UPDATED: 8 συνήθειες που λατρεύουν οι γάτες

Θεωρώ ότι η αμοιβαία κατανόηση (ή έστω η μονομερής κατανόηση από μεριάς σας προς εμάς) είναι βασική για την καλύτερη δυνατή σχέση μεταξύ μας! Μέσα σε αυτά που θα σας βοηθήσουν να μας κατανοείτε καλύτερα είναι το να διακρίνετε επιτέλους μερικά πράγματα που λατρεύουμε να κάνουμε περισσότερο από κάθε άλλο!

Για να συγκεντρώσω τις αγαπημένες μας συνήθειες, βασίστηκα κυρίως στην προσωπική μου εμπειρία με τον εαυτό μου (τον Τσίτσο) και τις 18 γάτες της αυλής! Σίγουρα υπάρχουν και άλλες αγαπημένες συνήθειες αλλά αυτές θεώρησα εγώ τις πιο λατρεμένες:

1. Η γάτα λατρεύει τους μικρούς υπνάκους

Βασισμένος κυρίως στη δική μου εμπειρία (οχι ότι οι ενήλικες γάτες της αυλής υστερούν) έβαλα στην κορυφή των λατρεμένων μας συνηθειών τους μικρούς υπνάκους (όλη μέρα κάθε μέρα)! Ναι ναι αυτοί μας αναζωογονούν, μας χαλαρώνουν, μας γεμίζουν ενέργεια γιατί έχουμε και να κυνηγήσουμε (NOT)!

Να πούμε εδώ ότι επειδή είμαστε κυρίως νυκτόβια (και λυκόφωτα) πλάσματα τις ώρες που εσείς είστε ξύπνιοι ειναι πολύ πιθανό να μας βλέπετε να κοιμόμαστε συνέχεια, αν αναλογιστείς κιόλας ότι 15-16 ώρες ύπνος την ημέρα είναι ένα αρκετά καλό σκορ για εμάς… 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον ύπνο της γάτας κάντε κλικ στην εικόνα: 

ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ: Γιατί η γάτα ροχαλίζει;

2. H γάτα λατρεύει να καλλωπίζεται και να την καλλωπίζουν

Εεεε, το επόμενο (μετά τον ύπνο) που κάνουμε για ώρες κάθε μέρα είναι ο καλλωπισμός μας, το μπάνιο μας, το grooming μας. Μπορεί να ξοδέψουμε και 3 ώρες (χωρίς υπερβολή) κάθε μέρα για να είμαστε λαχταριστές, ολοκάθαρες.

Ποια είναι τα οφέλη του γκρούμιν; Μας κρατάει καθαρές, διατηρει το δέρμα και  τη γούνα μας υγιή, μας χαλαρώνει (το μάντρα της γάτας) και μας δροσίζει το καλοκαίρι.

Να σημειωθεί εδώ ότι εξίσου απολαμβάνουμε να καλλωπίζουμε μια γατούλα που αγαπάμε και έτσι ο καλλωπισμός γίνεται μέσο για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας! Αναλυτικό άρθρο για τον καλλωπισμό της γάτας θα βρείτε στον σύνδεσμο αμέσως παρακάτω:

3. Η γάτα λατρεύει το τρεχούμενο νερό

Αυτό δεν βασίζεται και τόσο στην εμπειρία μου διότι εγώ έμαθα με το μπολ με το νερό και όποτε μουα ανοίγουν νερό βρύσης τρομάζω πολύ! Όμως οι γάτες της αυλής πίνουν τρεχούμενο νερό σε κάθε ευκαιρία, όπως πχ αν δημιουργηθούν μικροσκοπικά ρυάκια από την βροχή. 

Μάλιστα πολλές γάτες τρελαίνονται να παίζουν με το νερό (μάθετε περισσότερα για τη γάτα και τη σχέση της με το νερό ακριβώς  ΕΔΩ).

Για να ικανοποίησετε αυτή μας την ανάγκη δοκιμάστε ένα από αυτά ειδικά σιντριβανάκια που μας προσφέρουν όσο τρεχούμενο νερό λαχταράμε – βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ!

4. Η γάτα λατρεύει να κάνει τα νυχάκια της

Το να ξύνουμε τα νυχάκια μας σε διάφορες επιφάνειες είναι ένα από τα πιο βασικά μας ένστικτα και εκτός των άλλων μας προσφέρει μπόλικη χαρά, ενώ έχει την ικανότητα να μας ηρεμεί (όπως και το grooming) και να μας αναζωγονεί ενώ είναι το χρησιμοποιούμε για διατάσεις και για ενδυνάμωση των μυών μας!

Ιδανικότερο σημείο από το ονυχοδρόμιο-γατόδενδρο φυσικά δεν υπάρχει, για να κάνει η γάτα τα νύχια της! Βρείτε το γατόδενδρο του Τσίτσου ΕΔΩ!

5. Η γάτα λατρεύει να βλέπει πουλάκια

Δεν είναι καθόλου σπάνιο να βλέπετε τις γατούλες σας να έχουν κουλουριαστεί στην άκρη του παραθύρου και να κοιτάζουν με προσοχή έξω. Το κάνω και εγώ όλη την ώρα. Γιατί; Γιατί παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά διάφορα πουλάκια που πασαγυρίζουν εκτός. Αυτό οφείλεται στο ένστικτό μας, του κυνηγού (τα πουλιά είναι τα επίδοξα θύματά μας) αλλά και στο ότι η κίνησή τους μας μαγνητίζει και τραβάει την προσοχή μας! Για παρόμοιους λόγους μας ενδιαφέρει και η παρακολούθηση άλλων πιθανών θυμάτων, όπως μύγες, τζιτζίκια κλπ Παρεπιμπτόντως αν η γάτα σας έχει ανοιχτόχρωμη γούνα προσέξετε την έκθεσή της στον ήλιο όταν αυτός έχει πολύ δύναμη.

6. Η γάτα λατρεύει την επαφή με τον χιούμαν της

Αν μια γάτα είναι υγιής, ήρεμη, χωρίς να την βασανίζουν περίεργα στρες, δεν μπορεί παρά να λατρέψει τον χιούμαν της και το δείχνει με διακριτικούς ή πιο προφανείς τρόπους!

Η εικόνα που σχηματίζουν πολλοί για τις γάτες, ότι είναι μοναχικά πλάσματα, έχει βάση μόνο όταν δεν είναι στα καλά τους, όταν κάτι τις απασχολεί.

Η αλήθεια είναι ότι η γάτα θέλει την προσοχή, την αγάπη και την παρέα του χιούμαν της. Για να δείξει την αγάπη της έχει λίγο διαφορετικούς τρόπους από εσάς τους χιούμανς αλλά μπόρει πολύ εύγλωττα να το κάνει! Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να μάθετε πως δείχνει η γάτα την αγάπη της στους ανθρώπους της:

Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας

7. Η γάτα λατρεύει να παρακολουθεί από ψηλά σημεία

Παιδιά, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εμείς οι γάτες έχουμε ένα πολύ ισχυρό ένστικτο.. ή μάλλον δύο.. ή μάλλον τρία! Το ένστικτο του θηρευτή και το ένστικτο του εν δυνάμει θηράματος και το χωροκτητικό ένστικτο

Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που μας κάνει να λατρεύουμε να σκαρφαλώνουμε σε ψηλά σημεία και από κει να παρατηρούμε την επικράτειά μας, να βεβαιωνόμαστε ότι κανείς δεν την απειλεί, να παραμονεύουμε από κει ανυποψίαστα θηράματα και να προφυλασσόμαστε  από επικίνδυνους θηρευτές όπως τα ποντίκια και οι ύαινες που σουλατσάρουν κατά καιρούς στο λίβιν ρουμ! 

Και πάλι εξαιρετικές λύσεις αποτελούν τα ψηλά γατόδενδρα (βρείτε τα προτεινόμενά μου εδώ) και τα κρεβατάκια με τις βεντούζες που μπορούν να μπουν ψηλά σε παράθυρα, όπως αυτό!

Μάθετε περισσότερα γι’ αυτή τη λατρεμένη μας συνήθεια ΕΔΩ!

8. H γάτα λατρεύει τις ζουμερές τροφές

Κλείνοντας θέλω να πω ετούτο: H γάτα στην άγρια φύση κυνηγάει ζουμερά, θηράματα που έχουν 70% υγρασία στο σώμα τους! Αυτή η συνήθεια είναι γραμμένη στο DNA της και καλώς συμβαίνει αυτό, γιατί αυτά τα θηράματα της προσφέρουν την απαραίτητη πρωτεϊνη που χρειάζεται αλλά και την υγρασία που είναι απαραίτητη για την ενυδάτωσή της σε ξηρά περιβάλλοντα (όπως αυτά στα οποία πρωτοεμφανίστηκε η γάτα).

Γι’ αυτό και η σύγχρονη, μονδέρνα, οικόσιτη γάτα, αν τυχών δεν εθίστηκε από όταν ήταν μικρή στην ξηρά τροφή (τα γνωστά και ως “πακοτίνια”) δεν ξεχνάει ποτέ αυτή την λατρεία για ζουμερά σνακ! Αυτό την κάνει να ξετρελαίνεται για υγρές τροφές όπως κονσέρβες, πατέ, μους κλπ! 

Τέτοιες τροφές άλλωστε είναι οι καταλληλότερες για τη γάτα (φυσικά μετά την BARF και την ωμή τροφή με τα απίστευτα οφέλη – ειρήσθω εν παρόδω, οι 18 γάτες της αυλής τρέφονται εδώ και 10 μήνες με την BARF της Voldog και έχουν κυριολεκτικά μεταμορφωθεί) στο περιβάλλον του σπιτιού. Η υγρή τροφή που καταναλώνει ο Τσίτσος αυτό τον καιρό είναι η περίφημη (και παρα πολύ οικονομική) Animonda Carny που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ!

Σίγουρα υπάρχουν ακόμη πολλές συνήθειες που αγαπούν οι περισσότερες γάτες γι’ αυτό περιμένω από εσάς στα σχόλια να μου επισημάνετε μερικές από τις αγαπημένες συνήθειες των δικών σας γατών! 

3 Απαντήσεις

  1. Όλα έτσι είναι. Εμένα με απασχολεί το ότι έχω ένα γατάκι 6 μηνών και πήρα πριν από 2 εβδομάδες μια ακόμα 2 χρόνων. Η μικρή τραμπουκιζε τη μεγάλη και η μεγάλη της το φύλαγε κ κόντεψε να την κατασπαράξει. Τις έχω σε διαφορετικά δωμάτια αλλά ως πότε? Φοβάμαι για τη μικρή γτ είναι πολύ μινιον μη θρηνήσω θύματα..

    1. Ψάξε στο ίντερνετ για επεισόδια της εκπομπής “my cat from hell”, με τον Jackson Galaxy (ο ίδιος έχει και κανάλι στο youtube) έχει ασχοληθεί σε πολλά επεισόδια με τσακωμούς γατών που συζουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *