Βρώμικα αυτιά γάτας – Πρέπει να με ανησυχούν ή όχι;

Ξέρω ότι πολλοί απο εσάς αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα βρώμικα αυτιά γάτας  (ή μάλλον η γάτα σας το αντιμετωπίζει)! Παρατηρείτε ότι η γάτα σας συχνά ξύνεται με μανία, ενώ την ίδια στιγμή χαλάει η διάθεσή της και όταν ελέγξετε τα αυτιά της διαπιστώνετε ότι έχουν πολύ βρωμιά – που δεν είναι τίποτα άλλο από κερί που παράγεται από τον οργανισμό της γάτας. Και τότε αναρωτιέστε αν αυτό είναι φυσικό ή αν είναι σημάδι ότι κάτι τρέχει με την υγεία της γάτας σας!

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι το ίδιο το κερί είναι τελείως άκακος παράγοντας για την υγεία των αυτιών και είναι τελείως φυσικό να υπάρχει στα αυτιά της γάτας! Όμως όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα κεριού υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε γιατί αυτό υποδηλώνει διάφορα υποκείμενα θέματα υγείας! 

Ένας από τους βασικούς λόγους για την αυξημένη συγκέντρωση κεριού στο αυτί της γάτας μπορεί να είναι η  παρουσία των ακάρεων που δεν είναι φυσιολογική στα αυτιά της γάτας – πρόκειται για μια μορφή μόλυνσης. Βέβαια και τα ακάρεα συνήθως δεν προκαλούν πολύ μεγάλα προβλήματα για την υγεία μιας γάτας αλλά ωστόσο αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα ίσως να προκαλέσουν πιο σοβαρές ζημιές! 

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Τα πάντα για την ακοή της γάτας

Μέσα από ετούτο το άρθρο θα ήθελα να μάθουμε περίπου να ξεχωρίζουμε πότε η παρουσία α κεριού είναι κάτι το απόλυτα φυσικό και πότε υποδηλώνει την παρουσία ακάρεων! 

Βέβαια όπως και για κάθε άλλο ιατρικό θέμα, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον κτηνίατρό μας ο οποίος με μεγαλύτερη ακρίβεια θα αποφανθεί για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει (αν αντιμετωπίζει) η γάτα μας! 

Έχοντας πει όλα ετούτα πάμε να δούμε μερικές πληροφορίες για το πότε η παρουσία κεριού είναι φυσική και πότε οφείλεται σε ακάρεα!

Κερί - Πότε η παρουσία του είναι φυσική και πότε υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο θέμα (συνήθως ακάρεα)

Οι γάτες συνήθως δεν έχω πολύ κερί στα αυτιά τους. Αν μια γάτα έχει πολύ κερί στα αυτιά της μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα. Αυτό είναι πολύ πιθανό όταν το κερί είναι σκουρόχρωμα και μυρίζει. Μολύνσεις από ζύμες και μύκητες μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στο κερί του αυτιού!

Εσείς γνωρίζατε ότι.. τα αυτιά είναι ένα συναισθηματικό βαρόμετρο της γάτας;

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Η συνηθισμένη (υγιής) εμφάνιση του αυτιού περιλαμβάνει ελάχιστη παρουσία κεριού και απαλό ροζ χρώμα. Αν το κερί είναι σε μεγάλη ποσότητα και μυρίζει είναι σημάδι ενος υποκείμενου προβλήματος!

Όπως είδαμε πριν και η παρουσία ακάρεων προκαλεί συσσώρευση κεριού, οπότε αν μια γάτα παρουσιάζει πολύ κερί τότε είναι πιθανό να έχει και ακάρεα!

Πότε η παρουσία κεριού πρέπει να συνδέεται με ακάρεα

Τα ακάρεα του αυτιού ειναι μικροσκοπικά ζουζούνια που ζουν στο κανάλι του αυτιού των ζώων (συμπεριλαμβανομένων των γατών). Εμφανίζονται πολύ σε άρρωστες γάτες (για να βρείτε 8 σημάδια ότι η γάτα σας είναι άρρωστη κάντε κλικ ΕΔΩ), νεογέννητα γατάκια και γάτες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως οι FIV γάτες). Πάντως τα ακάρεα των αυτιών δεν υποδηλώνουν απαραίτητα κάποιο επιπλέον πρόβλημα! Μερικές φορές το μόνο πρόβλημα είναι τα ακάρεα τα ίδια! 

Τα ακάρεα μεταδίδονται από σκύλους σε γάτες. Όμως δεν είναι πολύ κοινά στους ανθρώπους. Είναι συχνά όχι ορατά με γυμνό μάτι και γίνονται αντιληπτά μόνο στο μικροσκόπιο. Επομένως δεν θα τα αντιληφθείτε κοιτάζοντας απλώς τα μάτια της γάτας αλλά μπορείτε να καταλάβετε ότι μια γάτα έχει ακάρεα από τα παράπλευρα συμπτώματα:

Τα πιο κοινά από αυτά είναι:

 • Έντονος κνησμός
 • Συχνό κούνημα του κεφαλιού
 • Ερεθισμένο κανάλι αυτιού
 • Φλεγμονή στο δέρμα γύρω από το αυτί
 • Συσσώρευση κεριού
 • Δυσάρεστη μυρωδιά  αναδύεται από το αυτί
 • Αποπροσανατολισμένες κινήσεις της γάτας
 • Μαύρα εκκρίματα
 • Κεφαλί που γέρνει

.. συνοψίζοντας 

πως θα ξεχωρίσω αν το κερί που υπάρχει στα αυτιά της γάτας μου οφείλεται σε ακάρεα ή όχι;

 Για να καταλάβετε αν το κερί είναι σημάδι παρουσίας ακάρεων πρέπει να παρατηρήσετε τα εξής: 

 • Αν το χρώμα του κεριού είναι περισσότερο σκούρο τότε μάλλον μαρτυράει την παρουσία ακάρεων. Βέβαια αν δεν έχετε καθίσει να παρατηρήσετε τα αυτιά της γάτας σας είναι κάπως δύσκολο να αποφανθείτε αν το χρώμα του κεριού είναι τόσο σκούρο που να σημαίνει παρουσία ακάρεων. 
 • Ο δεύτερος τρόπος για να αντιληφθείτε ότι η γάτα μάλλον έχει ακάρεα είναι η μυρωδιά. Οι γάτες χωρίς μολύνσεις ή ακάρεα δεν έχουν καμία μυρωδιά στο αυτί τους. Αντιθέτως αυτές που έχουν ακάρεα παρουσιάζουν έντονη μυρωδιά. Ωστόσο η παρουσία μυρωδιάς δεν σημαίνει απαραίτητα μόλυνση από ακάρεα, αλλά και από άλλους οργανισμούς όπως μύκητες. 
 • Τώρα αν η παρουσία αρκετής ποσότητας κεριού συνδυάζεται με τα συμπτώματα από την παρουσία ακάρεων που αναφέρθηκαν προηγουμένως (κούνημα κεφαλιού, έντονος κνησμός, γερτό κεφάλι) μπορείτε να ψιλιαστείτε και πάλι ότι η παρουσία κεριού δεν είναι φυσιολογική αλλά οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ακάρεα!

Σε κάθε περίπτωση την τελική και ασφαλή διάγνωση θα την κάνει ο κτηνίατρός σας. Αλλά η ένδειξη της δυσάρεστης μυρωδιάς είναι σίγουρο ότι κάτι δεν πάει καλά με τα αυτιά της γάτας σας! Αν αυτή η ένδειξη συνδυαστεί με κάποια από τα υπόλοιπα συμπτώματα της παρουσίας ακάρεων τότε ενισχύεται ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην παρουσία ακάρεων! 

Τέλος διαβάστε και τον αναλυτικό οδηγό μου για το πως μπορούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά της γάτας, εδώ!

Κλείνοντας τούτο το άρθρο θα ήθελα να κάνω μια γενικότερη αναφορά στις περιπτώσεις που η γάτα ξύνεται εντόνως! Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πότε το ξύσιμο της γάτας είναι κάτι ανησυχητικό ακριβώς ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *