Νιώθουν οι γάτες την αγάπη σας όταν τις φιλάτε;

Ας το παραδεχτούμε, η γάτα και ο άνθρωπος είναι δυο πλάσματα τελείως διαφορετικά, ωστόσο και τα δύο τελείως ικανά να νιώσουν αγάπη, να εκδηλώσουν στοργή και τρυφεράδα! Γι’ αυτά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία! Ωστόσο οι τρόποι τους διαφέρουν!

Και αυτό είναι απόλυτα φυσικό, διότι κάθε είδος στη φύση είναι τελείως μοναδικό, με τελείως μοναδική μορφολογία, φυσιολογία, ανατομία κλπ κάτι που σχετίζεται και με την ηθολογία και τις συμπεριφορές των μελών του είδους! 

Σε ετούτο το ποστ θα εστιάσουμε σε κάτι πολύ συγκεκριμένο: Το φιλί! Το φιλί είναι για τον άνθρωπο ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τρόπους εκδήλωσης στοργής και τρυφεράδας! Από την άλλη η γάτα.. δεν φιλάει.. δηλαδή δεν πιέζει με τα χείλη της (βασικά οι γάτες πρακτικά δεν έχουν χείλη) το προσωπο ή το σώμα άλλων γατών σε ένδειξη στοργής!

Άρα τι έχουμε εδώ, ένα συμπεριφορικό ασυμβίβαστο; Ένα χάσμα μεταξύ ανθρώπου και γάτας; Η έρευνά μου έδειξε ότι δεν είναι έτσι! 

Καταλαβαίνουν οι γάτες την αγάπη σας όταν τις φιλάτε;

Αντίθετα με τα κοινώς θρυλλούμενα οι γάτες είναι τελείως ικανές να καταλάβουν ότι τα φιλιά είναι μια χειρονομία αγάπης! Πολλοί νομίζουν ότι οι γάτες δεν καταλαβαίνουν τα φιλιά διότι εκείνες (οι γάτες) δείχνουν την στοργή τους με διαφορετικούς τρόπους! 

Όντως όταν οι γάτες είναι φιλικές ή στοργικές με άλλες γάτες συνήθως κάνουν κάποια από τα παρακάτω:

  • Γλείφουν η μια την άλλη – βρείτε ΕΔΩ περισσότερα για την ιεροτελεστία του γλειψίματος
  • Τρίβονται μεταξύ τους
  • Αγκαλιάζονται
  • Κάνουν “ματάκια” (ανοιγοκλείνουν αργά τα ματάκια τους, καθώς κοιτάζονται η μια με την άλλη)

Το φιλί δεν είναι μέρος της γλώσσας του σώματος της γάτας! Και αυτό κάνει πολλούς να νομίζουν ότι οι γάτες δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει το φιλί. Όμως ερευνώντας γιατί οι γάτες δείχνουν στοργή η μια στην αλλή ανακαλύπτουμε δεδομένα που δείχνουν οτι οι γάτες μπορούν να καταλάβουν το φιλί ως ένδειξη στοργής.

Βλέπετε οι γάτες έχουν αδένες στο σώμα τους (και κυρίως στο κεφαλί, στα μάγουλα, στο πηγούνι, στο μέτωπο) που εκκρίνουν φερομόνες! Αυτές χρησιμοποιούνται συχνά ως ένας τρόπος για να κατοχυρώσουν την περιοχή τους! Μην ξεχνάτε ότι το χωροκτητικό ένστικτο είναι πολύ ισχυρό στη γάτα – βρείτε το αναλυτικό μου άρθρο για τη χωροκτητικότητα της γάτας ΕΔΩ.

Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούν τις φερομόνες! Οι φερομόνες χρησιμεύουν για να “περασουν” πληροφορία η μια γάτα στις άλλες για τον εαυτό της. Και πολύ συχνά στα πλαίσια της εκδήλωσης στοργής οι γάτες θα φροντίσουν να τριφτούν η μια με την άλλη για να μοιραστούν αυτές τις φερομόνες μεταξύ τους, φτιάχνοντας έτσι έναν ιδιότυπο οσφρητικό δεσμό. Με αυτό τον τρόπο η μια δείχνει στην άλλη ότι απολαμβάνει την συντροφιά της! Και τώρα ας επανέλθουμε στον άνθρωπο.. όταν ο άνθρωπος φιλάει τη γάτα του πάνω κάτω κάνει το ίδιο, πιέζει το σώμα του (τα χείλη του συγκεκριμένα) στο μέτωπο ή στο μάγουλο της γάτας, όπου εντοπίζονται κυρίζω οι περίφημοι αυτοί αδένες). Με αυτό τον τρόπο ο άνθρωπος (εν αγνοία του) απλώνει τις μυρωδιές του στη γάτα αλλά δίνει και στη γάτα την ευκαιρία να απλώσει τις φερομόνες της πάνω του! Ε και αυτός είναι ο γατίσιος τρόπος για να δείξει κάποιος στοργή! Έτσι κάπως.. συμπτωματικά (;) τα φιλιά ως χειρονομία ταιριάζουν πάρα πολύ με τον γατίσιο τρόπο εκδήλωσης στοργής!

Τι ... σκέφτονται οι γάτες όταν τις φιλάτε;

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι φιλάτε μια γάτα! Πως αντιδράει εκείνη; Της αρέσει; Το απολαμβάνει; Ας δούμε τις πιθανές αντιδράσεις της! Μια γάτα μάλλον απολαμβάνει το φιλί σας όταν:

  • Γουργουρίζει
  • Σας γλείφει
  • Τρίβεται πάνω σας
  • Σας αποκαλύπτει την κοιλιά της
  • Σας κάνει κεφαλιές
  • Ανοιγοκλείνει αργά τα ματάκια της
  • Στρέφει τα αυτιά της προς τα μπρος και στο πλάι
  • Κάνει πατουσίνια
  • .. κοιμάται
Προσοχή, δεν πρέπει να το παρακάνετε! Πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε πότε η γάτα δεν θέλει άλλο, γιατί από ένα σημείο και μετά το φιλί μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητικό και μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες αντιδράσεις τη γάτα σας! 

Ωστόσο είναι πιθανόν η γάτα σας να μην θέλει τη δεδομένη στιγμή φιλιά! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπάει, ή οτι δεν της αρέσουν τα φιλιά γενικώς! Απλώς τώρα δεν θέλει! ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ;;; Ομπόοοο! Λοιπόν, όταν η γάτα δεν απολαμβάνει τα φιλιά σας οι αντιδράσεις της είναι οι εξής:

  • Κάνει κχουυ (συριγμό) – μάθετε περισσότερα για το κχουυυυ ΕΔΩ
  • Απομακρύνεται εσπευσμένα
  • Στρίβει τα αυτιά πίσω
  • Ουρλιάζει σε χαμηλή ένταση
  • Σας ρίχνει ένα ελεγχόμενο χτύπημα
  • Κουνάει απότομα την ουρά της σαν μαστίγιο (ο τρόπος του ΚΙΝΕΖΟΥ)

Σε ποια σημεία απολαμβάνουν τα φιλιά οι γάτες;

Στο Κεφάλι:

Οι περισσότερες γάτες απολαμβάνουν τα φιλιά στο κεφάλι! Το κεφάλι είναι μια ασφαλή ζώνη όπου οι περισσότερες γάτες νιώθουν άνετα να αγγίζονται! Βέβαια μην ξεχνάτε ότι κάθε γάτα είναι μοναδική και οι αντιδράσεις της δεν μπορούν να είναι πάντα προβλέψιμες! Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε είναι να δοκιμάσετε (προσεκτικά).

Το πιο πιθανό είναι ότι αν η γάτα σας δεν απολαμβάνει τα φιλιά σας στο κεφάλι της είναι επειδή δεν την φιλάτε.. σωστά.. για παράδειγμα τα θορυβώδη φιλιά δεν εκτιμούνται ιδιαίτερα (μην ξεχνάτε την οξύτητα της ακοής της γάτας)!

Στη Μύτη:

Οι γάτες συνήθως δεν απολαμβάνουν να τις φιλάτε στη μύτη! Πρόκειται για μια ευαίσθητη περιοχή και άλλωστε η μύτη χρησιμοποιείται για να επικοινωνήσουν άλλα πράγματα! Ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μεταξύ των γατών είναι μέσω των αρωμάτων και η μύτη χρησιμοποιείται βασικά γι’ αυτό το λόγο  – και όχι για να δέχεται .. τα φιλιά σας!

Έτσι αν η γάτα δεν θέλει να συλλέξει πληροφορίες για εσάς, το να την φιλήσετε στη μύτη είναι σχεδόν.. αγένεια!! Είναι μια εισβολή στο χώρο της και καθόλου δεν το εκτιμάει! Οπότε μην ρισκάρετε φιλιά στη μύτη! 

Άλλωστε οι γάτες έχουν αρκετά μικρόβια στο σάλιο τους που καλό είναι να μείνουν μακριά της! Αν την φιλήσετε στη μύτη λογικά θα έρθετε σε στενή επαφή με την περιοχή όπου υπάρχει το σάλιο της και αυτό δεν είναι μια σούπερ ιδέα! 

Στο Σώμα:

Οι γάτες μπορεί να δεχτούν φιλία στο σώμα τους, αν και μπορεί να μην τρελαίνονται και ιδιαίτερα! Όπως και στα περισσότερα πράγματα αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε γάτα! Βλέπετε οι γάτες δεν έχουν αδένες στα πλαϊνα του σώματός τους και δεν συνηθίζουν να τρίβονται με αντικείμενα με αυτά τα σημεία (αντίθετα χρησιμοποιούν το κεφάλι κυρίως, όπως ειπαμε)!

Το πιο πιθανό είναι ότι αν η γάτα σας απολαμβάνει τα χάδια στο σώμα της να είναι οκ και με τα φιλιά στο σώμα της! Οπότε δοκιμάστε πρώτα να την χαϊδεψετε και αν δεχτεί το χάδι με ευχαρίστηση προχωρήστε και σε μικρά συνεσταλμένα φιλάκια!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ
Γιατί οι γάτες αγγίζονται μύτη με μύτη;

Πως να μαθω στη γατα μου να με φιλαει .. στο στόμα

Εδώ να πω ότι δεν είναι καλή ιδέα να σας φιλήσει η γάτα στο στόμα αν έχετε πληγές εκεί. Έχοντας πει αυτό ας δούμε πως μπορείτε να κάνετε τη γάτα σας να μάθει σε αυτό τον χουμανιστικό τρόπο φιλιών – καποιοι θα αρχιζετε να βγαζετε φλύκταινες που αρχίσαμε τις ανθρωποκεντρικές βλακείες, αλλά εγω θα πω ότι η εκπαίδευση μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρια σύνδεσης με τη γάτα  σας, ακόμη και αν αυτο στο οποιο εκπαιδεύεται είναι μια.. ανθρωπινη συνήθεια. Φυσικά αν η γάτα σας δεν απολαμβάνει αυτού του είδους την εκπαιδευση είναι ανοησία να επιμείνετε, αλλά είναι πολύ πιθανό να το απολαύσει – όπως και εσείς. Ε εκεί δεν υπαρχει τίποτα κακό με μια πορεία εκπαίδευσης που γίνεται για τη χαρά του πράγματος:

Κεντρικό ρόλο σε αυτή την τεχνική φυσικά παίζουν λαχταριστές λιχουδιές όπως οι εξαιρετικά υγιεινες (απο΄100% φρέσκο κοτόπουλο) λιχουδιες της Wellfed που μπορείτε να βρείτε εδώ! Βάλτε μια τέτοια λιχουδιά, ή κάποια άλλη παρόμοια (ιδανικά να είναι υγιεινή για να μην επιβαρύνει τη γάτα) στο στόμα σας και πλησιαστε τη γάτα σας! Πείτε της την “εντολή” Δωσε μου Φιλί και σκύψτε λίγο μπροστά. Η γάτα σας μυρίζοντας την λιχουδιά κατά πάσα πιθανότητα θα ανασηκωθεί για να δει τι παιζει, αν μπορεί να επωφεληθει από την κατάσταση για να πάρει την λιχουδιά! Μολις πλησιασει πολύ κοντά πείτε της ‘Μπράβο” και δώστε της την λιχουδιά. Επαναλάβετε πολλές φορές και σταδιακά μπορείτε να παραλείψετε την τοποθέτηση της λιχουδιας στο στόμα, μια και η γάτα βλέποντας την κίνηση και ακουγοντας την εντολη θα ανταποκριθεί με παρόμοιο τρόπο σαν να υπήρχε και η λιχουδια.. Δείτε και το σχετικό βίδεο εδώ:

Κλείνοντας να επαναλάβω ετούτο! Αν η γάτα σας σε μια δεδομένη στιγμή δεν φαίνεται να απολαμβάνει τα φιλιά σας αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι δεν σας αγαπά ούτε ότι γενικώς δεν θέλει φιλία! Σημαίνει απλώς ότι αυτή τη στιγμή δεν γουστάρει φιλιά ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΑΛΙΑΡΙΣΜΑΤΑ! 

Τώρα αν η γάτα σας παγίως αποφεύγει τα φιλιά σας μάλλον δεν έχετε βρεί το σωστό τρόπο Μάθετε πως να την φιλήσετε .. σωστά διαβάζοντας το αναλυτικό μου σχετικό άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

2 Απαντήσεις

  1. Η Τζέλα μου είναι 10 μηνών κ όταν ήταν μικρούλα ήταν πολυ χαδιαρα.Τωρα κάθεται για πολύ λίγο.Επισης όταν την χαϊδεύω με δαγκώνει οχι όμως δυνατα..Γιατί το κάνει αυτό?Ευχαριστω

  2. Εγώ τα γατάκια μου τα φιλώ παντού..τα εχω μεγαλώσει από μικρά μέσα στο σπίτι.. Ειδικά το θηλυκό το μεγάλωσα με μπιμπερό . Όταν είναι σε φάση ύπνου τα χαϊδεύω τα φιλάω και κοιμούνται μια χαρά…έρχονται και βάζουν το κεφαλάκι τους κοντά στο πρόσωπο μου και μου γλείφουν το στόμα.
    Τώρα όταν είναι εν δράσει όχι δεν τους αρέσει το φιλί φεύγουν και δεν τα ενοχλώ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *