Παιδιά, δεν είμαστε όλοι μας τρελαμένοι με τις γάτες, παραδομένοι σε αυτές, πρόθυμοι να τις συναναστραφούμε αρκεί και μόνο να είναι γάτες! Όχι όχι, υπάρχουν και εκείνοι που για πρώτη φορά θα υιοθετήσουν μια γάτα και νιώθουν κάπως αμήχανα, μια κάποια ανασφάλεια, είναι λίγο μουδιασμένοι, φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη και δεν ξέρουν σίγουρα τι θέλουν! Γάτος ή γάτα είναι η καλύτερη επιλογή για αυτούς;
Α και υπαρχουν και εκείνοι που θέλουν να πάρουν μια γάτα για συντροφιά στην ήδη υπάρχουσα γάτα! Άλλωστε σας έχω εξηγήσει πολλές φορές γιατί δύο γάτες είναι καλύτερες από μία – διάβασε το σχετικό άρθρο μου ΕΔΩ. Ε λοιπόν τι ειναι πιο φρόνιμο να διαλέξουν και εκείνοι; Γάτο ή γάτα; Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή!
Γάτος ή γάτα; Υιοθετώντας την πρώτη μου γάτα
Παιδιά, ας υποθέσουμε λοιπόν ότι υιοθετείτε το πρώτο σας γατάκι και αναρωτιέστε αν θέλετε να είναι γάτος ή γάτα; Μερικά από τα κριτήρια που μπορείτε να λάβετε υπόψιν είναι τα παρακάτω, χωρίς κανένα από αυτά να είναι απόλυτο και χωρίς κανείς να εγγυάται ότι ό,τι γράφεται στη συνέχεια θα αποδειχθεί 100% στην πράξη!
Τρυφεράδα - Χάδια - Ανεξαρτησία
Αν ονειρεύεστε τη γάτα σας να είναι συνέχεια στην αγκαλίτσα σας, να επιζητεί τα χάδια σας, να θέλει τρυφεράδες, θαρρώ ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος μιας αρσενικής γάτας – σε όσα πολ έχω κάνει, με μερικές χιλιάδες ψήφους έχω βρει ότι οι αρσενικοί γάτοι είναι σαφώς πιο χαδιάρηδες – αλλά φυσικά μπορώ να θυμηθώ και αρκετές περιπτώσεις που μια θηλυκή γάτα εκδηλώνει μπόλικη τρυφερότητα! Περισσότερα δεδομένα για την σχετική έρευνα που έχω κάνει σχετικά με αυτό το θέμα ΕΔΩ!
Αν τώρα θέλετε μια γάτα που δεν σας “πνίγει” ίσως να επιλέγατε μια θηλυκή γάτα, που είναι εν γένει πιο ανεξάρτητές, πιο αποστασιοποιημένες και είναι πολύ πιθανό να μη βρίσκεται συνεχεια στο κατόπιν σας.
Ζημιές
Η απαράμιλλη χάρη της κίνησης μιας θηλυκής γάτας είναι το κάτι άλλο. Μπορεί να κινείται στο χώρο χωρίς καν να αγγίζει πουθενά και τίποτα! Από την άλλη οι αρσενικοί είναι σαφώς πιο ατσούμπαλοι, καθώς περπατούν μοιάζουν λες και έχουν καβαλικέψει ένα άλογο και στην κίνησή τους μπορεί να κάνουν πολύ περισσότερες ζημιές.
Αν ειστε καινούριος στην υπόθεση “γάτα” και οι ζημιές σας.. ταράζουν, ίσως τούτο εδώ είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψιν!
Εδώ να πω ότι εγώ ο Τσίτσος παρόλο που ΙΣΩΣ είμαι αρσενική γάτα, δεν έχω κάνει ποοοοοτέ ζημιές στα 7 χρόνια που ζω με τους χούμανς μου!
Υγεία
Σε γενικές γραμμές οι αρσενικές γάτες έχουν πολύ πιο συχνά προβλήματά με το ουροποιητικό τους σύστημα, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους όπου – ειδικά αν τρέφονται με ξηρά τροφή – οι πιθανότητες δυνητικα θανατηφόρων ουρολιθιάσεων είναι πολύ μεγάλες.. και συν τοις άλλοις τα κτηνιατρικά έξοδα μπορεί να ξεφύγουν αρκετά. Γι’ αυτό παιδιά στραφείτε στην ποιοτική υγρή τροφή! Η αγαπημένη υγρή τροφή του Τσίτσου είναι η Bozita – μπορείτε να την αποκτήσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ!
Επίσης αν ο γάτος σας βγαίνει και έξω η συμπλοκη με άλλους γάτους είναι πολύ συχνή υπόθεση (ακόμη και αν είναι στειρωμένος) κάτι που μπορεί να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και λοιμώδεις ασθένειες όπως το FIV (AIDS της γάτας)
Οι θηλυκές γάτες από την άλλη παρουσιάζουν προβλήματα πυομήτρας αν δεν στειρωθούν, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο – οι περισσότερες στειρώνονται
Θα έλεγα σε γενικές γραμμές ότι πιθανώς αν είναι μεγάλο άγχος σας η υγεία της γάτας σας να στρεφόσασταν προς την θηλυκή γάτα.
Στείρωση
Αν καποιοι απο εσάς έχετε διλήμματα για το αν πρέπει να γίνει στείρωση της γάτας σας, θα ήθελα να σας πω ότι είτε η γάτα σας είναι αρσενική είτε θηλυκή, σε συνθήκες ζωής μέσα στο σπίτι θα είναι δύσκολο ούτως ή άλλως να το αντιμετωπίσετε γιατί η μεν αρσενική γάτα είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να ψεκάζει μέσα στο σπίτι ενώ η θηλυκή παθαίνει κατά διαστήματα οίστρους που είναι πολύ θορυβώδεις και παιδεύουν και εκείνη και εσάς.
Αν θέλετε να μάθετε την.. άποψη του Τσίτσου για τη στείρωση κάντε κλικ ΕΔΩ!
ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τον οίστρο της γάτας

Γάτος ή γάτα; Φέρνοντας μια καινούρια παρέα στην ήδη υπάρχουσα γάτα μου
Συν όλους τους άλλους παράγοντες που αναφέρθηκαν πριν, θα ήθελα να πω ότι σε γενικές γραμμές αν έχετε μια γάτα μεγαλύτερη από 12 εβδομάδων (οπότε και ολοκληρώνεται η κοινωνικοποίησή της) το να φέρετε μια καινούρια γάτα στο σπίτι είναι μεγάλη πρόκληση! Γιατί η παλιά γάτα δεν θα την δεχτεί καθόλου εύκολα!
Έτσι πέρα από τα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως, αν θέλετε να φέρετε μια καινούρια γάτα στο σπίτι φροντίστε να λάβετε υπόψιν και τούτη την παράμετρο: 2 αρσενικές γάτες ειναι πολύ πιθανό να δυσκολευτούν να συνυπάρξουν, λόγω καβγάδων για το ποιος είναι ο κυρίαρχος γάτος της περιοχής (ακόμη και αν είναι στειρωμένοι).
Τα πράγματα ειναι πιο εύκολα με τις 2 θηλυκές γάτες, γιατί δεν είναι τόσο χωροκτητικές όσοι οι αρσενικοί.
Και ίσως ο συνδυασμός αρσενική-θηλυκή γάτα να είναι αυτός που είναι πιθανόν να λειτουργήσει πιο εύκολα από τους υπόλοιπους!
Τέλος σε κάθε περίπτωση διαβάστε το πολύ χρήσιμο άρθρο μου για το πως να φέρετε μια καινούρια γάτα στο σπίτι που υπάρχει ήδη μια γάτα – ανεξάρτητα από το φύλο των γατών – ακριβώς ΕΔΩ!
Λίγο πριν ολοκληρώσω τούτο το άρθρο να πω ότι η ερώτηση του άρθρου μπορεί σε πολλούς από εμάς να φαινεται πολύ ατοπη, σκεφτείτε όμως ότι κάποιος μπορει να ξεκινησει ετσι επιφυλακτικα την επαφη του με τις γατες και στη συνεχεια να τις λατρεψει ανευ όρων.. δεν προεξοφλει κάτι για το μελλον, το πως θα ξεκινησει αυτό το θαυμαστο γατοταξίδι!
.. εγώ πάντως πριν τον Τσίτσο δεν είχα καμιααα επαφη με κανενααα ζωο.. και δες που κατέληξα, απο μια τυχαία, συναντηση με ενα μικροσκοπικό πλασματακι 10 ημερων που φώναζε για τη ζωή του μεσα στα σκουπίδια!
ΥΓ1: Λίγο πριν κλείσουμε τούτο το άρθρο ας δούμε ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΡΣΕΝΙΚΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ
ΥΓ2: Κλείνοντας να επαναλάβω το εξής: Για όλα τα παραπάνω επαναλαμβάνω: τίποτα δεν είναι απόλυτο – για κάθετι που αναφέρω έχω και τουλάχιστον ένα παράδειγμα αντίθετο (πχ εχω γνωρισει θηλυκες γάτες πάαααρα πολύ τρυφερές και αρσενικές γάτες πολύ προσεκτικές στις κινήσεις τους).