Οι γάτες καταλαβαίνουν όταν κάνουν κάτι κακό και ζητούν συγνώμη;;

Σημέρα θα αντιμετωπίσουμε ένα ακόμη θέμα που προκύπτει από την επιμονή σας να ερμηνεύετε την συμπεριφορά της γάτας με βάση την δική σας χουμανιστική θεώρηση! Ας σας βάλω στο κλίμα! Ας υποθέσουμε πχ ότι η γάτα φλερτάρει με το βάζο που ειναι πάνω στο ράφι.. φλερτάρει τόσο που .. τελικά το ρίχνει κάτω! Στα δικά σας μάτια η γάτα έκανε κάτι πολύ κακό! Κάτι που δεν θα έπρεπε να κάνει!

Προσπερνάμε την αυθαίρετη αξιολόγησή σας και συνεχίζουμε! Το ερώτημα που θα εξετάσουμε είναι κατά πόσο η γάτα καταλαβαίνει ότι έχει κάνει κάτι κακό και αν νιώθει άσχημα και με τον τρόπο της εκφράζει τη συγνώμη της προς εσάς. Επειδή εσείς οι χουμανς ό,τι και να κανει μια γάτα το μεταφράζετε σε ανθρώπινες συμπεριφορές – πχ όταν μια γάτα τα κάνει εκτός τουαλέτας όταν φέρνετε μια άλλη γάτα στο σπίτι εσείς νομίζετε ότι σας εκδικείτε – θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε αντικειμενικά και αποστασιοποιημένα ετούτο το θέμα:

Οι γάτες καταλαβαίνουν όταν κάνουν κάτι κακό;

Οι γάτες είναι ικανές να καταλάβουν όταν κάνουν κάτι που σας δυσαρεστεί! Δεν έχουν όμως την αίσθηση του λάθους ή του σωστού! Για παράδειγμα δεν έχουν καμία ιδέα γιατί το να κάνουν τα νύχια τους στα έπιπλα είναι κακό!

Ωστόσο από τις αντιδράσεις σας μπορούν να καταλάβουν ότι αυτό που έκαναν σας ενόχλησε και αυτή την εμπειρία μπορούν να την καταχωρήσουν στη μνήμη τους και πιθανώς να αποφύγουν την επανάληψή της σε επόμενη φάση! 

Σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι πρέπει να διαβάσετε το πολύ χρήσιμο (για την κατανόηση της συμπεριφοράς της γάτας και των δυνατοτήτων εκπαίδευσής της) άρθρο μου για τη μνήμη της γάτας, που βρίσκεται ακριβώς ΕΔΩ!

Πως καταλαβαίνουν ότι κάτι σας ενόχλησε; Από:

  • Τον τόνο της φωνής σας
  • Τις εκφράσεις του προσώπου σας
  • Την στάση σας απέναντί της
Άλλωστε όπως έχουν βρει επιστήμονες οι γάτες  δίνουν πολύ σημασία στον ήχο της φωνής των χούμαν τους! Όταν είστε φιλικοί προς εκείνη το καταλαβαίνει από τον τόνο της φωνής σας, όμοιως και όταν είστε ενοχλημένοι από αυτήν!

Έτσι η γάτα θα συσχετίσει συγκεκριμένους τόνους φωνής με παιχνίδια, χάδια και τάισμα. Από την άλλη όταν όταν είστε θυμωμένος/η, ο διαφορετικός τόνος φωνής θα συνδυαστεί με την απουσία οποιασδήποτε θετικής εμπειρίας – και αν είστε κανένας μπρούτος και κάνετε κάποια επιθετική κίνηση ο τόνος αυτός θα συσχετιστεί με αυτή την απότομη κίνηση προς εσάς. 

Αλλά δεν είναι μόνο τα ηχητικά σήματα, αλλά και τα οπτικά ερεθίσματα! Μια έρευνα έδειξε ότι οι γάτες ιδίως κάτω από 5 χρονών μπορούν να εντοπισουν τα συναισθήματα του χούμαν τους από τις εκφράσεις του προσώπου! 

Με λίγα λόγια οι γάτες ενστικτωδώς συσχετίζουν όλα τα ερεθίσματα που τους δίνετε με θετικές ή αρνητικές εμπειρίες και με βάση αυτές θα πορευτούν, αναζητώντας το θετικό και προσπαθώντας να αποφύγουν το αρνητικό – τούτη η δήλωση βεβαία είναι αρκετα χονδροκομμένη και αφοριστική, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε μια γενική περιγραφή στην οποία φυσικά δεν μπορεί να απουσιάζει το λάθος.

Έχοντας πει όλα ετούτα καταλαβαίνετε ότι οι γάτες πολύ γρήγορα μπορούν να το καταλάβουν αν κάνουν κάτι “κακό” (για εσάς)!

Νιώθουν οι γάτες άσχημα αν κάνουν κάτι που θα σας ενοχλήσει/στεναχωρήσει/πληγώσει;

Νιώθουν οι γάτες άσχημα αν σας ενοχλήσουν, στεναχωρήσουν ή πληγώσουν; Οι γατοσυμπεριφοριστές λένε ότι η απάντηση είναι ‘ΟΧΙ’. Βλέπετε θεωρούν ότι οι ‘ενοχές’ είναι ένα πολύ περίπλοκο κόνσεπτ για να το νοιώσει η γάτα που μάλιστα δεν έχει κιόλας αντίστοιχο λεκτικό κώδικα για να υποστηρίξει τόσο λεπτοφυή και περίπλοκα κόνσεπτ!  Η απουσία τόσο περίπλοκων κόνσεπτ κατά την ταπεινή μου γνώμη την κάνει ακόμη πιο σοφή! 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η γάτα δεν νοιάζεται για εσάς ή ότι δεν σας αγαπάει ή ότι θέλει να σας πληγώσει σκοπίμως! Ο δεσμός της γάτας με τον άνθρωπο είναι πολύ έντονος και έχουμε μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτόν! Θυμηθείτε ΕΔΩ 10 τρόπους με τους οποίους οι γάτες δείχνουν την αγάπη τους στο χούμαν τους! 

Ζητούν "Συγνώμη" οι γάτες;

Οι γάτες δεν απολογούνται, δεν ζητούν συγνώμη, μιας και όπως είπαμε προηγουμένως δεν νιώθουν τύψεις και ενοχές.

Και όσοι αναρωτηθείτε “Τότε γιατί όταν η γάτα μου αρχίζει τις γλύκες αφού με δαγκώσει ή με γρατζουνίσει;” η απάντηση είναι ότι όπως είπαμε πιο πάνω μπορεί να καταλάβει πότε σας έχει ενοχλήσει και θέλει να σας χαλαρώσει, να σας ηρεμήσει, αλλά όχι επειδή νιώθει τύψεις και ενοχές! Οπότε μην ερμηνεύετε ανθρωποκεντρικά τις εκφράσεις τους! 

Όταν η γάτα είναι στοργική μετά που θα κάνει κάτι “κακό” είναι η ίδια αναστατωμένη με την αντίδρασή σας και θέλει να φέρει ξανα ηρεμία τόσο στον εαυτό της όσο και σε εσάς μια και αυτα τα δύο τελικά είναι αλληλένδετα! 

Έτσι οποιος ισχυριστεί ότι αυτή είναι μια συμπεριφορά χειραγώγησης από τη μερία της, μάλλον πέφτει έξω. Η γάτα αυθορμήτως σε μια κρίσιμη (μιλώντας πάντα σχετικά) στιγμή απλώς θέλει να επαναφέρει την ισορροπία, με πράξεις στοργής και αγάπης, που θα ηρεμήσουν και εκείνη και εσάς – κάτι που κάθε άλλο παρά χειραγώγηση είναι!

Και πως δρουν οι γάτες προσπαθώντας να επαναφέρουν την γαλήνια ισορροπία; Με

Αλλά και όταν μια γάτα δυσαρεστήσει μια άλλη γάτα μπορεί να κάνει πράγματα για να αποκαταστήσει την ισορροπία! Πράγματα όπως:

Εσείς τι έχετε να πειτε πάνω σε αυτό το θέμα; Βρίσκετε ότι η γάτα σας καταλαβαίνει όταν κάνει κάτι που σας δυσαρέστησε; Μοιραστείτε την εμπειρία σας σε σχόλιο μαζί μας! 

Για το τέλος θα σας πρότεινα να διαβάσετε ένα ακόμη ενδιαφέρον άρθρο για το κατά πόσο η γάτα καταλαβαίνει τα ανθρώπινα συναισθήματα και εκδηλώνει ενσυναίσθηση! Βρείτε το σχετικό άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *