ΟΔΗΓΟΣ: Φροντίζοντας τη γούνα της γάτας σας

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Μια λαμπερή και υγιής γούνα είναι πανέμορφη στην όψη, απολαυστική στο χάδι και πάρα πολύ χρήσιμη σε λειτουργικό επίπεδο΄- και είναι ένδειξη γενικότερης υγείας (απουσία γρίπης, λοιμωδών νοσημάτων κλπ)! Η γάτα έχει περίπου 20312 τρίχες σε ένα τετραγωνικό εκατοστό του δέρματός της και  η χρησιμότητά τους είναι μεγάλη:

  • Συλλέγουν αισθητηριακά δεδομένα
  • Προστατεύουν από το κρύο, τη ζέστη, την βροχή και τον αέρα
  • Βοηθούν ακόμη και στην παραγωγή θρεπτικών όπως βιταμίνης D
Παρόλο που οι γάτες φροντίζουν τη γούνα τους ως κόρην οφθαλμού, συχνά παρουσιάζονται κάποιες συνθήκες όπου η γούνα χάνει την λάμψη και την υγεία της. Που οφείλεται αυτό;

Αιτίες για την μειωμένη υγεία της γούνας

  • Φτωχή διατροφή – Για να διατηρήσει η γάτα τη γούνα, το δέρμα και το σώμα της υγιές η γάτα χρειάζεται μια καλή ισορροπία πρωτεϊνων, λιπών και υδατανθράκων – όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους. Τροφές χαμηλής ποιότητας που δεν πέπτονται εύκολα (όπως πχ τροφές με πολύ υδατάνθρακα) μπορεί να προκαλέσει έλλειψη μετάλων και βιταμινών που τελικά επηρεάζουν την υγεία της γούνας
  • Προβλήματα βάρους – Γνωρίζουμε ότι μεγάλο ποσοστό των οικόσιτων γατών αντιμετωπίζουν θέματα παχυσαρκίας (στις ΗΠΑ περίπου το 57%, αλλά και στα γκάλοπ που έχω κάνει με δείγματα μερικών χιλιάδων γατών εδώ στην Ελλάδα τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 45-50%). Η παχυσαρκία εμποδίζει τη γάτα να μπορέσει να καθαρίσει μερικές δυσπρόσιτες περιοχές του σώματός της και έτσι η γούνα χάνει τη λάμψη και την υγεία της!
  • Ηλικία – Με παρόμοιο τρόπο οι γάτες όσο γερνούν γίνονται λιγότερο ευλύγιστες και παρουσιάζουν αρθρίτιδες. Έτσι πλέον αδυνατούν να φτάσουν σε όλες τις περιοχές του σώματος και να τις περιποιηθούν
  • Συχνό μπάνιο – Αν κάνετε μπάνιο τη γάτα σας ξανασκεφτείτε το. Το συχνό μπάνιο για τον έλεγχο παρασίτων και πιτυρίδας ταλαιπωρεί τη γούνα που φαίνεται ταλαιπωρημένη!
 
Φυσικά πέρα από αυτούς τους παράγοντες και διάφορες έκτακτες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ταλαιπωρία στη γούνα μιας γάτας. Πιο σημαντικές είναι ο διαβήτης, τα παράσιτα, μολύνσεις του δέρματος, αλλεργίες και αυτοάνοσες νόσοι!

Πως να διαφυλάξετε την υγεία της γούνας της γάτας σας

Η υποβάθμιση της υγείας της γούνας είναι κομβικής σημασίας για την γενικότερη ευζωία της γάτας σας και σε αυτή την περίπτωση η γάτα χρειάζεται τον καλό της φίλο, τον άνθρωπό της να την φροντίσει! Πως; Διαβάστε αμέσως παρακάτω:

1. Ενισχύστε τη διατροφή της

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε αν η γούνα χάσει τη λάμψη και την υγεία της και το δέρμα αφυδατωθεί είναι η διατροφή της γάτας!.

Οι γάτες χρειάζονται πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από τους σκύλους καθώς και σύνθετους υδατάνθρακες και καλής ποιότητας λίπη για να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν ένα υγιές σώμα και μια λαμπερή γούνα. Μια τροφή χαμηλή σε λιπαρά ή με κακής ποιότητας συστατικά θα έχει επίπτωση στη γούνα λέει ο κτηνίατρος, ειδικός στις γάτες Arnold Plotnick.

H λογική λύση για ένα τέτοιο πρόβλημα είναι η μετάβαση σε υψηλής ποιότητας τροφές. Ταυτόχρονα για την βελτίωση της ποιότητας της γούνας  μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε συμπληρώματα με λιπαρά οξέα (που είναι πλούσια στο σολώμο και σε διάφορα ιχθυέλαια). Τα αποτελέσματα μπορεί να φανούν μετά από έξι εβδομάδες και για να δοκιμάσετε τέτοια συμπληρώματα πρέπει να πάρετε την έγκριση του κτηνιάτρου σας! Σε πολλές περίπτωσεις η μετάβαση από μια ξηρά τροφή με σιτηρά σε μια grain free τροφή οδήγησε σε δραματική βελτίωση της ποιότητας της γούνας της γάτας.

Αν τώρα ήδη τρέφετε τη γάτα σας ;ήδη με μια καλής ποιότητας τροφή δοκιμάστε τη μετάβαση σε μια άλλη υψηλής ποιότητας τροφή με διαφορετική σύσταση. Κάθε εταιρεία μπορεί να έχει διαφορετική διατροφική φιλοσοφία, οπότε ο πειραματισμός έχει νόημα! Αλλωστε κάθε γάτα είναι διαφορετική και μια τροφή που λειτουργεί τέλεια σε μια γάτα μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά σε μια άλλη!

2. Αντιμετωπίστε την παχυσαρκία

Αν η γάτα σας παρουσιάζει πιτυρίδα στο κέντρο της πλάτης ή στη βάση της ουράς πρέπει να αρχίσετε να υποψιάζστε ότι η γάτα σας δεν μπορεί εύκολα να φτάσει σε αυτά τα σημεία λόγω παχυσαρκίας. 

Άλλωστε η παχυσαρκία δεν προκαλεί μόνο μείωση της ευλυγισίας και προβλήματα στη γούνα αλλά και άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα όπως πίεση, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις κλπ. 

Για να αντιμετωπίσετε την παχυσαρκία πολλά μπορείτε να κάνετε όπως να προσπαθήσετε να αυξήσετε τη δράση της γάτας σας, να ξεκινήσετε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων αλλά όχι μόνοι σας αλλά πάντα σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας γιατί η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει πχ ηπατική νόσο! Όπως χρειάστηκε μεγάλο διάστημα για να πάρει το περιττό βάρος η γάτα θα χρειαστεί επίσης μεγάλο διάστημα για να το ξεφορτωθεί!

3. Βοηθήστε τη γάτα στον καθαρισμό της

Μπορεί μια γάτα να είναι τόσο κομψή όσο μια βίδρα και να έχει μια υψηλής ποιότητας διατροφή και παρόλα αυτά να παρουσιάζει θέματα στη γούνα της. Το γήρας εμποδίζει τη γάτα σας να καθαριστεί καλά με αποτέλεσμα να εμφανίζει θαμπή γούνα και ξηροδερμίες!

Εδώ πρέπει να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας! Βουρτσίζετε συχνά τη γάτα σας ώστε να χαρίσετε στη γούνα της την υγεία που της αξίζει. Ειδικοί προτείνουν λεπτές οδοντωτές χτένες που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θαμπές νεκρές τρίχες που βρίσκονται στα εσωτερικά τμήματα της γούνας!

Ο Plotnick προτείνει επίσης τη χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή της γάτας σας και όχι με τοποθέτηση σχετικών σκευασμάτων απευθείας στη γούνα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως να χτενίσω τη γάτα μου

4. Σταματήστε να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας συχνά

Οι ειδικοί λένε ότι το συχνό μπάνιο μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία στη γάτα σας και προτείνουν να καταφεύγετε σε αυτό μόνο όταν η γάτα σας το έχει πραγματικά ανάγκη, αν πχ έχει λερωθεί με κάτι κολλώδες ή λιπαρό! Επίσης η χρήση conditioner ειδικού για γάτα στο τέλος του μπάνιου θα έκανε καλό. 

Άλλωστε αν πάλι υποφέρετε από αλλεργίες σχετικές με το τρίχωμα της γάτας, το να προσπαθήσετε να τις αντιμετωπίσετε κάνοντας μπάνιο τη γάτα είναι ανούσιο μια και σε λίγες μέρες τα προβλήματα θα επανέλθουν. προσπαθείτε να ελέγξετε την πιτυριδα ή τα αλλεργικά συμπτώματα στη γούνα της γάτας σας με το μπάνιο, κάνετε μια τρύπα στο νερό γιατί το εφέ του μπάνιου εξαφανίζεται μετά από λίγες μερες. Θα ήταν περισσότερο βοηθητικό να πλένετε τα χέρια σας, να παίρνετε εσείς αγωγή για την αλλεργία και να καθαρίζετε το σπίτι πιο συχνά!

Τέλος αν λούζετε τη γάτα σας για να αντιμετωπίσετε κινδύνους παρασίτων θα σας γλίτωνε κόπο και δάκρυα (και εσάς και της γάτας) αν αντί να καταφεύγετε στο μπάνιο να επιλέξετε μηνιαία αποπαρασίτωση με τα κατάλληλα αποπαρασιτωτικά σκευάσματα!

Όλα τα παραπάνω μέτρα για την βελτίωση της υγείας της γούνας της λατρεμένης γατούλας σας πρέπει να λαμβάνονται πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος γνωρίζοντας τις ειδικές συνθήκες της συγκεκριμένης γάτας θα σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο τρόπο – γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε επιλέξει έναν κτηνίατρο ικανό που θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη και θα αγαπάει τη γάτα σας

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!