Γιατί η γάτα μου βγάζει αίμα & τι να κάνω γι’ αυτό;

Ενα υπολογισιμό ποσό μηνυμάτων το μήνα έχει να κάνει με τραυματισμούς ή άλλες καταστάσεις που οδηγούν σε αιμορραγία. Και το ερώτημα είναι “Γιατί η γάτα μου βγάζει αίμα” και “Πως να το σταματήσω, τι πρέπει να κάνω;”! Τούτα τα ερωτήματα θα εξετάσουμε σε αυτό εδώ το αρθράκι που ίσως φανεί κατατοπιστικό για να πάρετε μια πρώτη ιδέα για το θέμα. Φυσικά το άρθρο, όπως και όλα τα άρθρα που αφορούν την υγεία της γάτας δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει την οδηγία των ειδικών (κτηνίατροι κλπ). 

Πρώτα από όλα ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις η γάτα μου βγάζει αίμα: 

Η γάτα μου βγάζει αίμα - Οι αιτίες

Αρχικά ας εντοπίσουμε τις πιο συνήθεις αιτίες αιμορραγίας, τα σημεία από τα οποία προκαλείται η αιμορραγία στις περισσότερες περιπτώσεις 

1. Γάτα & αίμα στον πρωκτό

Η αιμορραγία από τον πρωκτό συχνά υποδηλώνει μια σοβαρή διαταραχή και θα πρέπει να συμβουλευτείτε επαγγελματίες κτηνιάτρους όταν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα. Πιθανές αιτίες αιμορραγίας από τον πρωκτό μπορεί να περιλαμβάνουν πολύποδες ή όγκους του παχέος εντέρου ή του πρωκτού, καρκίνο του εντέρου, απόστημα ή μόλυνση του πρωκτικού αδένα, σοβαρή δυσκοιλιότητα, διαταραχές πήξης του αίματος ή ακόμη και ορισμένους τύπους δηλητηρίασης.

2. Αιμορραγία από το αυτί

Ορισμένες από τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία από το αυτί είναι σοβαρές, ενώ άλλες είναι ασήμαντες. Εξαρτάται από ποιο σημείο του αυτιού προέρχεται η αιμορραγία και από την ένταση της αιμορραγίας. Οι γρατσουνιές ή τα αιματώματα στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού μπορεί να απαιτούν ελάχιστη ως μηδαμινη θεραπεία. Ωστόσο, πιο βαθιές, υποκείμενες αιτίες όπως η προσβολή από ακάρεα ή καρκινώματα θα απαιτήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία κτηνίατρο.

Βρείτε περισσότερα για την περίπτωση των βρώμικων αυτιών από ακάραια στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

3. Αιμορραγία από το στόμα

Ο πιο συνηθισμένος τύπος στοματικής αιμορραγίας οφείλεται σε τραυματισμό στο στόμα, στα δόντια ή στη γλώσσα, αλλά μπορεί επίσης να υποδεικνύει ξένο σώμα στο στόμα ασθένεια των ούλων, ορισμένες μορφές δηλητηρίασης και σε ακραία κατάσταση ακόμη και η κατάρρευση των εσωτερικών οργάνων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η αιμορραγία από το στόμα θα πρέπει να αξιολογείται από κτηνίατρο.

γάτα αίμα στον πρωκτό

4. Αιμορραγία από τη Μύτη

Όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους έτσι και στις γάτες το αίμα στη μύτη μπορεί να οφείλεται σε χτύπημα στη μύτη. Σε τέτοια περίπτωση η αιμορραγία σταματά φυσιολογικα σε λιγότερο από 20 λεπτά. Αν συνεχιστεί τότε ίσως υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία, όπως ένα ξένο σώμα παγιδευμένο στη μύτη, ένα οδοντικό απόστημα, μια διαταραχή πήξης του αίματος, ένας ρινικός πολύποδας, μια μυκητηδιακη λοίμωξη ή ακόμα και καρκίνο και θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις. Καλέ σκιάχτηκα με ολα τουτα!

5. Αιμορραγία από Πληγές

Οι γάτες μπορούν να υποστούν εξωτερικές πληγές χωρίς εσωτερική ζημιά! Τέτοια περιστατικά είναι καθημερινά σε περιπτώσεις συμπλοκών μεταξύ γατών ή μετά από μικροπτώσεις ή άλλα ατύχήματα. από διάφορες πηγές, όπως μάχες γάτας, πτώσεις και γενικά ατυχήματα. Αν και μικρές ρωγμές μπορεί να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, πληγές μεγαλύτερες από 2.5 εκατοστα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται΄ιδανικά από κτηνίατρο όπως και πληγές οποιουδήποτε μεγέθους που παρουσιάζουν εκκρίσεις, πρήξιμο ή δυσάρεστη οσμή καθώς πρόκειται για σημάδια μόλυνσης.

6. Αίμα στα ούρα

Τα ούρα με αίμα είναι κοκκινωπα-καφέ, ροζ ή εντελώςκόκκινα και μπορεί να υποδηλώνουν διαταραχές όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (οι γνωστες σε ολους ουρολοιμώξεις), έκθεση σε ορισμένα δηλητήρια (όπως ποντικοφάρμακα) και αιμορραγικές διαταραχές. Πιο σπάνια η παρουσία αίματος στα ούρα της γάτας μπορεί να υποδηλώνει την παρουσια καρκίνου στην ουροδόχο κύστη. Αν βρείτε ενδείξεις ότι στην αμμοδόχο υπάρχει αίμα στα ούρα της γάτας σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. 

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίον πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα να χρησιμοποιούμε ανοιχτές αμμοδόχους για τις γάτες μας

Τι να κάνω αν η γάτα μου αιμορραγεί;

Για να αποφασίσετε πως να χειριστείτε την αιμορραγία της γάτας σας πρέπει να λάβετε υπόψιν την ποσότητα του αίματος που υπάρχει, τη διάρκεια ή η συχνότητα της αιμορραγίας και τα πρόσθετα συμπτώματα!

Σε πολλές περιπτώσεις η διάρκεια μιας ρινορραγίας μπορεί να μειωθεί τόσο κρατώντας το ζώο ήρεμο όσο και τοποθετώντας μια παγοκύστη στη γέφυρα της μύτης της γάτας προκειμένου να συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτήν την περιοχή (μιλάμε παντα για την περίπτωση όπου η αιμορραγία είναι στη μύτη).

Σε μικρές αιμορραγίες δεν είναι σούπερ απαραίτητο να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, ωστόσο η παροχή ιατρικής βοήθειας μόνο καλό μπορεί να κάνει!

η γάτα μου βγάζει αίμα

Σε μικρές πληγές μπορείτε να ασκήσετε ήπια πίεση για να σταματήσετε οποιαδήποτε ενεργή αιμορραγία και στη συνέχεια η περιοχή θα πρέπει να ξεπλυθεί απαλά, ρίχνοντας με μια σύριγγα καθαρό νερό. Ακολούθως πρέπει να στεγνωσει η περιοχή.

Μόλις είναι καθαρό και στεγνό, μπορείτε να εφαρμόσετε  ένα απολυμαντικό όπως το betadine. Μην χρησιμοποιείτε υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενε) σε γάτες, καθώς αυτό μπορεί πραγματικά να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Όλες οι υπολοιπες αιμορραγίες καλό είναι να φροντιστούν και να αξιολογηθούν από τον κτηνίατρό σας γιατί μπορεί να και είναι σημάδι σοβαρότερων διαταραχων!

Αίμα σε έγκυο γάτα

Μια ειδική περίπτωση έχουμε όταν εντοπίζουμε αίμα σε έγκυο γάτα. Αν και ίσως το συγκεκριμένο θέμα απαιτεί ένα ολόκληρο άρθρο να πω εδώ ότι η κολπική αιμορραγία είναι μη φυσιολογική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γάτας και θα πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Εάν η αιμορραγία παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των πρώιμων ή μεσαίων σταδίων της κύησης, είναι πιθανό η έγκυος να είχε μια αποβολή ή να αποβάλει τα μωρά.

Εάν η αιμορραγία παρατηρηθεί στο τέλος της εγκυμοσύνης, η έγκυος  μπορεί να ξεκινήσει οσονούπω τον τοκετό και είναι απαραίτητη η άμεση κτηνιατρική παρέμβαση.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Εγκυμοσύνη γάτας

Κλείνοντας πείτε μου αν αντιμετωπίσατε εσείς ποτέ τέτοιο πρόβλημα με τη γάτα σας και πως το διαχειριστήκατε! Περιμένω τα σχόλιά σας!

8 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα! Θέλω να ρωτήσω σε σχέση με το αίμα στα ούρα της γάτας. Πώς το καταλαβαίνουμε; Δηλαδή, στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε άμμο από μπετονίτη το μπαλάκι που θα δημιουργεί θα έχει ροζ ή κόκκινη απόχρωση; Ή μπορεί να μην φανεί αλλαγή στο χρώμα της μπάλας;

  1. Γεωργια οτιδηποτε προς το κοκκινο εντοπισεις χτυπαει συναγερμο, ειτε στα συσσωματωματα ειτε σαν σταγονα πανω στην αμμο

 2. Καλησπέρα.η γάτα μου γέννησε προχθές και εδω και δυο μέρες αφήνει αίμα απο πίσω ενω χαλαρώνει.είναι φυσιολογικό αυτό?

 3. Καλησπέρα.
  Ταΐζω μια κεραμιδόγατα, για την οποία έχω βάσιμες υποψίες ότι έμεινε έγκυος.
  Περίπου πάνω στον μήνα της εγκυμοσύνης (10 ημέρες πριν) έπεσε από τα 4-5 περίπου μέτρα.
  Εδώ και μια εβδομάδα παρατηρώ αίμα. Στην αρχή κόκκινο και σήμερα πηχτό πράσινο-κόκκινο.
  Από αυτά που διαβάζω μάλλον έχει αποβάλει. Κινδυνεύει η ζωή της γάτας;;

  Ευχαριστώ!

 4. Καλησπέρα. Παρατήρησα σήμερα στην γάτα μου ότι αιμορραγεί. Θα έλεγα ότι είναι κοντά στο μεσαίο η στο τέλος του πρώιμου στάδιου κύησης. Η κοιλιά της δεν είναι πολύ φουσκωμένη. Υπάρχει κυνδηνος για την γάτα μου; Γιατί προφανώς έχει ψωφησει το έμβρυο. Αλλά η γατα μου κυνδηνευει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *