στοματίτιδα γάτας αντιβίωση

ΟΔΗΓΟΣ: Ουλοστοματίτιδα & Στοματίτιδα γάτας

.. γράφει η γατολάτρισσα & γατοακτιβίστρια Μαρία Σαββα

Φίλοι μου γειά σας! Η στοματίτιδα είναι αναμφίβολα μία απο τις σοβαρότερες ασθένειες που μπορεί να προσβάλει τη γάτα μας. Προσωπικά τη θεωρώ μία από τις χειρότερες. Η γάτα υποφέρει πάρα πολύ με έντονο πόνο και αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση θα οδηγηθεί σύντομα στον θάνατο αφού από ένα σημείο και ύστερα δεν θα μπορεί να φάει τίποτα. Στην ουσία θα λιμοκτονήσει.

Δεν είμαστε κτηνίατροι και δεν θα τους αντικαταστήσουμε, θα δούμε το θέμα καθαρά εμπειρικά και πρακτικά όσο γίνεται φυσικά γιατί δεν είναι κάτι απλό. Θα μελετήσουμε την συμπεριφορά της γάτας που υποφέρει και τα σημάδια που πρέπει να σε ανησυχήσουν για να τρέξεις στο γιατρό σου.

Για να καταλάβουμε όμως τι ακριβώς είναι η στοματίτιδα είναι αναγκαίο να πούμε μερικά πράγματα σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζετε και για αυτό τον λόγο συμβουλεύτηκα το διαδίκτυο για τα παρακάτω (ιατρικά) και σας αναφέρω τα πιο βασικά. (Απο το queen.gr: και το el.indienikole.com)

Η χρόνια στοματίτιδα γάτας είναι μία εξουθενωτική κατάσταση του στόματος που προκαλεί σοβαρή φλεγμονή των ούλων και επώδυνες στοματικές βλάβες γύρω από τα δόντια, το στόμα, τα χείλη, τον ουρανίσκο, ακόμη και στο πίσω μέρος του λαιμού.

Τι προκαλεί στοματίτιδα στις γάτες;

 • Υπερευαισθησία στη βακτηριακή πλάκα που σχηματίζεται σε συνδυασμό με την εναπόθεση αλάτων στα δόντια. Τα αντισώματα που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού συγκετρώνονται σε μεγάλους πληθυσμούς στα ούλα γύρω από τα δόντια προκαλώντας αυτά τα ίδια μια πολύ σοβαρή φλεγμονή.
 • Ανοσοκαταστολή. Αυτή προκαλείται όταν η άμυνα του οργανισμού της γάτας είναι πεσμένη κάτι το οποίο συμβαίνει κυρίως μετά από μόλυνση της από τον ιό της Λευχαιμίας γατών (feLV) και του AIDS γατών(fIV). Μάθετε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την λευχαιμία της γάτας ΕΔΩ.
 • Τέλος μεγάλο ρόλο παίζουν και οι λοιμώξεις από ιούς ή βακτήρια. Ο καλυκοΐός της γάτας (που ευθύνεται και για τη ρινοτραχείιτιδα, τη γρίπη της γάτας)  σύμφωνα με μελέτες παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, όπως και η FIP (περιτονίτιδα) και η Βartonella.

Ποια είναι τα συμπτώματα της στοματίτιδας;

Τα συμπτώματα είναι πολλά και σοβαρά: πόνος (τρομαχτικός), ανορεξία ( λόγο πόνου, γιατί να φάω αφού πονάω), σιελόρρια (σάλια ανακατατεμένα πολλές φορές με αίμα), δυσοσμία του στόματος, ούλα που αιμορραγούν πολύ εύκολα και αποκτούν χρώμα σαν το κεράσι, αποχή από την καθημερινή περιποίηση της γούνας (άρα η γούνα παύει να είναι καθαρή και λαμπερή) ακόμα και πλήρης αδυναμία λήψης τροφής που θα οδηγήσει την γάτα στο θάνατο!!

Άρα φίλοι δεν μιλάμε για κάτι που παίρνει αναβολή γιατί όπως σε όλες τις ασθένειες το όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα ισχύει και εδώ.

Πως θα καταλάβω στην πράξη ότι η γάτα μου έχει στοματίτιδα

Πάμε να δούμε πιο λιανά τι πρέπει να σε θορυβήσει για να μην πιαστείς στον ύπνο. Η γάτα μια μέρα των ημερών θα αρχίσει να μασάει περίεργα,ενίοτε θα της πέφτει το φαγητό από το στόμα ή θα στρίβει λίγο το κεφάλι της στο πλάι. Θα έχει δυσκολία στο να ανοίξει το στόμα της για να χασμουρηθεί. Αυτά συνήθως είναι τα πρώτα σημάδια.

Μπορεί ο πόνος να είναι από κάποιο δόντι, σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ απλά αφού αν αφαιρεθεί το δόντι η γάτα θα επανέλθει στα φυσιολογικά της και δεν τρέχει τίποτα. Αν όμως σε αφήσει να ρίξεις μια ματιά στα ούλα και αυτά είναι κόκκινα λίγο έως πολύ, υπάρχει πρόβλημα. Ο γιατρός σου θα κρίνει αν πρόκειται για μια απλή ουλίτιδα ή αν είναι στοματίτιδα. Σε κάθε περίπτωση πας την γάτα στον γιατρό.

η γάτα μου έφαγε κλωστή

Επειδή οι γάτες είναι αρκετά ανθεκτικές στον πόνο μπορεί να μην το αντιληφθείς αμέσως, η αλήθεια είναι ότι δεν καθόμαστε και από πάνω τους όταν τρώνε. Το επόμενο στάδιο είναι καθώς τρώει να βγάλει μια τσιρίδα να παρατήσει το φαγητό και να φύγει τρέχοντας. Ε πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται. Εκεί τα παρατά όλας και τρέχεις στον γιατρό σου.

Σου έχω και ένα άλλο όμως! Σου ζητάει φαγητό έχει πολύ όρεξη πεινάει σαν λύκος. Λες εσύ: Μια χαρά είναι η γάτα πεινάει, αφού πεινάει πάει να πει είναι καλά. Της προσφέρεις με περίσσεια χαρά το φαγητό της και η γάτα απλά κάθεται από πάνω, το κοιτάει και δεν τρώει…

Μικρή παρένθεση σε ετούτο το σημείο για να δούμε για ποιούς άλλους λόγους  μια γάτα μπορεί να ζητάει φαγητό και μόλις της δίνετε να φεύγει! Ανακαλύψτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ

.. και συνεχίζουμε! Αμ δεν είναι καλά και δια μαγειάς δεν θα φτιάξει. Μπορεί για λίγο να παρακάμψει τον πόνο και να φάει μια μπουκιά πολύ σύντομα όμως θα έχει άρνηση για το φαγητό αφού κάθε φορά που τρώει κάτι ο πόνος είναι αφόρητος σαν να την κτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα. Κάπου εκεί μοιραία θα κάνει την εμφάνιση του…

… ο ΦΟΒΟΣ. Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο ότι προκαλεί πονό φέρνει και φόβο. Η γάτα θα κάνει απίστευτους συνδυασμούς στο κεφάλι της και θα αρχίσει να φοβάται το ίδιο το φαγητό, μετά εσένα που της το προσφέρεις αφού και εσύ παίζεις άθελα σου ρόλο σε αυτό που βιώνει με την παρουσία σου και μόνο στον πόνο της (εσύ μου προσφέρεις φαγητό και εγώ πονάω). Μετά φοβάται το πιάτο με το φαγητό, ακόμα και το δωμάτιο που τρώει. Τα πάντα ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΟΣ. Στο τέλος θα απομονωθεί και θα έχει πλήρη άρνηση για το φαγητό. Αν πρόκειται για αδέσποτο θα προτιμήσει να φύγει από το μέρος του αφού και αυτό θα του φταίει.

Πολλές φορές πολύ έντονος πόνος παρουσιάζεται ακόμα και όταν η γάτα δεν τρώει. Η καημένη εκεί που κάθεται βγάζει τσιρίδες από τις σουβλιές που νοιώθει και μετά φεύγει τρέχοντας.

Τι πρέπει να κάνω αν η γάτα μου υποφέρει από στοματίτιδα

1. Τι να την ταϊσω & πως να της δώσω τα φάρμακά της

Σε αυτή τη φάση που το ζωάκι υποφέρει προτιμήστε για την διατροφή του κάτι υγρό και ρευστό, αν είναι δυνατό κάτι σαν σούπα. Έχω παρατηρήσει ότι τους είναι πιο εύκολο να φάνε ρευστή τροφή. Αφού δεν χρειάζεται να μασήσουν μπορούν να την πιούν στην ουσία. Θα σας δώσω μία “συνταγή” που χρησιμοποιώ στα αδέσποτά μου που υποφέρουν από στοματίτιδα. Αδείαζω μια πατέ κονσέρβα σε αλουμινόχαρτο. 

Την πατάω με το κουτάλι και την λιώνω, μετά ρίχνω μόνο το ζουμί μιας άλλης κονσέρβας (Προτιμήστε μία πολύ ζουμερή). Αν έχω ζωμό από κοτόπουλο προσθέτω και λίγο από αυτό και έτσι φτιάχνω την σούπα. Εκεί μέσα ρίχνω και τα φάρμακα σε σκόνη ή σε μικρά κοματάκια. Αυτά τα βάζω πάνω-πάνω ώστε να φαγωθούν σίγουρα.

2. Ποιος είναι (εμπειρικά) ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετωπιση της στοματίτιδας;

Η στοματίτιδα δεν είναι ασθένεια που αν κάνεις θεραπεία θα περάσει μια και καλή. Δυστυχώς δεν ξεμπερδεύουμε εύκολα με αυτήν. Υπάρχουν βέβαια φάρμακα που θα βοηθήσουν και θα ανακουφίσουν το ζώο σου πολύ αλλά από την προσωπική εμπειρία μου θα σας πω ότι το καλύτερο αποτέλεσμα το φέρνουν οι εξαγωγές δοντιών. Στην ουσία τα δόντια ακόμα και αν αυτά τα ίδια δεν έχουν θέμα (πολλές φορές φαίνονται υγιή και πεντακάθαρα) τροφοδοτούν τα ούλα με βακτήρια και προκαλούν την ουλοστοματίτιδα. 

Αφαιρώντας τα δόντια, την πηγή δηλαδή του προβλήματος, μειώνεται κατα πολύ η φλεγμονή και όσο περνάει ο καιρός το στόμα γίνεται καλύτερα. Αν σου προτείνει ο γιατρός σου εξαγωγές και του έχεις εμπιστοσύνη, μην το σκεφτείς, προχώρα σε ολική αφαίρεση των δοντιών. Όσο πιο πολλά δόντια αφαιρεθούν τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει πρόβλημα μετά για το τι θα τρώει η γάτα, τα πάντα θα μπορεί να φάει ακόμα και ξηρά τροφή (την καταπίνουν έτσι και αλλιώς). 

Το έκανα πριν χρόνια στον Αγαπούλη και δεν ξαναχρειάστηκε να πάει για αυτό το θέμα στο γιατρό.Σε άλλες γάτες καμιά φορά αραιά και που μετά από τις εξαγωγες δοντιών κάναμε κάποιες ενέσεις κορτιζόνης μακράς διάρκειας και φυσικά και αντιβιωτικά. Και σε αυτήν την περίπτωση τα ζώα είχαν καλή ποιότητα ζωής και απελευθερώθηκαν από τον τρομερό πόνο.

η γάτα μου με δαγκώνει

Σε κάθε περίπτωση ό,τι και αν αποφασίσει ο γιατρός σου ακολούθησε τις συμβουλές του και αν δεν μείνεις ικανοποιημένη/ος πάρε και μια δεύτερη γνώμη. Φίλοι μου αυτά είχα να σας πω για σήμερα. Καλή επιτυχία και περαστικά στη γάτα σας. Μια παράκληση, κάντε ότι σας πει ο γιατρός σας για να βοηθήσετε το ζωάκι που υποφέρει.

Σας φιλώ.

Σημ. Τσίτσου

Αντιβίωση για στοματίτιδα γάτας

Σε κάθε περίπτωση, όπως για κάθε θέμα υγείας της γάτας, ό,τι αναφέρεται εδώ δεν υποκαθιστά την καθοδήγηση του κτηνιάτρου! Εδώ απλώς μεταφέρουμε καποιες πληροφορίες που θα το κάνουν ευκολότερο να κατανοήσετε το πρόβλημα και να μπορέσετε να έχετε μια πιο ουσιαστική επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας!

Στα πλαίσια αυτά να πω ότι το φάρμακο που δούλεψε καλά για εμάς στην περίπτωση της στοματίτιδας σε πολλές γάτες είναι η αντιβίωση stomorgyl συχνά σε συνδυασμό με χορήγηση κορτιζόνης. Πολλές φορές ο κτηνίατρός μας επίσης χορηγούσε αντιβίωση και κορτιζόνη μακράς διαρκείας σε αδέσποτες γάτες που δεν θα ήταν ευκολο να τους δίνουμε καθημερινά φάρμακα!

Επίσης η αφαίρεση δοντιών λειτούργησε όντως καταλυτικά στην περίπτωση του Ασπρομαυρέ και του Σκλαβή – και οι δύο φορείς του FIV. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αντιμετώπιση του FIV (AIDS της γάτας) διαβάστε το αναλυτικό άρθρο της εξαιρετικής κτηνιάτρου Μαρία Μπογογιαννίδου κάνοντας κλικ ΕΔΩ!!

Στα σχόλια περιμένω τις δικές σας εμπειρίες αλλά και τα δικά σας τιπς!

17 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα!
  Εχω μπει στο γατοκοσμο εδω και τρία χρόνια.Ο ΡΕΝΓΑΡ ζωντάνεψε τη ζωη μας .Εδω και ενα χρινο περιπου υποφέρει απο στοματίτιδα.Εχιυμε κάνει σχεδόν τα πάντα.Εξετασεις , καθαρισμός δοντιών στο ιατρείο , πλάκας δηλαδή .Ειναι ολα φισιολογικα ,δεν εχει fiv ,aids ,οι γενικές καλα.
  Έχουμε κανει τρεις ενέσεις κορτιζόνης.Τιποτα , υποφέρει και με το ζόρι του δινω σουπες .Δεν θα θελαμε τα αφερεσουμε τα δοντια .Πως ηταν η εμπειρία σας , πόσο εύκολα πήρατε απόφαση;

  1. Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω ένα Maine coon με στοματίτιδα, έχει μικρή δυσκολία στο φαγητό, είναι 14 κιλά, και 5 χρόνων. Προσφάτως της έχω σπίτι ένα Poodle toy το οποίο της παίζει ασταμάτητα και την γλύφει πολυ(ακόμη και στο στόμα). Υπάρχει περιπτώσει να κολλήσει κι αυτό;

   1. δεν εχω καποια ειδικη γνωση για το συγκεκριμενο θεμα που θετεις, αλλα νομιζω οτι οχι.. απλως τα σαλια μιας γατας και μαλιστα με στοματιτιδα μπορει να εχουν καποια βακτηρια και μικροοργανισμους

 2. Καλησπέρα!
  Έχω τον Δάκη (7 μηνών) κ ξαφνικά χθες πού ήρθε στην αγκαλιά μου ένιωσα μια απαίσια μυρωδιά.
  Στην αρχή νόμιζα ότι κάπου κυλίστηκε κ τον καθάρισα με ένα μωρομάντηλο.
  Σήμερα συνειδητοποιήσα ότι η μυρωδιά προέρχεται από το στόμα του πού γύρω γύρω έχει αποκτήσει ένα περίεργο σκούρο χρώμα. Μοιάζει πρησμένο κ ερεθισμένο κ έχει πολλά σάλια..
  Έχω ανησυχήσει γιατί έχει χάσει το κέφι του παρόλο που έχει όρεξη κ τρώει κανονικά.
  Να προέρχεται από τα δόντια του όλο αυτό;;
  Μήπως είναι κάποια μόλυνση ή κάτι πού έφαγε έξω;
  Μέχρι χθες ήταν ένα χαρούμενο γατάκι..

 3. Αχ τι γίνεται αν η γάτα (αδεσποτούλα) έχει τη στοματίτιδα και φαίνεται και μεγάλη σε ηλικία, αδύνατη και ταυτόχρονα και με κακή εικόνα νεφρών υπερηχογραφηκά;
  Ο κτηνίατρος δεν θέλει να την βάλει χειρουργείο για εξαγωγή δοντιών γιατί είναι επίφοβο. Καιρό λόγω νεφρών δεν μπορεί να παίρνει κορτιζόνη μακράς διαρκείας κτλ για να ηρεμεί. Σας έχει τύχει ποτέ κάτι παρόμοιο σε αδέσποτη γατούλα που φροντίζατε? σκασμένη είμαι! (μέσα την έχουμε τώρα και προσπαθώ να την βοηθήσω! επίσης δεν είναι φορέας Fiv/felv). Ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες!!

 4. Φροντίζω εδώ και χρόνια δύο αδέσποτα με στοματίτιδα. Το πιο δύσκολο είναι πως λόγω της στοματίτιδας είναι πολύ δύσκολο να τους δώσεις χαπάκι. Το Stomorgyl λόγω του ότι είναι πικρό, αν το σπάσεις και το βάλεις στην τροφή κομματάκια δεν θα το φάνε. Έτσι, τις έχω βολέψει με αντιβιώσεις τύπου Vibramycin, και με κορτιζονούχο, ανακουφίζονται για αρκετό διάστημα. Είναι χρόνια η πάθηση μου είπε το κτηνιατρείο. Όντως και εμένα μου είπε η κτηνίατρος οτι δεν “πιάνουν” οι γνωστές ενέσιμες αντιβιώσεις μακράς διαρκείας στη στοματίτιδα, δεν υπάρχουν ανάλογες. Υπάρχει κορτιζόνη μακράς ενέσιμη, που την βολεύει σχεδόν 2-3 εβδομάδες. Άσχετο, αλλά το Stomorgyl μου “έπιασε” πολύ καλά σε επιπεφικίτιδα (δάκρυα, κοκκινίσματα, εκκρίματα), μικροβιακές επιπεφικίτιδες δηλαδή. Σε μια γάτα μου με χρόνια επιπεφικίτιδα “πιάνει” πολύ καλά η αντιβίωση. Στα 5 κιλά γάτας 1/2 χαπάκι του 10 στο 24ωρο, για λίγες μέρες. (Το σπας στα 2 το 10-άρι, και το αλείφεις με πατέ η λάδι σολωμού και το δίνεις). Άλλο αρνητικό, ότι το Stomorgyl βγαίνει σε 2-άρι (γάτα), και 10άρι η 20άρι (σκύλος), και δεν βγαίνει σε 5-άρι. Αλλού που μου πέτυχε πολύ καλά η συγκεκριμένη αντιβίωση, ήταν σε αναπνευστικό του άλλου γάτου μου με AIDS (FIV), εκεί που άλλες αντιβιώσεις δεν έπιαναν πλέον. Είχαμε αλλάξει πολλές στα χρόνια που είχε το AIDS. Ρωτάτε το κτηνιατρείο να σας πει, και αν σας την πει το οκ, δοκιμάζετε.

 5. Αγαπητέ Τσίτσο,
  έχω μια γάτα, από τις πολλές, που έχει στοματίτιδα. Πιθανόν να το έπαθε γιατί ως αδεσποτάκι είχε πέσει σε ασβέστη και τον έγλυψε. Της έχουν πέσει τα δόντια εκτός από τους κυνόδοντες, και την ταίζω σούπα felix. Δε μπορεί να φάει ξηρά τροφή και όταν τρώει την καταπίνει.
  Είμαι πολύ στεναχωρημένος και ζητώ τη βοήθειά σου για να βρω μια τροφή σε μορφή σούπας σε καλή ποιότητα και οικονομικότερα (πιθανόν σε μεγαλύτερη συσκευασία?) γιατί δεν έχω λεφτά.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 6. Καλησπερα σας,

  Η γατούλα μας είναι 8 χρονών και είναι φορέας λοιμώδους περιτονίτιδας. επίσης έχει στοματίτιδα όπου περίπου καθε 2 μήνες της κάνουμε ένεση με κορτιζόνη. έχουμε επικοινωνήσει με αρκετούς κτηνιάτρους. ο καθένας μας λέει κάτι διαφορετικό. η γατούλα μας δεν νοσεί από την λοιμώδη αυτή την στιγμή αλλά δυσκολεύετε να φάει. ζει μέσα μαζί μας αλλά φοβόμαστε να της κάνουμε συνέχεια την ένεση με κορτιζόνη καθώς μας ενημέρωσε κάποιος ότι μπορεί η ένεση να της ξυπνήσει την λοιμώδη. τι μπορούμε να κάνουμε για την στοματίτιδα και για την λοιμώδη περιτονίτιδα. έχει κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και όντως έχει λοιμώδη περιτονίτιδα. επίσης, της έχουμε αφαιρέσει κάποια δόντια αλλά κάθε 2 μήνες περίπου υποφέρει από την στοματίτιδα.

 7. Πράγματι, όπως τα λέτε είναι! Έχασα γατούλα από στοματίτιδα! Είχαμε αφαιρέσει τρία δόντια πριν μερικά χρόνια, αλλά δεν κατάλαβα ότι δεν έτρωγε τον τελευταίο καιρό, γιατί έτρωγε μαζί με άλλα γατιά από το ίδιο πιάτο που τους έβαζα φαΐ, αδυνάτισε λίγο, είπα από γεράματα είναι ( ήταν μεγάλη) κ σε δυο μέρες το γατί ξεψύχησε, μαζί και η ψυχή μου… θέλει πολύ προσοχή! Τώρα ξέρω κ κάθομαι και τα κοιτάω πως τρώνε, προσοχή λοιπόν και ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες που γράφετε, για όλα τα θέματα των γατιών! Κλειώ.

 8. γνωριζεται κτηνιατρους που κάνουν επεμβάσεις με λέιζερ σε γάτες στην στοματική κοιλότητα
  στην περιοχή Θεσσαλονίκη ?

  1. Λέιζερ στην Θεσσαλονική, αν δεν κάνω λάθος κάνουν μόνο στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ.

 9. Καλησπέρα σας,
  Αντιμετωπίζω και εγώ τρία και πλέον χρόνια πρόβλημα στοματιτιδας με το γάτο μου – είναι βέβαια και κάποιας ηλικίας – έχουμε κάνει θεραπεία με χρήση κορτιζόνης,στην αρχή ανά μακρύ διάστημα, όμως καταλήξαμε κάθε μήνα , με αποτέλεσμα να αποκτήσει σάκχαρο από την παρατεταμένη χρήση και τώρα βρισκόμαστε σε απόγνωση…… κάνουμε παυσίπονες ενέσεις ανά ημέρα……..για να μπορέσει να φάει……. Καλή υπομονή σε όλους μας…….τα λατρεύουμε και προσπαθούμε το καλύτερο…..
  🐱🐱🐱

  1. ουφ, καταραμενη κορτιζονη!
   ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΝΕ ΔΥΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ..

   Μια με cbd -> https://www.tsitsosthecat.gr/farmakeutiki-kannavi/ – παντα σε συνεννοηση με τον κτηνιατρο σου, δωσε την ενδεδειγμενη ποσοτητα και αν στο μηνα δεν δεις βελτιωση.. μηπως να δωσεις και οριακα διπλασια ποσοτητα, προσεχοντας για πιθανες (ειναι η αληθεια οχι σοαβαρες) παρενεργειες.. αυτα που προτεινω, παντα με την εγκριση του κτηνιατρου σου – εμας ο Φιλου 15χρονος, με αθλια στοματιτιδα, εχει 35 μερες να παρει κορτιζονη! Παιρνει φουλ cbd

   Και αλλη μια με ομοιοπαθητικα.. αν θες μπορεις να δοκιμασεις .. εμεις ειχαμε συνεργαστει με τον κυριο Γκολφη (θα τον βρεις γοογλαροντας)

   1. Cbd…. παίρναμε στην έναρξη της νόσου και η αλήθεια είναι ότι κάναμε κορτιζόνη ανά μακρά διαστήματα…….θα δοκιμάσω τώρα ομοιοπαθητική……σας ευχαριστώ πολύ……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *