακαλώ μοιραστείτε τα σε σχόλιο! Και για το τέλος διαβάστε και το πολύ χρήσιμο άρθρο μου για το πως να βοηθήσετε μια γάτα να ανακάμψει από ένα πρόσφατο χειρουργείο εδω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *