Η γάτα που έγινε δήμαρχος για.. 20 χρόνια (+ΦΩΤΟΣ)

Μετά τον Λάρι, τον πρώτο γάτο της Ντάουνιγκ Στριτ, τον γάτο που μένει ενώ οι Βρετανοί πρωθυπουργοί φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον γιατί δηλαδή να μην αναλάβει μια γάτα τα καθήκοντα του δημάρχου; Αν μιλάω σοβαρά; Φυσικά και μιλάω σοβαρά ανόητοι!

Αν ζητούσες από κάποιον κάτοικο της Talkeetna, της Αλάσκα, να σου περιγράψει τον δήμαρχο της πόλης του, κάπως έτσι θα άρχιζε την αφήγησή του: «Είναι χνουδωτός, πορτοκαλί, παιχνιδιάρης, δεν μιλάει ποτέ του, δεν έχει χέρια να σφίγγει άλλα χέρια, ούτε να χαιρετάει στις συγκεντρώσεις, και κοιμάται όλη μέρα…».

Πάει κάπου το μυαλό σας; ΣΕ ΓΑΤΑ; ΜΕΣΑ ΠΕΣΑΤΕ! O Δήμαρχος αυτής της κωμόπολης (χωριού) ήταν επί 20 χρόνια μια γάτα! Και μια μέρα σαν σήμερα, στις 23 Ιουλίου 2016, αυτός ο απίστευτος Δήμαρχος άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο, δίνοντας την αφορμή για να γράψω τούτο το άρθρο σήμερις!

Που βρίσκεται η Talkeetna; Sτα μισά του δρόμου ανάμεσα στο Ανκορατζ, την πρωτεύουσα της Αλάσκα και στους πρόποδες του εθνικού πάρκου Denali, στο νότο! Δεν είναι η πιο συνηθισμένη πόλη/χωριό του κόσμου γιατί εκτός από γάτα δήμαρχο έχει και το περίφημο Φεστιβαλ  Moose Dropping στη διάρκεια του οποίου ρίχνεται από ένα ελικόπτερο κοπριά της άλκης και οι θεατές μαντεύουν πού θα προσγειωθεί! 

Ένα άλλο ασυνήθιστο ιβεντ είναι το Wilderness Woman Contest, όπου οι γυναίκες του χωριού  δοκιμάζουν τη σωματική τους δύναμη πετώντας κορμούς δένδρων και κυνηγώντας άλκες. Τρελό χωριό αυτό το Talkteena, ρε παιδιά, μήπως να παω να γίνω εγώ δήμαρχος εκεί, μια και εδώ πέρα το μόνο που έχω είναι την διακυβέρνηση μόλις 105 γατών;;;;

Επιστροφή στην ιστορία μας, πίσω στα 1997 πουήταν η χρονιά που η εκλογή δημάρχου προκάλεσε τη δυσφορία, αλλά και την αδιαφορία των κατοίκων, με κανέναν από τους υποψηφίους να θεωρείται αρκετά άξιος να υποστηριχτεί.

Τότε, πήρε μια φωτισμένη πρωτοβουλία ο διευθυντής ενός καταστήματος, ονόματι Lauri Stec, , και διάλεξε ένα γατάκι μέσα από ένα κουτί και το ονόμασε «Stubbs». Παρότρυνε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το γατί, γιατί «ήταν ο μοναδικός που άξιζε την ψήφο τους…»! ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΕ αλήθεια! Μόλις είχε «γεννηθεί» ένας δημοφιλής πολιτικός. Οι κάτοικοι της Talkeetna υπερψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες τον Stubbs και ο φοβερός τζιντζερόγατος έγινε ο δήμαρχος του τόπου τους – σε ετούτο το σημείο να αποκαλύψω μερικά άλλα χαρακτηριστικά (εκτός απο τις ηγετικές ικανότητες) των τζίντζερ γατών, ακριβώς ΕΔΩ!

Ο δήμαρχος και οι απαιτήσεις του

Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, αν και ιδιόρρυθμοι, οι κάτοικοι του χωριού δεν ήταν και εντελώς τρελοί – πολύ κακώς αν με ρωτάτε! Η θέση του δημάρχου ήταν σχεδόν συμβολική.  ΑΙΣΧΟΣ! Δεν λάμβανε αποφάσεις, δεν ήταν αυτός ο υπεύθυνος για τους φόρους, για τις νομοθεσίες κοκ!

Όμως ο πορτοκαλί δήμαρχος τριγύριζε πια στην πόλη πίνοντας νερό από τις μικρές λακκούβες του δρόμου και κάνοντας επισκέψεις στο General Store – το γραφείο του. Οι μόνες απαιτήσεις του δημάρχου Stubbs ήταν η προσοχή και τα χάδια όταν το επιθυμούσε. Και παρόλο που ο χνουδωτός δήμαρχος δεν είχε τη ρητορική ικανότητα ενός τυπικού πολιτικού, πάντα τα πήγαινε καλά στις δημοσκοπήσεις – και βέβαια τα νιαουρίσματά του πάω στοιχήμα ότι είναι πολύ πιο πειστικά από τον ξύλινο λόγο των πολιτικών ανα τη υφήλιο. Ο Stubbs υπηρέτησε την Talkeetna για 20 ολοκληρα χρόνια οσο απιστευτο και αν σας φαίνεται.

Η θητεία του Stubbs κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν εξαιρέσεις τον σκύλο που τον αντιπαθούσε και του επιτέθηκε κάποτε με λύσσα, του τρύπησε τον πνεύμονα, του έσπασε ένα δυο κόκκαλα, αλλά κατά τα άλλα τον άφησε να ζήσει. Εμ πάντα ένας σκύλος θα ζορίζεται από το ασύγκριτα μεγαλύτερο potential μιας γάτας!

Από το 2015 όμως ο δήμαρχος είχε αρχίσει να κουράζεται και να μειώνει τις επισκέψεις του στο… Γραφείο του. Σταμάτησε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, απέφευγε τους επίμονους και περίεργους τουρίστες και κοιμόταν όλο και περισσότερο τα μεσημέρια. Και ο γάτος – δήμαρχος συνέχισε απρόσκοπτα τα καθήκοντά του μέχρι που τον βρήκε ο θάνατος στον ύπνο του ένα πρωινό του 2016.

«Ήταν θησαυρός μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του», είπαν οι οπαδοί του Stubbs.
Οι κάτοικοι του χωριού της Αλάσκα τώρα έχουν χρίσει δήμαρχο τον αδελφό του Stubbs. Και ο σκύλος έχει χάσει τον ύπνο του με τη νέα ήττα του…

ΥΓ: Για το τέλος μάθετε για τον Λάρι, τον “πρώτο γάτο” της Βρετανίας που παραμένει στο πόστο του όσοι πρωθυπουργοί και αν αλλάξουν στο αναλυτικό μου άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *