Γιατί η γάτα μου ζητάει φαγητό επίμονα και μόλις της το προσφέρω, φεύγει;

Το να παρακαλάει η γατα σας επίμονα για ένα γεύμα δεν είναι δα και ένα σπάνιο θέαμα από αυτά που συμβαίνουν μια φορά τα 100 χρόνια! Κάθε άλλο! Πως εξηγείται όμως που κάποιες φορές μόλις της βάλετε φαγητό εκείνη απομακρύνεται απευθείας, ή αφού πρώτη μυρίσει 1, 2 φορές το φαγητό; 

Είναι σαν να σας ακούω: “αχ μου ‘χεις κάνει τη ζωή μου πατίνι, μα τι άλλο θέλεις, σου βάζω φαγητό και δεν το τρως, επιτέλους πως να σε ευχαριστήσω;;”! 

Τι έχουμε εδώ; Μα μια ακόμη ανθρωποκεντρική αντίληψη γύρω από μια συμπεριφορά της γάτας! Πόσες φορές θα σας το πω; Δεν πρέπει να βλέπετε τη γάτα σας με ανθρώπινα μάτια, πρέπει να την βλέπετε με γατίσια! Ομπόοοο! Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να συμβαίνει και μόλις βάλετε στη γάτα σας φαγητό – έπειτα από επίμονη παράκλησή της – εκείνη αντί να καθίσει να φάει φεύγει μακριά!

Όμως πριν φτάσουμε εκεί ας θίξουμε κάτι σχετικό με το θέμα μας: μάθετε εδώ γιατί συχνα μια γάτα.. πεινάει συνέχεια (ακόμη και αν τρώει την ποσότητα θερμίδων που χρειάζεται –  για παν ενδεχόμενο τσεκαρε πόση τροφή πρέπει να τρώει η γάτα ανάλογα με την ηλικία της)!

Έχοντας απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα ας εξετάσουμε τώρα και το κεντρικό θέμα του άρθρου: γιατί η γάτα σας ζητάει επίμονα φαγητό και όταν της το προσφέρετε φεύγει μακριά:

Όταν η γάτα δεν τρώει

1. Η γάτα νιώθει μια .. εξιλέωση με το που δει φαγητό στο μπολ της

Η γάτα έχει συνδέσει την τοποθέτηση φαγητού στο μπολ της με μια πολύ ευχάριστη εμπειρία !). Αυτό είναι ξεκάθαρο. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι πολλές φορές η γάτα βαριέται, ή είναι κακόκεφη ή αγχωμένη. Εϊναι πολύ πιθανό να ζητήσει φαγητό στο μπολ της γιατί και μόνο η τοποθέτηση του φαγητού στο μπολ πυροδοτεί το αίσθημα της ευχαρίστησης και ανακουφίζεται η βαρεμάρα ή το άγχος. 

Έτσι η γάτα δεν γκρινιάζει για φαγητό επειδή πεινάει αλλά επειδή επιθυμεί να γευτεί την αίσθηση ευχαρίστησης απλώς από την τοποθέτηση του φαγητού στο μπολ της! Μόλις αυτό γίνει, μπορεί να φύγει ικανοποιημένη μακριά! 

Τωρα ακόμη και αν πιο μετα η γάτα σας πάει να φάει το έξτρα φαγητό που τοποθετήσατε στο μπολ της για να την ευχαριστησετε, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αν η γατα σας έχει ούτως ή άλλως ιδανικό βάρος!

2. Η γάτα ζητάει την προσοχή σας

Είναι επίσης πάρα πολλές φορές που η γάτα ζητάει επίμονα φαγητό γιατί απλώς θέλει την προσοχή σας. ΄Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η γάτα έχει συνδέση την διαδικασία του ταϊσματος με την εκδήλωση στοργής, ουσιαστικά βλέπει αυτά τα δύο ως συνώνυμα. Αν λοιπόν η γάτα σας νιώθει ανάγκη για στοργή από μέρους σας, μπορεί να επιδιώξει να την κερδίσει γκρινιάζοντας για φαγητό. Η τοποθέτηση του φαγητού βιώνεται από την γάτα σαν.. χάδι από εσάς και έτσι ικανοποιείται η ανάγκη της για να κερδίσει την προσοχή σας. 

Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό η γάτα να μην θέλει να φάει καθόλου και μόλις τοποθετήσετε το φαγητό στο μπολ της να απομακρυνθεί – και πάλι έχοντας πάρει αυτό που ήθελε! 

Ανακαλύψτε 5 άλλες συμπεριφορές που δηλώνουν ότι η γάτα θέλει την προσοχή σας ΕΔΩ!

Εδώ κρίνεται απαραίτητη μια παρενθεση για να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να δείχνετε στη γάτα σας την στοργή σας – αν φυσικά εκείνη είναι διατεθειμενη να την δεχτεί! Κάντε της χάδια με το σωστό τρόπο – βρείτε εδώ πως -, μιλήστε της χαμηλόφωνα, κάντε της ένα χτένισμα με μια καλή βούρτσα σαν αυτή και αυτό θα της δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να μην επιζητά συνέχεια την προσοχή σας!

3. Η γάτα σας υποφέρει από ναυτία

Οι γάτες πολλές φορές υποφέρουν από ναυτία και ενόχληση στο γαστρεντερικό χωρίς να την εκτονώνουν με εμετό. Ωστόσο ακόμη και σε μια τέτοια συνθήκη η πείνα της εμφανίζεται και κάνει τη γάτα να παραπονιέται για φαγητό. Ωστόσο υπάρχει και η αντικρουόμενη με το αίσθημα της πείνας ναυτία και έτσι όταν πια το πολυπόθητο φαγητό μπήκε στο μπολ η ναυτία νικάει και έπειτα από μια εξέταση της τροφής η γάτα απομακρύνεται χωρίς να φάει μπουκιά για να μην ερεθισει παραπανω το στομάχι της. 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια ναυτίας για τη γάτα σας είναι όταν γλείφει επίμονα τα χείλη της με τη γλώσσα της! 

4. Το φαγητό που βάλατε στο πιάτο της δεν την ικανοποίησε (ή το χει βαρεθεί)

Κακά τα ψέματα, η γάτα είναι πολύ επιλεκτική σε σχέση με τον ουρανίσκο της. Αρκεί μια αλλοίωση σε μια τροφή ή μια τροφή με λίγο διαφορετική σύσταση ή υφή από την επιθυμητή για εκείνη, για να κάνει τη γάτα να περιφρονήσει την τροφή της. 

Έτσι ενώ πεινάει πολύ και σας γκρινιάζει για φαγητό, όταν το τοποθετήσετε στο μπολ και το μυρίσει εντοπίσει τις διαφορές από τα υψηλά της στάνταρντ και πάει πιο δίπλα σαστισμένη, κοιτώντας σας ενοχλημένη για το ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ που διαπράξατε. Ίσως να δώσει και μια δεύτερη ευκαιρία στο φαγητό στο μπολ με ένα δεύτερο σνιφάρισμα αλλά αν και αυτή η δεύτερη δοκιμή αποβεί μη-ικανοποιητική αποχωρεί με αξιοπρέπεια, φανερά ενοχλημένη από την αστοχία του προϊόντος που της προσφέρατε! Συγνώμη κιόλας.. 

Σε ετούτο το σημείο, αρπάζω την ευκαιρία να πω κάτι που εχω εντοπίσει.. ότι η γάτα όπως κάθε άλλο πλάσμα θέλει ποικιλία στην τροφή της, οπότε μπορεί κάτι που το τρώει για καιρό να το βαρεθεί. Γι’ αυτό κάνετε εναλλαγή γεύσεων, υφών κλπ κλπ ώστε να την εξιτάρετε και να μην συμβαίνουν φαινόμενα σαν αυτά που περιγράφουμε εδώ. Η ποικιλία ούτως ή άλλως είναι μεγάλη.. 

.. ειδικά όσον αφορά τις υγρές τροφές, που έχω κάνει διδακτορικό μπορώ να σας προτείνω πολλές εξαιρετικές υγρές τροφές, σε πολλές γεύσεις, αλλά θα μείνω στις δυο αγαπημένες του Τσιτσάρα τούτο τον καιρό: τις εξαιρετικές Lucky Lou (πιο τσιμπημένη τιμή με εξαιρετική συσταση και μονοπρωτεϊνικη) και την GranataPet (εξαιρετική και αυτή και πλέον και οικονομική στις μεγάλες συσκευασίες των 800 γρ.)

5. Η γάτα σας δεν μπορεί να μυρίσει λογω βουλωμένης μύτης από γρίπη

Είναι πολλές φορές που η γάτα σας μπορεί να ζητάει φαγητό αλλά μόλις το βάζετε να μην τρωεί επειδή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Η πιο κοινή περίπτωση στην οποία συμβαίνει αυτό είναι όταν η γάτα σας πεινάει πολύ αλλά επειδή υποφέρει από γρίπη της γάτας (ρινοτραχειίτιδα ή χλαμύδια) η μυτή της δεν λειτουργεί καλά και δεν μπορεί να μυρίσει το φαγητό που βάλατε στο μπολάκι της!

Θα μου πείτε “μα καλά, τρελός είσαι, αφού το βλέπει το φαγητό στο μπολ της, γιατί στο καλό δεν τρώει;” Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας επαναφέρω στην τάξη και να σας θυμήσω ότι οι αισθήσεις της γάτας είναι τελείως διαφορετικές από του ανθρώπου και η γάτα για να αναγνωρίσει το φαγητό σαν φαγητό πρέπει να το μυρίσει παρά να το δει!

Σε τέτοιες περιπτώσεις ένα πολύ μυρωδάτο φαγητό (πχ ψαράκι ή ατμισμενο κοτοπουλο) δίνει τη λύση, γιατί η γάτα καταφέρνει να το μυρίσει και αρχίζει να το τρώει. Εκεί μπορείτε να βάλετε την φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεται για να ξεπεράσει την γρίπη και κάπως έτσι η γάτα να αρχίσει σιγά σιγά να ανακάμπτει! 

6. Η γάτα σας υποφέρει από ουλοστοματίτιδα

Η σπουδαία γατοακτιβίστρια Μαρία Σάββα προσθέτει: “Tσιτσο μου το πρώτο πράγμα που συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η στοματίτιδα ή η ουλοστοματιτιδα. Ενώ η γάτα θέλει να φάει δεν μπορεί. Με το που ακουμπήσει το φαγητό στα ούλα πετάγεται σαν να την χτύπησε ρεύμα. Είναι εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση. Ειδικά στην ουλοστοματιτιδα. Μερα με τη μέρα χειροτερεύει και πολύ σύντομα η γάτα αποκτάει ένα τρομερό φόβο για το φαγητό ακόμα και για τον άνθρωπο που προσφέρει το φαγητό. Τυπική συμπεριφορά για γάτες που υποφέρουν από αυτό. Με το που θα σε δουν παίρνουν μαύρο δρόμο αφού ” εσύ προσφέρεις φαγητό και εγώ πονάω.”

Θέλει οπωσδήποτε φάρμακα γιατρό και πολλές φορές εξαγωγές. Όταν πρόκειται για ουλοστοματιτιδα τα δόντια είναι συνήθως μια χαρά και πεντακάθαρα τα ούλα είναι το πρόβλημα και πολύ δύσκολη η θεραπεία. Πάλι ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε εξαγωγές γιατί αποδεσμεύοντας τα ούλα από τα δόντια το πρόβλημα μειώνεται κατά πολύ όπως και ο πόνος. Σε άλλες περιπτώσεις χρειάζονται φάρμακα αντιβιωσεις κορτιζόνες κ.λ.π. Το φαγητό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να είναι πολύ ζουμερο για να παίρνει και την υγρασία που χρειάζεται.

Να πω ότι μια τέτοια ουλοστοματίτιδα ήταν η αιτία ο Ασπρομαυρέ να βρεθεί στα όρια της ασιτίας και να κινδυνέψει με θάνατο. Επίσης να πούμε ότι ο ιος της ρινοτραχειίτιδας είναι συχνά υπευθυνος για την εκδηλωση στοματίτιδας, οποτε καταλαβαίνετε σε πόσο δυσμενη κατάσταση μπορει να βρεθει μια γάτα που ουτε να μυρισει μπορεί για να φάει (βλ. προηγούμενο) και ταυτοχρονα ποναει τοσο το στομα της. Περισσοτερα για την στοματιτιδα στο αναλυτικο μου αρθρο.

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ:

Σε τούτο το σημείο κρίνω Α ΠΑ ΡΑΙ ΤΗ ΤΟ να τονίσω για άλλη μια φορά μια και μιλαμε για τη διατροφη της γάτας, πόσο περισσότερο κατάλληλη για μια γάτα είναι η υγρή τροφή σε σχέση με τις τρομακτικά διαδεδομένες ξηρές τροφές που ταϊζουμε τις γάτες μας. Και αυτό γιατί η υγρή τροφή προσομοιώνει πολύ καλύτερα την φυσική διατροφή της γάτας που είναι θηράματα με 70% υγρασία, μπόλικη ζωική πρωτεϊνη  και ελάχιστο μισοχωνεμένο υδατάνθρακα μέσα στον πεπτικό του σωλήνα. Αν θέλετε να δείτε τις δικές μου προτάσεις για τις καλύτερες υγρές τροφές μπορείτε να το κάνετε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Και κάπου εδώ φτάσαμε στην εξιχνίαση μιας ακόμη μυστηριώδους συμπεριφοράς της γάτας!Είδατε βρε παιδιά ότι δεν είμαστε και τόσο παράλογες όσο νομίζετε; Πείτε μου σε σχόλιο αν η δική σας γάτα παρουσιάζει αυτή την κάπως εκκεντρική συμπεριφορά! 

Και για το τέλος σας έχω ένα ενδιαφέρον τιπ: Πως να κάνετε την γάτα σας να παύει να ζητιανεύει από το φαγητό σας! Βρείτε τις απαντήσεις ΕΔΩ

2 Απαντήσεις

  1. Μια απ’ τις δικες μου ζητουσε συνεχως φαγητο και μολις της εβαζα εφευγε κλαιγοντας.
    Τελικα ειχε προβλημα με τα δοντια της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *