ΟΔΗΓΟΣ: 7 τιπς για την φροντίδα της γούνας της γάτας!

Μια λαμπερή και υγιής γούνα είναι πανέμορφη στην όψη, απολαυστική στο χάδι και πάρα πολύ χρήσιμη σε λειτουργικό επίπεδο΄- και είναι ένδειξη γενικότερης υγείας (απουσία γρίπης, λοιμωδών νοσημάτων κλπ)! Η γάτα έχει περίπου 20312 τρίχες σε ένα τετραγωνικό εκατοστό του δέρματός της και  η χρησιμότητά τους είναι μεγάλη:

 • Συλλέγουν αισθητηριακά δεδομένα
 • Προστατεύουν από το κρύο, τη ζέστη, την βροχή και τον αέρα
 • Βοηθούν ακόμη και στην παραγωγή θρεπτικών όπως βιταμίνης D
Παρόλο που οι γάτες φροντίζουν τη γούνα τους ως κόρην οφθαλμού, συχνά παρουσιάζονται κάποιες συνθήκες όπου η γούνα χάνει την λάμψη και την υγεία της. Που οφείλεται αυτό;

Αιτίες για την μειωμένη υγεία της γούνας

 • Φτωχή διατροφή – Για να διατηρήσει η γάτα τη γούνα, το δέρμα και το σώμα της υγιές η γάτα χρειάζεται μια καλή ισορροπία πρωτεϊνων, λιπών και υδατανθράκων – όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους. Τροφές χαμηλής ποιότητας που δεν πέπτονται εύκολα (όπως πχ τροφές με πολύ υδατάνθρακα) μπορεί να προκαλέσει έλλειψη μετάλων και βιταμινών που τελικά επηρεάζουν την υγεία της γούνας
 • Κακή ψυχολογία – Μια γάτα αγχωμένη, φοβισμένη ή στρεσαρισμένη είναι πολύ πολύ πιθανό να αμελήσει την φροντίδα της γούνας της! Και όταν η γάτα που χρειάζεται 3 ώρες την ημέρα για να κρατήσει την γουνα της τέλεια, παραμελήσει κάτι τόσο σημαντικό είναι φυσικό η γούνα να χάσει την λάμψη της και την καθαρότητά της.
 • Προβλήματα βάρους – Γνωρίζουμε ότι μεγάλο ποσοστό των οικόσιτων γατών αντιμετωπίζουν θέματα παχυσαρκίας (στις ΗΠΑ περίπου το 57%, αλλά και στα γκάλοπ που έχω κάνει με δείγματα μερικών χιλιάδων γατών εδώ στην Ελλάδα τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 45-50%). Η παχυσαρκία εμποδίζει τη γάτα να μπορέσει να καθαρίσει μερικές δυσπρόσιτες περιοχές του σώματός της και έτσι η γούνα χάνει τη λάμψη και την υγεία της!
 • Ηλικία – Με παρόμοιο τρόπο οι γάτες όσο γερνούν γίνονται λιγότερο ευλύγιστες και παρουσιάζουν αρθρίτιδες. Έτσι πλέον αδυνατούν να φτάσουν σε όλες τις περιοχές του σώματος και να τις περιποιηθούν
 • Συχνό μπάνιο – Αν κάνετε μπάνιο τη γάτα σας ξανασκεφτείτε το. Το συχνό μπάνιο για τον έλεγχο παρασίτων και πιτυρίδας ταλαιπωρεί τη γούνα που φαίνεται ταλαιπωρημένη! 

Φυσικά πέρα από αυτούς τους παράγοντες και διάφορες έκτακτες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ταλαιπωρία στη γούνα μιας γάτας. Πιο σημαντικές είναι ο διαβήτης, τα παράσιτα, μολύνσεις του δέρματος, αλλεργίες και αυτοάνοσες νόσοι!

Πως να διαφυλάξετε την υγεία της γούνας της γάτας σας

Η υποβάθμιση της υγείας της γούνας είναι κομβικής σημασίας για την γενικότερη ευζωία της γάτας σας και σε αυτή την περίπτωση η γάτα χρειάζεται τον καλό της φίλο, τον άνθρωπό της να την φροντίσει! Πως; Διαβάστε αμέσως παρακάτω:

1. Ενισχύστε τη διατροφή της

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε αν η γούνα χάσει τη λάμψη και την υγεία της και το δέρμα αφυδατωθεί είναι η διατροφή της γάτας!.

Οι γάτες χρειάζονται τροφές με πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από τους σκύλους, μπόλικη υγρασία καθώς και καλής ποιότητας λίπη για να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν ένα υγιές σώμα και μια λαμπερή γούνα. Μια τροφή χαμηλή σε λιπαρά ή με κακής ποιότητας συστατικά θα έχει επίπτωση στη γούνα λέει ο κτηνίατρος, ειδικός στις γάτες Arnold Plotnick.

H λογική λύση για ένα τέτοιο πρόβλημα είναι η μετάβαση σε υψηλής ποιότητας τροφές. Ταυτόχρονα για την βελτίωση της ποιότητας της γούνας  μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε συμπληρώματα με λιπαρά οξέα (που είναι πλούσια στο σολώμο και σε διάφορα ιχθυέλαια)! Το  λάδι σολωμού που χρησιμοποιώ είναι αυτόΟ Plotnick προτείνει επίσης τη χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή της γάτας σας και όχι με τοποθέτηση σχετικών σκευασμάτων απευθείας στη γούνα!

Τα αποτελέσματα μπορεί να φανούν μετά από έξι εβδομάδες και για να δοκιμάσετε τέτοια συμπληρώματα πρέπει να πάρετε την έγκριση του κτηνιάτρου σας! Σε πολλές περίπτωσεις η μετάβαση από μια ξηρά τροφή με σιτηρά σε μια grain free τροφή όπως αυτή οδήγησε σε δραματική βελτίωση της ποιότητας της γούνας της γάτας.

Αν τώρα ήδη τρέφετε τη γάτα σας ήδη με μια καλής ποιότητας τροφή δοκιμάστε τη μετάβαση σε μια άλλη υψηλής ποιότητας τροφή με διαφορετική σύσταση. Κάθε εταιρεία μπορεί να έχει διαφορετική διατροφική φιλοσοφία, οπότε ο πειραματισμός έχει νόημα! Αλλωστε κάθε γάτα είναι διαφορετική και μια τροφή που λειτουργεί τέλεια σε μια γάτα μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά σε μια άλλη!

2. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογια των τεχνητών φερομονών (Feliway)

Όπως προαναφέραμε το στρες και το άγχος μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει στην πλημμελή φροντίδα της γούνας! Σε μια τόσο δύσκολη πρόκληση ένας πολύ δυνατός σύμμαχος είναι φυσικά το περίφημο Feliway, – μάθετε περισσότερα γι’ αυτό στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς εδώ – η τεχνολογία τεχνητών φερομονών που αποτελούν μηνύματα επικοινωνίας μεταξύ των γατών και μπορούν να κάνουν μια γάτα να νιώσει ασφαλής, ήρεμη και χαρούμενη, βοηθώντας στην βελτίωσή της ψυχολογικής της κατάστασης και στην επαναφορά της καθημερινής τελετουργίας καθαρισμού της γούνας, την εξαφάνιση της πυτιρίδας

Σε αυτό το σημείο να πω ότι συχνά η κακή ψυχολογία οδηγεί τη γάτα σε overgroomin που τελικά προκαλεί μάδημα της γούνας (συχνά στην ουρά). Ο Τσιτσάρας, όντας κάπως φοβικός γατούλης (ή γατούλα) όταν αγχώνεται μαδάει την ουρίτσα του. Ξεκινήσαμε ένα πείραμα με χρηση του Feliway Classic και το θαύμα έγινε! Σταμάτησε να μαδάει την ουρά του, ενώ εξαφανίστηκε και η πυτιρίδα από τα σημεία που είχε συχνά – κυρίως κοντά στη βάση της ουράς.

Αν χρησιμοποιήσετε το Feliway βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ευλαβικά της οδηγίες χρήσης του που μπορείτε να βρείτε εδώ! Επίσης αν θέλετε μπορείτε να γραφτείτε στο blog της Feliway κάνοντας κλικ  ΕΔΩ και να ρωτήσετε ό,τι απορία έχετε στην εταιρεία, για τη χρήση του.

Αν θέλετε να αποκτήσετε το Feliway Classic και ταυτόχρονα να υποστηρίξετε τις 120 Τσιτσόγατες (χωρίς να επιβαρυνθείτε έξτρα εσείς) μπορείτε να το αγοράσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

3. Αντιμετωπίστε την παχυσαρκία

Αν η γάτα σας παρουσιάζει πιτυρίδα στο κέντρο της πλάτης ή στη βάση της ουράς πρέπει να αρχίσετε να υποψιάζστε ότι η γάτα σας δεν μπορεί εύκολα να φτάσει σε αυτά τα σημεία λόγω παχυσαρκίας. 

Άλλωστε η παχυσαρκία δεν προκαλεί μόνο μείωση της ευλυγισίας και προβλήματα στη γούνα αλλά και άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα όπως πίεση, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις κλπ. 

Για να αντιμετωπίσετε την παχυσαρκία πολλά μπορείτε να κάνετε όπως να προσπαθήσετε να αυξήσετε τη δράση της γάτας σας, να ξεκινήσετε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων αλλά όχι μόνοι σας αλλά πάντα σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας γιατί η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει πχ ηπατική νόσο! Όπως χρειάστηκε μεγάλο διάστημα για να πάρει το περιττό βάρος η γάτα θα χρειαστεί επίσης μεγάλο διάστημα για να το ξεφορτωθεί!

4. Κάντε στροφή στην υγρή τροφή

Η αφυδάτωση μιας γάτας αντιμετωπίζεται κατά τον καλύτερο τρόπο με στροφή από την ξηρά τροφή στην υγρή. Και αυτό γιατί ακόμη και αν η γάτα σας έχει πάντα ένα μπολ με φρέσκο καθαρό νερό είναι πολύ πιθανό να μην προσλαμβάνει την ποσότητα νερού που χρειάζεται γιατί ειναι έτσι εξελιγμένη ώστε να προσλαμβάνει την υγρασία που χρειάζεται κυρίως από την τροφή της (στη φύση θηράματα με 70% υγρασία). Συνεπώς μια υγρή τροφή με 80% υγρασία μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην επαρκή ενυδάτωση της γάτας!

Εκτός αυτού η υγρή τροφή μπορει να συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με έμμεσο τρόπο. Η υγρή τροφή χωρις υδατάνθρακες πέπτεται πολύ καλύτερα από τη γάτα (σε σχέση με την ξηρά τροφή με κάμποσο υδατάνθρακα) με αποτέλεσμα να πάψει η γάτα να υποφέρει απο δυσπεψίες και στη συνέχεια να είναι πιο κινητική, δραστήρια κάτι που βοηθάει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας!

Όσον αφορά τον Τσιτσάρα, να πούμε ότι η στροφή σε αποκλειστική σίτιση με την περίφημη Bozita Chunks in Jelly, βοήθησε να γυαλίσει η πλούσια γούνα του! Γιατί Bozita Chunks in Jelly;

 • 97% πραγματικό κρέας από ελεγμένα σφαγεία
 • Απουσία συντηρητικών, αυξητικών ορμονών & κρεατάλευρων
 • Μετρημένη πρωτεϊνη (7.5% αντιστοιχεί σε 30% πρωτεϊνη ξηράς τροφής) που δεν επιβαρύνει τα νεφρά που επιφορτίζονται με τον μεταβολισμό της πρωτεϊνης (αυτό το επισημαίνω κατά βάση για γηραιές γάτες)
 • 83% υγρασία, την περισσότερη που εχω εντοπίσει σε μια υγρή τροφή
 • Εύπεπτη μια και είναι grain free με μηδενικό υδατάνθρακα
 • Εξαιρετική τιμή
Αν θέλετε να αποκτήσετε την Bozita Chunks in Jelly (και ταυτόχρονα να υποστηρίξετε τις 120 Τσιτσόγατες, χωρίς να επιβαρυνθείτε εσείς) μπορείτε να την αγοράσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩΝα πω εδώ ότι η σίτιση με αρκετές διαφορετικές ποιοτικές υγρές τροφές ενδείκνυται γιατί η γάτα δεν βαριέται και επίσης ουσιαστικά απολαμβάνει όλα τα οφέλη της καθε μίας και αναιρούνται τα μειονεκτήματά της! Βρείτε τις 5 προτεινόμενές μου υγρές τροφές εδώ

5. Βοηθήστε τη γάτα στον καθαρισμό της

Μπορεί μια γάτα να είναι τόσο κομψή όσο μια βίδρα και να έχει μια υψηλής ποιότητας διατροφή και παρόλα αυτά να παρουσιάζει θέματα στη γούνα της. Το γήρας εμποδίζει τη γάτα σας να καθαριστεί καλά με αποτέλεσμα να εμφανίζει θαμπή γούνα και ξηροδερμίες!

Εδώ πρέπει να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας! Βουρτσίζετε συχνά τη γάτα σας ώστε να χαρίσετε στη γούνα της την υγεία που της αξίζει. Ειδικοί προτείνουν λεπτές οδοντωτές χτένες που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θαμπές νεκρές τρίχες που βρίσκονται στα εσωτερικά τμήματα της γούνας!

Ίσως η καλύτερη βούρτσα για γάτες είναι η πασίγνωστη Furminator που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ, ενώ αυτή η εταιρεία δημιουργησε και οικονομικές βούρτσες που εστιάζουν στην αφαίρεση κόμπων – βρείτε την ειδική βουρτσα γι’ αυτό εδώ – καθώς και στην αφαίρεση της σκόνης και στο μασάζ στο δέρμα που οδηγεί στην έκκριση των απαιτούμενων ελαίων που κάνουν τη γούνα γυαλιστερη και λαμπερη – βρείτε την ειδική βουρτσα γι’ αυτό εδώ

ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΝΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟ: Πως να χτενίσω τη γάτα μου

6. Σταματήστε να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας συχνά

Οι ειδικοί λένε ότι το συχνό μπάνιο μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία στη γάτα σας και προτείνουν να καταφεύγετε σε αυτό μόνο όταν η γάτα σας το έχει πραγματικά ανάγκη, αν πχ έχει λερωθεί με κάτι κολλώδες ή λιπαρό! Επίσης η χρήση conditioner ειδικού για γάτα στο τέλος του μπάνιου θα έκανε καλό. 

Άλλωστε αν πάλι υποφέρετε από αλλεργίες σχετικές με το τρίχωμα της γάτας, το να προσπαθήσετε να τις αντιμετωπίσετε κάνοντας μπάνιο τη γάτα είναι ανούσιο μια και σε λίγες μέρες τα προβλήματα θα επανέλθουν. Προσπαθώντας να ελέγξετε την πιτυριδα ή τα αλλεργικά συμπτώματα στη γούνα της γάτας σας με το μπάνιο, κάνετε μια τρύπα στο νερό γιατί το εφέ του μπάνιου εξαφανίζεται μετά από λίγες μερες. Θα ήταν περισσότερο βοηθητικό να πλένετε τα χέρια σας, να παίρνετε εσείς αγωγή για την αλλεργία και να καθαρίζετε το σπίτι πιο συχνά! Περισσότερα για την αντιμετώπιση της αλλεργίας στις γάτες θα βρείτε εδω!

Τέλος αν λούζετε τη γάτα σας για να αντιμετωπίσετε κινδύνους παρασίτων θα σας γλίτωνε κόπο και δάκρυα (και εσάς και της γάτας) αν αντί να καταφεύγετε στο μπάνιο να επιλέξετε μηνιαία αποπαρασίτωση με τα κατάλληλα αποπαρασιτωτικά σκευάσματα!

Τώρα αν επιμένετε να κάνετε μπάνιο στη γάτα σας τύπου μια φορά το μήνα (και αν η γάτα σας όντως το απολαμβάνει), χρησιμοποιώντας φυσικά  κατάλληλα σαμπουαν για γάτες – οπως αυτό – μπορείτε να το κάνετε.

Διαβάστε το άρθρο μου οδηγό για το μπάνιο εδώ και βρείτε εδώ μια βούρτσα “σφουγγάρι” μεσα στην οποία μπορούμε να βάλουμε το σαμπουαν ή το μαλακτικό της γάτας σας κάνοντας τη διαδικασία του μπάνιου πολύ εύκολη!

7. Διαχείριση στρες

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το στρες .. μαραζώνει τη γούνα της γάτας! Εκτός από ότι η γούνα μαδάει πολύ πιο εύκολα, εκτός από ότι το στρες κάνει τη γάτα να επιτίθεται στη γούνα της, η γούνα χάνει και τη λάμψη της και την υγεία της. Έτσι για μια ακόμη φορά ο παράγοντας στρες παίζει καθοριστικό ρόλο! Πως μπορούμε να περιορίσουμε το στρες της γάτας μας; 

 • Διαβάστε το άρθρο-βίβλος για την διαχείριση του στρες της γάτας εδώ!
 • Προσφέρετε στη γάτα πολλά ψηλά σημεία όπου μπορεί να ανακτά την αυτοπεποίθησή της και να κάνει το χαλαρωτικό groomin της, όντας ασφαλής από επιτήδειους θηρευτές
 • Δώστε στη γάτα CBD Oil για γάτες (CBD Oil) και αν δεν έχετε ιδέα τι ειν’ αυτό διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο! Και αποκτήστε το CBD Oil για γατες της NatureCan, που χρησιμοποιούμε και εμείς κάνοντας κλικ εδώ χρησιμοποιώντας τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%.
 • Δοκιμάστε να βάλετε στο σπίτι χαλαρωτική μουσική, ειδική για γάτες (δεν είναι καθόλου άσχημη, σας πληροφορώ)! Βρείτε μερικές κατάλληλες playlist εδώ!
 • Αποφύγετε τους δυνατούς ήχους και ζητήστε από τους επισκέπτες να είναι και εκείνοι διακριτικοί
 • Η βαρεμάρα καλλιεργεί το έδαφος για εμφάνιση στρες! Βρείτε τον οδηγό μου για να μη βαριέται η γάτα εδώ!
 • Προσφέρετε πολλά παιχνίδια στη γάτα σας.. το παιχνίδι όπως καταλαβαίνετε είναι ένα εξαιρετικό αγχολυτικό.. δεν χρειάζεται να αγοράζετε πανάκριβα παιχνίδια (όχι ότι απαγορεύεται), μπορείτε να φτιάξετε αν θέλετε και εσείς μερικά παιχνίδια, όπως λαβύρινθους από χαρτόνι, μπαλάκια από αλουμινόχαρτο κλπ κλπ!

Όλα τα παραπάνω μέτρα για την βελτίωση της υγείας της γούνας της λατρεμένης γατούλας σας πρέπει να λαμβάνονται πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος γνωρίζοντας τις ειδικές συνθήκες της συγκεκριμένης γάτας θα σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο τρόπο – γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε επιλέξει έναν κτηνίατρο ικανό που θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη και θα αγαπάει τη γάτα σας

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

2 Απαντήσεις

 1. Τσιτσο μου, έχω μια απορία ?
  Οι τροφές οι υγρές και ξηρές που προτείνεις και γενικά στα pet shop είναι πολύ ακριβές για τις μέρες μας!
  Ψωνίζοντας τις των super markets δεν είναι ……για φάγωμα❗.?Έφτασαν κι αυτές 1+ € ❗
  Δηλαδή για να είναι σωστά φροντισμένη μια γάτα ….??????€€€?? Έχω τέσσερις αγαπημένες μέσα στο σπίτι ❗ Ομολογώ παίρνω φτηνή τροφή❗Αν τα είχα αφήσει. στο δρόμο,γατάκια που τα βρήκα, τι θα έκαναν!????Συγνώμη Τσιτσο αλλά λατρεύω γάτες … λεφτά δεν έχω❗❗❗😘😘😘
  Θαθελα να ακούσω μια συμβουλή😘

  1. Χριστινα, εχω προτασεις ακριβες και φτηνες, αναλογα με το τι μπορει ο καθενας! Ειδικα για τις υγρες τροφες, σας προτεινω μεγαλες συσκευασιες 200 ως 800 γρ που ειναι δραματικα πιο φτηνες απο τα 85αρια κονσερβακια αμφιβολου ποιοτητας. Δεν ειναι ακριβες. Εκτος αν έχει γίνει μπερδεμα και συγκρινεις την τιμη των 85 γρ με την τιμη των 800

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *